Gość: dorocia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.04, 18:45 Nie wiemy na którą wycieczkę - wyspę się wybrać mamy do wyboru TIRAN lub GIFTUN. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 10.08.04, 18:59 A będziesz jednocześnie podczas wyjazdu i w Sharm i Hurghadzie ? Bo Tiran jest w tym pierwszym, Giftun w Hrg. Moim zdaniem Tiran, bo fajniejsze miejsca do (s)nurkowania. Byłam w obydwu miejscach - zdjęcia możesz obejrzeć w linku ze stopki - sama zdecyduj :) Ja osobiście doradzałabym Tiran, Giftunem byłam trochę rozczarowana, choć miejsce świetne na piękną sesję foto. Odpowiedz Link Zgłoś
gajasirocco Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 10.08.04, 21:14 Jest taka możliwośc- sprzedajemy teraz równocześnie Hur i Sharm, przepłynięcie wodolotem i zwiedzać mozna Tiran i Giftun. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorocia16 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.04, 21:17 Jednak ja muszę wybrać jakąś z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 10.08.04, 22:04 A dlaczego _musisz_ ? Jest jakiś przymus ? Nie napisałaś,czy jedziesz do Sharm, czy Hurghady. To naprawdę duża różnica przy wyborze jednej z tych wycieczek. Miasta drogą lądową są oddalone od siebie o kilkaset km. Czy od tych wycieczek chcesz uzależnić swój wyjazd ? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROCIA Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.04, 08:39 Może faktycznie napisałam za mało informacji, jedziemy na wycieczkę objazdową Nefretete z Exim i dodatkowo można wykupić rejs na jedną z tych wysp. Jesteśmy kilka dni w Hurghadzie i kilka w Sharm Odpowiedz Link Zgłoś
gerber77pl Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 11.08.04, 19:49 Gość portalu: DOROCIA napisał(a): > Może faktycznie napisałam za mało informacji, jedziemy na wycieczkę objazdową > Nefretete z Exim i dodatkowo można wykupić rejs na jedną z tych wysp. Jesteśmy > kilka dni w Hurghadzie i kilka w Sharm a kiedy jedziecie na nefretete? bo my 1-go wrzesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOROCIA Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.cxt.pl / *.zlo.cxt.pl 12.08.04, 07:15 My jedziemy 15.09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.hestia.pl / 213.17.194.* 12.08.04, 09:12 Płynąc na Tiran mijasz piękne rafy na środku morza. Łodzie zatrzymują się przy nich, schodzisz do wody i pływasz. Ale czas jest bardzo ograniczony (ok. 20 minut). Następnie płyniesz na Tiran, koło którego rafy praktycznie nie ma. A do tego żeby się dostać na wyspę też musisz płynąć, gdyż łódź cumuje daleko od brzegu. Minus jest taki, że masz mało czasu na popływanie na rafach po drodze na wyspę a na samej wyspie nie ma nic - nawet parasoli, pod którymi możesz się schronić przed słońcem. Nie możesz zabrać ze sobą ani koca, recznika czy picia. Jest za to mnóstwo połamanych muszli. Mi się średnio podobało. Na Giftunie też są piękne rafy tylko bliżej brzegu. Najpierw płyniesz na rafy, do których dopływasz łodzią i też pływasz ok. 30 minut. Potem łódź płynie na wyspę. Cumuje blisko brzegu i możesz ze sobą zabrać cały majdan. Są również "parasole", pod którymi możesz się schować przed słońcem. Plaża jest piękna a do tego piasek jest pełny maleńkich, ślicznych muszelek. Przy brzegu też są rafy i możesz pływać tak długo dopóki nie będzie odpływał statek. Giftun zrobił na mnie lepsze wrażenie - ładniejsze widoki i możliwość dłuższego snorkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 12.08.04, 11:18 A kto Ci w ogole pozwolil doplynac do samej wyspy Tiran?!?!? Nazwa tej wycieczki, moze faktycznie nieco mylaca, oznacza snurkowanie na tzw Tiran Straits, czyli 4 bardzo slynych i pieknych rafach w ciesninie Tiranskiej, kawalek od wyspy. Sama wyspa jest terenem wojskowym!!!!!!!!!!! I Ty tam chciales miec parasole?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.hestia.pl / 195.116.171.* 12.08.04, 11:32 Nie interesuje mnie czy jest to teren wojskowy czy też nie. Nikt nioe musiał mi na nic pozwalać. Na wyspę można się dostać wpław i to bez żadnego problemu. Post dotyczy porady gdzie warto a gdzie nie więc napisałem wyraźnie jak jest. Skoro autor postu chce się wybrać na którąś z wysp i pyta o poradę więc staram się rzeczowo odpowiedzieć. Ot i tyle. pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 12.08.04, 11:48 Gość portalu: Ktoś napisał(a): > Nie interesuje mnie czy jest to teren wojskowy czy też nie. Nikt nioe musiał > mi na nic pozwalać. Na wyspę można się dostać wpław i to bez żadnego > problemu. To miales szczescie, ze na nic nie nastapiles ;-). A powaznie, to powinienes miec pretensje to opiekunow na lodzi, ze Cie nie ostrzegli. Skorygowanie Twojej wersji wycieczki uwazam za wazne, bo w przeciwnym razie tlumy zaczna tam przeplywac i potem pojdzie fama, ze w Egipcie bomby pod turystow podkladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 12.08.04, 13:13 Agnieszko, wiesz co, my tez fizycznie chodzilismy po wyspie, a raczej malenkim jej kawalku w formie piaszczystej łachy wystającej minimalnie ponad wodę. Tam nie było kompletnie NIC. Podobno to jedyne miejsce, po ktorym można stapac bez obawy "wstąpienia na działo". A może to nie był Tiran ?? No ale jak nie Tiran, to co ? To były okolice tego ruskiego wraku, co jest w moich zdjeciach. Do wyspy trzeba było kawałeczek podpłynąć. Nawet mam ją gdzieś na zdjęciach, bo poplynelismy z aparatem podwodnym, to była jedyna możliwość sfotografowania tego miejsca, z domu Ci podeślę foto, to powiesz mi co to za miejsce. No ale wmawiali nam że Tiran i sama się zdziwiłam.. pozdr Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 12.08.04, 13:39 No, jesli to kolo wraku, to musi to byc Tiran. Pewnie obrotna obsluga lodek odkryla miejsce, gdzie mozna doplynac bez obaw i oferuje jako atrakcje dodatkowa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: *.hestia.pl / 213.17.194.* 12.08.04, 15:24 Może rzeczywiście dopiero od niedawna można tam się dostać. Ale nasza łódź nie była jedyną, która tam cumowała więc wygląda na to, że już jest to miejsce dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN 12.08.04, 15:32 Moze, ciekawe jak dlugo. A w kwestii pytania glownego (bo nam sie temat rozmyl; przepraszam, to moja wina) to wole zdecydowanie Tiran. Snurkowalam i nurkowalam na obydwoch i Tiran uwazam za o niebo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: WYSPA TIRAN LUB GIFTUN IP: 62.135.124.* 12.08.04, 16:38 Giftun jest osiągalny z Hurghady, a Tiran jest osiągalny z Sharmu, ale nie schodzi się na wyspę Odpowiedz Link Zgłoś