Gość: MCC IP: 212.244.187.* 05.07.05, 13:19 Witam, chciałbym pojechać z 2 letnim synkiem do Egiptu w lipcu. Wiem ze jest b. gorąco w tym okresie. Czy ktos może mi powiedziec jak jego dziecko zniosło pobyt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pioter Re: Dziecko i Egipt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:33 większym zagrożeniem od upału może być o ironio możliwość przeziebienia. Naprawde silne wiatry powodują, że po kąpieli w morzu czy na basenie odczuwasz wyrażnie wychlodzenie. Poza tym wszechobecna klima. Wcchodzisz do chłodnego sklepu, pokoju, baru, wychodzisz na upał. I tak dziesiątki razy dziennie. Wystarczy, że w pokoju zapomnisz wyłaczyc na noc klimę i juz dzieciak będzie ciagnął nosem. Przecież i tak weźmiesz mu na pewno kapelusz i filtry (może okulary). Ja po dwoch tygodniach wróciłem do kraju przeziębioony i to naprawdę solidnie. dziecki bardziej bedzie zagrażała zemsta faraona. Widziałem, że był to często poważny problem dla dorosłych a co dopiero dla dzieci. Mnie to ominęło ale to już inna historia... pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
eb_13 Re: Dziecko i Egipt 05.07.05, 16:18 Co do klimy w zupełności się zgadzam, musicie uważać aby nie przesadzić z chłodzeniem się w pokoju i bynajmniej nie dotyczy to tylko dzieci;) (tak na marginesie ten problem również występuje u nas w kraju szczególnie w samochodzie;). Osobiście również odradzałabym podawania dziecku lodów... myślę, że przy wielu innych atrakcjach o lodach może i zapomni???, a te dwa tygodnie to wcale nie wieczność:))) Jeżeli chodzi o wynienione tutaj już filtry to zabierzcie ze sobą naprawdę mocne dla dziecka, my mieliśmy 60 Vichy, a na następne dni 40 i 30 (dzieciak praktycznie się nie opalił, ale przypuszczam,że było mu to wszystko jedno) ważniejsze było to, iż mógł całymi dniami przebywać na plaży:) (oczywiście poza południową drzemką - w wydaniu mojego synka 3,5 godz:) Odnośnie zemsty zostało na forum już wiele powiedziane (poszukaj we wcześniejszych postach) Dodam tylko, że tak małe dzieci bardzo rzadko dopada zemsta:) Powodem jest to, że dzieciaki mają jeszcze nie "wykształcny" przewód pokarmowy, a co za tym idzie bardzo łatwo dostosowywują się do innej flory bakteryjnej. Jednak gdy już je dopada to musisz wiedzieć, że przebieg jest o wiele poważniejszy niż u dorosłych (więc Nifuroksazyd (dla dzieci w syropie) należy dziecku podac po pierwszym luźniejszym stolcu nie czekając, aż do tego dojdzie ból brzuszka, wymioty czy wysoka gorączka) jeżeli lek nie przyniesie poprawy po 3-4 dawkach radziłabym wezwać lekarza (mają dobre zastrzyki - od razu pomagają) No i dziecko musi dużo pić wiem, że z tym są kłopoty;( Podobne zalecenia są z resztą w stosunku do dorosłych, tak prawdę mówiąc z moich obserwacji wynika, że to właśnie dzieci najlepiej znoszą tamten klimat, a im starszy człowiek tym większy problem... Widziałam jak na wycieczce w Luksorze dzieciaki w 45 stopniowym upale biegały wokół autokaru, gdy w tym samym czasie starszy pan zasłabł, a już wcześniej (po zejściu ze Światyni Hatszepsut 3 starsze osoby zrezygnowały z wychodzenia z klimatyzowanego autokaru... Jeżeli chodzi o wybrany przez was termin szczerze powiem, że nie wiem czy zdecydowałabym się na letnie miesiące (ja odkąd mamy dziecko, wylatuję na urlop późną wiosną - przełom maja/czerwca i jak dla nas jest ok.) Pozdrawiam i życzę udanych wakacji!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jo_anne Re: Dziecko i Egipt 05.07.05, 16:43 Witaj, napatrzyłam się na mnóstwo dzieci w czasie wycieczek po Egipcie, tu pracuję, sama mam brzdąca dwuletniego i jest on ze mną w Egipcie. W zasadzie wszystkie dzieci w tym wieku wspaniale znosiły i upały i słońce, pod warunkiem że były odpowiednio ubrane, nasm,arowane, miały picie pod ręką i ramiona rodziców na życzenie. Bardzo ważne jest picie- napoje nie mogą być zimne, bo może się to skończyć przeziębieniem. No i klimatyzacja- uwaga na chłód w pokoju- malce lubią się odkrywać w nocy- lepiej mieć dziecko pod kontrolą. Nie chcę być posądzona o reklamę, ale wszystkie moje i innych doświadczenia zebrałam na stronie hanyalibaba.com gdzie jest specjalny dział o wakacjach z dzieckiem w Egipcie i te rady wynikają z doświadczenia, a nie teorii. Pozdrawiam, na pewno będzie wszystko dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś