kasiulla88 16.08.13, 17:17 czy ktoś posiada jakieś info na temat zmiany kierunku w Alfa Star? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hallogenes Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 17:18 ja czekam na decyzję WEZYRA gdyż właśnie zrezygnowaliśmy z dalszego oczekiwania na EGIPT Odpowiedz Link Zgłoś
ana.56 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 19:35 i wreszcie hallogenes coś mądrego napisał.... . A po co było wyśmiewać się z ludzi, którzy zrezygnowali i oskarżać ich o sianie paniki? Wystarczyło trochę pomyśleć... . Mimo wszystko życzę udanego urlopu w innym kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 23:03 ana.56 napisał(a): > i wreszcie hallogenes coś mądrego napisał.... . A po co było wyśmiewać się z l > udzi, którzy zrezygnowali i oskarżać ich o sianie paniki? Wystarczyło trochę p > omyśleć... . Mimo wszystko życzę udanego urlopu w innym kraju :) a wydawało mi się że moje posty są czytane .... cóż chyba nie dokładnie nie przypominam sobie abym się wyśmiewał z osób które rezygnują wyraźnie zaznaczałem że ja również mam dylematy i czekam na informacje które mnie przekonają oraz to że wkurza mnie bełkot medialny i biadolenie osób które nie jechały i nic nie traciły wyraźnie też pisałem że na kasie mi nie zależy i jak tylko uznam że jest tam cokolwiek nie tak to dla mnie bezpieczeństwo rodziny jest ponad wszystko kilka osób zauważyło (ale jak widać nie wszystkie) że staram się do wszystkiego podchodzić racjonalnie i bez paniki oraz bez biadolenia i zamieszania najpierw dokładnie rozeznać sprawę a potem podjmować decyzję - i nie płakać aby potwierdzić swoją decyzję, nie szukać utwierdzenia swojej decyzji bo jest tylko moja i nikt z biadolących na forum nie miał na nią wpływu po prostu tak jak pisałem opieram wiedzę na wielu źródłach i uznałem że czas to uciąć i niestety nie będzie urlopu w innym kraju tez z kilku powodów: - nie wierzę w zwrot zainwestowanych w wyjazd pieniędzy - nie możemy zmienić terminu wyjazdu i pogoda wtedy wielu krajach jest mało zachęcająca - inne kierunki są abstrakcyjnie drogie i po stracie kasy na Egipt zwyczajnie na nie stać - nie mam czasu na zabawę w szukanie i organizowanie sobie wyjazdu na dziko bo się na tym nie znam i tego typu wyjazd mogę sobie zaplanować w Bieszczady :) tyle w temacie - cóż w tym roku nie wyszło - trzeba zacisnąc pasa i poczekać na kolejne wakacje 13 miesięcy :( Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 23:15 Jednego roku byłam w Turcji w drugiej połowie wrzesnia (17-25) i było tak gorąco, że w kolejnym roku pojechałam na początku października (6-14). Znowu było b. ciepło (jedynie późnym wieczorem trzeba było czasem coś z dłuższym rekawem założyć). Nawet w Kapadocji było w dzień upalnie. A jakie morze było cieplutkie..... Nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze o tej porze roku to juz nie ma gdzie jechać i trzeba zrezygnowac z urlopu wogóle (zycze oczywiście odzyskania kasy). No chyba, ze dla Was pojęcie ciepła zaczyna się powyżej 35 stopni? Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 23:31 biomj napisała: > Jednego roku byłam w Turcji w drugiej połowie wrzesnia (17-25) i było tak gorąc > o, że w kolejnym roku pojechałam na początku października (6-14). Znowu było b. > ciepło (jedynie późnym wieczorem trzeba było czasem coś z dłuższym rekawem zał > ożyć). Nawet w Kapadocji było w dzień upalnie. A jakie morze było cieplutkie... > .. > Nie rozumiem dlaczego twierdzisz, ze o tej porze roku to juz nie ma gdzie jech > ać i trzeba zrezygnowac z urlopu wogóle (zycze oczywiście odzyskania kasy). No > chyba, ze dla Was pojęcie ciepła zaczyna się powyżej 35 stopni? byliśmy też w Turcji i jest wiele powdodów dla których tam nie chcemy teraz jechać - faktycznie chłodniejsze wieczory ale to nie problem - ciepłe dni ok ale tam panuje straszna duchota ale to też nie problem choć mało przyjemne - za te pieniądze które przeznaczyliśmy w tym roku na wakacje to oferują 3* lub marne 4* a wiem jak to wygląda w Turcji - wile mogę znieśc ale brudu nie znoszę :( - szukamy hotelu przy plaży i z niska zabudową i tu jest już problem - niestety w Wezyrze to czego szukamy kosztuje 12 tys i wzwyż a tyle zwyczajnie w tym roku nie zostanie - Bodrum super ale to nie ta pora - nie mamy możliwości zmiany terminu a w tym terminie już prawie nie ma miejsc :( iny termin zahacza nam już o pracę - w rachubę wchodzi 7 dni tylko pytanie czy warto zapłacić nie wiele mniej jak za 14 dni i jechać na siłę ?? Nie wiem - wszystko zależy od postawy biura - przeglądałem dziś alternatywne oferty w Wezyrze i nie nic interesującego albo jest tylko nie ma w tym terminie Jak nam zwrócą kasę to bedziemy szukać w innych biurach - niestety sytuacja z Egiptem spowodowała jakiś szał cenowy. Jak oddadzą kasę - super coś poszukamy i pojedziemy jak będzie coś fajnego - nie będziemy jechać na siłę - jak nie oddadzą będę szukał pomocy u prawnika i tyle :) nic na siłę Odpowiedz Link Zgłoś
biomj Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 23:46 Pewnie, że nic na siłę, w końcu to chodzi o wakacje, a nie o odrobienie "pańszczyzny" urlopowej. Ofert w tym terminie do Turcji nie oglądałam, więc się nie wypowiadam odnosnie standardu hoteli i cen (ale wydawało mi się, że o tej porze to i ceny powinny byc niższe i wybór hoteli niezgorszy). Byc może jednak przewidując zwiększony popyt ze strony niedoszłych "egipcjan" skorygowali ceny w górę. PS. Jednak są gusta i guściki... Ja bym do Egiptu nawet za darmo nie pojechała-nigdy tego kieruku nie brałam pod uwagę, nie biorę i brać nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
hallogenes Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 00:10 biomj napisała: > Pewnie, że nic na siłę, w końcu to chodzi o wakacje, a nie o odrobienie "pańszc > zyzny" urlopowej. Ofert w tym terminie do Turcji nie oglądałam, więc się nie wy > powiadam odnosnie standardu hoteli i cen (ale wydawało mi się, że o tej porze t > o i ceny powinny byc niższe i wybór hoteli niezgorszy). Byc może jednak przewid > ując zwiększony popyt ze strony niedoszłych "egipcjan" skorygowali ceny w górę. > PS. Jednak są gusta i guściki... Ja bym do Egiptu nawet za darmo nie pojechała- > nigdy tego kieruku nie brałam pod uwagę, nie biorę i brać nie będę. no niestety oferty sa dramatyczne co do Egiptu to jak tylko się tam uspokoi - za rok dwa dziesięć to tam na 100% pojadę - Egipt ma coś takiego w sobie ..... może nie sam Egipt a morze czerwone ..... Odpowiedz Link Zgłoś
elodi0 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 20:13 Alfa Star wydało narazie oświadczenie że kontynuuje wysyłanie turystów do Egiptu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewawitek12 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 20:16 Jutro idę zapytać w biurze mam wylot 27.08 z Katowic do Regency Plaza i coraz więcej obaw, rozmawiałam z biurem w dniu wprowadzenia stanu wyjątkowego ale pani w biurze zbyła mnie że szefowie podejmą decyzje w zależności od komunikatów MSZ. W DNIU DZISIEJSZYM KOMUNIKAT SIĘ ZMIENIŁ NA GORSZY, napiszę co mi powiedziano. Odpowiedz Link Zgłoś
elodi0 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 20:25 Ja byłam dziś bo lecę 1ego wrzesnia i tyle się dowiedziałam wlaśnie. Trzeba czekać bo Exim Tours np pozwala na zmianę kierunku tym którzy mieli lecieć w ciągu najbliższych kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś
elodi0 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 20:26 A zmiana kierunku w Alfa Star = utrata ponad połowy kasy Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulla88 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 16.08.13, 20:37 to nie jest dobra wiadomość... pozostało czekać na cud ? Odpowiedz Link Zgłoś
tu_nia Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 00:02 zgadzam sie ze w egipcie jest naj,. nigdzie niam takich palm, takiego morza takiego powietrza, ale jest tam beczka prochu i bedzie tylko gorzej, ludzie patrzcie-swiat juz sie na nich szykuje, juz biera sie EU merek i Hollande, zrobia to samo co w Libii, nie chodzi o Egipt, chodzi o kanal sueski przez ktory idzie ropa, jak bedzie tam chaos, to ceny ropy w gore, to jest polityka i nawet nie egipcjanie beda grac ,oni beda pionkami, w libii wojna trwa i trwa i tak samo bedzie tu. pora sie z tym pogodzic, oczywiscie mozna sie obrazic i siedziec w domu bo w turcji wieczory sa zimne. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiulla88 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 06:45 Alfa usówa z FB posty klientów w sprawie zmiany kierunku... żałosne... stracą klientów i padną... gdyby się zachowali jak TUI przynajmniej by wzrosłą ich wiarygodność... Odpowiedz Link Zgłoś
paliiina Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 06:58 Nie wiem ile w tym prawdy, ale dowiedziałam się że TUI jest zadłużone na xx tysiecy. Może też temu odwołali wyloty. Szczerze mówiąc sama jestem w kropce, choć ani z Alfy ani TUI nie planowałam urlopu, aczkolwiek tez wszystkie plany, starania uległy w gruzach... Powiem szczerze, że sama nie wiem co robić. Dzisiaj miałam jechać i opłacić wycieczkę, bo miałam nadzieję, iż cała sytuacja się uspokoi, ale po powiem szczerze to co sie dowiedziałam po powrocie z pracy to już mnie nie cieszyło... Jechać gdzieś na siłę jest bez sensu... A gdzie tu jechać w połowie września;/ Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 09:08 W niewielu miejscach widać byłaś skoro egipska palma jest dla ciebie naj Odpowiedz Link Zgłoś
paliiina Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 11:59 Po pierwsze nie uwazam,ze jest naj, a po drugie chodzi o inne sprawy zwiazane z tym miejscem. ale to w tym momencie malo istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.g.92 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 09:25 Wczoraj dzwoniłam. Nie ma takiej możliwości jeśli wyjazd jest w najbliższym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewawitek12 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 11:06 Zgodnie z obietnicą wybrałam się dzisiaj do biura w którym wykupiłam ofertę z Alfa Star, w mojej obecności pracownik zadzwonił i uzyskał informację że na chwilę obecną nie ma możliwości wymiany bez kosztowej na inną imprezę. W moim imieniu pracownik wysłał maila z żądaniem zamiany imprezy, ponieważ komunikat MSZ zmienił się wczoraj mam nadzieję że w Alfa Star pójdą po rozum przez sobotę i niedzielę i postarają się zrobić wszystko żeby zatrzymać klientów tak jak robią to inne biura podróży w przeciwnym razie zafundują sobie szybką śmierć na rynku turystycznym.Zgodnie z ustawą o ochronie praw konsumentów już w tej chwili powinni proponować klientom zamianę imprezy, myślę że posypie się trochę pozwów do sądu bo nawet jeżeli impreza dojdzie do skutku to i tak nie ma w tej chwili możliwości wyjazdu na wycieczki poza miejscowość zakwaterowania więc standard imprezy poleciał na łeb i szyję. Dam znać co dalej. Pracownik zasugerował że może pod wpływem nacisków turystów zmienią stanowisko biorąc pod uwagę że na razie jako jedyne biuro mają problem z turystami w Egipcie!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monika.g.92 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 11:38 A na kiedy macie termin wylotu? Odpowiedz Link Zgłoś
xxlxx63 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 11:47 Rosja i Niemcy odwołują loty do Egiptu. Z Wrocławia odlecisz zgodnie z planem Odpowiedz Link Zgłoś
paweljanus0 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 15:11 Ja też mam wylot 27.08.2013 z Katowic do Sharmu- jeżeli chcesz jakieś informacje to napisz na maila: paweljanus994@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
paweljanus0 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 15:13 Ogólnie proponuję zrobić tak, żeby wywierać ciągle presję na biurze podróży- pisać do nich meile, dzwonić. Ja ciągle piszę meile, że jeżeli nie odwołają wycieczek i nie potraktują klientów dobrze to zgłoszę sprawę do prawnika i Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Także apel do wszystkich, żeby ciągle wywierać presję na ALfa Starze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
podrozniczka32 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 18:41 paweljanus0 napisał(a): > Ogólnie proponuję zrobić tak, żeby wywierać ciągle presję na biurze podróży- pi > sać do nich meile, dzwonić. Ja ciągle piszę meile, że jeżeli nie odwołają wycie > czek i nie potraktują klientów dobrze to zgłoszę sprawę do prawnika i Urzędu Oc > hrony Konkurencji i Konsumentów. Także apel do wszystkich, żeby ciągle wywierać > presję na ALfa Starze. Pozdrawiam. UOKIK chyba niewiele pomoże, na moje nieprawnicze oko nie ma w umowie Alfa niczego, co się da podważyć, ale zamęczać warto - najlepiej e-mailami, telefonami (pisać i dzwonić gdzie się da, a im wyżej uda nam się dodzwonić - tym lepiej, bo szeregowi pracownicy biura nie podejmują takich decyzji tylko szefostwo), listy z zażaleniami, reklamacje, wszystko do czego da się przyczepić, żeby biuro wreszcie zrozumiało, że to biuro jest dla klienta a nie na odwrót. I wszystko opisywać w internecie, a jak ktoś ma czas - to jeszcze zgłosić się do kilku gazet (tylko poważniejszych niż Super Express ;) - może pomóc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
paliiina Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 17.08.13, 15:38 kontakt24.tvn24.pl/temat,kupiles-wycieczke-do-egiptu-i-nie-wiesz-jak-ja-odwolac-czekamy-na-wasze-pytania-i-watpliwosci,95710,html?categoryId=497 Może komuś to pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
ewawitek12 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 19.08.13, 13:55 Właśnie zostałam poinformowana przez Alfa Star że jest możliwość wymiany bez kosztowej na inną imprezę !!! tylko że nie ma żadnych ofert dla 3 osobowej rodziny w tym terminie w którym mam urlop. Więc nadal modlić się o rozum w MSZ. Odpowiedz Link Zgłoś
gladi3 Re: Alfa star - oświdczenie MSZ 19.08.13, 14:29 www.tvn24.pl/chca-pozwac-msz-za-egipt-turysci-ostrzezeni-zbyt-pozno,348038,s.html we Wloszech potrafia o klientow walczyc a u nas jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś