Dodaj do ulubionych

Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa?

01.04.15, 12:09
Bardzo proszę o informacje, która rafa ładniejsza w Marsa: przy nowym Equinoxie czy przy Braykach? Prośbę swą kieruję głównie do zapalonych snurkujących i nurasów. Sama nurkuję i dlatego taki wybór hotelu. Brayka znana i splądrowana przez nas, dlatego zastanawiam się nad odnowionym Equinoxem, ale nie byłam i nie wiem czy warto się pokusić i "zdradzić" Braykę? Będę bardzo wdzięczna za każde info. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wp2015 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.04.15, 16:04
      A co to za różnica w jakim zbiorniku na hotelowe fekalia będziesz nurkował.?
      • pasimpoch Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.04.15, 16:34
        DLA WYJAŚNIENIA: przy hotelu zamierzam snurkować z dziećmi, nurkuję zazwyczaj nieco dalej od hotelu, ale jak widać niektórzy lubią robić to także przy brzegu...
        • wp2015 Re: do pasimpoch 01.04.15, 19:12
          DLA WYJAŚNIENIA - ja nie pisałem o tym że dzieciak zrobi kupkę ./ brakuje ci zdolności czytania ze zrozumieniem/
          Nie wiem czy wiesz ale chyba 99% hoteli usytułowanych nad red see nie ma swoich oczyszczalni ścieków tylko wszelkie PI . .....PI ...PI ładują grubą rurą do morza.
          Dlatego w zastraszającym tempie zanikają egipskie rafy a nil to najdłuższy ściek świata .
          wp2007
          • pasimpoch Re: do pasimpoch 01.04.15, 23:00
            Dobrze, że w naszych polskich jeziorach nikt nie ładuje grubą rurą do wody różnych ścieków... idąc tym tokiem myślenia najlepiej nie wychodzić z domu, bo to spaliny, zanieczyszczenia wody, kwaśne deszcze itp. Jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem - bynajmniej nie miałAM (JESTEM KOBIETĄ) na myśli załatwiania potrzeb fizjologicznych przy brzegu... Cóż zbędna dyskusja - pytałam po prostu o konkretne rafy, a nie o warunki sanitarno-higieniczne w MA.
            • wp2015 Re: do pasimpoch 02.04.15, 00:02
              Nad naszymi polskim jeziorami ktoś gorzej lub lepiej ale czówa aby ośrodki turystyczne które rozlokowały się na ich brzegami posiadały kanalizację z przydomowymi oczyszczalniami scieków
              Nie wyobrażam sobie żeby całą zawartosć PI ..PI ..PI trafiała do jeziora tak jak wszystkie goowna , szczochy ITD trafiają do red see i nilu a że komuś to nie przeszkadza i uwielbia w tym nurkować ..no cóż ..ludziska mają różne zboczenia.
              Masz rację dyskusja jest zbędna ty pytasz o rafę a ja głupio odpowiadam w czym się trzeba taplać aby do tej rafy dotrzeć .
              Życze'' przejemnych wrażeń'' i pozdr wp2007
              • wp2015 Re: do pasimpoch 02.04.15, 00:05
                ..uważaj żebys się w czasie podwodnej eskapady NIE ZACHŁYSTNĘŁA ...wodą z red see.
                ..smacznego ...wp2007
                • pasimpoch Re: do pasimpoch 02.04.15, 10:28
                  Bez obaw - dotychczas się nie zdarzyło, więc myślę, że nie grozi... Tobie natomiast gratuluję podejścia do życia, do ludzi.... Mimo wszystko, życzę trochę więcej optymizmu i mniej czarnowidztwa - nie tylko na święta! Powodzenia!
                  • wp2015 Re: do pasimpoch 02.04.15, 10:52
                    No tak . Typowe podejście polaczka do tematu . Będziemy sie zastanawiać PO a nie PRZED.
                    Moje podejście do życia jest jak najbardziej praktyczne i jeżeli ktoś prosi o opinię to opisuję dany temat zgodnie z rzevzywistością a nie '' koloryzuję po amerykańsku''.
                    Ja nie namawiam kogokolwiek do rezygnacji w taplaniu się w ścieku , ja nie namawiam kogokolwiek do ryzykowaniem ścięcia głowy czy rozstrzelania na schodach świątyni Hapszepsut czy na atak nombowy w dolinie królów czy ........itd ja pisze że takie rzeczy w tym dzikim kraju miały i mają miejsce .
                    Każdy ma wybór i każdy może ze swoją głową robić co mu sie podoba .
                    wp2007
          • dziadzio Re: do pasimpoch 02.04.15, 12:27
            @wp2015
            Skąd informacja o tych 99% hoteli bez oczyszczalni?? Fayruz oczyszczalnie ma, podobnie Brayka. Oczyszczalnie mają Hilton, El Malikia oraz cały Port Ghalib.
            Zatem? wiem, czy wydaje mi się?
            • wp2015 Re: do pasimpoch 02.04.15, 13:16
              Wymieniłeś 4 hotele z górnej pulki . A co z hotelami 3 gwiazdki w dół których jest większośc nad red see.
              A gdzie jest oczyszczalnia ścieków dla Hurgardy?
              Nie ma . I dlatego nie ma juz raf w rejonie Hurgardy .
              Ponoć arabusy obudzili się z ręką w nocniku ale o dużo za późno.
              wp2007
              • dziadzio Re: do pasimpoch 02.04.15, 22:09
                Rozumiem, że to do mnie... bo wymieniłem 4 hotele z górnej pÓłki...
                Ale do rzeczy, mowa o rejonie Marsa Alam, a nie Hurgady. Odległość między tymi miejscami to grubo ponad 200 km. W rejonie Marsa Alam, jak słyszałem, każdy nowo powstały hotel MUSI posiadać oczyszczalnie, więc Arabowie postępują tak jak nakazuje prawo.
                • wp2015 Re: do dziadzio 02.04.15, 22:42
                  Twój post wyjaśnia wszystko. '' Stare '' hotele walą całą rurą do red see a nowopowstałe lub te które powstaną mają obowiązek / tak troszki poźno/ posiadać oczyszczalnie.
                  Tylko rodzi się pytanie - czy do tego czasu rafy przetrwają ?
                  Nie tak dawno cały świat nurkował na pięknych hurgardzkich rafach . A dzisiaj poprzez debilną politykę debilnych arabusów w Hurgardzie można ponurkować co najwyżej w hotelowym basenie .
                  No ale kiedy bazy nurkowe zaczęły olewać resztki hurgardzkich raf to oprzytomnieli i zaczęli wymagać oczyszczalni . Nie znam sie na temacie ale myślę że jest za późno i hurgardzkiea miliony dolarów poszly się paść ;poniewaz rafa nie jest do odtworzenia.
                  Poprostu idioci . Zamiast od zawsze inwestować w oczyszczalnie to oni inwestowali w giwery. wp2007
      • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.04.15, 16:43
        Zaznajomiłeś się z pytaniem -jak znasz odpowiedż to napisz .Człowieku nie bądż taki kąśliwy -trochę życzliwości .Pozdrawiam .Wszystkim życzę Zdrowych i Wesołych Świąt .
        • wp2015 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.04.15, 19:19
          To nie jest uwaga kąśliwa ani też złośliwość . tylko PRAWDA . Gdybym napisał że egipcjanie to narod higienicznych pedantów którzy dbają o środowisko niczym skandynawowie to można by się zgodziś z twoją ''wycieczką'' że mój post jest kąśliwy i złośliwy. wp2007
          • adamp777 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 02.04.15, 09:20
            Zaj... a dyskusja, po co sie napinasz, odpowiedz jak wiesz jaka rafa a jak nie to się nie nakręcaj niepotrzebnie. Idą święta - luz
            • wp2015 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 02.04.15, 10:43
              Nie wydaje mi się abym sie napinał. Ale za to jestem pewny że opisuję stan zgodny z rzeczywistością .
              No ale ..idą święta wiec nie będę pisał o barankach zarzynanych w ichniejszych sklepach mięsnych i wiszących na rzeźniczych hakach rozbieranych na części pierwsze / według życzenia klienta/ . Napiszę że
              1. Rafa jest przepiękna
              2.See Red jest krystalicznie czyste
              3. Każby hotel posiada oczyszczalnię ścieków
              4. Pogotowie ekologiczne dziala bardzo sprawnie i bardzo rygorystycznie podchodzi do swoich obowiązków
              wp2007
              • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 03.04.15, 14:03
                Pytanie brzmiało GDZIE JEST LEPSZA RAFA -koniec .Nic dodać nic ująć.Pozdrawiam ,życzę udanego wypoczynku ,dobrych kąpieli w ciepłym morzu BEZ pływających zdechłych ryb i glonów niewiadomego pochodznia.
    • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 03.04.15, 10:47
      Jeśli zaczekasz, to moją subiektywną odpowiedź poznasz w drugiej połowie maja....
      Jedyne co mogę zasugerować to, że z Equinoxoe masz trochę ponad kilometr do Abu Dabbab, czyli 15-20 minut marszu wzdłuż wybrzeża. Rafa w Abu Dabbab była wielokrotnie opisywana.
      PS nie boisz się rekina? ;)
      • pasimpoch Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 08.04.15, 23:11
        Wielkie dzięki za info - chętnie poznam Twoją "majową" opinię, choć decyzję już podjęłam i ponownie padło na Braykę - jakoś nie mogę się jej oprzeć;) Co do rekina - nie boję się;) To właśnie przy Brayce 2 lata temu udało mi się nawet posnurkować z rekinkiem, no i oczywiście obowiązkowo nurkowanie na Elphinstone, choć rekiny wydywałam również na Dolphinhousie. Życzę ciekawych podwodnych widoków i czekam na majowe wieści;)
        • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 19.05.15, 20:31
          Słowo się rzekło, krótkie informacje o rafie przy hotelu Equinox.
          Pierwsze snurkowanie - tragedia, zero rybek, rafa martwa - szok. Na szczęście, poprawiło się w drugim dniu - rybki się pojawiły i już do końca nam towarzyszyły. Najprawdopodobniej pierwszego dnia było albo po sztormie (?), albo cos je wystraszyło.
          Sama rafa jest faktycznie na odcinku około 60 m martwa, potem się nieco ożywia, następnie znowu przechodzi w 20 metrowe, martwe rumowisko i znów się poprawia (tak mniej więcej na 4- w skali 5 punktowej, przy czym rafę w Brayce oceniam na 4 z malutkim plusikiem). Ryby występują na całym odcinku, na początku "krokodyl" i małe barakudy (dużą spotkałem znacznie dalej), potem skrzydlice, picassofish, rogatnice, małe i duże strzępiele, wszelkiego rodzaju paletki oraz wiele, wiele innych, np. mały (ok. metrowy) napoleon. Są też żółwie (2 na stałe + trzeci dochodzący). Spotkałem także płaszczki zarówno te typowe niebieskoplame jak i dużą płaszczkę z rodzaju Himantura. Woda bardziej czysta niż w Baryce, ale po południu też bywa zamulona.
          Na południe od hotelu jest pomost, a przed nim wyspa rafowa - od stronu lądu prawie martwa. Tam dodatkowo można spotkać dużą czarną murenę, a od strony otwartego morza, błazenki. Bywa też żółw (możliwe, że to ten trzeci z rafy przyhotelowej). Za pomostem, tak gdzie cumuje stateczek bywa diugonia(!!!) - widziałem jak się wynurzył(a). Oczywiście płetwy, maska i do wody. Niestety żona, która bacznie obserwowała kolejne wynurzenie, powiadomiła, że odpływa na pełne morze (dodatkowo żona nie była pewna, czy przy drugim wynurzenie nie widziała DWÓCH sztuk!!!), a ja niestety już jej (ich) nie dogoniłem :(. Próbowałem spotkać stworzonko ponownie, niestety mi się nie udało. Często w oddali widać było delfiny, które czasami podpływały w okolice pomostu i to nie o 5 rano :).
          Reasumując, rafa przy Brayce jest na pewno jest bardziej kolorowa i zarybiona, ale ta przy Equinox'sie też ma sporo plusów. W Brayce zatoka jest też bardziej osłonięta, a rafa lepiej doświetlona. Fragmentami martwa rafa w Equnox'sie wynika chyba z faktu, że przed remontem (zakończonym niecały rok temu) hotel nie miał oczyszczalni ścieków. Teraz żadna rura już nie wchodzi w morze, a dostęp do rafy jest wydzielony liną. Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się że rafa powoli się odradza.
          Sam hotel, jak to sieciówka, trzyma poziom. Jedzenie przepyszne, drinki w miarę mocne, a dyrekcja dba o potrzeby gości. Przy hotelu centrum nurkowe. Do sąsiedniej zatoki Abu Dabbab idzie się brzegiem 20 min.
          • aga_wa1 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 00:43
            a czy cos sie zmienilo w Abu dabab -na brzegu chyba nie ma ochrony i mozna maszerować ze sprzetem? wedrowke odbylam w przeciwnym kierunku (do Equinox), wtedy w Equinox bylo chyba 5 gosci (z czego dwoje spotkalismy w basenie;) i opustoszaly hotel mozna bylo zgladac wzdluz i wszerz, nieco traumatyczne to było,ale rafy nie obejrzalam. ps, bar na plazy jest w Panoramie czy jeszcze nizej plazy cos jest?
            • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 08:18
              Ochrony nie zauważyłem, może miała przerwę? ;).
              Equinox faktycznie obłożony w 60%, ale i na plaży w Abu Dabbab były wolne leżaki, co za czasów SolYMare'u się nie zdarzało. Z gości przeważają Polacy, na drugim miejscu Niemcy, Holendrzy i Włosi.
              Bar plażowy to Panorama (po schodkach w górę wyrabia kondycję). Nie serwuje lunch'u, ale o 15:00 są w nim hamburgery i pizza, a od 16:00 naleśniki. No i widok z tego baru... tego nie da się zapomnieć.
              • aga_wa1 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 11:40
                czyli zapytam wprost- byliście w zatoce Abu ze sprzetem na pływanie, wmieszaliscie sie w gosci, awanturki nie było? na pol dnia chetnie bym wyskoczyla do zolwi (2 tyg juz byłam), ale np w Baryka w zeszłym ochrona NIE WYPUSZCZALA poza plaze ,ps. tak..widok z Panoramy był piękny. ale wrazenie hotelu duchow mnie nie opuszcza ;) no i raniutko jest...
                • aga_wa1 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 11:42
                  taniutko miało być /a wAbu nadal pewnie mozna kupic bilet na plaze??, tylko ta czesc z kolei daleko jest (kolo Hiltona)
                  • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 13:36
                    Witam , w sobotę (23.05) wylatuję z rodzinką do Marsa hotel Equinox , Na miejscu postaram się zdać relację zainteresowanym , co tam się dzieje na rafie .
                • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 14:30
                  Byliśmy bez sprzętu, ale doszliśmy brzegiem prawie do połowy plaży w kierunku Hiltona i nikt nas nie zaczepiał (wiesz... może, bo to dziadzio z babcią ;) ). "Tubylcy" mieli czerwone opaski, my srebrne...
                  Co do żółwi, to te z Equinox'a są też sympatyczne - żerują na koralu bliżej powierzchni i jak pisałem w relacji przebywają w określonych miejscach, tak że przy snurkach umawialiśmy się, że płyniemy "do pierwszego" lub do "drugiego" żółwia.
                  • aga_wa1 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 14:45
                    dziękuje za odpowiedzi. domyślam się ze kilka raf Państwo zwiedzili, i jęku rozczarowania nie słyszę? dopytuję,bo mam alternatywę-albo znow!! Brayka(tam cholerne delfiny bede ganiac maniacko) albo Equinoxowi dać szanse, albo Elphistone
                    (ps. bede porownywac z Abu, Brayka, , Pensee vel Utopia-uwazam ze bardzo niedocenione zarybienie-"krokodyle", manty . napoleony, murena zawsze!!)Fantasia-piekne gorgonie tam były, nie chcialabym kląc dwa tyg,ps a co wg Pana jest na 5??
                    • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 21.05.15, 21:22
                      Trudne pytanie... na pewno na 5 jest Ras Mohamet, widziane 8 lat temu. To na prawdę był niezapomniany widok. Ponieważ to snurki na otwartym morzu i w parku narodowym, mam nadzieję, że rafa nie jest zniszczona do dzisiaj. Na 5 oceniłbym także Ras Mubarak, a także rafa przy hotelu Fayruz - ale ta na otwartym morzu. 5 z minusem uzyskały by "dzika" rafa przy hotelu Albatros (tzn. nie hotelowa, ale ciut dalej w kierunku centrum Sharm'u) oraz również "dzika" na północ od hotelu Royal Moderna (tam niestety postawiono nowy hotel i pewnie jest już po rafie). Obie te rafy były "zaliczane" 5 i 6 lat temu, co jest teraz - nie wiem.
                      Niestety z roku na rok jest gorzej. Rafy są niszczone w zastraszającym tempie. I to nie tylko wymierają samoistnie na skutek zmian klimatycznych (?), ale są niszczone fizyczne przez snurków i o zgrozo nurków, którzy zamiast trzymać ręce przy sobie muszą wszystko obmacać, powalić o korale płetwami, stanąć na rafie itp.
                • pasimpoch Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 25.05.15, 23:04
                  Byłam 2 lata temu w Brayce i bez problemu można było wychodzić poza teren hotelu, spacerowaliśmy plażą/pustynią do Orientala jak też w drugą stronę. Czy dobrze rozumiem, że w ubiegłym roku nie było możliwości wychodzenia plażą poza hotel? A może ktoś jest zorientowany jak sytuacja wygląda w tym roku? Bardzo proszę o informację.
                  • tomir82 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 27.05.15, 16:28
                    W listopadzie 2014 nie można było wychodzić plażą w stronę Orientala ponieważ budował się hotel obok Brayki i tłumaczyli, że teren prywatny i nie wolno.
                    • pasimpoch Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 30.05.15, 15:27
                      Wielkie dzięki! A w drugą stronę można było się wypuścić?
    • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.05.15, 09:59
      Jak narazie nici ze snurkowania , mocno wieje . Hotel Equinox super , wifi za free na całym obiekcie , cdn
      • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.05.15, 18:29
        Po południu wiatr uspokoił się i można było snurkować . Pojawił się nawet żółw .
        • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 25.05.15, 08:26
          Byliśmy wcześnie rano snurkować , znów był żółw , niestety rafa koło pomostu i w prawo od niego w kiepskim stanie .
          • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 25.05.15, 14:36
            Pisałem powyżej, że rafę w miarę przyzwoitą masz tylko od strony otwartego morza. Sprawdzaj też łączkę po drugiej stronie pomostu, tam bywa diugonia.
        • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 25.05.15, 19:18
          Rafa przy hotelu equinox w kiepskim stanie , więc poszliśmy w stronę maliki ,poza rejon hotelu . Po przebiciu się przez fale , miłe zaskoczenie , jest co podziwiać.
          • mernar Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 26.05.15, 22:15
            Pływalismy kilkakrotnie z zatoki Abu Dabbab przy Malikii do zatoki El Nabaa przy Equinox i po drodze nie ma żadnych naturalnych zejść!!! Z Twojej wypowiedzi wynika że gdzies pomiędzy zatokami weszliscie do wody, następnie przeszliscie po płycie rafy i zaczęliście płynąc gdy poziom wody był wystarczający.
            Powinniście się wstydzić, ja wiem ze rafa przy Equinoxie jest bardzo zniszczona i chcieliście zobac coś ciekawszego, ale nic nie usprawiedliwia takich zachowań.
            • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 27.05.15, 10:43
              Jak porzemieszczać się przy rafie , żeby ją nie niszczć doskonale wiem , nie ma poyrzeby by mnie obrażać i pouczć ...
              • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 27.05.15, 11:48
                @mernar
                popieram
                @gabriel_br
                To nie było obrażanie czy pouczanie, to było stwierdzenie faktu. Chyba, że faktycznie znasz sposób przemieszczania się po płaszczyźnie rafy bez uszkadzania jej - w takim razie poproszę zdradź jak to się robi.
                • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 27.05.15, 13:18
                  Wystarczy , że położy się na wodzie zaraz przy btzegu , trochę umiejętności i dopłynie się do krawędzi rafy , bez jakiej kolwiek styvzności z tafą ...
    • aga_wa1 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 27.05.15, 14:29
      wtrącka-zwłaszcza ze ta płyta rafy w ogóle nie wygląda jak rafa...mało to bladych (piewszy, drugi dzień pobytu) spaceruje w klapeczkach po "skale" przy brzegu. bo napisane ze nie wolno po rafie a to nie rafa..nie ma korali;)
      ps. chodzic miedzy zatokami zdecydowanie nie polecam-przezył to ktoszmuszony po wypadku w wodzie miedzy zatokami...łatwo nie było..
      • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 28.05.15, 22:52
        Napiszcie jak jest z jedzeniem i piciem po oddaniu kluczy od pokoju .Udanych wakacji.Pozdrawiam z chłodnego Szczecina.
        • troompka Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 29.05.15, 08:50
          jutro wylatuje do Brayki-moze ktos także?
          Czy na miejscu mozna skorzystac z lokalnych biur oferujacych wycieczki czy lepiej zakupic u rezydenta? Chodzi mi glownie o wycieczki z nurkowaniem (najlepiej statkiem takim co mozna nie nurkujac podziwiac rafe :), bo ja z tych nurków przybrzeżnych jestem :))
          • pasimpoch Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 30.05.15, 15:25
            Spróbuj skontaktować się z centrum nurkowym 3Will - organizują takie wyjazdy - jest to polsko-słowackie centrum nurkowe.
          • 5wiesio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 08.06.15, 19:50
            Ja wylatuję 20.06. 15 z Wrocławia do Brayki Beach.Czy może ktoś też w tym terminie ?.Czy jakieś info od CIEBIE mógłbym otrzymać.Jakie wrażenia.Opisz.
            • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 08.06.15, 20:27
              Wrażenia na pewno opiszę .W tym czasie to ja będę wracać ,bo lecę na tydzień.Miłego pobytu.
        • gabriel_br Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.06.15, 20:57
          Mieliśmy wylot wieczorny do Katowic 19.55 , zbiórka o 16.40 . Po zdaniu pokoju o godz. 12 , pozostawiono wszystkim opaski , więc w dalszym ciągu obowiązywało All . Hotel na najwyższym poziomie .
          • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 01.06.15, 21:07
            Dziękuję za odpowiedż -w tym roku zdradzam malike.Pozdrawiam
            • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 06.06.15, 23:21
              Jeszcze jedno pytanie czy jest woda pitna w pokoju ?Co z mini barkiem -płatny?Będe tam 13.br-i chcę wiedzieć co mnie czeka.Pozdrawiam.
              • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 07.06.15, 18:57
                Zostawiałem średnio 1 $ na dzień dla sprzątającego i woda była - ale widziałem też Włochów napełniających butelki (może ich suszyło :)). Mini-barek płatny.
                Pozdrawiam
                • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 07.06.15, 23:46
                  Dzięki .Wygodnie jest mieć wodę w pokoju -kiedyś tak było,czasy się zmieniają.W ubiegłym roku w malice sprzątający przyniósł nam do pokoju czajnik +zapas kaw i herbat .$ uczynił cuda.Wszyscy się dziwili,ze mamy takie luksusy.Pozdrawiam serdecznie ,dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi ,dzisiaj rzadko to się zdarza .Na tym forum też kiedyś było inaczej byliśmy bardziej życzliwi.
                  • troompka Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 08.06.15, 12:26
                    wrociłam i jestem pod wrazeniem. Moze mam slabe porownanie ale rafa robi wrazenie (dotychczas zachwycalam sie ta w Makadi), tu wieksza roznorodnosc i ilosc. Udalo mi sie przy brzegu spotkac skrzydlice i murenę, tradycyjnie płaszczki :) i roznego rodzaju narybek....tak przyzwyczajony do karmienia przez ludzi, ze wystarczylo troche postac bez ruchu a juz zaczynaly sie dobierac do moich nóg...przyznam, ze nie bylo to mile :). Głebiej wypuszczal sie moj mąż i byl zachwycony, choc np. w Makadi udalo mi sie kilka razy namierzyc delfiny :).
                    Hotel tez spoko, woda byla w pokoju, brakowalo czajnika i jakos te nasze $ nie robily na sprzatajacych takiego wrazenia zeby nam ten czajnik przyniesc :)). Niestety ostatnie dni zepsula nam zemsta, ktora dopadla meza.
                    • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 08.06.15, 20:19
                      Zemsta ,może popsuć urlop.Czy korzystaliście z pomocy lekarza -na miejscu czy w szpitalu ?Pozdrawiam.
                      • troompka Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 09.06.15, 08:35
                        zemsta dopadla go w przedostatnim dniu wiec leczyl sie sam (nifuroksazyd i mieta, ktora jest na szczescie obok herbat w jadalni), stoperan pomógł doleciec na miejsce :). Jeden z gosci korzystal jednak z pomocy medycznej na miejscu (wypadek -coś z nogą), zaopiekowali sie nim nalezycie i na czas pobytu mial wypozyczone kule do chodzenia.
                        • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 09.06.15, 21:44
                          Dzięki za odpowiedż ,nam od 15 lat udaje się -chyba jesteśmy odporni na zemstę.Ale różne leki zabieram z sobą ,bo nic nie wiadomo-a może komuś trzeba będzie pomóc.Pozdrawiam
                          • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 09.06.15, 22:40
                            Kiedyś na tym forum był wątek, czym jest "zemsta", czy jest to zmiana flory bakteryjnej czy też po prostu zwykłe obżarstwo. Osobiście jestem zwolennikiem drugiej opcji. Mnie "zemsta" dopadła w Sentido, gdzie jedzenie było przepyszne :), a kuchnie w Equidox tez uważam za niezłą...
                            Pozdrawiam
                            • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 10.06.15, 18:49
                              Moje zdanie jest takie -nie da się najeść na zapas .Pobyt trwa kilka dni , / 7-14 /to powoli można spróbować wszystkiego.W międzyczasie jest kawka,piwko ,ciasteczko itp -nigdy nie chodzi się głodnym więc po co się obżerać .Obżarstwo zrozumiałabym może przy dwóch posiłkach ,ale przy all bezsensu .Mam nadzieję ,że nie będzie zemsty czy to zmiany flory czy z przejedzenia /. Pozdrawiam serdecznie ,zostało jeszcze kilka dni do wyjazdu i bardzo się ciesze że niedługo tam będę .
                              • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 22.06.15, 19:16
                                Hotel super -rafa nędza.Jeżeli chcesz poleżeć przy basenie lub na plaży to jedż.Jeżeli chcesz oglądać rafę i piękny świat podwodny poszukaj innego hotelu.Pozdrawiam
                                • troompka Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 23.06.15, 08:58
                                  ja wiem czy nędza? nie wiem jakie masz porównanie, ale wydaje mi sie ze skoro ja, nie nurkując miałam czym nacieszyć oko, reszta rodziny po nurkach wracała zadowolona bardzo, a jest to nasz kolejny wyjazd (poprzednio rafa w Makadi przy Harmony byla naszym faworytem) i mąż zachwycony, to ja nie wiem gdzie jst taka naprawde powalająca rafa?!
                                  Załapalas sie na ptysie z lodami polane goraca czekolada? (oj jaki pyszny deserk tam robią :) )
                                  • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 23.06.15, 19:02
                                    Wszystkie desery i wszystkie posiłki były bardzo smaczne -teraz to trudno spotkać w egiptowie.Jest kilka hoteli gdzie rafa przy plaży hotelowej jest żywa ,kolorowa.Tam w/g mnie kiedyś była fajna rafa ale teraz jest słaba.
                                    • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.06.15, 09:50
                                      Fakt, pod kątem jedzenia (znowu subiektywnie) stawiam Equnox na 2-gim miejscu, ex eaquo z Fayruz-em, ale po Sendido.
                                      • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.06.15, 19:04
                                        No a jak z rafą -dostępność -żywotność przy Sendido ?
                                    • zosiak500 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.06.15, 16:10
                                      li1210 w jakim hotelu byłeś?Equinox czy Brayka,jakoś się nie mogę zorientować.Przy których hotelach są wg ciebie lepsze rafy?Pytam nie po to by kwestionować,mi rafa braykowa b.się podobała,ale biorę też pod uwagę inne hotele na przyszłość .
                                      • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 24.06.15, 18:58
                                        Witaj teraz byłam w hotelu Equinox .Mnie najbardziej odpowiada rafa w zatoce abu dabbab przy hotelu el malikia resort,bo jest żywa - bardzo dużo ryb, łatwo dostępna .Bliziutko plaży jest bar,prysznic,toalety.No ale jedzenie nie jest porównywalne do Equinox.Kiedyś byłam w Fayruz rafa fajna ,ale jest przy otwartym morzu -a tam wieje i przez 14 dni tylko kilka dni można było snurkować.-wyżywienie smaczne.Rafa w brayce tez może być .Pozdrawiam cieplutko-szkoda ,że pobyt się skończył .
                                        • zosiak500 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 25.06.15, 10:20
                                          Dziękuję za odpowiedż.W Marsa byłam tylko raz 3 tygodnie temu,tak mi się podobało iż planuję powrót jesienią.Wszystkie podpowiedzi odnośnie raf są dla mnie bezcenne.
                                • dziadzio Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 23.06.15, 10:06
                                  Nie skreślałbym tej rafy. Po prostu trzeba popłynąć dalej w kierunku północnym lub posnurkować przy wysepce rafową od wschodu. Dodatkowo zauroczył mnie widok wynurzającego się diugonia.
                                  @troompka
                                  Mój całkowicie subiektywny ranking przyhotelowych raf masz w tym wątku powyżej. :)
                                  • li1210 Re: Rafa przy Equinoxie czy Brayce w Marsa? 23.06.15, 19:33
                                    No jasne ,że coś tam można zobaczyć ale na pewno byłeś w wielu miejscach i widziałeś fajniejsze rafy.Fakt jest ,że nie analizowałam twojej " porównywarki" i bardzo żałuję ,że nie poszukałam informacji w innych miejscach .Dużą grupą biegaliśmy do zatoki obok i fajnie było.Chcę jeszcze napisać ,że z hotelu wyjeżdżaliśmy o 7,30 rano ,po śniadaniu i otrzymaliśmy "lancz pakiety"-duże torby pełne jedzenia .Może ta informacja komuś się przyda.Pozdrawiam bardzo serdecznie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka