Dodaj do ulubionych

Ceny złota i srebra ?

20.06.05, 19:37
Ostatnio będąc w Sharm omijałam sklepy jubilerskie i niestety nie siedzę w
temacie. Teraz chcę kupić coś ze złota ( np. jakiś mały pierścionek, lub
kolczyki ) ewentualnie srebra na prezent. Wiem, że targować mam się do
upadłego ;) ale jakie mniej więcej były ceny takich wyrobów - może ktoś
ostatnio kupował ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karolka Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.05, 07:53
      Ja nie kupowałam;) ale wiesz Madziu kolezanka namiętnie przepytywała jubilerów
      i ceny mieli zaporowe!!!! Nawet gdyby się udało duzo znegocjować... NP. Gruba
      płaska branzoleta ładnie rzeżbiona - 700 $, to samo wisior duzy też pięknie
      rzeźbiony - a obie te rzeczy nie ważyły więcej niż 1,5 gr!!!! Bylismy
      zszokowani- jak oni to rozbijają ze takie wielkie cuda tyle ważą?! Mamy
      znajomą, która tam mieszka od 5 lat i ona mówila ze 1 gr złota nie powinien
      kosztowac wiecej niż 10$-15$ + jakas robocizna chyba. Moja opowiesc to takie
      ble ble ale naprawde ten temat kompletnie mnie nie interesowal wiec pisze
      tylko to, co zapadlo w pamięć zupełnie przypadkowo. Pros wiec o zwazenie i
      targuj sie jak dzika;)
      • madzia112 Re: Ceny złota i srebra ? 21.06.05, 09:33
        Dzięki Karolka ! Przynajmniej wiem już cokolwiek. Nie lubię tego całego cyrku z
        targowaniem ( choć ostatnio nieźle się podszkoliłam ;) ) ale co zrobić.
        Miłego dnia :)
        Magda
        • Gość: eva2412 Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.nat.renicom.pl 21.06.05, 16:26
          Nie pamiętam cen złota, bo nie kupowałam. Natomiast srebrne wisiorki/zawieszki,
          różnego kształtu ( prostokąt, koło) dość duże (ok. 4x5cm ) z motywami arabskimi
          lub hieroglifami kosztowały ok. 20$. Moim zdaniem idealne na prezenty.
    • sztark Re: Ceny złota i srebra ? 22.06.05, 12:57
      Tydzień temu wróciłam z Hurgady.Kupiłam sobie przywieszkę 1,5 gr i zapłaciłam 35
      $.Rezydentka mówiła nam że ceny złota można ztargowć do 15-20$ za gram , w
      zależności od wyrobu.Pamiętaj ,że oni tam mają złoto 18-karatowe , nie tak jak
      u nas 14 karatów.Wzornictwo jest przede wszystkim nastawione na wyroby jako
      pamiątki z egiptu(piramidy,skarabeusze itp.), ale jak poszukasz to napewno
      znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.Radzę nie kupować u jubilera w hotelu ,
      bo mają zawrotne ceny ,ale na mieście jest OK.Pozdrawiam
      • Gość: dalloway Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.chello.pl 22.06.05, 17:11
        Nie wiem jak złoto, bo się nie interesowałam, ale srebra nie warto kupować, bo
        w porównaniu z naszym gorzej wykonane i droższe. Chodziłam po jubilerach ze
        znajomymi do upadłego, bo uparli sie, że chcą kupić prezenty. A że to akurat
        był grudzień, to zaraz potem sam kupowałam prezenty na święta - naprawdę w
        Polsce taniej i lepiej. A i tak wtedy dolar był tańszy. Byc może ze złotem jest
        inaczej.
        • Gość: eva2412 Re: Ceny złota i srebra ? IP: 81.219.70.* 22.06.05, 17:32
          Wydaje mi się, że tu nie chodzi o to żeby coś było tańsze i lepiej wykonane. To
          ma być egipskie/arabskie, np. kształt, czy wzór. Pamiątka. Przynajmniej ja tak
          to rozumiem. Pozdrawiam.
          • madzia112 Re: Ceny złota i srebra ? 22.06.05, 19:27
            No właśnie Eva, chyba się świetnie rozumiemy ;) Chciałabym kupić coś typowo
            egipskiego - właśnie może z motywami arabskimi - w Polsce nieosiągalne i o to
            chodzi :-)
            • Gość: madmax2 Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:51
              Idąc od strony ronda w Daharze (ostatnie,na którym zawracaja busy)- od
              jakiegoś polskiego "cwaniaczka" ;),(on na serio był jakimś handlarzem-wiedział
              tylko co za ile i gdzie kupić i później sprzedać w Polsce) dostałem (mimowolne-
              nie uprawiam "turystyki handlowej" ) info ,że w pierwszym sklepie po lewej
              (jubilerskim naturalnie) można stargować do 13,5 $ za gram wyrobu-cena chyba
              faktycznie rewelka ;)
              Pozdrawiam
              • Gość: karloszka Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.244.158.34.rzeszow158.tnp.pl 23.06.05, 14:11
                ...w zeszłym roku kupiłam skarabeusza i nefretetkę (wisiorki)za 30$, a chciał
                35 od za sztuki :))
                • Gość: Aya Re: Ceny złota i srebra ? Taniocha! IP: 193.109.244.* 23.06.05, 14:37
                  Może nie zupełnie, ale ceny są ok. 50% niższe niż u nas. Za 200 USD kupiłam
                  złotą bransoletkę (połączone ze sobą maski Tuttenchamona) i spore kolczyki! U
                  jednego gościa, a chciał 2 razy tyle... Trzeba się targować... W Polsce za samą
                  bransoletkę musiałabym zapłacić ok.1.200 zł (waży ponad 10 g.)Ich złoto jest
                  poza tym próby 925 czyli prawie czyste złoto... Podobno szybciej się ściera,
                  zle nie zauważyłam, a bransoletki nie zdejmuję od pół roku (byłam tam w lutym
                  br.) Włoskie wyroby złotnicze mają ceny takie jak u nas, albo są czasem
                  droższe, ale ich wyroby są przede wszystkim bardzo oryginalne.

Pozdrawiam,
                  • Gość: Aya Aha! Byłam w Hurghadzie. IP: 193.109.244.* 23.06.05, 14:42
                    To było w Hurghadzie. I targować się koniecznie! Pogadać, herbatkę z hibiskusa
                    wypić jak częstują i już za jakąś godzinkę wychodzicie z zakupami.

Byłam w hotelu Sunrice Palacio. Jest o.k. i po Hurghadzie oprowadzał nas facet,
                    który tam sprząta (nota bene jest po uniwersytecie kairskim...) i oni to często
                    robią, bo (pewnie mają z tego działkę) oprowadzają po "swoich" sklepikach i
                    negocjują rabaty. Nasz Ahmed był b. fajny, zostawiliśmy mu z mężem parę centów
                    i był strasznie zadowolony... Tam każdy nazywa się Ahmed...he, he, he...

Pozdrawiam,
                • Gość: Elka Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:44
                  Ceny złota oczywiście po utargowaniu są zbliżone do cen w Polsce.Ale jak ktoś
                  wspomniał złoto w Egipcie jest 18 karatowe ,a nie 14 jak u nas.Jeśli chodzi o
                  wzornictwo to mnie osobiście niezbyt się podobało, bo było mało dokładnie
                  wykonane.Polecam jako pamiątki kartusze ,bo u nas takich wisiorków nie
                  uswiadczysz i sa one typowo egipskie- pozostałe wyroby jak
                  np.łańcuszki ,nefretiti spokojnie można kupić w Polsce...jesli chodzi o cene to
                  ponoć 90 LE ( 15-16 $)za gram to bardzo dobra cena, ale ona też zależy od
                  wyrobu- złoto tańsze jest w kartuszach niż w łańcuszkach czy bransoletkach Mnie
                  udało się zbić tylko do 100 LE....No i trzeba uważać czy nie kupuje się
                  tombaku, bo przed tym ostrzegała nas przewodniczka w Kairze, którą nacieli na
                  pseudo złoto.
                  • Gość: madmax2 Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:50
                    Ze to typowo Egipskie wyroby za bardzo nie liczcie. Rekodzieło ,tak -ale cena
                    już inna.Cała reszta= masówka produkowana we Włoszech. Co naturalnie nie
                    umniejsza jej roli jako pamiatki. To taka mała dywagacja na temat "oryginałów
                    Egipskich " ;)
                    • abirka Re: Ceny złota i srebra ? 23.06.05, 17:03
                      Nie masz racji, madmax2. Owszem, są wyrobu typowo egipskie jak i włoskie. Można
                      to łatwo poznać bo egipskie nie są robione maszynowo, a więc nie są takie
                      idealne, gładziutkie. Szczególnie jeśli chodzi o kartusze. Z typowymi iminami
                      maja gotowe. Ale jeśli czyjeś imie nie jest "międzynarodowe" to kartusz jest
                      robiony indywidualnie. Sama tego doświadczyłam. Masywny srebrny kartusz rok
                      temu w Sharm kosztował 15$
                      • Gość: madmax2 Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 17:19
                        Czyli jednak mam racje ;) Cena "trochę " wyższa ;)
                        • madzia112 Re: Ceny złota i srebra ? 23.06.05, 19:45
                          Abirka, czy kupowałaś ten kartusz w Old Markecie czy w Naama ??
                          • abirka Re: Ceny złota i srebra ? 23.06.05, 21:24
                            Kartusz kupowałam ( a w zasadzie robili mi) w Naama Center. Jest to srebrny
                            odlew, dośc masywny i ciężki. Wagi nie znam, ale mogę go zważyć jutro jeśli
                            potrzeba. Na rewersie jest alfabet wypisany hieroglifami. 2 lata temu kupiłam
                            grubą, szeroką na 2,5cm, grawerowana bransoletę srebrną za 30$. I przy okazji
                            taka kutą, ręcznie robioną, składana jak pierścionki(jeśli ktoś wie o co
                            chodzi) za 40$ wygrałam w zakładzie :))) Bo umiałam ja złożyć. A to nawet nie
                            kaszt Egipcjanin potrafi :)))
                            • Gość: B Re: Ceny złota i srebra ? IP: *.katowice.tpsa.pl 23.06.05, 21:38
                              Złoty, duży kartusz - 70 $, generalnie złoto (próba 18) po 17 $ za gram.
                              • madzia112 Re: Ceny złota i srebra ? 23.06.05, 23:32
                                Ogromne dzięki za info :))). Abirko, jak możesz podać wagę kartusza - będę
                                bardzo wdzięczna.
                                Pozdrawiam serdecznie,
                                M.
                                • abirka Do Madzi 112 24.06.05, 13:05
                                  Mój kartusz waży dokładnie 7,1 grama.
                                  • madzia112 Re: Do Madzi 112 24.06.05, 21:31
                                    Abirka , baardzo Ci dziękuję :)))
                                    • madzia112 Re: Do Madzi 112 30.07.05, 20:27
                                      Abirko - sporo mi pomogłaś w moich 'jubilerskich' zakupach :))) Też w Naama
                                      Centre kupiłam duży srebrny kartusz ( waży 12 gramów ). Zapłaciłam 10 $ - po
                                      ostrym targowaniu, z tym ze nie był robiony na zamówienie a kupiłam już gotowy
                                      ( poprostu bardzo mi sie podobał ;) ). Kupiłam też spore kolczyki ze srebra,
                                      wiszące z hieroglifami, takie baardzo egipskie ;) za 11 $.
                                      Pozdrawiam serdecznie wszystkicg którzy mi w tym wątku doradzali :)

Magda
                                      • abirka Re: Do Madzi 112 30.07.05, 20:40
                                        Baaardzo sie cieszę, że przydałam się do czegoś. Do sreberka mam ogromna
                                        słabośc, z która "staram sie" walczyć. Z róznym skutkiem, przyznaję. Rozumiem,
                                        że własnie wróciłas z Sharm. Byłabym wdzięczna za informacje jak tam teraz
                                        jest, jaka atmosfera, co z wizytami w Old Markecie. Bo ja lece juz we środę.
                                        • madzia112 Re: Do Madzi 112 30.07.05, 23:17
                                          Oj skąd ja znam tę przypadłość ;) Tylko poco z nią walczyć...
                                          Wróciłam z Sharm dwa dni przed zamachami, więc nie bardzo się przydam w tym
                                          przypadku. Mam kontakt z Egipcjaninem pracującym w Old Markecie - pisał już
                                          parę dni temu, ze Old Market jest otwarty i nawet ma klientów. Co do Naama to
                                          słyszałam że ludzi mniej niż zwykle ale życie toczy się dalej. Porobiło się, aż
                                          się wierzyć nie chce, ale ja i tak kocham Sharm... Do ktorego hotelu jedziesz ?
                                          Życzę Ci udanych wakacji :)
                                          M
                                          • abirka Re: Do Madzi 112 31.07.05, 16:02
                                            Jesli nic nie zmienią (a tego nie wie nikt:)), to mam być w Naama, w
                                            Tropicanie. Zobaczymy jak będzie. Przyznaję, że uczucue dziwne przed wylotem.
                                            Zupełnie inne niż dotychczas ;)).
                                            • Gość: JarekH. Re: Do Madzi 112 IP: *.szczecin.mm.pl 01.08.05, 17:06
                                              Jak rozpoznać złoto od tombaku??
                                              • madzia112 Re: Do Madzi 112 01.08.05, 19:53
                                                Jarek, mam zasadę że nie kupuję w dziwnych miejscach ale i tak kupowałam srebro
                                                i to na tym znam się bardziej. Złoto , szczególnie to sprzedawane w Egipcie
                                                jest jasne, tombak ma ciemniejszy kolor.
                                                • Gość: JarekH. Re: Do Madzi 112 IP: *.szczecin.mm.pl 02.08.05, 16:53
                                                  ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka