Dodaj do ulubionych

Eksplozje w Egipcie

24.11.15, 11:36
Eksplozje w egipskim mieście Al-Arisz na Półwyspie Synaj. Tuż przed wejściem do hotelu Swiss Inn wybuchły dwie bomby w samochodzie. Według informacji egipskiego portalu Vetogate nie żyją 4 osoby, 12 osób jest rannych.

Zamachowiec-samobójca, w którego aucie były bomby, próbował wjechać nim do budynku hotelu. Powstrzymali go pilnujący obiektu policjanci - otworzyli ogień do pędzącego samochodu, powodując eksplozję ładunków wybuchowych.

Z wstępnych informacji portalu Vetogate wynika, że zginęły cztery osoby - zamachowiec -samobójca i jego towarzysz oraz dwóch policjantów. 12 osób jest rannych.

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Eksplozje-w-Egipcie,wid,17996853,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: Eksplozje w Egipcie 24.11.15, 12:00
      Jednym słowem ćwiczą!Nie tak trudno się domyślić po co.Samobójca,samochód z ładunkami,szybki dojazd,no i łup w budynek,autobus,lub grupę ludzi.Na szczęście ten region nie jest dostępny teraz praktycznie dla nikogo.

W każdym razie jadąc tam,nie ma pewności czy nie trafi się na takiego "męczennika".Wakacje z dreszczykiem.Kasa jest ważniejsza.Niektórych to jednak rajcuje

.A Ty po co się zresztą udzielasz!?Czytać każdy potrafi wiadomości.Ostatnio mamy tu licencję na wycinanie tak po uważaniu.Obojętnie co nie napisze,nawet najbardziej zgodnie z prawdą,odpowiedz na ataki czy obrażanie.Poluzuj majty O!.
      • kasia_p45 Re: Eksplozje w Egipcie 24.11.15, 12:08
        No nie w każdych wiadomościach jest o tym mowa. Teraz więcej o zestrzeleniu rosyjskiego bombowca przez Turcję. Tak, że nie wiadomo na którą stronę patrzeć a wszędzie coś się dzieje niedobrego. Nie wiem czy czas schron budować czy wiać np. do Australii albo na Biegun Południowy??... I to wcale nie jest śmieszne....
        Dziwię się tylko, że ludzie jeszcze jeżdżą w te coraz bardziej zapalne rejony... Ale to ich sprawa.
        • glupota.nie.boli Statek v. okret 24.11.15, 12:20
          kasia_p45 napisała:

> Teraz więcej o zestrzeleniu rosyjskiego bombowca przez Turcję.<

Kasiu, piszesz tak jak pryszczaci stazysci GW. Uzywaj slownictwa ktore jest Ci lepiej znane.
          Bezpieczniej bedzie napisac samolot.
          • kasia_p45 Re: Statek v. okret 24.11.15, 12:29
            Podałam za wiadomościami :"Turcy zestrzelili rosyjski bombowiec Su-24. Rosjanie szukają pilotów (www.tvn24.pl)"
            Zresztą co za różnica?? Świat szykuje się do wojny i tym trzeba się martwić...
            • glupota.nie.boli TVN24: "Cała prawda, cała dobe" 24.11.15, 13:16
              Istnieje duze ryzyko niescislosci przy powtarzaniu "wiadomosci" z TVN i GW.
              en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-24
              • kasia_p45 Re: TVN24: "Cała prawda, cała dobe" 24.11.15, 22:32
                Czepiasz się pierdół . Na wp.pl tez piszą o bombowcu:
    • aurinko5 Re: Eksplozje w Egipcie 24.11.15, 14:14
      Wczoraj w Izraelu był zamach , dzisiaj w Grecji tak samo . Przed zamachem w Paryżu był zamach w Bejrucie . Ta nagonka na Egipt juz sie nudna robi .
      • gelati Re: Eksplozje w Egipcie 24.11.15, 16:01
        Pakuj się. Jest raniutko.
      • dariusznow Re: Eksplozje w Egipcie 24.11.15, 16:02
        No i o Ukrainie wszyscy zapomnieli chyba...

Osobiscie bardziej się obawiam tych na wschodzie niż muzułmanskich ekstremistów

A co do tematu to w tamtym obszarze wrze od kilku lat po prostu porachunki między klanami najprawdopodobniej, bo turystów tam raczej nie ma.

Pretekst do czarnowidztwa każdy dobry, a rozsądne głosy w mniejszości na tym forum
    • niiktos kasia to czy kleos? jednakowy poziom ... 25.11.15, 01:28
      kasia to czy kleos? jednakowy poziom ...

czy uwazasz ze inny ludzie sa glupsi niz ty i ze nie widzieli wiadomosci?
      naprawde musisz spamic tym na forum Egipt?
      • piasek.mi.zgrzyta Jutro bedzie czwartek 25.11.15, 14:36
        To sa informacje dla idiotow typu: w Egipcie sa piramidy.
        • kasia_p45 Re: Jutro bedzie czwartek 26.11.15, 09:48
          Dlaczego dla idiotów???
          • szczekoladka Re: Jutro bedzie czwartek 28.11.15, 12:51
            Kasia - daj spokoj. Naprawde szkoda tu cokolwiek pisac) chca niech jada. Ja zagladam - gdy mi sie przypomni - traktujac to jako swietna rozrywke. Kiepscy to pikus))) Szczegolnie - gdy ktos jest tam i relacjonuje minuta po minucie))) nudno czy co?;-) nie wyobrazam sobie wczasow w trakcie ktorych uwiazana siecia pisze relacje on lajn!
            • kasia_p45 Re: Jutro bedzie czwartek 28.11.15, 14:45
              Wiem, że szkoda tu cokolwiek pisać i coraz mniej mi się chce tu zaglądać. Trochę szkoda.. kiedyś tu się działo... teraz forum umiera śmiercią naturalna. Jak to mówią nie wszystko trwa wiecznie :)
              Na pisanie on line pewnie, że szkoda czasu ale tu już dawno nie było żadnej sensownej relacji jedynie co to dariusznow cos tam fajnego napisał a tak poza tym nuuuda i same przepychanki. Raz na kilka dni się coś komuś przypomni jeszcze... beznadzieja...
    • kasia_p45 Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 12:02

Strzelanina w Egipcie. Nie żyje czterech policjantów..
      Czterech egipskich policjantów zginęło z rąk niezidentyfikowanych napastników. Wszystko działo się w rejonie słynnych piramid w Gizie. Przypuszcza się, że ogień otworzyli bojownicy fanatycznych, islamistycznych grup.
      Do strzelaniny doszło w rejonie drogi Sakkara, 35 kilometrów na południe od Kairu. Niezidentyfikowani napastnicy, którzy jechali na motorze, otworzyli ogień do policjantów, pracujących na punkcie kontrolnym. Jak poinformowało egipskie ministerstwo spraw wewnętrznych, czterech funkcjonariuszy zginęło na miejscu, a napastnikom udało się zbiec.
      Nikt nie przyznał się do ataku, ale podejrzewa się, że dokonała tego grupa islamistów, operujących w rejonie Synaju.
      Miejscowi rebelianci nasilili ataki na wojsko i policję po tym, jak ponad dwa lata temu armia obaliła Bractwo Muzułmańskie i przejęła władzę. W ostatnich miesiącach miejscowi rebelianci sprzymierzyli się z tzw. Państwem Islamskim.
      wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Strzelanina-w-Egipcie-Nie-zyje-czterech-policjantow,wid,18010218,wiadomosc.html?ticaid=116074
      Widać nie tylko na Synaju takie incydenty.
      Wiem, że zaraz polecą na mnie gromy /ale mam to w nosie/ ..
      Egipt nie jest już bezpiecznym miejscem na wakacje i myślę, że warto to podkreślać!
      • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 13:11
        kasia_p45 napisała:

> Wiem, że zaraz polecą na mnie gromy /ale mam to w nosie/ ..
        jedni mowia ze "prawdziwa cnota krytyk sie nie boi"
        jednak do ciebie bardziej pasuje "prawdziwa glupota krytyk sie nie boi"
        • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 13:13
          chodzi mi o to ze "musialas" podac tego newsa - widocznie uznalas ze po raz kolejny inni sa zbyt glupi by odnotowac tenze zamach w innych mediach
          • kasia_p45 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 13:22
            A skąd ty możesz wiedzieć co ja uznałam??? Siedzisz w moim umyśle czy co???
            • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 13:24
              wygooglaj co znaczy "wyciagac wnioski z czyjejs wypowiedzi"
              • kasia_p45 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 13:26
                No to złe wnioski wyciągasz :P
                • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 14:15
                  gdybys co innego napisala to by byly inne wnioski
                  • gladi3 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 14:32
                    po seri zamachow w Egipcie od 10 lat odpuscilem siebie ten kraj to kwestia chwili jak bedzie duzy zamach na turystow widac bomba w samolocie nie odstrasza musi to byc bomba w Twoim samolocie!
                    • kasia_p45 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 14:58
                      Co racja to racja. Niektórych musi to bezpośrednio dotknąć /czego nikomu nie życzę/ aby uwierzyli w to co się tam dzieje...
                    • janan2 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 16:19
                      @ gladi3
                      Przegiąłeś nieco z tym twierdzeniem w "Twoim samolocie"!!!Kasia sama w sumie nie lata (poza nielicznymi przypadkami przelotu na miotle lub dywanie) więc troszkę umiaru,nad resztą losu współpasażerów,to by chyba nie zawadziło!No nie!?

Poza tym może ma tylko takie zacięcie, cytować znane wiadomości,Tak choćby z powodu,żeby rozruszać to zastygłe od dawna forum,albo tylko pogadać co nieco.Chyba jej wolno.Niech pisze,cytuje,przebija się na argumenty lub ich brak!A co!?Po to chyba jest forum.No nie!?Wyluzuj troszkę.To taka zabawa tylko z jej strony.A wszystkich innych (włącznie ze mną)musi aż tak skręcać z tego powodu!?
                      • kasia_p45 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 17:12
                        Janan ty się uspokój tam. Gladi nie do mnie kierował swoje słowa tylko do koleżki nad nim a to zmienia postać rzeczy ;)
                        A forum jest rzeczywiście zastygłe więc warto je chyba trochę rozruszać?
                        • gladi3 Re: Strzelanina w Egipcie 29.11.15, 20:22
                          tak nie do Kasi tylko ogolnie o sytuacji ktora wesola nie jest,zmienielem kierunek na Turcje ostatecznie Grecje.
      • rajmundas Re: Strzelanina w Egipcie 30.11.15, 10:35
        Z tego postu wynika że Egipt jest faktycznie niebezpieczny. Ale dla mundurowych. Chyba że Tych policjantów pomylono z turystami.
        • janan2 Re: Strzelanina w Egipcie 30.11.15, 11:33
          Niebezpieczny!?Zależy jak dla kogo!
          W każdym razie nie dziwi poirytowanie tych co jadą i tych co się boją,a chętnie by pojechali.Kierunek się powoli zamyka.Szkoda!Najbliżej jednak ciepłe morze,rafy czy zabytki (jak ktoś jeszcze nie był).Przesadne straszenie też jakoś mi osobiście nie leży.Każdy i tak wybierze po swojemu.W Paryżu też nie jest bezpieczniej.

Nie wiem jak Kasia(tam raczej nie była),ale sam wiem który to mniej więcej posterunek.Blady strach przy okazji musiał by paść na każdego przy okazji strzelaniny.Za drogą w stronę muzeum nie ma szans na ucieczkę,do tych gajów palmowych obok posterunku...no to znowu odgrodzone zasiekami,a wdrapywać się na ukoski po tym piargu ostrych drobnych kamieni i stromym zboczu w stronę schodkowej...no to poroniony pomysł.Pobożnym brodatym o to właśnie biega,aby wystraszyć i zlikwidować turystykę niewiernych.Tam nie ma takiej ochrony jak w twierdzach hotelowych.Teren praktycznie otwarty od strony pustyni od góry, jak i od strony "lasu"palm daktylowych poniżej, w dolinie Nilu.Kiepskie to zwiedzanie z dreszczykiem.
          • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 30.11.15, 11:48
            janan2 napisał:

> Kiepskie to zwiedzanie z dreszczykiem.
            to sie nazywa turystyka survivalowa ;)
            • kasia_p45 Re: Strzelanina w Egipcie 30.11.15, 14:11
              Ja za taka turystykę podziękuje :P Wolę Wyspy Kanaryjskie :)
              • niiktos Re: Strzelanina w Egipcie 30.11.15, 19:22
                jeden lubi szczawiowa a drugi jak mu nogi jada
    • kasia_p45 Jeśli nie Egipt, to co? 02.12.15, 10:19
      turystyka.wp.pl/gid,18013510,kat,1037139,title,Jesli-nie-Egipt-to-co,galeria.html
      • wp2015 Re: Jeśli nie Egipt, to co? 03.12.15, 22:27
        I gdzie ty bidulo bedsziesz sowje zlote myśli wydalać ? na kanarach ?
        przeca ty jesteś expierdką od muslimów . toż ty za chwilkę będziesz gadać sama z soba .
        no bo gadać ...musisz . wp2007
        • kasia_p45 Re: Jeśli nie Egipt, to co? 04.12.15, 09:21
          Biorę przykład od ciebie :P
    • kasia_p45 Re: Eksplozje w Egipcie 04.12.15, 09:22
      Miłego dnie życzę:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka