Dodaj do ulubionych

Sprawy finansowe

IP: *.dynamic.mts.net 22.02.05, 04:04
Jade w maju do Hurghady i do konca nie rozumiem dlaczego wszystkie ceny
wycieczek fakultatywnych podawane sa w USD.Czy te biura nie akceptuja
egipskich funtow?Czy musze jechac z kieszeniami wypelnionymi dolarami i stale
martwic sie gdzie to bezpiecznie trzymac?Czy moge np wymienic symboliczne
100USD na lotnisku,kupic sobie wize a reszte wymieniac w razie potrzeby w
bankomatach,ktorych jak sprawdzilem jest pelno?Ciekawe jaki jest limit
dzienny wyplaty z konta z egipskiego bankomatu?Jezeli ktos moze sie podzielic
ze mna swoim doswiadczeniem bylbym wdzieczny i mysle,ze wiele osob skorzysta
z tych informacji.
Obserwuj wątek
    • Gość: cs Re: Sprawy finansowe IP: 195.215.5.* 22.02.05, 09:02
      Biura ani rezydenci nie akceptuje innej waluty, tylko dolary, ewentualnie Euro.
      Bankomaty w Egipcie wyplacaja funty egipskie, a nie dolary, zatem musisz miec
      dolary ze soba z Polski.
      Zreszta co masz na mysli, mowiac "wymieniac w bankomatach" ?
      Dolary mozesz wymieniac na funty w kantorach.
      Nie ma problemu z przechowywaniem waluty, bo w kazdym hotelu i na statkach jest
      sejf, ktory kosztuje 1 dolar na dobe.
      Limit wyplat z bankomatu jest taki, jak to okresla regulamin twojej karty
      kredytowej, poszukaj w umowie z bankiem. Bodajze VISA ma limit 2000 LE na dobe,
      a Master Card 3000, ale nie jestem teraz pewien.

• Gość: renia Re: Sprawy finansowe IP: *.ok.ae.wroc.pl 22.02.05, 09:06
        To nieprawda ze nie akceptuja!!!Bez problemu mozna placic inna waluta, tyle ze
        naogol po gorszym kursie!Napewno tak jest w Eximie, Itace i Alfastarze
        • Gość: cs Inna ? IP: 195.215.5.* 22.02.05, 10:20
          To znaczy jaka, funtami egipskimi ?
      • miriam_73 Re: Sprawy finansowe 22.02.05, 12:38
        Nieprawda, cs-ie. Bez problemu przyjmowane sa równiez płatności w lokalnej
        waulcie wg średniego przelicznika. Dotyczy to zarówno części jak i całości
        płatności. Wcale nie trzeba mieć wyłącznie twardej waluty z kraju. Ostatni raz
        we wrześniu, konkretnie w Luna Rossa w Sharmie płaciłam w funtach egipskich za
        wycieczke do Petry.
        • Gość: cs Re: Sprawy finansowe IP: 195.215.5.* 22.02.05, 13:03
          Tak, a jak mu nie przyjma funtow ?
          Nie wezmie dolcow i potem nigdzie nie pojedzie.
          Strzezonego pan Bog strzeze.
          • miriam_73 Re: Sprawy finansowe 22.02.05, 13:49
            Moment, moment, cs. Kategorycznie stwierdziłeś że wszelkich płatności za
            wycieczki mozna dokonywać wyłącznie w twardych walutach. A to nie jest zgodne z
            rzeczywistoscią. Jak rozumiem autor wątku pyta, czy jest taka mozliwość by
            płacic w funtach (jest, mozna spróbować), a np. dolary wymieniac sukcesywnie
            stosownie do bieżących potrzeb. Ja to rozumiem w ten sposób, że zamierza brać
            USD, z tym, że jesli się da to np. dolary zatrzymac a wziąć funty z bankomatu i
            zapłacić w miejscowej walucie.

Pozdrawiam :)
            • Gość: cs Re: Sprawy finansowe IP: 195.215.5.* 22.02.05, 14:01
              Ja zrozumialem, ze on sie pytal, czy mozna dolary brac z bankomatow w Egipcie w
              razie potrzeby, zeby nie zabierac ze soba.
              To moja odpowiedz miala przynajmniej miec taki sens, ze nie mozna, ze trzeba
              dolary wziac ze soba z Polski, bo gdy bedzie liczyl na to, ze zaplaci funtami
              za wycieczki, to moze zostac na lodzie ( zwroc uwage na wyrazenie "moze", co
              oznacza, ze nie jest to regula, ale istnieje taka mozliwosc ).

Szczegolnie w tym roku moga byc problemy z targowaniem sie w Egipcie, w zwiazku
              z Tsunami, juz w Styczniu wyjechalo ok 2-krotnie wiecej turystow z Europy
              zachodniej wlasnie do Egiptu, a oni jak wiesz nie licza sie z pieniedzmi i
              placa czesto bez targowania. Bedzie tlok jak diabli.
      • Gość: ewa Re: Sprawy finansowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:39
        co do placenia za wycieczki, od biedy przyjma funty egipskie, choc
        niechetnie,naprawde najlepiej zaopatrzyc sie w dolary,wymienic je mozna w
        kazdym hotelu ktorych jest na peczki.Mysmy wogule kase trzymali w pokoju
        hotelowym,nic nie zginelo,ze soba bralismy tam po 50 100 funtow, no chyba ze
        szykowaly sie grubsze wydatki. Najwazniejsze zeby zawsze miec ze soba po 1LE na
        busa czy bakszysz, bardzo przydatne:)Niechetnie egipcjanie wydaja reszte w
        busikach:)
    • Gość: renia Re: Sprawy finansowe IP: *.ok.ae.wroc.pl 22.02.05, 09:04
      W Egipcie w zasadzie wszedzie mozesz placic dolarami albo euro,nawet bez
      wymieniania na funty!!!Wycieczki sa podawane w dolarach ale tak samo mozesz za
      nie zaplacic funtami ( co sie jednak naogol nie oplaca bo biura przyjmoja
      kiepski kurs) albo w euro.O sprawy walut w Egipcie zupelnie nie musisz sie
      przejmowac a jesli chodzi o bezpieczenstwo to ja bylam w Egipcie juz 4 razy i
      zawsze zostawialam wszystkie rzeczy (paszport i pieniadze) na wierzchu i nigdy
      nic sie nie wydazylo,i nawet nie slyszalam o przypadkach kradziezy, a juz
      napewno nie masz czego sie obawiac ze strony Egipcjan, a jesli juz to tylko
      turystow.
    • jary69 Re: Sprawy finansowe 22.02.05, 09:37
      Owszem bankomatów jest dużo.Osobiście odradzam Ci używanie ich w sytuacji gdy
      zaraz masz się przemieścić w inne miejsce.Byłem świadkiem trzykrotnego wcięcia
      karty w różnych bankomatach.Nie ma problemu jeżeli jesteś stacjonarnie i możesz
      ja odebrać na następny dzień(wcięcie noc,siesta ). Problem zaczyna się gdy
      dzieje się to podczas wycieczki i zaraz musicie jechać dalej.Osobiście radzę Ci
      zabrać kilkaset dolarów- w zależności od potrzeb, a z bankomatów kożystać z
      jednodniowym wyprzedzeniem.
      Sejfy w wielu hotelach są darmowe.Tam zawsze trzymałem walutę i paszporty i
      nigdy nic mi nie zgineło.Do euro nie są jeszcze przyzwyczajeni i raczej ich
      unikaj.Natomiast dolarami możesz płacić wszędzie.Często w sklepach jest
      atrakcyjniejszy przelicznik niż w banku.Osobiście kupując pamiątki prosiłem o
      cenę w dolarach i nawet nie przeliczałem tego na funty.
    • Gość: aw Re: Sprawy finansowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 12:44
      W pażdzierniku 2004 rezydent Alfa Star przyjmował opłaty za wycieczki w USD,
      EUR i funtach. Ceny wycieczek podawane były tylko w USD, ale kurs przy
      przeliczaniu na inną walutę był naprawdę niezły. Z bankomatów korzystaliśmy
      kilkukrotnie w różnych miejscach bez problemów. Ciekawostka: w Egipcie monety
      EUR są bezwartościowe i na bazarach spotyka się sporo Egipcjan proponujących
      wymianę takich monet na funty po bardzo niskim kursie - dla nich to i tak
      okazja...
    • Gość: turysta Re: Sprawy finansowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:50
      ??
      • Gość: turysta Re: Sprawy finansowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:58
        Przepraszam za poprzednie ??; z płaceniem to nie jest takie proste, bo
        egipcjanie w zasadzie reszty nie wydają, chyba że po pyskówce. Funtów muszisz
        mieć sporo różnych, w tym bakczysz dla sprzątaczy: 1 LE w banknocie, w lepszych
        hotelach nawet 1 $. Euro nie lubią, albo 1E=1$. Należy mieć sporo dolarów w
        drobnych, nawet po 1$. Uwaga: powszechny numer, to zaglądanie do twego portfela
        i cena rośnie. I drugi stały numer: jak zaglądnie, to chce abyś mu rozmienił 50
        LE na drobne, tylko że potem nasz w portfelu 50 piastrów (i nie uważają tego za
        przewał, bo giaur głupi z definicji). W razie czego to dmij w zabrany z kraju
        gwizdek i przybiegają policjanci - mają ich chyba 3 formacje. Bankomaty -
        poprzednie uwagi trafne, a kurs bardzo dobry. Powodzenia !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka