Dodaj do ulubionych

zemsta raz jeszcze

06.09.04, 10:45
a ja mam jeszcze pytanie dot. zemsty.
czy można cierpieć na zemstę po powrocie do kraju?
tym razem egipt upłynął bezstresowo jeśli chodzi o żołądek - mimo, ze nie
ograniczaliśmy się ani w warzywach ani owocach, ale zaraz po powrocie zaczęły
się spore problemy - podobne do efektów zemsty :)
i niestety długotrwałe.
czyżby problem z przejściem z powrotem na polskie jedzenie / wodę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pioterek Re: zemsta raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:07
      Ja też mam kłopoty po powrocie do kraju. Przechodziłem zemstę (dość ciężko) w
      Egipcie i po powrocie mam jej "łagodniejszą" odmianę. Proponuję czym prędzej do
      lekarza (najlepiej gastroenterologa). Ja przez 10 Dni brałęm Metronidazol (na
      beztlenowce) i robiłem po kolei wszystkie badania. Teraz już w zadadzie czuję
      się dobrze. Badania robię co kilka dni (kontrolnie).
      Pozdrawiam i powrotu do zdrowia życzę!
      • justm Re: zemsta raz jeszcze 06.09.04, 13:13
        no własnie - te notoryczne badania. niestety czas w tej chwili zupełnie nie
        pozwala na wizyty lekarskie.
        dostałam w aptece salotannal (nie mam pojęcia co to, ale może sama sugestia
        wystarczy :))- w ulotce piszą, że jesli po 2 dniach problemy nie ustąpią to
        wtedy konieczna konsultacja lekarska. spróbuję przetrwać.
        + mięta.

a lekarze cokowliek stwierdzili?
    • Gość: puma Re: zemsta raz jeszcze IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 11:08
      No właśnie ponoć to się zdarza,moja znajoma wróciła i dopiero tu się
      rozchorowała,a również jadła wszystko .Lekarze zrobili jej mnóstwo badań i
      nic ,dopiero zaprzyjażniony lekarz przypomniał sobie o przypadku kolegi i
      polecił jej Biseptol wszystko minęło po 3 dniach.Ale ona oprócz zemsty ogólnie
      żle się czuła i bardzo słabła.Teraz jest już ok znów zaczęła grać w tenisa i
      szybko doszła do siebie.Nie jestem lekarzem,ale może warto spróbować.Biseptol
      nie jest znowu taki silny.
    • Gość: Karolka Re: zemsta raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:08
      ja mam to samo - tzn mnie chwycilo 12 dnia pobytu w Egipcie i trzyma do teraz
      czyli w sumie 14 dni;) mysle ze to minie - mam nadzieje;)
      • Gość: Pioterek Re: zemsta raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:54
        Naprawdę, polecam wizytę u lakarza
        • Gość: puma Re: zemsta raz jeszcze IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.04, 12:54
          Tak jest do lekarza , lepiej tego nie bagatelizować.Zyczę szybkiego powrotu do
          zdrowia.
      • anuulka Re: zemsta raz jeszcze 21.09.04, 15:10
        Karolka a moze to nie zemsta a tesknota? :))
    • magdal999 Re: zemsta raz jeszcze 06.09.04, 17:29
      Witam! Ja przeszlam zemste na miejsu, ale meza i 6letnia corke trzymalo w sumie
      ponad 2 tygodnie- w tym 1 tydzien w kraju, ale samo przeszlo... tzn. na nifuro
      i innych specyfikach! Troche cierpliwosi i powrotu do zdrowka!
      • nikt0 Re: zemsta raz jeszcze 06.09.04, 18:20
        zemsta spowodowana jest odmienną florą bakteryjną- po powrocie znów zmiana-
        najlepiej przwieźć do domu Antinal- bez problemu da sobie radę.
        • koogar Re: zemsta raz jeszcze 21.09.04, 13:02
          Egipski antinal to to samo co nasz nifuroksazyd. Działa tak samo dobrze.
    • Gość: agawawa Re: zemsta raz jeszcze IP: *.chello.pl 21.09.04, 21:41
      Oczywiście, problemy po powrocie, nic dziwnego. Ciesz się że po a nie w trakcie
      urlopu, skoro jedliście wszystko- zmiana całkowicie flory bakteryjnej, no to
      nic dziwnego że żołądek nie wytrzymał i sie odezwał. Wiele osób tak narzeka, a
      mogliscie uważniej troszkę w egipcie. Ja w pierwszym tygodniu uwazałam i
      ogranoczałam szczególnie warzywa, potem powolutku jadłam wszystko i zadnych
      problemów w Polsce. Ale nie jesteście odosobnieni, dużo mioch znajomych tak
      miało:))
      • Gość: Asia Re: zemsta raz jeszcze IP: *.aster.pl 21.09.04, 22:28
        Ludzie powiedzcie w takim razie co robić zeby uniknąć tych niemiłych sensacji
        zołądkowych
        • Gość: puma Re: zemsta raz jeszcze IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.04, 09:02
          Odpowiem za siebie.Ja myję w Egipcie zęby tylko w wodzie mineralnej,nie pije
          drinków z lodem (no chyba że nie mogłam odmówić ,to ryzykowałam),warzywa jem
          tylko gotowane,unikam surowych wszystkich oprócz pomidorów bo tam moge nie jeść
          skórki,owoce tylko te w skórce którą można usunąć .To by było na tyle ,ale może
          ja jestem do przesady ostrożna,bo zemsta to nic przyjemnego.Ale dla równowagi
          mój mąz je wszystko co surowe i też nic mu nie było.Więc reasumując zależy to
          od organizmu danej osoby,zęby też mył w kranówce.
      • justm Re: zemsta raz jeszcze 21.09.04, 22:50
        nie, nie, w pierwszym tygodniu jedlismy bardzo oszczednie warzywa i owoce,
        stopniowo, dopiero w drugim juz odwazniej.

mi po powrocie zaskakujaco pomogla po prostu mieta i jakis lek, bez recepty,
        ale nie pamietam nazwy. po jednym dniu przeslo. (ale trzymalo 8 dni :( )
        • Gość: gunia Re: zemsta raz jeszcze IP: *.acn.waw.pl 22.09.04, 11:20
          Ja wróciłam tydzień temu z Egiptu. Tam mnie dopadło po 12 dniach. Brałam przez
          dobę nifuroksazyd w max dawce i przeszło szybko.
          Niestety w Polsce zaczęła się dopiero prawdziwa zemsta. Byłam u lekarza. Biorę
          Metronizadol i Enterol. Jest lepiej, ale jeszcze nie minęło. Dodam, że w Polsce
          Nifuroksazyd już nic mi nie pomógł...
          • Gość: Halinka Re: zemsta raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 14:59
            a ja mialam zenste 3 dnia pobytu w Egipcie, nie pomogl ani wegiel ani Nifuro
            ani Smecta, w nocy mialam juz b.ciezka postac lecialo ze mnie we wszystkich
            kierunkach, rano bylam u lekarza dam mi zastrzyk na zatrzymanie niestety nie
            wiem co to bylo potem do łykania taka do rozpuszczania torebeczka Dysertnie, i
            tabletni Streptoquine i Buscopan, przeszlo po 3 dniach potem zapiłam Faraona
            wodka i pomoglo, po powrocie miałam sensacje 1 dnia byłam u lekarza kazał
            wziasc Nifuro... i kupic sobie jogurty czy kefir cos aby powrocila flora
            bakteryjna kazla mi caly dzien zywic sie tylko bulkami i wlasnie kefirkiem,
            najpierw mialam troche biegunki ale pod koniec dnia wszystko ustapilo i juz nie
            wrocilo, lekarz dal takze rade na przyszlosc aby po przyjezdzie do danego kraju
            wlasnie pojesc ciutke ich miejcowych jogurtow aby przyzwyczaic uklad pokarmowy
            do ich flory bakteryjnej, na koniec dodam ze slyszalam wiele sposobow lacznie z
            takim aby codziennie zalewac "faraona" duża ilościa wodki ale podpowiem ze to
            nie dziala bo jeden ze znajomych pil codziennie i mial takze chorobe, pozdrawiam
            • kapsla Re: zemsta raz jeszcze 22.09.04, 15:13
              Zgadzam się z opiniami, że to czy zemsta wystąpi zależy od organizmu. Każdy
              reaguje inaczej. Ja jadłam od pierwszego dnia wszystko, piłam napoje z lodem,
              myłam zęby kranówą i nic mi nie było, a moja koleżanka uważała na maxa i zemsta
              ją dopadła.
    • Gość: Ania&Misiek Re: zemsta raz jeszcze IP: 81.4.20.* 22.09.04, 21:31
      Jestesmy tu 4 dni jemy w hotelu i raz na miescie , jesmy swieze owoce z miasta
      i pijemy swieze soczki nie uzywamy odtruwacza z wolnoclowki ani tez Antinalu -
      jak na razie jest ok. Woda do zebow -mineralna jak na razie - zobaczymy jak
      bedzie dalej. Pozdrowienia z Hurghady
      • Gość: elka Re: zemsta raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.04, 11:07
        Warto pamiętać, że bywają też problemy zgoła odwrotne i jeśli naprawdę nie je
        się warzywek i uważa na wszystko to warto z Polski wziąć coś lekko
        przeczyszczającego (tutejsze leki są dla nas zbyt silne)
        • Gość: arturek Re: zemsta raz jeszcze IP: 65.199.137.* 30.01.05, 17:26
          Jestem właśnie w hurghadzie i strasznie cierpię, nie pomógł mi antinol który
          wzięłem wczoraj i zwróciłem po godzinie. Nie jadłęm owoców ani warzyw, używałem
          tylko wody mineralnej i niestety mnie dopadło. Jutro mija trzeci dzień choroby i
          mam nadzieję że wrócę do zdrowia
          • abirka Re: zemsta raz jeszcze 30.01.05, 21:47
            Polecam Streptoquin. To ichniejszy antybiotyk za ok 5 LE, ale skuteczny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka