Dodaj do ulubionych

Karta legitymacja ISIC

19.05.14, 21:18
Na dniach wyjeżdżam do Egiptu, moje pytanie czy poza kartą ISIC potrzebuję okazywać legitymację studenta??
Czy karta ISIC w postaci karty płatniczej MasterCard też jest honorowana??

PS Założyłem wątek klika godz temu zniknął bez powiadomienia, hmm
Obserwuj wątek
    • mikani Re: Karta legitymacja ISIC 19.05.14, 23:01
      Proponuje dla pewności skontaktować się z biurem wydającym kartę. Wg mnie i tego co podane na stronie ''ISIC (International Student Identity Card) jest jedynym dokumentem potwierdzającym status studenta na całym świecie.''
      W związku z powyższym jeśli w danym punkcie honorowana jest karta nie powinni dodatkowo wymagać legitymacji bo właśnie karta nią jest. Dodatkowo ma datę ważności więc jesli tylko masz ważną nie widzę problemu.
      Jednak proponuję się dowiedzieć a biurze które wydawało kartę lub tutaj www.isic.pl/pl/kontakt.html,
    • erloy3 Re: Karta legitymacja ISIC 20.05.14, 15:36
      > Na dniach wyjeżdżam do Egiptu, moje pytanie czy poza kartą ISIC potrzebuję okazywać legitymację studenta??

Nie potrzebujesz. 1,5 roku temu zwiedziłem kawałek dolnego Egiptu i jest to jedyny jak do tej pory kraj z których byłem, gdzie sporo można z tą legitymacją zaoszczędzić.
      Jak ci się chce to możesz poczytać jade-sobie.blogspot.com/
      W dziale "Egipt" opisywałem wszystkie miejsca (wraz z cenami) gdzie honorowali tą legitymację.
      Na drugą część pytania nie znam odpowiedzi.
      • 2wilku Re: Karta legitymacja ISIC 20.05.14, 21:15
        erloy3 napisał:

> > Na dniach wyjeżdżam do Egiptu, moje pytanie czy poza kartą ISIC potrzebuj
        > ę okazywać legitymację studenta??
        >
        > Nie potrzebujesz. 1,5 roku temu zwiedziłem kawałek dolnego Egiptu i jest to jed
        > yny jak do tej pory kraj z których byłem, gdzie sporo można z tą legitymacją za
        > oszczędzić.
        > Jak ci się chce to możesz poczytać jade-sobie.blogspot.com/
        > W dziale "Egipt" opisywałem wszystkie miejsca (wraz z cenami) gdzie honorowali
        > tą legitymację.
        > Na drugą część pytania nie znam odpowiedzi.

@erloy3
        Czytałem Twojego bloga, fajnie napisany:)
        Mam pytanie o pociągi....
        zamierzam ze znajomym w dniu wolnym w Kairze pojechać rano na własną rękę do Aleksandrii i razem ją zwiedzić. Wg Twojego bloga może być po południu problem z pociągiem powrotnym ... Czy może od razu po przyjeździe kupić bilet na późniejszy powrotny pociąg? Da się tak?

• erloy3 Re: Karta legitymacja ISIC 21.05.14, 11:05
          Ja wracałem w niedzielę, więc może przez to ruch był większy. Ale lepiej kupić bilet powrotny od razu po przyjeździe.
    • 2wilku Re: Karta legitymacja ISIC 20.05.14, 20:36
      Tylko ja jadę z biurem podróży.
      Z tego co powiedzieli mi dziś to mam niby sam kupować sobie bilety do zwiedzanych obiektów, bo pilot wycieczki podobno może nie chcieć jednego na zniżkę brać.
    • kornel-1 Karta ITIC 22.05.14, 11:46
      Przy okazji: karta ITIC działa praktycznie tak samo jak ISIC w Egipcie. Tylko raz zdarzyło mi się, że jej nie honorowali. Realna oszczędność na biletach 250 PLN. Jak w rzadko którym kraju inwestycja w kartę opłacalna (nie mówiąc już o tym, że jest ubezpieczeniem)

Kornel
      • erloy3 Re: Karta ITIC 22.05.14, 12:30
        Próbowałeś jej używać poza Egiptem? Jeżeli tak, to w których krajach była honorowana, w których nie.
        • kornel-1 Re: Karta ITIC - offtopicznie 22.05.14, 21:21
          erloy3 napisał:

> Próbowałeś jej używać poza Egiptem? Jeżeli tak, to w których krajach była honor
          > owana, w których nie.

Stosunkowo często działała w Chinach, także na Litwie, Łotwie. W niektórych krajach nie próbowałem w ogóle używać (kupować wcześniej) ze względu na niskie ceny wstępów (Iran). AFAIR, w Indiach nie działała.

Kornel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka