Dodaj do ulubionych

Rejs po Nilu

07.02.15, 18:16
Zastanawiam się nad rejsem po Nilu. Czytałam opisy Imki, są super, ale z kilku lat wstecz. Może ktoś był w niedalekiej przeszłości i mógłby mi coś doradzić.
Wybieram się z mężem i dwójką dzieci 7 i 8 lat, po rejsie planujemy tydzień leżenia na plaży, termin od 30.07.15. Na co się nastawić i na co zwrócić uwagę wybierając ofertę. Polecacie może jakieś konkretne biuro podróży?
Proszę o wszelkie rady, bo trochę się obawiam tego wyjazdu z dziećmi, czy dadzą radę.
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: Rejs po Nilu 07.02.15, 18:19
      Wybierasz sobie chyba najgorszy czas na zwiedzanie. Z temperaturą mogą sobie poradzić lepiej niż dorośli ale nie wiem czy z wczesnym wstawaniem.
      • grouse1 Re: Rejs po Nilu 07.02.15, 18:39
        A jakie są pory pobudek? Podoba mi się oferta Potęga południa z Marsa Alam z RT
    • zyyko Re: Rejs po Nilu 07.02.15, 18:55
      Rejs po Nilu jest bardzo fajną sprawą, ale wiosną lub jesienią, na pewno nie w lipcu, czy sierpniu!!! tym bardziej z dziećmi! Wielu dorosłych nie jest w stanie znieść temperatury jaka tam panuje. Potem zamiast iść zwiedzać zostają w autokarze. Co innego nad brzegiem morza, czy przy basenie, ale nie w głębi Egiptu.
      A tak w ogóle dla dzieci taki rejs to żadna atrakcja, tym bardziej że na takich rejsach rzadko widać dzieci, przeważnie są to sami dorośli.
    • radioaktywny Re: Rejs po Nilu 07.02.15, 19:04
      To i ja dołączę się do chóru odradzajacych rejs z dziecmi w tym terminie. Bezsprzecznie jest to przygoda życia i cos pięknego, ale nie latem.
      Byłem na rejsie w styczniu i na południu Egiptu jak dla nas, ludzi północy, był kocioł.
      • kasia_p45 Re: Rejs po Nilu 07.02.15, 19:12
        Również ja wtrące swoje trzy grosze. Byłam w Egipcie na przełomie lipca i sierpnia i nie wyobrażam sobie rejsu w takim upale a też wtedy trochę zwiedzaliśmy /Luxor, Kair../ upal jak z piekarnika. Za to rejs w lutym na którym byliśmy spełnił wszystkie oczekiwania pogodowe.
        W lipcu to tylko kurorty z dużą ilością basenów - wtedy z dziećmi jak najbardziej :)
        • adkarin Re: Rejs po Nilu 08.02.15, 13:15
          Byłam z mężem II połowie października - autokarem z Hurghady do Luksoru, rejs statkiem 5 dni od Luksoru do Asuanu, potem pociągiem do Kairu , tam spędziliśmy prawie 2 dni i z powrotem do Hurghady autokarem, w sumie 2 tygodnie pobytu. Biuro Alfa star, było cudownie, mieliśmy super przewodnika Haniego, nie mam zastrzeżeń do organizacji wycieczki wszystko było udane. Począwszy od Luksoru do Asuanu było bardzo gorąco, a była to jesień. Jadąc w środku lata musi się Pani liczyć z piekielnymi upałami w tych stronach. Co do rejsu nie było wczesnych pobudek, zazwyczaj zwiedzaliśmy po południu, rzadziej do południa, nie było pobudek wcześnie rano. Turyści kierowali się porą śniadania, nie było potrzeby wstawać o 6 rano. Podczas tego rejsu była obecna tylko 2 dzieci. Osobiście wydaje mi się, że taki rejs cieszy bardziej ludzi dorosłych niż dzieci, ale może ktoś ma inne spostrzeżenia.
          • kasia_p45 Re: Rejs po Nilu 08.02.15, 13:45
            Co do czasu zwiedzania na rejsie to bywa to różnie w zależności od pory roku i długości trwania rejsu. Jak już wspomniałam ja byłam w lutym i rejs trwał cały tydzień /bez Kairu/. Zwiedzania ułożone były wg grafiku i do tego dopasowane były wszystkie posiłki. Często wstawaliśmy wcześnie aby móc uczestniczyć w danym zwiedzaniu. Niekiedy odbywało się to po południu. Wszystko zależało od tego jak płynął statek i o jakiej porze dotarliśmy do danego miejsca. W Asuanie statek stał 2 dni i w tym czasie mieliśmy możliwość skorzystania z wycieczek fakultatywnych do Abu Simbel czy do Wioski Nubijskiej.. no i oczywiście było też zwiedzanie Asuanu..
            Tak, że u mnie akurat bywały bardzo wczesne pobudki /6 rano a do Abu Simbel nawet 4 rano/..
            U mnie na rejsie widziałam jedno dziecko z babcią a reszta to sami dorośli i trochę starszej młodzieży..
            Ta starsza młodzież częściej wolała spędzać czas na opalaniu i przy barze niż na zwiedzaniu..
            Rejs z Kairem jest na pewno bardziej męczący niż był mój od Luksoru do Asuanu przez całe 7 dni..
            A i taka jedna sugestia, na rejsie szczególnie w tych gorących miesiącach warto wziąć opcje all inclusive ze względu na nieograniczoną ilość wody do picia a przy okazji innych napojów:)
            • volvo74 Re: Rejs po Nilu 09.02.15, 10:53
              na pewno musisz zwrócić na sposoby oszukiwania i okradania turystów sam widziałem jak sprzedawali podrobioną wodę w butelkach( luxor) i sposób na przewieszoną gazetę (aswan)
              kup all ale musisz pamiętać że że o 17 jest tea time nie dostaniesz nic po za kawą,herbatą i ciastkiem
              mając all wybierając sie na wycieczkę lub po za okręt warto poprosić w barze o wodę (nie bedziesz musiała kupować na mieście) ostatnio dawali w 1,5l butelkach, na statku do drinków warto poprosić o grenadine lub mente syrop poprawia to ich smak,jak jakieś pytania chętnie odp byłem w wrześniu też z RT
    • adkarin Re: Rejs po Nilu 09.02.15, 11:08
      Zapomniałam dodać, że zabraliśmy ze sobą mały czajnik elektryczny, 2 szklanki i mały zapas kawy i herbaty, co okazało się trafione w dziesiątkę. Na statku tylko do śniadania podawano w formie all inclusive napoje tj. kawa, herbata, zimne napoje, do obiadu i kolacji za picie trzeba było płacić, nie było opcji wykupienia picia all inclusive do obiadu i kolacji. To tylko taka moja wskazówka, poza tym dodam, że kilka osób, z którymi zaznajomiliśmy się podczas rejsu było naszymi częstymi gośćmi w naszej kajutce.
      • brysia0 Re: Rejs po Nilu 13.02.15, 20:08
        Ja byłam z 2 dzieci w lutym 2013 ( wtedy 11 i 6 lat ) i w lipcu 2014 ze starszym dzieckiem. I gdybyśmy mogli, to pojechalibyśmy 3 raz!!!. Moje dzieci zniosły wszystko super, nawet wstawanie na wycieczkę do Abu Simbel o 3 rano. Ale ja mam na stanie "podróżników od małego" i nigdy nie marudzą, uwielbiają zwiedzać. W lipcu było oczywiście gorąco, ale nie wspominam tego żle. Kwestia dobrego nastawienia i przygotowania. :-) Jechałam z Rainbow.
        • volvo74 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 07:25
          jak ktoś nie miał all mógł dokupić na statku nie robili problemów z zakupem
          • volvo74 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 07:28
            i chyba zle zrozumiałem brysie0 tylko do obiadu i kolacji all?? no raczej tego nie kupisz nigdzie
            • volvo74 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 07:29
              sory adkariana zle zrozumiałem
              • adkarin Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 11:49
                Tak, na statku mieliśmy tylko napoje bezpłatne wyłącznie do śniadania, a potem cokolwiek do picia tj. kawa , piwo itp. było płatne, rejs był z biurem Alfa star był to 2009 rok, październik.
                • brysia0 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 13:34
                  Nie, ja miałam all więc mi nic nie brakowało... :-) . I nie musiałam ciągle z portfelem latać lub dzieciom kasę dawać. Bardzo wygodna opcja i wcale nie tylko dla opilców :-)
                  • kasia_p45 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 13:39
                    Na statku szczególnie wygodna bo gdzie tam wode kupisz? Chyba, że w barze za nieprzyzwoitą cene ;)
                    • adkarin Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 15:38
                      Z portfelem nikt nie biegał ponieważ dopiero w dniu wymeldowania ze statku, ci co korzystali z picia dostawali rachunek zbiorczy do uregulowania.
                      • kasia_p45 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 15:41
                        A kto tu mówi o bieganiu z portfelem? Jasne, że na koniec dostajesz rachunek. Tylko, że później można się bardzo zdziwić :)
                        • janan2 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 16:56
                          Noo!!!Można się zdziwić!Na kupkę,pod kluczyk nie ma sprawy,niczego nie brakuje,doniosą wydadzą!A na koniec...aż włosy dęba stają.Akurat nie dotknęło mnie to w Egipcie,bo przerobiłem ten problem dużo wcześniej w Turcji.Zadziwia fakt jacy są w tym dokładni i pamięyliwi.Nic się nie pogubi.Co najwtżej klient lekko rozochocony gorzałką lub zbyt zabawowy i towarzyski.
                          • egiptor Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 22:22
                            Minibarki przerobiłem też wcześniej, u nas w kraju :)
                            W związku z tym przypomniała mi się historia sprzed paru ładnych lat w Hiltonie, w Sharm. Przed wyjazdem recepcja wystawiła mi rachunek na 5$ za wypicie jakiegoś napoju z minibarku. Odmówiłem, tłumacząc, że z barku nie korzystamy. Atmosfera zaczęła się robić dosyć napięta i zakończyła się strzeleniem zza lady wzrokowego pioruna po mojej uwadze, że pierwszy raz spotykam się z wymuszaniem bakszyszu.
                            Obsługa zemściła się okrutnie: nie zabrali nam bagażu spod numeru, a przed odebraniem kluczy ostentacyjnie sprawdzali minibarek. Przez pół godziny.
                        • adkarin Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 19:26
                          Nikt na szczęście nie był zdziwiony kwotą na rachunku, ponieważ każdy miał dostęp do cennika. Z resztą nasz rachunek to było 10 dolarów, więc nie taki majątek. W wodę butelkowaną zaopatrywaliśmy się na lądzie podczas wycieczek fakultatywnych. Poza tym wykupując tą wycieczkę, nie byliśmy zaskoczeni, zgłębiliśmy warunki umowy przed wyjazdem i wiedzieliśmy, że napoje darmowe są tylko do śniadania. Z resztą nie było możliwości wykupienia z góry opcji darmowych napoi do wszystkich posiłków, dla nas nie było to problemem ani uciążliwością, jak wspomniałam wcześniej byliśmy ubezpieczeni na ta okoliczność zabierając mały czajnik. Bardzo miło wspominam ten rejs i cały 2 tygodniowy pobyt w Egipcie, a był to nasz pierwszy wyjazd do tego kraju, nie było żadnych reklamacji z naszej strony.
                          • kasia_p45 Re: Rejs po Nilu 14.02.15, 21:16
                            To dobrze, ze byliście przygotowani ;)
                            • volvo74 Re: Rejs po Nilu 18.02.15, 06:26
                              tylko że to akurat był egipt popłyniesz na np. na karaiby i przez taki czajniczek czy żelazko zabiorą ci cała walizkę oddadzą przy wymeldowaniu
                              • damian2323 Re: Rejs po Nilu 22.02.15, 01:05
                                volvo74, dziwne rzeczy piszesz, kto zabierze walizke? recepcja w hotelu? maja w glebokim powazaniu zawartosc Twojej walizki.po za tym napiecie pradu na karaibach wyklucza sens zabierania takiego sprzetu z europy.
                                • africa5 Re: Rejs po Nilu 23.02.15, 20:13
                                  Oczywiście, że dziwne.... ja, będąc przed laty pierwszy raz w Egipcie wybrałam się właśnie na rejs. Jako, że zawsze zabezpieczam sie przed róznymi sytuacjami - zabrałam czajnik....... Okazało się, że bardzo mi sie przydał..... Czajnik miała ze sobą także pilotka i ze dwie, trzy osoby z 30 osobowej grupy. Nikt nic nie miał przeciw, nikt sie tym zupełnie nie interesował - także póżniej w hotelu.....Nikt nie zglądał nigdzie, a czjnik stał sobie spokojnie w pokoju hotelowym na wierzchu (a pokoje co dzień sprzatane, więc był widywany...), choć w hotelu nie był juz potrzebny.
                                • beata-2305 Re: Rejs po Nilu 02.03.15, 12:51
                                  Ja mieszkam w Egipcie i radziła bym Ci się zastanowić nad tym terminem . Ponieważ na Rejsie może być trudno lipiec sierpień to u nas jedne z najbardziej gorących miesięcy. Na statku Na pewno przyjemnie bo wiatr ale i tak trzeba się chować przed słońcem a co dopiero podczas realizowania programu.Choć program zazwyczaj jest tak dobrany że zwiedza się rano i po południu. Ja kilka lat temu byłam na rejsie na przełomie kwietnia i maja i było super. Oczywiście to jest tylko moja rada ale to musi być dla was przyjemne a przede wszystkim dla dzieciaków.
                                  • africa5 Re: Rejs po Nilu 03.03.15, 22:50
                                    Też tak uważam..... Byłam w maju i było grubo ponad 35 st. Na statku nie było żadnych dzieci. Zanudziły by się - to nie plaża, ani plac zabaw. Na postojach zwiedzanie w piekielnym upale - także nie dla dzieci, a piszę tu zaledwie o początku maja....... Na rejs powinno sie płynąć na wiosnę, a w lecie na plażę i do wody. Natomiast ogólnie rejs to nudy i udręka dla dzieci.
    • asioga Re: Rejs po Nilu 04.03.15, 16:07
      My byliśmy w pażdzierniku, było gorąco i wszędzie poza Doliną Królów do wytrzymania. Była u nas grupie 8 latek i zapytany powiedział, że mu się podoba. Nie marudził. Z tym że statek 5* z bardzo fajnym basenem. W środku dnia ba pokładzie bardzo trudno było wysiedzieć poza wodą.
      Lipiec/sierpień zdecydowanie odradzam.
      • jolantas1955 Re: Rejs po Nilu 05.03.15, 11:16
        Ja też byłam na rejsie we wrześniu i mało nie odjechałam. Tak gorąco!! W Asuanie w kamieniołomach było przeszło 40 stopni. Ludzie mdleli. Gratuluję pomysłu:(
    • mlarka Re: Rejs po Nilu 28.05.15, 21:22
      Ja na rejsie po Nilu byłam z alfa staru. Generalnie zdecydowaliśmy się bo mieli najciekawszą i najatrakcyjniejszą cenowo ofertę. Generalnie statek był komfortowy, bałam się trochę choroby morskiej, ale na szczęście mnie to ominęło. Tydzień rejs plus tydzień wylegiwania się na słońcu. Jedne z fajniejszych wakacji na jakich byłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka