Dodaj do ulubionych

Rejs nilem z Rainbow 24-1.05

20.04.14, 14:36
Witam

W czwartek zaczynam nastepny rejs.
Niestety mimo , ze to juz trzeci raz nie mialem farta na dobrego przewodnika, przewaznie byli jacys sfrustrowani .
Moze dlatego ze mieli zony z Polski , byli tacy podlamani :)

Przy okazji kilka pytan dla bywalcow Luksoru i Asuanu

- polecane miejsca nie dla turystow, ktore warto zobaczyc zeby lyknac lokalnych klimatow
( moze jakas fajna knajpka dla tubylcow)
- widzial ktos wypozyczalnie rowerow w lukorze i Asuanie?
- jakii moze byckoszt rejsem feluka za pol dnia?

Wszystkie uwagi odnosnie Luksorui Asuanu mile widziane, chodzi o to zebey zejsc z utartych sciezek.

Pdr
Bruno

Wiecie kto prowadzi i jest godny polecenia z Rainbow? .
Zeszlym razem fajny byl Hani, niestety nie bylem w jego grupie.
Obserwuj wątek
    • imka.allegro Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 20.04.14, 14:51
      - jakii moze byckoszt rejsem feluka za pol dnia?

W Asuanie (grudzień 2012) "osobogodzina" feluką kosztowała 5$. Za godzinne wynajęcie feluki dla czterech osób zapłaciliśmy 20$ + tip (dobrowolny, nawet się nie upominał).
      Pierwszy przewoźnik jaki się napatoczył, proponował nam rejs za 400LE, czyli zastosował blisko czterokrotne przebicie.

W Luksorze felukowa taksówka na drugi brzeg 5LE za osobę.

W Asuanie warto zajrzeć do Muzeum Nubijskiego (o ile jeszcze nie byłeś), do niedokończonego obelisku (biura jakoś wywaliły ten punkt z programu), sprawdzić co z Grobowcami Dostojników (ostatnie wieści były że zamknięte).

• ula.marx Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 22.04.14, 14:04
      Zazdroszczę Ci tego rejsu ja byłam na takim jeszcze ze Sky Club wszystko było świetnie zorganizowane a naszym przewodnikiem by Maciek Malczewski bardzo dobrze przygotowany do swojej pracy. Po powrocie opisz wrażenia może na jesień też się wybiorę.Życzę miłego rejsu i dobrego przewodnika.
      • brunoa61 Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 23.04.14, 10:11
        No własnie , chodzi mi o Pana Malczewskiego.
        Prowadzi wycieczki z Rainbow, czy z innego biura?
        Muzeum Nubijskie to punkt obowiązkowy w Asuanie.
        Słyszałem o nim dobre opinie, poprzednio było zamkniete.
        No i kamieniołom z nie dokończonym obeliskiem , bo widzę, że wypadł z programu Rainbow.
        Ciągnie mnie do Abu Simbel na własna reke bo nie uśmiecha mi się wydawania 100$ na wycieczkę. Gdyby były chociaż 2 osoby miałoby to sens.
        Byłem w Abu Simbel na wycieczce ze statku, ale to gonitwa, moim zdaniem taka wycieczka to min.1 dzien.

Pzdr
        Bruno

ula.marx napisała:

> Zazdroszczę Ci tego rejsu ja byłam na takim jeszcze ze Sky Club wszystko było ś
        > wietnie zorganizowane a naszym przewodnikiem by Maciek Malczewski bardzo dobrze
        > przygotowany do swojej pracy. Po powrocie opisz wrażenia może na jesień też si
        > ę wybiorę.Życzę miłego rejsu i dobrego przewodnika.
        • vicehrabiadebragelone Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 04.05.14, 09:31
          Abu Simbel -obowiązkowo można nawet przeboleć te 100$
    • ula.marx Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 06.05.14, 20:55
      Witam,
      brunoa61 czekamy na świeże info z Rejsu po Nilu.
      • imka.allegro Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 11.05.14, 23:26
        Podłączam się i podbijam :)
        • brysia0 Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 18.05.14, 11:02
          Ja też proszę o wieści... Byłam w zeszłym roku ( Ciebie imko też męczyłam pytaniami :-) i tak mi się podobało, że chodzi mi po głowie powtórka. Ale nie wiem, czy jest to w miarę bezpieczne. Odpuściłabym nawet Kair, tylko południe znów oblecieć. Ach, rozmarzyłam się.
          Teraz są takie śmieszne ceny do tego. W Dolinie Królów i Abu Simbel pewnie już nieźle gorąco, ale tu dałabym radę. Co myślisz Imka?
          • deoand Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 18.05.14, 14:54
            Pytanie
            - widzial ktos wypozyczalnie rowerow w lukorze i Asuanie?

Myślę , że prędzej zobaczyć można wypożyczalnię osłów a może i wielbłądów bo Arab na rowerze równy biskupowi na rowerze .
            • olianaa Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 18.05.14, 15:23
              Deoś, też się najpierw obśmiałam, ale z babskiej ciekawości wrzuciłam problem w Googla i jest wypożyczalnia rowerów w Luxorze :-)
              • deoand Re: Rejs nilem z Rainbow 24-1.05 18.05.14, 15:30
                O qurcze - kto by pomyślał - Arab w galabiji a biskup w sutannie i obaj na rowerze ... ale jak widać różne dziwne rzeczy dzieją się na świecie ... jestem jednak zaskoczony hahahah

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka