mariella1 12.06.14, 21:04 Czy jest sie czego obawiac? Ktos jezdzi z dziecmi i moze rozwiac moje watpliwosci odnosnie bezpieczenstwa i "zemsty Faraona"? Hotel 5* z duzym biurem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hustawek Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 12.06.14, 21:13 my jedziemy z 3 & 5 ;) glowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 12.06.14, 21:21 setki osób jeździ z dziećmi latem do egiptu. jeśli nie tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
jematkajakichmalo Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 12.06.14, 23:27 a beda nas miliony... :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
kamalodz Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 12.06.14, 23:49 A ja podziwiam ludzi ktorzy w wysokim sezonie zabieraja dzieci do Egiptu,przeciez tam jest z 50+ stopni ????? Ja bylam w kwietniu i nam przygrzalo do 45,moj 6-letni synek mial dosyc :( Odpowiedz Link Zgłoś
slonce12345 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 00:03 Jedz spokojnie! Sama jeżdzę od lat z dziećmi, które znoszą bardzo dobrze wysokie temperatury. Powiem więcej, ze względu na niska wilgotność, znoszą je lepiej niż podczas upałów w Polsce, czy w każdym innym europejskim kraju. Weź wysokie filtry ( faktor 50), nakrycia na głowy, zastosuj przed wyjazdem i w trakcie terapie priobiotykami) i bawcie sie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
slonce12345 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 00:17 Probiotyki miały być oczywiście... I jeszcze jedno, odpowiedz sobie na pytanie, gdzie będziesz miał/ miała lepsze warunki na wypoczynek, szczególnie podczas upałów - na chorwackiej plazy ( czyli kamienie, Ew. Bloki betonowe, bez parasola, bez dostępu do zimnych napojów i przekąsek ( nie mowię o wodzie w plecaku i karimacie pod plecami która przytargasz ze sobą), czy w morzu, Ew. przy basenie, na leżaku, pod parasolem, z dostępem do zimnych napoi, ciągłego bufetu, z animacjami dla dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
kreska2009 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 08:40 Witam, ja również wybieram się w lipcu z 5-latkiem. Proszę, napisz mi, jakie probiotyki stosowałaś i jak wcześnie przed wyjazdem zaczęłaś stosować? Czy warto kupować koszulki do kąpieli dla dzieci z filtrem UV50+? Odpowiedz Link Zgłoś
slonce12345 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 09:19 Stosowałam Dicoflor 30 w saszetkach, zaczęłam podawać codziennie jedną saszetkę dwa tygodnie przed wylotem + 1 podczas całego pobytu. Synowie kąpią się w basenach (niestety woda dostaje się wszędzie...), w morzu, a najmłodszy - podczas kąpieli pod prysznicem - zawsze musiał wystawić język... Nie ma no to reguły, starszy zaliczył już 5 podróży do Afryki Północnej, młodszy - dwie, i nigdy nie mieliśmy żadnych problemów żołądkowych. Oczywiście, poza higieną, stosujemy się również do innych zasad - unikamy słońca podczas godzin popołudniowych (parasol, ew.pokój na drzemkę), w pierwszych dniach - staramy się jeść tylko gotowane rzeczy, bez sałatek, szczególnie tych z majonezem... I tyle. Ostatnio mnie pediatra (w tym lekarz medycyny podróży) - zapytała - czy jesteśmy WSZYSCY zaszczepieni na WZW A i B.... Dzieci owszem, ale my - nie.... Na moje zdziwienie - że przecież my nigdy... nigdzie - nie mieliśmy żadnych problemów - poinstruowała mnie - że to wirus - który niezależnie od pory roku, miejsca, hotelu - może się objawić niemiłymi objawami. No więc teraz, mamy rok na przeprowadzenie serii szczepień, aby być w pełni spokojnym i bezpiecznym na kolejne podróże - również te po Europie (Basen Morza Śródziemnego). Na całe życie. To tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 09:34 slonce12345 I jeszcze jedno, odpowiedz sobie na pytanie, gdzie będziesz miał/ miała lepsze warunki na wypoczynek, szczególnie podczas upałów - na chorwackiej plazy ( czyli kamienie, Ew. Bloki betonowe, bez parasola, bez dostępu do zimnych napojów i przekąsek ( nie mowię o wodzie w plecaku i karimacie pod plecami która przytargasz ze sobą) Gdzie Ty byłaś (eś) w tej Chorwacji? Uważasz, ze tam nie ma tam hoteli z all? Bez przegięć proszę, bardzo lubię chorwację i inne kraje śródziemnomorskie, Egipt również i staram się zauważać pozytywne strony każdego z nich, a nie jakieś "dziwne" porównania A Twoje priobiotyki i szczepienia pozostawie bez komentarza, kazdy wypoczywa tak jak lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
slonce12345 Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 09:56 Ja też lubię Chorwację.... ale NIE na wypoczynek RODZINNY.... Z wielu powodów : a - wolę 4 godziny w samolocie - niż 20 w samochodzie b - wybieram plażę piaszczystą/ew.żwirkową - niż kamienie c - wolę leżak - niż własny materac ew.wspomnianą karimatę d - wybieram duży parasol nad głową - a nie lasek piniowy z tłumem ludzi - choć byli i tacy - którzy przychodzili na "plażę" (betonowe bloki/ew.kamienie) z parasolem chroniącym od deszczu... e - mogłabym tak długo.... gdzie byłam, Rovinj, Pula, Porec.... to nie istotne - pamiętam co widziałam i jak spędzałam tam urlop. O wysokich kosmicznych cenach nie wspomnę... To co opisałam powyżej - tyczy się warunków w których większość Polaków spędza swoje wakacje. Za dobry hotel, z plażą piaszczystą, z leżakami i wszystkimi innymi atrakcjami - zapłacisz trzy razy tyle niż za wypoczynek w Afryce Północnej. Ale tu Ameryki nie odkryłam. Każdy spędza urlop tak jak lubi, jedni na rybach, drudzy nad Bałtykiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
dariusznow Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 09:19 Ten temat był wałkowany dziesiątki razy.... Nikogo nie bedę zachęcał ani zniechęcał, wiadomo wakacje to okazja na rodzinny wyjazd, a po powrocie i wydaniu sporej kasy wypada być zadowolonym... w 2010 roku żona pojechała do Egiptowa z 10 letnim synem na 2 tyg Wrócili wymeczeni i spieczeni, żona stwierdziła, że nigdy więcej latem, a syn nie chce nawet myśleć o wyjeździe nad M. Czerwone, ale raczej z innych powodów niż wspomnienia z tego wyjazdu Od tamtego czasu latamy regularnie, ale nigdy latem i ZAWSZE wracamy zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
sheeri Re: Egipt z 5 letnimi dziecmi w lipcu 13.06.14, 09:39 Byliśmy w Egipcie pierwszy raz rok temu w sierpniu (wtedy dzieci 4 i 7lat), nie było żadnych problemów, chłopaki szaleli z basenie, na zjeżdżalniach, w morzu. Upały znosili bardzo dobrze, nawet w mieście jak jest powyżej 30 stopni jest to bardziej dla nich męczące, bo jest większa wilgotność, nie mieli też problemów żołądkowych, a nieraz opili się wody z basenu czy morza. Ważne tylko, żeby dużo pić, stosować wysokie filtry, a będzie OK. W tym roku gdy planowaliśmy urlop, na pytanie gdzie by chcieli pojechać była jedna odpowiedź - Egipt. Więc znowu w wakacje jedziemy do Egiptu (tylko na tydzień tym razem, bo na 2 tygodnie wybraliśmy Turcję). Odpowiedz Link Zgłoś
olianaa Koszulki 13.06.14, 10:26 Ja tylko dodam cos w kwestii koszulek - moje młodsze dziecię ma bardzo jasną karnację, więc mimo smarowania co chwilę "pięćdziesiątką" potrafi sie przypiec w miejscach strategicznych. Trudno temu zapobiec, bo praktycznie nie wychodzi z basenu czy morza. Daliśmy jej bawełnianego t-shirta, ale obsługa natychmiast wyrzucia ją z basenu mówiąc, że od kłaczków bawełny zapychają sie filtry. Pozostało nam kupić najdroższą, plastikową koszulkę przez hotelem i cały hotel wołał potem za nią "Podolski" :-) Rok później w dużym, sportowym markecie na "D" nabyłam koszulki z filtrem dla nas i córek (dziecięce są także w jaskrawych kolorach, co ułatwia identyfikację pociechy w wodzie), używały ich zawsze do wody, my zresztą często też. Mnóstwo ludzi nosi takie koszulki, naprawdę działają. Widziałam dzieci w różnym wieku w Egipcie i żadne nie marudziło z powodu upału. One szalały w basenach, a narzekali na wszystko najczęściej rodzice :-) Odpowiedz Link Zgłoś