bidziak 02.01.14, 22:15 witam, czy w hotelu Club El Faraana w SSH w okresie zimowym (styczeń/luty) czynna jest restauracja (grill bar) na palach? Restauracja ma niesamowity widok na morze:) pozdrawiam Rene Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 05.01.14, 19:54 Ja byłam w tym hotelu w listopadzie i nie widziałam aby była czynna. Z tego co wiem, ktoś tam usiłował się zapisać na posiłek w niej, ale bez rezultatu. Ci, którzy byli już w tym hotelu twierdzili, że nie jest już taki dobry, jak kiedyś. W hotelu nic się nie dzieje, przy basenach czynne są dwa bary oraz bar przy plaży. Sztuczna fala na dużym basenie - włączana na ok. godzinę, późnym popołudniem. Bar przy mniejszym basenie czynny jest dłużej i przy nim wieczorem, bywają czasem jakieś animacje oraz odtwarzana jest muzyka, przy której można potańczyć; z reguły tańczą dzieciaki. Strasznie twarde łóżka, jakby się na desce spało... pierwsze dni trudno było, później jakoś się udawało pospać. W hotelu dużo rosyjskojęzycznych, trochę Polaków i trochę Włochów. Odpowiedz Link Zgłoś
aga81968 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.01.14, 13:33 A jakie wrażenie robi na Tobie ten hotel. Lecę na tydzień do niego w lutym. Proszę o więcej info o hotelu, wyżywieniu .... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.01.14, 16:07 To hotel moloch, moim zdaniem, duże zagęszczenie 1-piętrowymi bungalowami. Pokoje bardzo skromne. W łazience kabina prysznicowa z zamontowanym na stałe górnym prysznicem. Ręczniki wymieniane (chyba) codziennie, sprzątanie codzienne. W pokoju sejf bezpłatny, elektroniczny - trochę było problemu z jego uruchomieniem ;-), jakis b. anachroniczny. Pokoje można bez problemu wymienić. Ja od razu poprosiłam o pokój na pietrze, dostałam go bez problemu. W pokoju klimatyzacja, centralna, można regulować sobie temp. Było wieczorem sporo komarów, trzeba jakiś środek na nie zabrać. Plaża piaszczysta, z łagodnym zejściem do morza, na plaży bezpłatne leżaki, zejście na plaże dużą ilością schodów, dość wysokie stopnie (coś ok. 100 schodów). Plażowicze "pilnowani" przez policję. Jest też drewniany pomoc wychodzacy w morze. Na plazy mozna skorzystać ze sportów wodnych - pracuje tam b. sympatyczna Polka, ja nie korzystałam. Aha, plaża położona jest w zatoce, dzięki czemu nie ma dużej fali - zadowoleni byli z tego snurkujący... Jedzenie - jestem niejadkiem, więc dla mnie było wystarczające. Miałam opcję all incl. Sporo owoców: banany, pomarańcze, granaty, melony... Bywalcy tegoż hotelu narzekali... Ja uważam, ze spokojnie mozna cos dla siebie skomponować, moim zdaniem jest sporo jedzenia. Do posiłków (lunch, kolacja) wino czerwone lub białe, piwo, woda, cola i rózne soki z saturatorów. Napoje trzeba sobie przynieść z baru: stojąc twarzą do bufetu po prawej stronie, po schodzkach, po lewej jest bar z napojami, obslugiwany przez klenera. Woda jest obok bufetu w saturatorze. Hotel fajnie położony: - w lewo po wyjściu z hotelu, kawałek do stacji benzynowej, nastepnie w prawo i sklep ze stałymi cenami, lub dalej kawałek prosto i tez sklep. W ogóle jest trochę sklepików w okolicy tej stacji. Jest tam tez egipska jadłodajnia z egipskim żarełkiem - podobno dobre, chociaz ona sama ma wygląd typowo egipski. Przy stacji benzynowej jest przystanek busików, można dojechać do Old Marketu (za ok. 1 LE). - w prawo po wyjściu z hotelu, po dojściu do skrzyzowania w lewo i Fantazja, Il Merkato. Po przejsciu Fantazji, przejśc przez ulicę, skręcic w lewo, przejśc kawałek i tam jest METRO, dużym market ze stałymi cenami, b. dobrze zaopatrzony. Pod Il Mercato jest maszyna, w której mozna wymienić dolary na funty egipskie. Zdecydowanie lepiej operować miejscową walutą. Po hotelem stoją taksówki, jednak zdecydowanie lepiej iść kawałek ulicą i mozna dobrą cenę "ustalić" z taksówkarzem, ktory zatrzymuje sie widząc turyste. Dobra cena do Old Marketu to 20 LE, czasem udaje sie za 15 LE. ;-) Cóz jeszcze.... Czy wybrałabym ten hotel jeszcze raz? Ja raczej nie, gdyż wolę bardziej kameralne hotele oraz raczej pełne morze. Pobyt zaliczam jednak raczej do udanych; byłam tylko 8 dni i pojechałam przede wszystkim odpocząć. -------------- "Lepiej kontrolować błędy swoje, niż cudze." (Demokryt) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.01.14, 16:20 Aha, do każdego posiłku jest tez herbata lub kawa: stoją w dzbankach po lewej stronie od wejścia na salę. Herbata - da się wypić, kawa - hmmm... typowo egipska. Mają za to dość dobra kawę w barach przy basenie - capuccino. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.01.14, 16:23 oczywiście "drewniany POMOST" wychodzący w morze. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
aga81968 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.01.14, 19:25 Dzięki za odpowiedź. Czy na terenie hotelu jest centrum nurkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
4przemo777 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 12.01.14, 20:06 A co z woda mineralna ? Trzeba sobie kupowac w markecie, czy moze jest dostepna w hotelu ? Jezeli w hotelu to skad ja sie pobiera ? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 13.01.14, 19:56 odp. Centrum nurkowe - wydaje mi się, ze na plaży jest, widziałam butle. Nie korzystałam, więc nie jest to inf. 100 %. :-) odp. woda w hotelu - Nie ma wody butelkowanej. Jest saturator z wodą w jadalni, na którym jest napisane, ze nie wolno napełniać butelek. Ja kupowałam wodę butelkowaną poza hotelem. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 18.01.14, 16:02 centrum nurkowe jest na końcu plaży po lewej stronie (stojąc twarzą do morza), woda jest w dystrybutorze w restauracji, nikt nikomu nie robił żadnych wstrętów przy napełnianiu butelek. dystrybutor jest też w barze na plaży i też można sobie wody nalać. jest też ekspres do kawy i herbaty. nie uważam żeby ten hotel był molochem, naprawdę nie widać na terenie stad ludzkich. widać je tylko w restauracji w porze jej otwarcia, potem robi się luźno, wystarczy pójść na posiłek pół godziny po otwarciu. doradzam jadanie na piętrze, gdzie nikt prawie nie chodzi, więc jest cisza i spokój, a jedzenie jest to samo, za wyjątkiem obiadów dla snaków/lightów, obiady są skromniejsze. co do restauracji na plaży - zapisy na posiłki są każdego dnia o 18.00 przy drzwiach do głównej restauracji. wychodzi jeden z kelnerów ze stolikiem i kartką i zapisuje numery pokojów oraz posiłki na które chce się zapisać. za dobry bakszysz zapisze cię na cały tydzień, bez bakszyszu musisz latać codziennie i się zapisywać. śniadania i obiady są codziennie, kolacje w poniedziałki, środy i piątki. snaki/lighty mogą zamawiać śniadania i kolacje, pełny all również obiady. czy restauracja jest czynna zimą? nie wiem tego niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua_frigida Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 19.01.14, 17:50 ekspresu do kawy/herbaty nie ma, moze był kiedys. :-) Kawa/herbata stoi w jadalni w dzbankach, tak jak pisałam wyżej - herbate jakos da sie wypić, kawy ja nie dałam rady, straszna lura. Natomiast w barach przy basenie mniejszym i wiekszym kawa jest dobra, capiccino nawet jest w ramach All Inc. W barze na plaży jest podawana kawa rozpuszczalna, chyba jest to nescafe clasik, w plastikowym kubeczku. Doral, tak było kiedyś, teraz jest wszystko zminimalizowane. Kiedyś podobno były super animacje, w tym areobic wodny itp. - teraz nie ma nic. A hotel mnie się nie podoba, jest to moja subiektywna ocena. Na pewno nie wybrałabym go po raz drugi. Tak, widziałam po lewej stronie butle z tlenem, więc centrum nurkowe najprawdopodobniej jest. Jasne, że teoretycznie, mimo zakazu można nabrać sobie wody z saturatora, nad którym wisi kartka z informacją, że nie wolno napełniać butelek, teoretycznie też można wynosić posiłki z jadalni, mimo, że to zabronione. :/ Odpowiedzialam na pytanie - czy podaja do pokoju wodę butelkowana - otóż nie, nie podają, nie ma butelkowanej wody również w barach, skąd można by ja pobrać. W jadalni nie ma tłoku, jest naprawdę mało turystów. "Lepiej kontrolować błędy swoje, niż cudze." (Demokryt) Odpowiedz Link Zgłoś
faraana Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 28.01.14, 19:29 Witam, ja również wybieram się do tego hotelu w lutym:) Mam pytanie co do pokoi. Na forach czytałam, że najgorsze są te zaczynające się na 3... . Czy wiecie może, które pokoje z jakimi numerami sa najładniejsze? Czy oprócz pokoi z prysznicem są również pokoje w wanną? W opisie hotelu taka informacja widnieje, ale na żadnym zdjęciu w necie nie znalazłam wanny. I ostatnie pytanie dotyczące transportu na Naama Bay. Czy często kursuje bezpłatny hotelowy bus czy raczej trzeba nastawić się na podróz TAXI? Będę wdzięczna za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
w2097 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 14:36 Wczoraj wróciliśmy z Faraany. Restauracja grillowa jest czynna w niektóre dni. Kolacje można w niej zjeść w poniedziałki i piątki. Jak jest z obiadami nie wiem bo miałem wersję SNACK a obiady w grillowej są tylko dla posiadaczy ALL. Ale na pewno nie były codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga81968 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 15:15 Lecę za dwa tygodnie do Faraany. Proszę napisz coś więcej. Też mamy opcję snack. Odpowiedz Link Zgłoś
w2097 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 15:40 Hotel bardzo ładny, położony w taki sposób, że nawet jak wieje to tam woda jest spokojna. Tylko jednego dnia zmienił się kierunek wiatru i przez rafę przewalały się duże fale a woda była jak mleko (taka zmącona). W czasie naszego pobytu obłożenie to mniej więcej 20-25 % więc prawie pusto. W ciągu dniu wszyscy są na plaży więc teren hotelu pusty. Szczególnie, że basen ze sztuczną falą nieczynny. Bar przy plaży oferuje napoje i piwo. Mocniejsze trunki przy basenach. Ale wszędzie podawane w małych, plastikowych kubeczkach. Pod tym względem porażka. Śniadania i kolacje snack-owcy jedzą razem z all-ami na parterze restauracji głównej. Obiady na piętrze. Odpowiedz Link Zgłoś
aga81968 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 16:08 Jak z pokojami, brać co przydzielą, czy o coś konkretnego mamy "prosić". Jeszcze jedno centrum nurkowe - czy jest przy hotelu czy trzeba szukać. A jak z posiłkiem snack, słyszałam, że to porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
w2097 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 17:40 aga81968 napisał(a): > Jak z pokojami, brać co przydzielą, czy o coś konkretnego mamy "prosić". Jeszcz > e jedno centrum nurkowe - czy jest przy hotelu czy trzeba szukać. A jak z posił > kiem snack, słyszałam, że to porażka. Polecam pokoje z bezpośrednim widokiem na plażę ale takiego raczej nie wywalczysz (jest ich tylko 10). Mieliśmy taki wykupiony w biurze podróży a mimo to robili wszystko, żeby nam go nie dać i pierwszą noc spędziliśmy w takim z bocznym widokiem na morze. Dopiero na drugi dzień po interwencji rezydenta dostaliśmy ten zarezerwowany. W hotelu jest baza nurkowa - DIVE IN. Mają swoją siedzibę na plaży (przy granicy z plażą hotelu Reef Oasis). Co do wersji snack to nie jestem wybredny i głodny nie chodziłem. Ale drugi raz bym tej opcji nie wybrał :) Odpowiedz Link Zgłoś
faraana Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 17:21 Czy jeździ bezpłatny bus hotelowy do naama bay? Odpowiedz Link Zgłoś
w2097 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 29.01.14, 17:41 faraana napisał(a): > Czy jeździ bezpłatny bus hotelowy do naama bay? Przyznam, że nie wiem. Nie ciągnie mnie do Naamy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lg_ok123 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.04.14, 02:13 Hotel z jedną z najpiękniejszych raf koralowych w Sharm, a tu gadka o takich pierdołach. Odpowiedz Link Zgłoś
jaru31 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 06.04.14, 13:12 Zgadzam się z tobą Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Club El Faraana (SSH)-Bar na palach 08.04.14, 20:12 lg_ok123 napisał(a): > Hotel z jedną z najpiękniejszych raf koralowych w Sharm, a tu gadka o takich pierdołach..." bo ludzie mają w dupie rafę, ważniejsza jest pojemność kubków z gorzałą. bo przecież jadą się nachlać, a nie wypocząć. ważniejszy widok z pokoju, w którym zasadniczo tylko śpią, więc będą się chandryczyć do upadłego o ten widok, którego i tak nie zobaczą. interesują się, czy wanna jest w pokoju, jakby to był najważniejszy punkt programu. a ty tu z rafą wyjeżdżasz, no weśśśś :P Odpowiedz Link Zgłoś