Dodaj do ulubionych

MARSA ALAM Hilton z dzieckiem

15.04.14, 11:28
Hej; czy moglibyście udzielić wszelakich porad i informacji na temat pobytu w hiltonie w marsie z 10 latkiem? Przewidywany okres to lipiec. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.04.14, 11:52
      Ja równiez poproszę o informację :) My wyjeżdżamy z 6-latkiem 14 czerwca.
    • miriam_73 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.04.14, 12:14
      1. Buty do wody albo płetwy - koniecznie.
      2. Mocne filtry, w lipcu mozno skwarzy. Przyda sie t-shirt "na zmarnowanie", żeby w ciągu dnia mieć osłonięte plecy - w wodzie bardzo łatwo się spalić.
      3. Uczulić młodego, żeby (i) nie dotykał rafy, (ii) nie stawał na rafie, (iii) nie dotykał i nie łapał za płetwy lub pancerz miejscowych żółwików (iv) oraz dawać po łapach wszystkim, którzy tego próbują :)))
      4. Spróbować podpytać lokalesów, czy przypływa diugoń i jeśli tak, to mniej więcej którędy i o której pływa. W ub. roku gruby bywał bladym świtem, ok 6, ale też przypływał przed 15 i robił rundkę od południowego skraju, po skosie do środka łączki i spowrotem.
      • am42 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.04.14, 19:46
        Jesli oczekujecie specjalnych atrakcji dla dzieci to ich brak, wg mnie hotel raczej dla doroslych
        • wtopek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.04.14, 20:07
          wręcz przeciwnie, hoteli ze standardowymi atrakcjami dla dzieci jest na pęczki w każdym kraju

natomiast hoteli przy zatoce, gdzie jest bezpośrednie piaszczyste i płytkie podejście do żywej rafy jest niewiele
          • am42 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.04.14, 20:31
            Piszac o braku atrakcji mialam na mysli to czego oczekuja czesto rodzice i dzieci np zjezdzalnie i inne typowe atrakcje dla dzieci
            • qqqbek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 08:26
              Przyznam się, iż pierwszy raz będę w Egipcie; stąd te pytania. Czy oprócz wycieczek do Luxoru ( jeżeli będzie bezpiecznie ) warto pojechać do Port Ghalib? Czy jeżdżą tam busiki jak w Turcji? Bardzo dziękuję wszystkim za informacje.
              • kkk Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 08:39
                oprócz Luxoru, Karnaku, polecam Abu Simbel :) dłuższa wyprawa (pod Sudan) ale uważam że warto.
                Port Ghalib... malutki ale dośc fajny, sklepiki, knajpy, nei oczekuj zbyt wiele, Marsa to gł. raj dla nurków, nie szukających rozrywek nocnych i szaleństw zakupowych.
                Ja jade w maju po raz trzeci i na pewno nie ostatni :)
                • qqqbek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 08:48
                  Nie szukamy nocnych rozrywek ani szaleństw. Po prostu chcemy w spokoju poleniuchować, popływać i czasami coś zobaczyć. Nie braliśmy pod uwagę Abu Simbel - ale teraz weźmiemy (Egipt to jeden z najpopularniejszych kierunków wybieranych przez Polaków a ja pierwszy raz :-) )
              • miriam_73 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 11:31
                W Marsa nie ma niestety jeszcze lokalnego transportu porównywalnego np. z HRG lub Sharm. Jesteś zdana na swojego lokalnego operatora lub taxi z hotelu (zazwyczaj drogie :( )
                Waro się wybrac na wycieczkę morską na Samadai (Dom Delfinów). Miły dzień na łodzi, warunki do snurkowania idelane (obowiązkowo w kapokach), duża szansa na delfiny na wyciągnięcie ręki :)

Z dalszych eskapad, to Luksor oraz Abu SImbel z Asuanem, aczkolwiek obie te wycieczki w lipcu oznaczają bardzo wysokie temperatury, nieporównywalne do tych na wybrzeżu.

Port Ghalib jest sztuczny i ostatnio niestety mocno zaniedbany, ale można zajrzeć. Niektórzy operatorzy mają taką popłudniową wycieczkę złożoną z krótkiego wypadu do EL Quesir (kawałek dalej na północ od Port Ghalib) na zakupy i potem czasu na spacerek w Port Ghalib.
                • qqqbek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 11:45
                  A czy płetwy i maseczki zabierać czy lepiej kupić? Czy nasze kremy z filtrem wystarczą czy kupić na miejscu? Bardzo dziekuję za informację i zainteresowanie.
                  • kkk Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 12:56
                    lepiej zabrać swój spzret, jesli masz... ale jesli nie wiesz czy snurkowanie ci się spodoba, to chyba lepiej na miejscu (na wycieczce) wypożyczyć. Kupno byle czego w Egipcie jest droższe niz jakies podstawowe ABC w PL (Decathlonie itp.)
                    Kremy z filtrem brac koniecznie i mysle ze koniecznie swoje :) z tych samych względów co spzret, na miejscu beda rózne dziwne firmy a jesli juz coś normalnego to tez drozsze, zwłaszcza w hotelowych sklepikach zdzierają. Pamiętaj ze to Egipt, bierz jak najwyzsze filtry, i tak sie opalisz, na pewno 30 wzwyż ;)
                    Ja mam ciemną karnacje, ciemne włosy, opalam sie szybko i bez poparzen, do EGiptu zawsze biorę duża butle UV 30... do twarzy nawet 50 ;) wracam czarna.
                    • qqqbek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 13:49
                      Serdeczne dzięki - pozdrawiam wszystkich. Do zobaczenia w Egipcie
                    • colin1974 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 30.04.14, 17:57
                      No to chyba leżysz cały dzień na słońcu jak frytka bo na 30 ciężko się opalić nawet mając ciemną karnację .
                      Ja używam maksymalnie 5 bo nie cierpię leżeć na leżaku i obracać się z boku na bok.
                      • olianaa Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 30.04.14, 20:05
                        Colin, oj, nie. Ja całe dwa tygodnie jadę na 50tce i potrafię się poparzyć "przelatując" z pokoju do knajpy na śniadanie. O 7.30. Jak idę snurkować o siódmej i wyłażę z wody po godzinie, półtorej, to mam opalone "kozaczki". Dodam, że używam wypasionego kremu Extra water resistant i nakładam go odpowiednio wcześniej i często.
                        Nie ma reguły, a siedzę zawsze pod parasolem :-)))
                        No i na tej pięćdziesiątce wracam opalona jak smok, zaliczając najczęściej lekkie złażenie skóry. Dodam, że nie opalam się na różowo jak świnka, choć mam jasna karnację. Filtr nr 5 zabiłby mnie w Egipcie nawet w nocy :-D
                      • miriam_73 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 01.05.14, 00:10
                        Zawsze jadę na 30 w pierwszym tygodniu, w drugim schodzę na 25 lub 20, chyba że to sierpień :) Raczej się nie przypalam, ale zawsze wracam bardzo opalona i z białymi "butami" ;-)
                        Nie znoszę leżenia :)
                      • kkk Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 01.05.14, 07:43
                        colin - myslisz ze trzeba lezec bez ruchu zeby sie opalić?
                        to jestes w wielkim będzie, własnie najlepoiej opala się w ruchu, nawet w wodzie. Jesli tak bardzi ciężko jest ci się opalić w Egipcie (!) to masz taką karnację nordycką albo...nie byłes w Egipcie ;)
                        Nigdy nie biore nic mniejszego niz filtr 30 ewentualnieee 20 ale po tygodniu. Jestem czarna, mam śniada karnację, ciemne włosy, opalam sie od razu na czekoladkę, zadnych poparzen. I nie leze w bezruchu...wg mnie w 40 st. w afrykanskim słoncu to niewykonalne!!
                        dla przykładu =- kolezanki z którymi kiedys byłam tak bardzo hciały sie od razu opalic na braz ze smarowały sie tylko olejkami jakimis, nie wiem czy miały UV 6... niestety wyszły czerwone jak raki, poparzenie...a ja 30 i ciemny brąz...
                        • kkk Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 01.05.14, 07:44
                          aha, dodam ze w Egipcie jestem albo w maju albo w 2 połowie pazdziernika ;) inna pora (oprócz moze zimy) to morderstwo wg mnie :D
      • qqqbek Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 09:38
        > 1. Buty do wody albo płetwy - koniecznie.
        > 2. Mocne filtry, w lipcu mozno skwarzy. Przyda sie t-shirt "na zmarnowanie", że
        > by w ciągu dnia mieć osłonięte plecy - w wodzie bardzo łatwo się spalić.
        > 3. Uczulić młodego, żeby (i) nie dotykał rafy, (ii) nie stawał na rafie, (iii)
        > nie dotykał i nie łapał za płetwy lub pancerz miejscowych żółwików (iv) oraz d
        > awać po łapach wszystkim, którzy tego próbują :)))
        > 4. Spróbować podpytać lokalesów, czy przypływa diugoń i jeśli tak, to mniej wię
        > cej którędy i o której pływa. W ub. roku gruby bywał bladym świtem, ok 6, ale t
        > eż przypływał przed 15 i robił rundkę od południowego skraju, po skosie do środ
        > ka łączki i spowrotem.

Bardzo istotne informacje; może ktoś coś by jeszcze podrzucił?
    • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 16.04.14, 09:04
      Ja też bardzo dziękuję za wszelkie informacje, są bardzo cenne. Prosze napiszczie jeszcze jak w tym hotelu z napiwkami? Wiem, że mile widziane, ale w restauracji nie w każdym egipskim hotelu akceptowane na legalu więc napiszcie jak w tym, napiszcie również na co jeszcze zwrócoić uwagę podczas pobytu w Hiltonie :)
      • asiek_zska Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 30.04.14, 11:14
        Marsa Alam to super miejsce dla tych co chcą odpocząć i zrelaksować się. Dla tych co szukają nocnych wrażeń oraz miasta blisko hotelu to niestety rozczarują się. Wokół hotelu tylko jeszcze jeden hotel a tak to tylko pustynia.
        W Hiltonie byłam dwa lata temu i na pewno tam wrócę. Hotel na najwyższym poziomie. Napiwki jak wszędzie mile widziane ale nikt nie wyciąga po nie ręki, obsługa jest tak nauczona. Jeśli dasz napiwek to na pewno zostanie to zapamiętane, Egipcjanie maja bardzo dobrą pamięć :).
        Plaża bardzo fajna i czysta. Sprzątający sprzątają również plażę z wszelkich rzeczy, które się tam zawieruszą. Na plaże dowozi specjalny melex, fajna sprawa, wystarczy krzyknąć stop tam gdzie chce się wysiąść. Oczywiście ma swoją jedna trasę, nie podjeżdża pod każdy pokój, zazwyczaj wysiada się tam gdzie ma się najbliżej. Bar na plaży super, można coś przekąsić. Na obiad serwowane są specjalne zestawy. Jeśli ktoś nie ma sił wracać na stołówkę można przekąsić na plaży. Rafa przepiękną, są żółwie i ogólnie piękny podwodny świat. który zapiera dech w piersiach. Tutaj przypływają wycieczki z innych hoteli aby podziwiać rafę a goście Hiltona maja to wszystko za darmo na swojej plaży. Warto kupić sprzęt do nurkowania w Polsce. Wszelkie balsamy również, taniej wychodzi.
        Jedzenie pyszne i urozmaicone.
        W tym roku wybieram się również do Marsa Alam właśnie ze względu na rafę ale do hotelu Three Corners Fayrouz Plaza Beach Resort. Opinie ma fajne więc myślę że będę zadowolona.
        • nadia-ad Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 25.05.14, 20:54
          Witam, zastanawiam się nad Hiltonem że względu na rafe i plaże - ale jadę z 2 i 5 latkiem, jest tam jakiś brodzik dla dzieci? W opisie tak ale na zdjęciach nie widzę. Zjeżdżalni dla dzieci pewnie nie ma? Ostatnio byliśmy w Jungle- zastanawiam się czy dzieci się tam nie zanudza, ale tym razem chcę lepsza plaze i rafe. Jak nie tam to może Park Inn albo Coral Sea aqua club ...
          • moomoo Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 01.06.14, 09:48
            wczoraj wróciłam z Hiltona. Brodzik jest przy głównym basenie. Zjeżdżalni nie ma. Jest klub dla dzieci, a przy nim plac zabaw.
            • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 13.06.14, 08:17
              Witam,
              w lipcu wybieram się do Hiltona z 5-latkiem.
              Czytałam różne wypowiedzi, gdzie pisano, że jest tam problem z wodą do picia. Czy to prawda, że codziennie w pokoju zostawiana jest 1,5 l butelka wody?
              Ponieważ mój synek pije tylko wodę, obawiam się, że ta butelka to będzie trochę mało (picie, mycie zębów itp).
              Czy jest możliwość zakupu wody mineralnej na terenie hotelu Jak naprawdę wygląda sprawa wody mineralnej?
              I jeszcze plaża... jak daleko trzeba iść, by dojść do plaży z łagodnym zejściem, tak by mogło wejść do wody dziecko?
              • olianaa Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 13.06.14, 10:13
                Kreska, ja co prawda nie byłam w Hiltonie, tylko w sąsiadującej El Malikii, ale w każdym hotelu co chwila masz dystrybutory z wodą i innymi napojami. W pokoju się w zasadzie nie siedzi. My wodę zużywaliśmy do popijania tabletek rano i mycia zębów. Potem w restauracjach i barach masz dystrybutory, dzieciaki z radością nalewają sobie same, więc naprawdę możesz się nie martwić o wodę.
                Natomiast hiltonowe zejście do wody jest bardzo łagodne i przyjemne, z El Malikii szło się często właśnie do niego, bo jest osłonięte od wiatru, stąd fale są tam znacznie mniejsze. Bywalcy Hiltona szli z hotelu albo na pieszo, albo dojeżdżali jakimś urządzeniem (nie widziałam, słyszałam jak mówili). Myślę, że pięciolatka nic nie będzie w stanie dobić - dzieciaki w Egipcie funkcjonują świetnie, znacznie lepiej niż dorośli. :-)
                • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 13.06.14, 17:07
                  Ja wyjeżdżam jutro z 6-latkiem do Hiltona. Dam znać jak wrócę. Pozdrawiam
                  • moomoo Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 13.06.14, 21:44
                    Wodę przy sprzątaniu dostaje się jedną 1,5 l. Można jednak pogadać z panem sprzątaczem. Nasz gdy prosiliśmy zostawiał dwie, ale chyba nas lubił bo codziennie dostawał dolarka ;). Wodę butelkowaną 0,5 l dostaje się też w restauracji głównej na obiad i kolację. Spokojnie można ją zabrać ze sobą. Dystrybutorów z wodą na terenie resortu nie ma. W razie draki jest jeden w siłowni czynnej całą dobę :)
                    • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 14.06.14, 11:23
                      wielkie dzięki za wszystkie informacje :)
                      Stosowaliście probiotyki?
                      Lecimy z AlfaStar, mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku:)
                      A jakie wycieczki fakultatywne mogę wykupić, na które warto zabrać synka.
                      • moomoo Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 14.06.14, 14:39
                        Probiotyku nie stosowałam. Chora nie byłam. Znajoma też nie stosowała i była chora pół dnia. Wzięła nifuroksasyd i przeszło. Twierdziła, że to po drinkach (lód). Faktem jest, że ja piłam bez lodu bo byłam jeszcze z Polski przeziębiona. Jeśli chcesz pogadać o wycieczkach to proszę pisz na mojego maila gazetowego. Moje poprzednie odpowiedzi były kasowane chyba z podejrzeniem admina o reklamę. Zazdroszczę rychłego wyjazdu. Ja "do rybek" wrócę dopiero może w listopadzie.
                        • guitar_shark Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 14.06.14, 15:15
                          Moomoo, nie została skasowana ani jedna odpowiedź w tym wątku, ani Twoja, ani żadna!
                        • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 14.06.14, 19:12
                          A możesz mi podać swojego maila, bo pytań mam dużo :)
                          • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 14.06.14, 19:14
                            Prośba do moomoo :)
                            • moomoo Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 15.06.14, 00:05
                              moomoo@gazeta.pl
                  • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 09.07.14, 08:17
                    Cześć :)
                    Jak się udały wakacje w Hiltonie ?
                    • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 09.07.14, 09:45
                      Wakacje zaliczam do udanych. Z pełną odpowiedzialnością polecam wyjazd do tego hotelu z dzieckiem. Typowych atrakcji dla dzieci brak, ale dzieci szybko zapoznają się z innymi rówieśnikami a wtedy do zabawy wystarczy koło ratunkowe albo materac i w wodzie mają co robić :) Jedzenie dobre, standard hotelu wysoki. Nie mieliśmy przygód żołądkowych. Trzy dni wiał silny wiatr, ale nie było to zbyt uciążliwe. Żółwie i inne morskie stwory można było zobaczyć, co stanowi kolejną atrakcję dla dzieci, jest też wielbłąd którego moje dziecko dokarmiało jabłkami, no i melex, którym podróżował w tą i z powrotem. Zakwaterowani byliśmy w budynku 23 (pokój z widokiem na morze - oficjalna dopłata 50 USD). Jedynie na co mogę się poskarżyć to praca jednego z barmanów w barze przy głównym basenie (niemiły i sprawiający wrażenie bycia tam za karę). Jest tez barman (Janua) - pełny profesjonalizm i kultura. Niestety przeszedł poźniej do baru przy plaży. Polecam. Z całą pewnością jeszcze wrócimy do tego hotelu.
                      • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 09.07.14, 10:34
                        W opisach mówią jest jakiś plac zabaw dla dzieci, czy raczej to nie jest atrakcja ?
                        Jak wygląda sprawa z wodą mineralną, czy dają więcej, jeśli jest dziecko ?
                        Byliście na wycieczkach fakultatywnych, jeśli tak, to jakie polecasz, pod kątem dziecka, oczywiście :)
                        A plaża? Zejście do morza, podobno gdzieś obok jest łagodne.
                        • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 09.07.14, 12:02
                          Po wyjściu z budynku 23 mieliśmy plac zabaw wraz Mini Klubem, ale nie stanowił on atrakcji dla naszego syna, nawet tam nie chciał zajrzeć. Jednak każde dziecko jest inne. Wodę mineralną zostawia sprzątacz codziennie w pokoju - 1,5 l. Dodatkowo do obiadu i kolacji otrzymuje się 0,5 l butelkę na stolik, czasami dwie dostawaliśmy. Nam wystarczało tej wody, ale znajomi prosili zarówno na stołówce jak i osobę sprzątającą i w razie potrzey zostawiał dodatkowo. Myślę, ze nie będziecie mieli z tym problemu- w barach woda jest z dystrybutorów, w siłowni również. My korzystaliśmy tylko z nurkowania. Plaża jest ładna, szeroka. Łagodne zejście do morza jest jakieś 100-200 metrów w prawą stronę od prywatnej plaży Hiltona. Stoja tam zniszczone leżaki, ale pozostawialiśmy tam swoje rzeczy w czasie kąpieli. Jak masz jakieś pytania to pisz proszę, postaram się na wszystkie odpowiedzieć :) Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku. Aha i jeszcze pod koniec naszego pobytu zaczęło brakowac leżaków, więc trzebabyło je "załatwiać" z Panem od ręczników.
                          • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 10.07.14, 08:55
                            Dziękuję, że wszystko mi tak opisujesz.
                            Z jakim biurem lecieliście? my lecimy z Alfastar; zmienili nam przewoźnika i godziny wylotu, będziemy na miejscu wieczorem.
                            A wieczorami w hotelu są jakieś atrakcje?
                            Wiem, że przy hotelu są jakieś sklepiki, można tam coś kupić ?
                            I jeszcze jedno:) Podawałaś Dziecku probiotyki? Napisałaś, że żadnych rewolucji żołądkowch nie mieliście, wystrzegaliście się jakiś produktów, np. lodów?
                          • kreska2009 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 10.07.14, 08:58
                            A może podasz mi, proszę, swojego maila, będzie łatwiej kontaktować się.
                            • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 10.07.14, 09:38
                              Witaj.
                              Wieczorem są dyskoteki i jest też mini disco dla dzieci. Są sklepiki i restauracje tematyczne wymagające wcześniejszego zapisania. My braliśmy probiotyk przez dwa tygodnie przed wyjazdem i w czasie pobytu. Nie odmawialiśmy sobie takich przyjemności jak: owoce, ciasta, lody. Myliśmy za to często ręce. Nasz Syn dostał tylko takiej wysypki na nóżkach- podobne było do uczulenia od słońca, ale było od kolan w dół więc przypuszczam, że mogło być też od chloru- dałam mu calcium i przeszło. W razie pytań pisz śmiało na: m.gorzkowska@op.pl
                              • gorzki1971 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 10.07.14, 09:41
                                My lecieliśmy z Exim Tours. Bez zarzutu.
          • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 24.05.15, 16:18
            Witam
            Zastanawiam się nad hotelem Hilton Marsa Alam, planuje urlop w lipcu.
            W moim biurze zaproponowano mi za 14 dni 2+1 8600zł , sam nie wiem czy to taka dobra cena ?Babka mówila że to bardzo dobra cena i mam brac w ciemno i hotel super.
            Czy wieczorami jest co robić w tym hotelu, jest jakaś dyskoteka, miejsce gdzie można usiąść przy drinku? Jak wyglada sprawa z posiłkami, straszono mnie ze pomiedzy 15 a 19 nic sie nie można zjeść ? Jak wyglada sprawa z kolejkami przy barach i restauracji ?
            Czy są wydawane jakieś lody dla dzieci lub coś w tym stylu, gofry itp.. ?
            Jakie wycieczki warto wykupić, nie interesuja mnie quady itp ?
            Czy jest szansa zmienić pokój za jakąś dodatkową opłatą i?
            W sumie wszelkie uwagi mile widziane, zastanawiam się czy nie będę znudzony 14 dniowym pobytem w tym hotelu.
            pozdrawiam
            • eliotto Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 26.05.15, 20:22
              Cześć Bazyli.
              Odpowiadając po kolei na Twoje pytania. Moim zdaniem za lipiec taka cena to rewelacja. W zeszłym roku na przełomie maja i czerwca płaciliśmy 3000 za osobę/14 dni a w marcu 2100/7dni. Tak, uwielbiam ten hotel i jak dobrze pójdzie to za 11 dni tam będę ;)
              Codziennie wieczorem są animacje, najpierw dla dzieci, później dla dorosłych. Drinka możesz wypić siedząc w barze lub w lobby(tu często brakuje miejsc z racji bezpłatnego internetu).Darmowe WI-Fi jest też przy basenach i na plaży- nam się trafiło, że wystarczyło wyjść wieczorem z pokoju na taras i też mieliśmy zasięg.
              Między 15:00 a 18:30 przekąsek rzeczywiście nie ma. Kolejki w sezonie będą na 100%. Najdłużej czekaliśmy na stolik około 5minut(idzie to bardzo sprawnie, obsługa prowadzi do stolika). Jedzenie - wiadomo kwestia gustu. To mój czwarty hotel w Egipcie i jedzenie najlepsze, urozmaicone, kolacje co dzień inne, warto wybrać się do restauracji a la carte. Gofry, naleśniki są na śniadaniu, lody o ile pamiętam do 17:00. Wycieczki wg mnie to tylko wodne - Hamata, nurkowanie- to mogę polecić bo byłam(nie wiem z jakim biurem chcesz lecieć, ale Alfa Star wysłał nas na wycieczkę niemieckojęzyczną, więc lepiej pytać). W tym roku planujemy Dolphin House, mogę napisać jak wrócę. Co do pokoju - moje zdanie jest takie, że nie ma sensu dopłacać. Za każdym razem mieliśmy super pokój bez dopłaty, znajomi za pierwszym razem dostali pokój z widokiem na morze(moim zdaniem to żadna atrakcja, bo przed morzem jest kawałek pustyni i jakoś super widoków nie ma a po drugie to daleko do restauracji).
              Moje wnioski: hotel na uboczu, spokojny, średnia wieku to myślę 35-40 lat, goście raczej z zachodniej Europy, co do animacji to nie wiem jak jest teraz - w zeszłym roku były w porządku. Wg mnie plusy to piękna rafa(żółwie), miła i pomocna obsługa, jedzenie. Jeszcze niedawno nie wierzyłam, że można jeździć do tego samego miejsca po kilka razy a teraz nie mogę się doczekać, żeby tam wrócić ;)
              • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 26.05.15, 22:36
                eliotto dzięki za odpowiedz
                My już jesteśmy po rezerwacji, lecimy z Wezyra.
                Mają tansza ofertę, ale tylko raz wizyta w restauracji a'la carte, np. alfa star ma 7 wizyt.
                W sumie nie zależy mi na tych wizytach, ciekawe ile kosztuje jedna wizyta,
                Teraz do wspólnego wyjazdu chcemy przekonać znajomych. Oni lecą w zestawie 2+2, my za 2+1 płacimy 8600 ( 1500zl) dziecko. Byłem pewien że dopłacą 1500zł , a tu cena 12300zł z pokojem de lux.
                Typy pokoi: standard (37m2), top floor (37m2 - na najwyższym piętrze), deluxe (43m2) wyposażone w dodatkową sofę, suite (80m2- dwa pomieszczenia), family (dwa łączone pokoje standard); Za 2+2 deluxe 12320zł, a za 1+1 , 1+1 12500zł . Pokój rodzinny 2+2 16000zl. Chyba się zdecydujemy na 3 pokoje dwójki. Dwa pokoje będą służyć jako sypialnie, a trzeci do imprez :)
                • jolantas1955 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 26.05.15, 22:46
                  Wizyty w restauracjach tematycznych nie są płatne!!! Po prostu trzeba wczesniej rezerwowac i tyle! Pokoje są wszystkie podobne, nie trzeba nic kombinowac!
                • eliotto Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 26.05.15, 22:56
                  Top floor, ha ha tam są budynki parter i piętro :) Jeśli chodzi o a la carte to nie chce mi się wierzyć, żeby sprawdzali z jakiego biura jesteś. Są tylko dwa kolory opasek: niebieski dla osób, które są pierwszy raz i żółty przy kolejnym pobycie, a na rezerwacji podajesz jedynie nr pokoju, więc nawet nie wiedzą z jakiego kraju jesteś.
                  • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 27.05.15, 09:25
                    Co pokoi to za kwotę 12300zl mamy jeden 43m, a za12500 dwa pokoje dwuosobowe . Dla rodziny 2+2, chyba lepiej wybrac dwa mniejsze :)
                    • zjawa1 Re: nie kumam wątku, co miał na celu? 04.06.15, 21:52
                      Ja nie rozumiem jakie rady Ci udzielać? 10-latek to nie niemowlak.
                      Z mojej strony mogę powiedzieć tylko tyle: tez byliśmy w Hiltonie z dzieckiem dużo młodszym bo lat 6! Przeżyło. Byliśmy tam w ferie na 7 dni koszt wycieczki 2 plus 1 1050zł!
                      Przy barze koło recepcji gra PSP chyba 3. W klubie malucha Xbox 360. Ogólnie Hilton nie jest hotelem typowo przeznaczonym dla dzieci. Tj. bywałam w Egipcie w takich, gdzie więcej było atrakcji dla dziecka. Po za tym, wg. ,mnie najlepszy hotel w Marsa Alam i nie tylko, jeśli chodzi o Egipt!
                      • zjawa1 Re: nie kumam wątku, co miał na celu? 04.06.15, 21:53
                        Poprawka kwoty:) 10050zł. oczywiście:)
      • zjawa1 Re:gorzki1971 04.06.15, 21:58
        Wielkim plusem tego hotelu jest to, że obsługa nie jest upierdliwa na napiwek. Są bardzo mili, co chwile przychodzą pytają czy wszystko ok, czy czegoś nie trzeba mimo tego, że nie daje się im wcześniej napiwku.
        Ja za rok-jeśli bezpieczeństwo w tym kraju nie zmieni się, ewentualnie poprawi- znów wrócę do tego hotelu, bo uwielbiam Egipt zimą. Przełom lipca-sierpnia jest zdecydowanie za gorący dla mnie. Nie mam już 20-lat więc upałów w cieniu 40 stopni i wody powyżej 35 stopni nie zniosę.
        • bazyli01 Re:gorzki1971 09.06.15, 12:24
          Do zjawa.
          Dzieki za nowe informacje, pisałeś o grach PSP3 oraz Xbox360. Czy gry były płatne ?
          Zeszłym roku w Aquamarine też był salon z grami PSP3 płatne 1euro za 30min. Było to super rozwiązanie młody grał, a my mogliśmy posiedzieć przy muzyczce i potańczyć.
          Co do ceny za 7 dni 2+1 płaciłeś 10000zł. to dość sporo . Ja z wezyra 2+1 14 dni 8600zł w maju rezerwacja.
          Teraz cena 10200zł z Wezyra i to najtańsza oferta do Hiltona.
          dzieki
          • zjawa1 Re:gorzki1971 12.06.15, 00:04
            bazylio maj jest tańszym okresem. niż okres ferii czy wakacji. Pisałam już o tym, ceny w Egipcie na przełomie stycznia i lutego są prawie identyczne z tymi z lipca i sierpnia i stąd ta różnica. X box 360 był darmowy natomiast PSP płatny, ja nie płaciłam ale z tego co pamiętam znacznie droższy niż 1 euro za 30 min, chyba 5 euro..... można było się dogadać przy recepcji przymykali z czasem oko i dzieci mogły grać dłużej i często ( dla stałych klientów) bywało za darmo:)
            • zjawa1 Re:gorzki1971 12.06.15, 00:12
              Wieczorki, rozrywka codziennie przy recepcji. Jednak jeśli liczysz na dyskoteki to średnie tzn. zależy na jaką ,,ekipę hotelową" trafisz. Ja miałam super klimaty, ale tak się ponoć akurat na te 8 dni w naszym przypadku zdarzyło-opinia Polaków którzy byli tydzień wcześniej. Drinki bardzo dobre jak na Egipt. To bardzo duży atut tego hotelu.
              • zjawa1 Re:gorzki1971 12.06.15, 00:13
                Ogólnie tak, jak już pisałam jeśli wrócę do Egiptu, a raczej tak w zimę:) to tylko do tego hotelu.
                • bazyli01 Re:gorzki1971 12.06.15, 10:01
                  dzięki za kolejne odpowiedzi i wyjaśnienia.
                  Co do PSP3 to trochę pokręciłem z cena 1eura, chyba faktycznie było 5euro za 30 minut.
                  Z tym że zawsze mogłem doliczyć 30 min na oczekiwanie aż będzie wolne i następne 30 minut po zakończeniu grania. Więc za 20 zł mieliśmy ok 2 godzin dla siebie . Ja lecę w lipcu, a oferte wykupiłem w maju tak jak pisałem 2+1 14 dni 8600zł, teraz to za taki sam zestaw minimum 10200zł :(. Z tego co czytałem w hotelu mało dzieci więc przynajmniej nie będą tak oblegane atrakcje dla dzieci. Lecimy w dwie rodziny z trojką dzieci. Kolega ma dwie córki, a ja syna fanatyka piłki nożnej. Oglądając na yutube filmiki pytał , a gdzie my będziemy grali :). Jak będzie się okaże, 80% zależy od nas samych jak będziemy wspominać urlop.
                  pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi
                  • zjawa1 Re:gorzki1971 13.06.15, 00:02
                    Właśnie chciałam odpisać Ci, że na PSP to głównie mają FIFe itp. piłka nożna:) Dzieci nie jest mało, ale powiem wystarczająco:) Fajne baseny, lody są też. Ogólnie ja nie przepadam za typowo ,,dzieciakowymi" hotelami. Na pewno Wy i dzieci będziecie bawić się dobrze w tym hotelu. Jedna bardzo ważna rzecz, po za hotelem nie ma absolutnie nic-pustynia. Więc dla tych co lubią wychodzić po za hotel, absolutnie odradzam.
                    • bazyli01 Re:gorzki1971 13.06.15, 16:37
                      Mały lubi FIFE więc nie jest źle :), co do wyjść z hotelu to wiem że dookoła tylko piasek.
                      Wszystko zależy od nas oraz ekipy którą poznamy podczas urlopu. Na pewno przy barze zapoznany wiele osób :). Szkoda że tym roku odpada siatkówka ( problem z łąkotką), ale kto wie obawiam się że nie wytrzymam. Co do hoteli typu Jungle Park itp. to też nie są w moim typie, może z dziećmi w wieku 11-13lat to tak. Nie zamiaru przez cały urlop biegać po zjeżdżalniach. Może się skusimy na jedno dniowy wypad do parku wodnego.
                      • zjawa1 Re:gorzki1971 14.06.15, 00:21
                        Do tego hotelu jezdza bardzo fajni Polacy, przynajmniej ja tak to odczułam i pozostali, których poznałam, a są stałymi klientami tego hotelu rok, w rok. Zyczę Wam udanego pobytu i myślę, że na pewno taki tam będzie. A... Jeszcze macie stół do ping-ponga, mój syn uwielbiał w to grać:)
    • harry_callahan Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 17.06.15, 23:36
      Byłem w Hiltonie w Marsa w pierwszym tygodniu lutego i potwierdzam, że jest to najlepszy hotel, w jakim byłem w tzw. miejscowościach wypoczynkowych - zamierzam pojechać tam w tym samym czasie w przyszłym roku. Mam nadzieję, że spotkam tam równie fajnych Polaków, bez których ten wyjazd nie byłby taki sam. Super zabawa, kulturalnie, na poziomie, bez przysłowiowych już zachowań naszych rodaków za granicą. Hotel świetny, obsługa doskonała.
      • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 18.06.15, 16:07
        harry_callahan napisał:

> Byłem w Hiltonie w Marsa w pierwszym tygodniu lutego i potwierdzam, że jest to
        > najlepszy hotel, w jakim byłem w tzw. miejscowościach wypoczynkowych - zamierza
        > m pojechać tam w tym samym czasie w przyszłym roku. Mam nadzieję, że spotkam ta
        > m równie fajnych Polaków, bez których ten wyjazd nie byłby taki sam. Super zaba
        > wa, kulturalnie, na poziomie, bez przysłowiowych już zachowań naszych rodaków z
        > a granicą. Hotel świetny, obsługa doskonała.

Najlepszy w porównaniu do ?
        Ja będę w Egipcie 4 raz, zeszłym roku w Aquamarine i hotel naprawdę mi się podobał. Obsługa, wyżywienie zwłaszcza wybór w barach przy basenie. Wieczorami muzyczka na żywo.
        Niestety brakowało rafy, dlatego też tym razem zdecydowałem się na Hilton.
        Ja niestety jeżdżę w sezonie i czasami brakuje stolików czy leżaków, taki to urok pobytu w sezonie. Co najbardziej urzekło Ciebie w tym hotelu ?
        Z tego co wiem jest to hotel dla starszych, ja mam 40+ więc można powiedzieć do nich się zaliczam. Mam nadzieję że wieczorem będzie przy czym i z kim usiąść, a może nawet zatańczyć :)
        • zjawa1 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 18.06.15, 22:39
          Bazylio, myślę że będziesz zadowolony:) Ja mam 30 + i byłam bardzo zadowolona. Pierwszy raz byłam w Egipcie w 2001 roku, znam ten kraj i hotele doskonale. Ostatnimi czasy co roku jezdze tam co ferie, spoczywam w hotelach 5 gwiazdkowych także mam porównanie. Hotel wart swej ceny. Co mnie urzekło w tym hotelu... Elegancja i profesjonalizm każdej z grup tam pracujących. Bardzo dobre drinki jak na Egipt, Fajna plaża, nie zdeptana jak np. w Hurgardzie, jeszcze dziewicze tereny rafy. A co, do reszty jak natrafisz na fajną ekipę to i w 3 gwiazdkowym hotelu będziesz bawić się wyśmienicie.
          • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 21.06.15, 15:42
            Z tego co widziałem na zdjęciach oraz filmikach na yutube, to hotelik taki "surowy" bez szału "kiczu"
            Recepcja niczym w 4* hotelu w Tunezji . Tak jak pisałem oglądałem sporo filmików na yutube, ale nigdzie nie widziałem boiska do siatkówki czy piłki nożnej. Wiem że temperatury będą wysokie, ale zeszłym roku w lipcu też grałem. Mam nadzieję że są boiska i znajdą się chętni do grania.
            Wejście do morza jest od publicznej plaży, podobno są problemy z wolnymi leżakami ( wycieczki ). Dodatkowo na miejscu nie ma baru :( , mam nadzieję że jest możliwość zakupu jakiegoś napoju ?
            Mam pytanie jak wygląda wejście do pokoju i chyba lepszym rozwiązaniem jest pokój na piętrze ?
            Zwłaszcza z uwagi na taras, niestety nie wiem jak wygląda na parterze.
    • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 21.06.15, 20:18
      Jeszcze mam pytanie co do piasku na plaży.
      Czy jest on podobny do piasku na wyspie Giftun ?
      • zjawa1 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 21.06.15, 23:27
        Jest bar przy plazy. Ja nie porównywałabym tego hotelu do Tunezyjskich, wg. mnmie w Tunezji są niższe standardy. Piasek czysty, Giftun, to mała dziewicza wysepka, trudno ją porównywać z plażą przy hotelu.
        Nigdy tez nie analizowałam pod tym kątem recepcji... Wg. mnie dookoła korytarze elegancko urządzone w fajnym sytlu. Co, do leżaków nie było z tym problemu. Jeśli chodzi o pokój, co kto lubi. My mieliśmy na piętrze, w samym środku kompleksu, uważam, że idealne miejsce. Pokoje wszystkie o tym samym standardzie. Tak samo wyposażone.
        • zjawa1 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 21.06.15, 23:31
          Siatka była przy plaży, było też pole szachowe-uciecha mojego syna. Nie widziałam aby ktoś grał w piłkę nożną, boiska do gry w piłkę nożną też nie widziałam, ale chyba to rzadki widok na terenie kompleksów hotelowych-nawet w Hiszpanii:)
          • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 22.06.15, 14:09
            Trzy lata temu jak byliśmy w Sunrise Garden Beach to grywaliśmy w piłkę ( lipiec)
            Piękna murawa :)
            www.holidaycheck.pl/hm/08e5cc3a-c7ac-38ba-92ec-0326914d3a23/-/m/picture/mediaId/5e6a83f7-8f79-3cfa-bc9f-15c7628a7980?mediaCategorySubId=50&mediaOrder=4
            • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 22.06.15, 14:22
              W Hiltonie jest boisko obok siatkówki :)
              www.holidaycheck.pl/hm/5ce2cc6d-6e94-326c-bf7d-ff3690e11035/-/m/picture/mediaId/3a23abcf-47fd-3c8a-a591-50abaf8508e5?mediaCategorySubId=50&mediaOrder=4
              • bazyli01 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 22.06.15, 14:26
                ""Sporo animacji,ale nie radze grac w siatkowke.! Po kilku minutach gry 4 osoby zostaly ciezko ranne! Nie powiadomiono nas, ze pole do siatkowki to cement zasypany kilka centymetrami piasku z kamieniami i upadek na ta powierzchnie grozi wzywaniem lekarza. Po kilku reklamacjach u managera zrezygnowano z tej formy aktywności"" no to siatkówkę odpuszczam :(
                • zjawa1 Re: MARSA ALAM Hilton z dzieckiem 22.06.15, 22:59
                  Nie od dziś śmieszy mnie wiele wpisów:))) Cementu tam nie dokopał się syn wraz z kolegami:) A bawili się w ,,wykopaliska dinozaurów " ....Jak ktoś ciota, to może zrobić sobie krzywdę nawet w toalecie:) W takich wypadkach faktycznie lepiej sportów nie uprawiać-zbyt duże ryzyko:) Pewnie i znajdą się wpisy w stylu:,, kiepski hotel, w sierpniu temperatura dochodziła 45 stopni... wyżywienie::okropny hotel, brak schabowego i kapusty modrej":)
                  • bazyli01 Telewizor w Hiltonie wejście USB 24.06.15, 11:03
                    Mam pytanie, czy telewizor posiada wejście USB ?
                    • zjawa1 Re: Telewizor w Hiltonie wejście USB 28.06.15, 20:50
                      Co raz bardziej zaskakujące są Twoje pytania:) Ale i tak Ci odpowiem;) Telewizory płaskie, chyba Samsungi-przynajmniej my mieliśmy taki w pokoju, z tyło było wejście USB bo podłączaliśmy chyba kamere.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka