shesha1 17.01.05, 15:46 Chcialabym sie zainstalowac w Kairze.Szukam ludzi ktorzy tam mieszkaja i mogliby mi udzielic rad,odnosnie mozliwosci pracy dla cudzoziemcow a takze problemow zwiazanych z emigracja.dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bomba Re: Szukam Polakow z Kairu IP: 62.114.154.* 18.01.05, 12:24 co ty checesz tam robic?ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
shesha1 Re: Szukam Polakow z Kairu 18.01.05, 13:35 Co chce robic?A po prostu zyc.Bylam juz tam 3 razy i lubie ten tlok.Od wielu lat nie ma mnie w Polsce i szukam swojego miejsca na ziemi,a Egipt juz dawno ujal mnie swoja atmosfera.Jestem po 30,biegly francuski,sredni angielski.A dlaczego pytasz?Masz jakies ciekawe informacje,jesli tak to z gory dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
jolek Re: Szukam Polakow z Kairu 18.01.05, 18:02 dobre miejsce :O) jak najbardziej zachecam :O) a na poczatek proponuje skontaktowac sie z polska ambasada w kairze. to moze byc dobry poczatek. zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
shesha1 Re: Szukam Polakow z Kairu 18.01.05, 22:36 Dzieki Jolek.Bede tam za 2tyg.wiec zajrze i zobacze jakie sa mozliwosci.milego wieczorku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Szukam Polakow z Kairu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 18:47 Czesc!Jestem w podobnej sytuacji jak Ty!Rownież zamierzam jechac do Egiptu w okresie wakacyjnym, na 3 miesiące do pracy,albo w Kairze albo w Sharmie!W sumie we 2 byloby nam razniej i moze znajdziemy jakies kontakty!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: Szukam Polakow z Kairu IP: 213.212.202.* 19.01.05, 16:27 czesc ja jestem w egipcie juz 3 lata i jesli chcesz pracowac to w kairze raczej bardzo ciezko ci bedzie lepiej zaszyc sie gdzies gdzie masz duzo turystow jak np w hurghadzie i szarmie tam jest po prostu mozliosc pracy w kairze jesli chcesz znalezc prace to p pierwsze wiedz ze otzrymanie wizy na prace dla cudzoziemcow jest praktycznie niemozliwe a druga sprawa tutaj jezykiem jest arabski badz angielski tak juz jest zycze powodzenia j4sli chodzi o ambasade to mozesz tam sprobowac ale wiem ze naprawde bedie bardzo trudno pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shesha1 Re: Szukam Polakow z Kairu 19.01.05, 19:49 Dzieki za rade Madziu.Zdaje sobie sprawe,ze z pozwoleniem na prace bedzie napewno ciezko i zarobki tez nie sa rewelacyjne.Mam natomiast pytanie,czy rowniez sa duze problemy z wiza pobytowa,np.jednoroczna,gdybym chciala robic kurs jezykowy?A jak wyglada kwestia wynajmu mieszkania,ciezko jest,jakie sa ceny? Odpowiedz Link Zgłoś
reniaw3 Re: Szukam Polakow z Kairu 22.01.05, 12:04 Jesli chodzi o mieszkania to ceny są bardzo bardzo zróżnicowane,wszystko zależy od standardu i gdzie jest!W okolicach Zamaleku trzeba liczyć kolo 1500LE za miesiąc, ja za wynajęcie pokoju placilam tam jedynie 200LE.Co do pracy to zgadzam się że w Kairze jest ciężko,chyba że przez znajomych,za to w turystycznych miejscowosciach nie ma najmniejszego problemu!Ja zaczełam od tego, tak nauczylam sie jezyka i potem latwo mi bylo juz znlesc zajecie w Kairze.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shesha1 Re: Szukam Polakow z Kairu 22.01.05, 12:29 Ale Zamalek i Mohandesian to chyba jedne z drozszych dzielnic?jezeli jednak tobie udalo sie za 200L,to moze jest nadzieja.Mam do ciebie pytanie odnosnie kursow jezykowych,rozumiem,ze nauczylas sie mowic po arabsku,masz jakies namiary na szkoly jezykowe,ktore sa w miare dobre i po zapisaniu do ktorych moglabym sie starac o wize pobytowa,chodzi mi o nauke arabskiego i doszkolenie angielskiego.A jezeli chodzi o arabski,czy jest to bardzo skomplikowany jezyk do nauki dla nas Polakow.dziekuje ci za wszystkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reniaw3 Re: Szukam Polakow z Kairu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:28 Ja arabskiego zaczęłam się uczyć w Polsce na Uniwerku we Wrocławiu!To nie jest taki trudny język na jaki wygląda,a już najłatwieszą częścią jest pisanie (naprawdę!!!),dużo gorzej wchodzi nauka słówek i tu się przydaje pobyt w Egipcie!Mi przyjaciólka załatwiła kurs arabskiego na Uniwersytecie Amerykańskim w Kairze i myślę że to najlepsza szkoła,bo we wszelkich Egipskich,kładą bardzo duży nacisk na bycie Muzułmanką i na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
jolek Re: Szukam Polakow z Kairu 23.01.05, 14:06 mozna zawsze zamieszkac w nieco mniej ekskluzywnych" dzielnicach, ale wez pod uwage, ze latem temp. znacznie przewyzsza tam 40 stopni. a kair to wielki moloch, jak wiesz. wiec jesli nie masz ochoty od razu "wyparowac" polecam jdnak nieco pomyslec. a arabski to pestka. jesli zaczniesz na miejscu, to na prawde szybko sie nauczysz. po prostu bedziesz musiala uzywac tego jezyka czy chcesz czy nie. bo inaczej nie bedziesz wiedziec co sie wokol dzieje. a uniw. amerykanski w kairze ma niezla stronke w internecie. nie pamietam adresu, ale bez problemu powinnas znalezc. i jak sie nie myle, o nauce arabskiego tez tam jest. no a zawsze mozna do nich mailnac :O) zycze powodzenia. kair to cudowne miejsce :O) Odpowiedz Link Zgłoś
shesha1 Re: Szukam Polakow z Kairu 23.01.05, 22:53 Bardzo wam wszystkim dziekuje za rady,naprawde milo z waszej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
soniajo Re: Szukam Polakow z Kairu 23.01.05, 15:04 wynajmowalam mieszkanie w Heliopolis za 150dolarow miesiecznie,170 metrow,trzy sypialnie,teraz mam ,,swoje" podobne mieszkanie w Gizie niedaleko Piramid...wiem ze z praca dla cudzoziemcow jest bardzo trudno ale mozesz sprobowac skontaktowac sie z ktoryms z biur podrozy w Europie zachodniej,ostatnio Neckerman szukal rezydentow do zainstalowania w Kairze,na jesien planowane jest otwarcie duzego domu towarowego z markami projektantow Europy Zachodniej:Hugo Boss,Veresace,i.t.p. wiem ze beda szukac obslugi z Europy,duze szanse na znalezienie pracy masz wtedy gdy jestes na miejscu i dysponujesz jakims zakresem kontaktow,w innym przypadku pozostaje Ci jedynie Hurghda,SeS,Aleksandria... Odpowiedz Link Zgłoś
agatahawas Re: Szukam Polakow z Kairu 26.01.05, 23:42 witam. Ja również chcę sie ulokować na stałe... /na razie wybieram sie na początku marca..sama...mogę sie spotkać z jakimis polakami w kairze...potrzebuje informacji, gdzie sie naljepiej zatrzymac ,w ktorym hotelu...mam tam znajomych, Pozdrawiam agata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iva Re: Szukam Polakow z Kairu IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.01.05, 08:30 Cześć, jest nas więcej :) ja też wyjeżdżam, tylko na początku lutego i do Hurghady. Pozdawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś