Dodaj do ulubionych

POMOŻECIE?

07.09.04, 09:51
Po tragedii, która wydarzyła się w ostatnią sobotę (po 14 latach uśpiłam na
swoich kolanach naszego Kota bardzo powaznie chorego na nerki) i w związku z
faktem, że koty były w naszym domu jeszcze zanim się urodziłam, jak również
za namową wszystkich, włącznie, a może przede wszystkim, z naszym wetem,
podjęłam dość spontaniczną decyzję o przygarnięciu małego kociaka. Ponoć to
najlepsze lekarstwo. Nigdy nie zastąpi mojego Kota, ale może uda się
wprowadzić do domu odrobinę radości i sprawić, że przestaniemy ryczeć.
Koteczka ma 2,5 miesiąca, europejska, tri-color (biały-rudy-czarny). Cudo i
straszna rozrabiaka. Na jej temat nie będę się rozpisywać na tym forum, a
wątek założyłam licząc na Waszą pomoc. Chciałabym nadać jej jakies egipskie
imię.Powinno być 2-sylabowe i takie, żeby można było z niego utworzyć dużo
zdrobnień. Myślałam wstępnie o jakichś egipskich królowych, ale wszystko
brzmi zbyt pompatycznie. Znacznie łatwiej byłoby znleźć imię dla kociaka-
chłopaka. Czy mogłabym liczyć na Waszą pomoc w podsunięciu jakichś pomysłów ?
Mogą to być imiona, nazwy geograficzne, słowa arabskie lub cokolwiek, co
wiąże się z Egiptem. Zapomniałam dodać, najchętniej zaczynające się na F, bo
nasze koty dotychczas miały imiona na F.
Tu jest kilka fotek, które udało mi się zrobić w przerwach latania pod
sufitem, skakania na firanki i sprintu do kuchni :
www.pbase.com/corrina/kicia
dziękuję z góry za pomoc i pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolka Re: POMOŻECIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.04, 10:11
      nie podejmuję się szukania imienia - bo za malo arabski znam ;) Ale cieszę się
      baaaaaardzo, że masz maleńką kitkę w domu. ja czekałam z tym za długo- przerwa
      ponad 3 lata. piękna kicia!!!! Ludziska- do roboty!!!
      • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 10:23
        Decyzja była bardzo spontaniczna i właściwie wciąż mam mieszane uczucia, czy
        dobrze zrobiłam, ale może czasem taki skok z okna jest potrzebny. W przypadku
        zwierząt, przynajmniej możliwy, bo z ludźmi raczej nie bardzo...
        Czekam więc na pomysły imion, skoro mała już u nas zostanie :)

pzdr
        Kasia
        • radioaktywny Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 10:26
          Bardzo dobrze zrobilas, posiadanie kota to najlepsza decyzja i powaznie ubogaca
          wlasciciela :-)
      • Gość: Asiula Re: POMOŻECIE? IP: *.k.mcnet.pl 10.09.04, 10:48
        a może masz ochotę na śliczne mieszańce persko-dachowe ? Moja biało beżowa
        kicia urodziła w niedzielę 6 sztuk :) więc szukam chętnych - 3 kotki są tri-
        kolor, jeden cały rudy, jeden biało rudy i jeden ciemny z prążkami trocxhę
        rudymi :)
    • egipcjanka15 Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 10:21
      Na F nic mi do glowy nie przychodzi, ale moze Bastet, kocioksztaltna bogini,
      albo, calkiem z innej bajki, Habibi :-))). A jak koniecznie na F to Fayrouz,
      imie zenskie (m. in. mojej ulubionej piosenkarki), oznacza szmaragd.
    • radioaktywny Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 10:22
      Mysle intensywnie, na razie w glowie pustka :-)) ale kotek jest przepiekny i z
      pyszczka widac ze inteligentny.
      Moja slaboscia tez sa koty. Uwielbiam je wszytskie niezaleznie od rasy, koloru
      i charakteru. Wspolczuje Ci straty, sam to przechodzilem poltora roku temu gdy
      odchodzila moja 13 letnia kotka, ale coz taki jest los, a maluszek-rozrabiaka z
      pewnoscia pomoze wrocic do rownowagi.
      Moje koty to:

community.webshots.com/album/123707573pJVJrd

Ps. Czarna kotka o imieniu Kacunia jest ta, ktora odeszla:-(
    • poganka_m Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 10:37
      Tu jest trochę imion arabskich, ale nie wiem, czy te na "F" akurat nadawałyby
      sie dla koteczki
      swiatislamu.webpark.pl/imionaar.htm
      Może jednak rzeczywiście Bastet?
    • Gość: Magda Re: POMOŻECIE? IP: *.obiatotto2.de 07.09.04, 13:48
      Szalenie Ci wspolczuje... wiem co to za bol stracic ukochane zwierze. Mnie tez
      to dotknelo, wprawdzie juz pare lat temu i dotyczylo psa, ale powiem Ci ze
      najlepsze "lekarstwo" to nowy towarzysz. Wprawdzie poprzedniego nie zastapi,
      ale ulatwi pozeganie. Ja tez jestem straaaaszna kociara
      www.destrukcja.com/foto/view_album.php?set_albumName=Kocurki
      co do imion: samo przyjdzie;) moze ta stronka Ci pomoze
      www.narmer.pl/gen/gen_pl.htm
      Pozdrawiam serdecznie
      Magda
    • Gość: Kóhasz Re: POMOŻECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 13:54
      Ja tesz lóbie koty tylko rze dłógo sie gotójom
    • lilypons Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 14:55
      Twoja kotka jest przeurocza. Na żywo pewnie wygląda jeszcze lepiej. My kiedyś
      mieliśmy kotkę Fiorettę, ale to akurat nie arabskie imię. Może ktoś z forum
      wymyśli dla niej jakieś trafne imię i będziemy mieć na forum zwierzaka.
      Pozdrawiam
    • Gość: Kilof Jan Re: POMOŻECIE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 15:41
      Moim zdaniem poszukajcie tu: www.ntg.bocznica.org
      • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 16:03
        Troche zenujace Janku - Kucharzu...
      • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 16:10
        Tak na marginesie, dlaczego uwazasz ze NTG ?
        • marieia Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 17:03
          super ze masz mala kotke... zawsze troche zlagodzi bol...
          szukam imoina na F ale to nie takie proste
          pozdrawiam i czekam na wiesci plytka czeka!
          M
          • marieia Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 17:09
            ps a moze nie na F?
            wpadlo mi do glowy imie dla Twojej kotki "NILKA" wiem wiem mialo byc na F ale
            wyszlo na N
            mnie sie NILKA podoba ale to Twoja kotka wiec jak na F to mysle dalej :0
            pozdrawiam
      • Gość: Gerfield Re: POMOŻECIE? IP: *.crowley.pl 07.09.04, 17:41
        Lepiej nie pisz tylu głupot bo zaraz ci sie limit na NEO skończy ;P
        • Gość: andrzej Re: POMOŻECIE? IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 22:28
          może "shisha"
          jakby komuś nie przechodziło przez gardło, można użyć polskiego "szyszka"...
          pzdr
          • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 07.09.04, 22:30
            Genialne ! Że też nie pomyślałamo sheeshy ! :))
            Co prawda nie na F... Hmmm, muszę przedyskutować z rodziną ;)
            Ale dzięki za pomysł ! :)

Kasia
            • Gość: andrzej Re: POMOŻECIE? IP: *.espol.com.pl 07.09.04, 22:35
              nie ma sprawy.
              mieliśmy już dwie szczurki o imieniu Szyszka, więc łatwo mi to przyszło :-)
              pzdr

ps. poza tym jest bardzo "szeleszczące" więc zwierzaki łatwo je łapią.
    • Gość: Rybka Re: POMOŻECIE? IP: *.plichowice.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 22:53
      A może "Alf Leila"?
    • aniaw77 PODZIĘKOWANIA 08.09.04, 16:03
      Kasiu,

Wiem, że ostatnia sobota -4 września nie zaczęła się miło dla Ciebie;
      tymbardziej jesteśmy Ci wdzęczni (z moim mężem), że byłaś z nami cały czas w
      tym tak ważnym dla nas dniu...dziękujemy, że byliście z Krzysiem na ślubie i na
      weselu i mam nadzieję, że chociaż przez chwilkę nie smuciłaś się i nie myślałaś
      o tym co wydarzyło się tego dnia rano.

Jesteś bardzo dzielna i spisałaś się super -nie mogę doczekac się na zdjęcia!!!!

Buziaczki i życzę uśmiechu na buźce przy nowej, małej i szalonej kici...

Ania
      • corrina_f1 Re: PODZIĘKOWANIA 08.09.04, 16:16
        Aniu, ja juz nie moge doczekac sie Waszych zdjec i filmu Egiptu !! Pomysl,
        bedziecie TAM juz za tydzien !! Wymarzone miejsce na podroz poslubna !!

Zanim ktos posadzi znow o prywate, tylko w jednym zdaniu - wesele najlepsze na
        jakim bylam ! :) Fakt, ze nie bylo mi za wesolo, ale zycie toczy sie dalej..
        A WY zaraz bedziecie w Egipcie !!!
        Jeszcze raz wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia i wspanialej podrozy
        poslubnej !! :)
        Kasia
        • milu13 Re: PODZIĘKOWANIA 09.09.04, 01:04
          kasienko-moje kondolencje i to nie zart
          • Gość: puma Re: PODZIĘKOWANIA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 08:28
            Kociak jest przecudny,ja też jestem kociara i psiara i baardzo Ci zazdroszczę
            juz pewnie bym miała kota,ale niestety mój pies wogóle ich nie toleruje(zresztą
            to mało powiedziane),a wogóle to wiem co czujesz jak każdy który miał
            zwierzątko,a teraz do kompletu mam jeszcze żółwia i tu prawie mam pewność że
            szybko nas nie opuści natomiast mój psiaczek ma już 7 lat,jak na ta rasę to
            dość dużo,ale na razie jest w super kondycji,a Twój kot jest mniamniuśny.Dobrze
            zrobiłaś ,choć to dość radykalne,ale wiesz czas leczy rany,na pocieszenie dodam
            ciesz się że byłaś tu z nim ,a nie stało się to podczas twojej nastepnej
            podróży.
            • corrina_f1 Re: PODZIĘKOWANIA 09.09.04, 10:03
              Wszystkim ogromnie dziękuję za ciepłe słowa, które były bardzo potrzebne w
              ostatnich dniach..
              Wciąż trudno mi to wszystko ogarnąć, wszystko stało się tak szybko (choć
              szykowaliśmy się właściwie od 8 miesięcy, czyli zdiagnozowania choroby), a
              kiedy w piątek znaliśmy już sobotnie zakończenie, nie przespałam w ogóle nocy.
              Kot resztką sił wskoczył na moje łóżko a potem śniło mi się kilka razy tej nocy
              (więc jednak spałam?), że to już po wszystkim, jednak kiedy się budziłam, on
              wciąż tam był. Najgorszy był sobotni poranek...

Nowa koteczka faktycznie była wspaniałym pomysłem i juz właściwie się doskonale
              zadomowiła i jakby była z nami od zawsze, a to dopiero 4 dni.. Choć wprowadza
              do domu dużo radości, wciąż jeszcze każdego wieczoru płaczę..To wszystko nie
              jest takie proste...

Dlatego jeszcze raz dziękuję wszystkim, choć w większości się nie znamy, to
              jednak dobrze wiedzieć, że jest takie miejsce, i tacy ludzie, na których w
              biedzie można liczyć..

Kicia wciąż nie ma jeszcze imienia. Trochę szkoda, że to nie chłopak, bo pewnie
              byłby Ramzesem :) Bardzo podoba mi się Sheesha, ale reszta rodziny nie jest
              zbyt "egipska" ;) więc nie podoba im się to imię. Ponieważ miało być na F i
              krótkie, zastanawiam się nad Figą. W sumie nie bezpośrednio egipskie, ale w
              zasadzie figi w Egipcie rosną, więc można podciągnąć pod tą kategorię ;-)
              Tak naprawdę imię przyjdzie pewnie samo, jak w przypadku moich poprzednich
              kotów, ale gdyby ktoś miał jeszcze jakiś fajny pomysł, na pewno rozważę ;)
              Na razie sądzę, że powinna się nazywać Demolka, albo Bandyta - zgadnijcie ,
              dlaczego ? ;)

Dziękuję wszystkim
              Kasia
              • Gość: puma Re: PODZIĘKOWANIA IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.04, 10:35
                A może Funia,Feba,Fibis,Foxia, ale to wszystko mało egipskie.
              • o92 Re: PODZIĘKOWANIA 09.09.04, 14:42
                BAKSZYSZ.
                ewentualnie: DOBRA CENA.
                ostatecznie: ŁAN EURO.
                :)
    • inguna1 Re: POMOŻECIE? 09.09.04, 10:50
      Może być:
      na imię - Fara, na nazwisko - Onka, czyli Faraonka
    • inguna1 Hurysa - ale to 3 sylaby 09.09.04, 10:59
      • inguna1 albo Feluka, zdrobniale Fela 09.09.04, 11:01
        • Gość: iks Re: albo Feluka, zdrobniale Fela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 12:43
          albo nazwij ją formuła ( z racji Twoich upodoban to formuly 1 )
          • corrina_f1 Re: albo Feluka, zdrobniale Fela 09.09.04, 12:56
            Hehe, znam już kicię o dźwięcznym imieniu McLaren, ale ja raczej typowałabym w
            Ferrari ;) Też na F, tylko takie... mało damskie ;)
            • inguna1 FURMANKA 09.09.04, 13:25
              Formuła 1 niewiele ma wspólnego z Egiptem, który do krajów nowoczesnych raczej
              nie należy. Jeśli już ma to być imię związane bardziej z Egiptem i jednocześnie
              z czymś na czterech kółkach, to proponuję FURMANKA (zdrobniale FURKA, w skrócie
              FURA). A jak musi być koniecznie coś szybszego niż furmanka, to niech będzie
              np. FURIATKA. Furiatki też w Egipcie pewnie spotkać można.
              Ciekaw jestem, kto zostanie ojcem chrzestnym corrinowej kotki. Na razie nie ma
              wielu chętnych.
              • Gość: iks Re: FURMANKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 13:31
                moze nie na litere f - GIZA
                albo na f - feta (fetka ) , fiona ;P
                • inguna1 Re: FURMANKA 09.09.04, 14:46
                  Lepiej będzie SCHIZA, a jak koniecznie na "f" to może FATAMORGANA.
                  Ale chyba najładniejsza ze wszystkich moich propozycji to:
                  FATIMA
                  • inguna1 Tak... FATIMA brzmi nieźle 09.09.04, 14:46
                    • inguna1 BIEGUNKA też niezła, ale na B i 3 sylaby 09.09.04, 15:29
            • marieia Re: albo Feluka, zdrobniale Fela 09.09.04, 19:29
              a moze arabskie imiona zenskie na f: Fedoua lub Fouzia, Fatima juz byla
              skoro kocie tak rozrabia to moze FIKA? ;)
              pozdr :)
              nadal czekam na wiesci o plytce, ktora czeka na Ciebie....
              • marieia Re: albo Feluka, zdrobniale Fela 09.09.04, 20:23
                pustka فروغ furugh tak sie chyba czyta? lub poprostu dzewczyna تاة fatat albo:
                letnia (nie gorąca) فاتر fatir, a moze? filiżanka فنجان findżan,
                a teraz rewelka uwaga: MYSZ czyli فأرة fara moze wiec bedzie Fara? ;)

na razie tyle...
                pozdr :)

• inguna1 może być też FATWA 10.09.04, 07:42
              • corrina_f1 Re: albo Feluka, zdrobniale Fela 10.09.04, 09:46
                hej hej
                Myślę, że płytkami wymienimy się już na spotkaniu 18.09, bo oczywiście
                będziesz, prawda ?
                Ja mam tak zawalone najbliższe dni (i minione), że w domu bywam tylko na
                nocleg :(
                Na spotkaniu na pewno będę więc to chyba byłby najlepszy moment na wymianę ? :)

pozdrwaiam cieplutko
                Kasia
                • marieia Re: albo Feluka, zdrobniale Fela 10.09.04, 11:11
                  witanko!
                  na razie mowie ze raczej bede ale jak sie potocza moje losy do 18-tego tego
                  jeszcze nie wiem... nadal mam kiepski humor ;(
                  pozdr
                  Marieia
    • aniaw77 POMOŻECIE? 10.09.04, 10:11
      Kasiu,

Moja propozycja to Fotka -lubisz robić zdjęcia i kojarzy mi się to z Tobą.
      Pozdrawiam,

Ania
      • Gość: Krajanie Re: POMOŻECIE? IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 10.09.04, 11:34
        Szisza/sheesha jest super, a ze jest to fajka wodna, wiec masz imie na F!
        Pozdrowionka
        Monia
        • marieia Re: POMOŻECIE? 13.09.04, 09:53
          a może FRIDA lub cos bardziej muzycznego np. FUGA?
          pozdr
          M
    • Gość: aga Re: POMOŻECIE? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.04, 12:56
      też pomyślałam o imieniu Feluka, ale później przypomniałam sobie historię moich
      czterech kociaków. Wszystkie wyglądały na dziewczynki, ale w ciągu 3 miesięcy
      trzy z nich ujawniły swoją "prawdziwą naturę"i ... okazały się kocurami. Sądząc
      po zdjęciach Twoja kicia (śliczna!!!) jest jeszcze mała, więc może okazać się
      pewnego dnia Ramzesem... :)
      • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 13.09.04, 14:54
        Moja kicia z pewnoscia jest kicia, w wieku 9 tygodni nie ma mowy o pomylce :)
        Za dlugo mam koty w domu zeby tego nie wiedziec ;) Poza tym moj wet raczej tez
        sie nie myli :)
        Jeszcze raz wielkie dzieki za wszystkie propozycje. Najgorsze jest to, ze ja
        wciaz nie wiem, na co sie zdecydowac i tak jak sie obawialam, im wiecej
        pomyslow, tym gorzej :((
        Caly czas zastanawiam sie nad Figa, ale poki co jest po prostu Kicia. Nie
        odpuszcze i bede starala sie przeciagnac rodzine na imie egipskie, a jakie, to
        sie okaze.. ;)Choc fakt, szkoda troche ze to nie chlopak - Ramzes-Ramzi -
        byloby slodko....
        • marieia Re: POMOŻECIE? 13.09.04, 16:38
          napisz jakie imie wybralas jak juz sie zdecydujesz
          pozdrawiam
          M
          • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 13.09.04, 21:19
            Na pewno napiszę :)
            Póki co, każdego dnia ma inne - dziś jest DEMOLKA, wczoraj Furiatka ;)))
            Ogólnie to jest tak kochana, że już bym jej za żadne skarby nie oddała ! Jest u nas dopiero tydzień a wydaje się, jakby już kilka miesięcy...
            Właśnie łazi mi po klawiaturze !! :)
    • Gość: A moja kicia:(( Re: POMOŻECIE? IP: *.tkdami.pl 13.09.04, 21:36
      No a kto mnie pomoze i uratuje kicie w Ambassadorze.Dzieciaki ja tamm strasznie
      mecza, z glodu umiera, kopia ja i topia.Ja sie juz za nia baaardzo stesknilam.I
      wszystko juz mam przeczytane na temat sprowadzenia kici z Egiptu do Polski.I
      mam transporter, i formularz swiadectwa zdrowia, i zaplace kici bilet, i
      wszystko wszystko co bedzie trzeba tylko niech ktos pomoze i kicie
      przetransportuje z Egiptu do Katowic.No kto????
      • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 13.09.04, 22:02
        Nie zrozum mnie źle ani nie odbierz tego personalnie, ale na miłość boską, dlaczego chcesz kota ściągać aż z Egiptu ???? Nie masz pojęcia, czym będzie dla niego podróż 5 godzinna samolotem. Koty ciężko znoszą podróż każdym środkiem transportu - wiesz, że cały ten czas nie będzie u nikogo siedział na kolanach a zamkną go do klatki, w której ledwo będzie miał miejsce, żeby się przekręcić ?
        Moja kicia, zanim znalazła sie u mnie w domu, przez tydzień siedziała zamknięta w klatce w lecznicy, do której podrzuciła ją oraz jej 3 rodzeństwa jakas bezmyślna kobieta. Zostawiła w pudle pod drzwiami i zwiała ! Tu też są koty potrzebujące czyjejś miłości !
        Czy wiesz, że koty żyjące w tamtym klimacie mogą mieć poważne problemy ze zdrowiem w Europie ? Jedza zupełnie co innego niż nasze koty, temperatury też znoszą zupełnie inaczej. Inna flora bakteryjna, inne pasożyty. Nie masz pojęcia, czy nie jest na coś chory, ile ma lat itp.
        Jeśli serio chcesz przygarnąc kotka, pomyśl przez moment, ile takich biedaków czeka na dom w Polsce, ba, w Twoim mieście ! Sama mogę dać namiary na resztę rodzeństwa mojej kici, z bólem ją od nich zabierałam, ale na 4 koty niestety nie mogę sobie pozwolić :( Na www.koty.pl jest forum, na którym nie ma dnia, żeby ktoś ogłaszał się z oddaniem małego czy większego kotka.
        Kiedyś marzyłam, podobnie jak Ty , o ściągnięciu kota z Grecji - byłam w nich zakochana do szaleństwa. Potem sami Grecy wybili mi to z głowy. Czasem swój egoizm trzeba zepchnąć na dalszy plan za dobrem zwierzaka.
        Dziś jestem bardzo szczęśliwa, bo zupełnie przypadkiem mam kota niemal identycznego jak te greckie tri colorki.
        Proszę, zastanów się poważnie, bo kotkowi nie warto robić krzywde dla własnego ego...
        Pozdrawiam cieplutko
        Kasia
        • Gość: ewa42 Re: POMOŻECIE? IP: *.tkdami.pl 13.09.04, 22:07
          kotki takie uratowane polskie mam juz dwa.kicia egipska ma moze 3 miesiace, i
          mieszkala razem z nami w hotelowum pokoju, jadla tunczyka z puszki, sardynki,
          bialko, jogurcik naturalny, i czula sie swietnie.nie chce jej na sile
          sciagac,tylko pomoc,bo mi tej kici strasznie zal.i gdyby byl tam ktos kto
          moglby si enia zaopiekowac na miejscu to bym o to poprosila,ale nie znam nikogo
          takiego,wiec zrobilam co moglam,zeby si edowiedziec jak kicie sprowadzic, i
          teraz ja prosze kogos o pomoc.
          • Gość: Co???? Re: POMOŻECIE? IP: *.acn.waw.pl 14.09.04, 22:20
            Spała z wami w pokoju? No to gratuluję wyobraźni, teraz już wiem, skąd się biorą pchły w pokojach ! Bo ja własnie na taki trafiłem w naszym hotelu. A nie pomyślałaś że ktoś, kto może spał po was w tym pokoju mógł być uczulony na sierść ??? Albo spędził kolejne noce na drapaniu się do krwi bo miał na łóżku pchły ?
            Menu, jakie sprawiliście kociakowi woła o zemstę do nieba ! Kotom do 4 miesiąca nie wolno podawać takich rzeczy !
            Powiedz jeszcze, jak sobie wyobrażasz sobie transport kota do Polski ? KTO za to zapłaci ? Kto zorganizuje badania kotka przed wyjazdem ? Kto zapłaci i zorganizuje kwarantannę ? Widziałaś tam choć jedną lecznicę weterynaryjną, gdzie to wszystko załatwią ? Skąd weźmiesz paszport dla kota ?
            I jeszcze jedno, gdyby to był czyjś prywatny kot, rozumiem,że jeszcze by ci w tym wszystkim jakoś pomógł, ale jak sobie wyobrażasz organizowanie podróży dla zupełnie niczyjego, dzikiego kota ?? Dzwoniłaś w ogóle na lotnisko i pytałaś, jak się to wszystko załatwia ?
            Kochana, w ogóle nie masz wyobraźni za grosz ! Piszesz, kto pomoże kotkowi - a zapewniam cie, koty w Egipcie nigdzie nie mają lepiej, niż w hotelach ! Nigdzie nie mają tyle jedzenia, picia i zabawy co tam, jeśli pragniesz szczęścia dla kotka, nie odbieraj mu tego, co ma.
            Tak na marginesie, skąd wiesz, że on tam wciąz jest ? Skoro do nikogo nie należy ?
            Proszę, zastanów się i schowaj do kieszeni swoje wyobrażenia o szczęściu i pomocy temu kotkowi, zajmij się swoimi albo pojedź do schroniska i weź jakiegoś, który naprawde potrzebuje miłości.

• Gość: ewa42 Re: POMOŻECIE? IP: *.tkdami.pl 15.09.04, 11:58
              Weterynarzy w Hurghadzie jest kilku.W centrum na Sekkali.Kwarantanna nie
              obowiazuje.Paszport niepotrzebny.Za przelot place ja.I za cala reszte tez.
              Wszystkie informacje nie sa produktem mojej wyobrazni,ale obowiazujacymi
              przepisami, o ktorych informacji udzielil mi LOT, MZ,oraz Biuro do spraw
              identyfikacji zwierzat.
              • corrina_f1 Re: POMOŻECIE? 15.09.04, 14:30
                Witaj
                Być może kwarantanna faktycznie nie jest konieczna(choć to wyjątkowo dziwne, z
                kraju takiego jak Egipt..), skoro do niedawna wymagana była z każdego kraju
                europejskiego, ale co do paszportu, niestety się mylisz.

"Od pierwszego października 2004 zwierzęta przekraczające granicę będą musiały
                posiadać własny paszport i mieć wszczepiony mikrochip.
                W Polsce paszporty dla zwierząt wydaje Polskie Towarzystwo Rejestracji i
                Identyfikacji Zwierząt www.identyfikacja.pl. Wyrobienie dokumentu kosztuje 15
                złotych."

Ponadto:
                Aktualnie, aby przekroczyć granicę, zwierzak musi posiadać książeczkę szczepień
                i Świadectwo Zdrowia wydane przez lekarza weterynarii, uwzględniające przepisy
                kraju wylotu, docelowego oraz portów tranzytowych. Zwierzak musi posiadać
                aktualne szczepienie przeciwko wściekliźnie - czyli wykonane nie wcześniej niż
                rok przed przekroczeniem granicy, i nie później niż na 30 dni przed wyjazdem."

Biorąc pod uwagę 30 dniowy okres na szczepienia, nie zdążysz już przed 1 paźdz.

Resztę informacji n/t transportu kotów samolotem znajdziesz:
                animalia.pl/art.php?kat=9507
                • Gość: ewa42 Re: POMOŻECIE? IP: *.tkdami.pl 16.09.04, 20:26
                  informacj aktora podalas pochodzi z www.animali.pl,ale ja kontaktowalam sie
                  jeszcze z www.identyfikacja.pl i oto co napisali:Przepisy dotyczace oznakowania
                  oraz
                  paszportyzacji kota dotycza tylko i
                  wylacznie ruchu w granicach UE a tym samym
                  zwierzat bedacych mieszkanscami
                  wspólnoty.
                  Po przekroczeniu granicy kot stanie sie polskim
                  kotem-obywatelem Unii:-) a
                  wtedy zapraszamy po paszport.

Nie do konca jeszcze wiadomo czy po 1
                  pazdziernika Polska bedzie wymagala od
                  zwierzat wjezdzajacych na teren RP z krajów z
                  poza UE obowiazku oznakowania
                  zwierzecia.

Dla wlasnego spokoju i bezpieczenstwa moze Pani
                  oznakowac kota mikroczipem
                  jednakze na dzien dzisiejszy nie jest to
                  wymagane.

Cena mikroczipa wraz z rejestracja w bazie danych
                  to koszt 49PLN do tego
                  musi Pani doliczyc honorarium lekarza
                  podejmujacego sie implantacji.

Swiadectwo zdrowia zawierajace informacje na
                  temat wymaganych szczepien wystarczy.

• Gość: ewa42 A moja kicia??:((( IP: *.tkdami.pl 13.09.04, 21:47
      no wiec zostawiam jeszcze moje GG gdyby jednak znalazla sie taka dobra
      duszyczka na sprowadzenie kici...GG 1387058.
      • Gość: ewa42 Re: A moja kicia??:((( IP: *.tkdami.pl 14.09.04, 22:01
        no pomozcie kici.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka