Dodaj do ulubionych

Wymiary walizki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 18:43
Witam, przede mną podróż do Egiptu.
Mam pytanie odnośnie wymiarów walizki - otóż chciałabym spakować siebie i
syna razem - mam dużą walizke na kółkach w domu - jej wymiary to 70 cm (bez
kółek) na 50 cm i 38 cm szerokość - tak mniej więcej.
Czy z nie będzie problemów z taką wielką walizką?
Ps. lecę liniami Egipskimi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Serapis Re: Wymiary walizki IP: 217.153.99.* 26.04.05, 19:40
      Nie ma określonych wymiarów bagażu zasadniczego,tak więc spokojnie możesz sie
      pakować w swoją walizkę i nie bedzie żadnych problemów.
      Większym restrykcjom podlega tzw.bagaż podręczny.
      W tej chwili nie pamiętam konkretnych obostrzeńale jeśli bedziesz bardzo
      chciała to dowiem sie i napiszę.
      Oczywiście jest to róznie respektowane i w wiekszości przypadków udaje
      się "przemycic" na pokład bagaz podręczny nieco odbiegający od przepisowych
      wymiarów.
      Jedno jest pewne.
      Te wymiary bagażu zasadniczego,jakie podalaś są akceptowalne i nie będzie
      żadnych problemów.Pakuj się i w drogę. :)))
      Pozdrawiam,
      Serapis
    • Gość: hoff Re: Wymiary walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.05, 21:31
      pamietaj jednak o wadze walizki. to ze macie 20 kg na osobe nie oznacza, ze
      mozecie spakowac 40 w jedna. liczy sie waga jednej sztuki bagazu. przepisy sa
      tak ustalone ze wzgledu na pracownikow lotniska, ktorzy przenosza walizki. moze
      sie zdarzyc, ze zakwestionuja ci wage bagazu. jezeli walizka nie bedzie chciala
      przejsc po tasmie to najwyzej kaza ci nadac ja tam, gdzie nadaje sie bagaze
      niewymiarowe (ja mialem taki przypadek) bez doplaty. wielkosc bagazu
      podrecznego mozesz sprawdzic na stronie lotu.
      pozdr
      • Gość: Magda Re: Wymiary walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 08:12
        Dziękuję serdecznie za odpowiedź:)
        Martwi mnie ten limit bagażu, naiwnie myślałam, że jak lecą dwie osoby i
        spakują się w jedną walizkę, to waga może się sumować: 20+20 kg :(
        No cóż, jakoś sobie poradzimy - jak sugerowali tu niektórzy "oblatani"
        forumowicze - postaram się cięższe rzeczy spakować do bagażu podręcznego:)
        Pozdrawiam serdecznie - do wylotu mam jeszcze czas (20 września), ale wolę już
        być przygotowana na różne ewentualności:)
        • dunia77 Re: Wymiary walizki 27.04.05, 10:13
          > Martwi mnie ten limit bagażu, naiwnie myślałam, że jak lecą dwie osoby i
          > spakują się w jedną walizkę, to waga może się sumować: 20+20 kg :(

I tak wlasnie przewaznie jest, chyba ze lecisz za Atlantyk (ale to jest forum o
          Egipcie)... kiedy lece gdziesz razem z mezem to zawsze mamy walike, ktora wazy
          ponad 30 kg, a do Egiptu jeszcze torbe nurkowa (tez ca. 30 kg, ale w liniach,
          ktorymi latamy bagaz nurkowy jest wylaczony z limitu). Nie wiem, co to musialaby
          byc za tasma, zeby sie zacinala przy 30 kg bagazu ;)
          Bylismy z takim bagazem i w HRG, i w SSH, nie bylo najmniejszych problemow i
          nawet nie slyszalam, zeby ktos je mial. Jesli nadal masz watpliwosci to pytaj
          bezposrednio w liniach lotniczych...

A hoff sieje jakas dezinformacje, prosilam o blizsze wyjasnienia w innym watku,
          ale sie nie doczekalam...
          • Gość: Magda Re: Wymiary walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:08
            Dziękuję Dunia!
            Lecę do Hurghady z Poznania.
            Dla mnie to wygoda zapakować się w jedną walizkę.
            Jeśli faktycznie ciężar bagażu można rozłożyć między mnie i syna to super:)
            • Gość: eb Re: Wymiary walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 11:22
              my zawsze na wage wrzucamy caly bagaz i tak jest sumowany przez obsluge. Mamy
              jedna walizke duza i jedna mniejsza i ta duza zawsze warzy powyzej 30 kg.
              mniejsza powyzej 20 kg (sama nie wiem dlaczego to takie ciezkie... ale coz
              taszczyc trzeba bo jak wiadomo kobiecie wszystko wydaje sie niezbedne (a maly
              mysli ze nie przezyje bez swoich zabawek...:))) Pozdrawiam i zycze udanych
              wakacji!!!
            • Gość: Kaba Re: Wymiary walizki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 23:57
              Ważne są wymiary bagażu podręcznego, który powinien zmieścić się w schowku.
              Limit wagowy to najczęściej 5kg(zwykle się go nie waży,ale nie powinien
              wyglądać na zbyt ciężki)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka