Dodaj do ulubionych

Radisson SAS z Itaką

13.07.05, 01:50
Mam zamiar wybrać się w II połowie września 2005 na wczasy do Egiptu. W Itace
polecono mi hotel Radisson SAS (z przeróżnych postów wnioskuję, że to dobry
hotel). Niestety, przeczytawszy kilka wątków obawiam się, że może to być
jakaś lipa. Po pierwsze pani z biura (zresztą pani kierownik tego salonu) nie
potrafiła mi przedstawić opinii klientów, którzy w przeszłości wyjeżdżali z
Itaką do tego hotelu (lakoniczne: "no nie słyszałam, żeby ktoś narzekał"), a
po drugie nie potrafiła wskazać hotelu na mapie, w ogóle nie miała mapy w
biurze (?). Obawiam się, że dzień przed wyjazdem lub - co bardziej
prawdopodobne - już na miejscu okaże się, że zostanę przenisiony do jakiegoś
gniota. Czy moje obawy są słuszne?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Radisson SAS z Itaką IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 13.07.05, 08:21
      Jesli trafisz do Radissona, to z pewnoscia nie bedziesz zalowal, znam standardy
      tej sieci od podszewki, byli tam znajomi (w Sharm) i byli zachwyceni; nie wiem
      niestety jak z lokalizacja ale polecam stronke www.radissonsas.com i poszukaj
      tego hotelu, jest tam pelen opis ze zdjeciami. pozdrawiam!
      • puma1 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 08:47
        Pewnie między innymi zasugerowałeś się moją opinią(nie była najlepsza)ale w tym
        roku bardzo dużo się zmieniło.Znajomi byli w maju i wrócili zachwyceni.Teren
        hotelu jest prześliczny,płyną wodospady i strumyki,bardzo poprawiło sie
        jedzenie.I tak to kolejny dowód aby sugerować sie na forum hotele opiniami osób
        które niedawno wróciły,a nie sprzed roku i dalej.Jedż nie bedziesz żałować.
        • millerleszek Re: Radisson SAS z Itaką (z akcentem na Z ITAKĄ) 14.07.05, 14:30
          Tak, czytałem m.in twoje wypowiedzi. Przeczytałem też wypowiedzi z tego roku.
          Hotel mi się podoba i chcę do niego trafić.
          Moja główna niepewność związana jest z biurem ITAKA. Po prostu nie wiem, czy
          nie "kiwają" ludzi na tej ofercie. Nie chce trafić do jakiegoś hotelu
          zamiennika, tylko właśnie do tego hotelu. W ITACE twierdzą, że nie maja nawet
          listy rezerwowej hoteli, bo takie sytuacje zdarzają się sporadycznie i są
          bardzo bardzo mało prawdopodobne. Jednak kiedy zaproponowałem, aby podpisali
          zobowiązanie zapewniające mi zwrot pełnych kosztów wycieczki w przypadku
          wymuszonej zmiany hotelu to odpowiedzieli, że nie mogą. Zuważcie, że prawd.
          tego zdarzenia ma być bardzo bardzo niewielkie. Dlaczego więc nie podpiszą?
          Myślę, że mogą, ale nie chcą. Takie gwarancje daje np. TUI.

Macie jakieś własne doświadczenia lub znacie doświadczenia waszych znajomych z
          biurem ITAKA?
          • eb_13 Re: Radisson SAS z Itaką (z akcentem na Z ITAKĄ) 14.07.05, 15:47
            Identyczną gwarancję mieliśmy w umowie z Selectoursem (jeżeli wycieczka była
            wykupiona co najmniej 2 m-ce przed wylotem, a doszłoby do zamiany hotelu to
            zwracają kasę:)
            Ps.
            Wszystko było tak jak w umowie:))) Pozdro!!!
            • millerleszek Re: Radisson SAS z Itaką (z akcentem na Z ITAKĄ) 14.07.05, 16:07
              pewnie, najlepiej gdy wszystko będzie OK, ale na złe czasy potrzbne są pisemne
              obostrzenia. Widać biuro ręczyło za jakość swoich usług, skoro nie bali się
              podpisać zobowiązania.

Niby w ogólnych warunkach uczestnictwa ITAKI jest napisane, że zmiana miejsca
              pobytu jest uznana jako istotna, za co klientowi przysługuje prawo rozwiązania
              umowy z winy biura. Tylko czy zmianą miejsca pobytu jest 'zmiana hotelu' czy
              zmiana miejscowości? Myślę, że w umowie z biurem powinno się to jasno określić.
    • miriam_73 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 10:31
      Hotel jest ładny, ale jest położony bardzo daleko od Sharm (w kierunku
      północnym). Nie wiem czy ma to dla Ciebie jakieś znaczenie, ale weź to pod
      uwagę. Jest o tyle dobrze, że w te okolice docierają busy miejskie, a poza tym
      sam hotel ma swoj busik hotelowy (nie wiem czy odpłatny, czy nie). Poza tym w
      tej okolicy na dużym odcinku wybrzeża jest bardzo płytko i praktycznie nie ma
      raf, więc jeśli zależy ci na snorklingu przy hotelu to proponuję się upewnić co
      do tego.
      • Gość: zartujesz_chyba Re: Radisson SAS z Itaką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.05, 10:53
        >Poza tym w
        > tej okolicy na dużym odcinku wybrzeża jest bardzo płytko i praktycznie nie ma
        > raf, więc jeśli zależy ci na snorklingu przy hotelu to proponuję się upewnić
        >co
        > do tego.

no co Ty gadasz !!! na plazy Radissona jest super rafa !!! jest dlugie molo z
        ktorego konca wchodzi sie do morza
        do snurkowania naprawde rewelacja

• miriam_73 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 11:55
          Nie żartuję. Jeśli mówimy to tym samymo molo(charakterystyczne, bo najdłuższe
          na tym odcinku plaży, biało niebieskie)to miałam okazję "skusić" się na
          wędrówkę do niego i obejrzenie raf, bo pare osób z mojego hotelu też gadało
          że "rafa, rafa..."

A wygląda to tak, że jest to szereg niewielkich spłachetków, miejscami bardzo
          zniszczonych (trudno się zresztą dziwić obserwując co niektórzy tam wyrabiają -
          chodzenie i siadanie na koralowcach to jest najmniejszy problem) i w dużej
          części martwych. Ot, pływa trochę kolorowych rybek i wsio.

Rafy to są ewentualnie Shark's Bay albo na Ras um el Sid, ale nie tutaj. No i
          oczywiście w obu sąsiadujących z Sharmem parkach narodowych.

Btw. absoultnie konieczne są tam buty, bo jest duzo jeżowców, a kontakt z tym
          gołą stopą jest bardzo nieprzyjemny.
          • puma1 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 13:20
            Cześć Miriam.Faktycznie to chyba jakieś nie porozumienie bo rafa (jak dla mnie
            klifowa) ciagnie sie na całej długości plaży i jest naprawde
            interesujaca.Pomost nie taki znów długi ,jest jak większośc przy tamtejszych
            hotelach,kichowata rafa była np.przy Hostmarku,a przynajmniej trudno sie było
            do niej dostać,ze wzgledu na płycizny i brak mola.Snoorkowałam przy Faranie i
            nie widziałam jakiejś uderzajacej róznicy.Odległość od Naama i Old Sharmu
            faktycznie nie taka mała,ale różnych miejsc ludzie szukają.Ryb było mnóstwo
            nawet bez schodzenia do wody z pomostu kusiły piękną feerią barw,tak było
            przynajmniej rok temu w czerwcu.POzdrawiam Beata.P.s.Czekam na Twoją opowieść z
            wyjazdu.
            • miriam_73 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 13:33
              W weekend będę miała chwilę czasu to opiszę w detalach, na razie musiałam
              napisać reklamację do Triady bo termin gonił :))) Na razie zaczęłam
              przeładowywac zdjęcia na webshotsa, na razie jest trochę Jerozolimy.

Co do plaży Radissona - może rozmawiamy wobec tego o innym miejscu.
              • annie2003 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 13:59
                miriam, przepraszam troche nie na ten temat.. wiem, ze bylas teraz na
                egipt+izrael, zdradzisz czego dotyczy Twoja reklamacja? sama jade za 4 tygodnie
                i szykuje sie na najrozniejsze scenariusze, ale im wiecej informacji, tym
                lepiej.. bede wdzieczna za jakies szczegoly, ewentualnie moge podac mail
                prywatny.. pozdrawiam!
                • miriam_73 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 15:16
                  Części pobytowej. Zakwaterowania na zadupiu, na szczerej pustyni (hotel Zouara -
                  zobacz mój opis na hotelach) i wmawiania, że to Sharm, w hotelu o
                  niepotwierdzonej kategoryzacji, w wersji wyjściowej z malowniczym widokiem na
                  smietnik i budowę, ze słono płatnymi busami do cywilizacji, plażą że niech ich
                  licho trzasnie, w charakterze gościa drugiej kategorii (bo oczkiem w głowie
                  hotelowego managementu są Włosi). Nie czepiałabym sie może, gdyby mi w biurze
                  dano mozliwość bookingu konkretnego hotelu (podobno w Amforze nie było miejsc)
                  i obietnicy zachowania się racjonalnie tzn. wzięcia pod uwage okoliczności że
                  jestem samotnie podróżującą kobietą. O rezydence i jej "działalności" nie
                  wspomnę.
                  Jeśli podasz maila, to podam wiecej szczegółów, moge też podrzucić zdjęcia.
                  • annie2003 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 20:09
                    uuu, no to rzeczywiscie kanal. oczywiscie czytalam wczesniej Twoja wypowiedz na
                    ten temat, tylko nie wiedzialam, ze dotyczylo to akurat tego wyjazdu, no i w
                    pelni popieram reklamacje.. na szczescie mam klepniete miejsce w Holiday'u, mam
                    nadzieje ze to dobra decyzja, bo jednak trafialy sie tez gorsze opinie na temat
                    tego hotelu. bardzo diekuje za dobre checi, ale mysle ze zdjecia to bardziej
                    przydadza sie do reklamacji.. a propos, czy pisalas cokolwiek na miejscu tak,
                    by rezydent lub jakikolwiek przedstawiciel biura to podpisal? nas w zeszlym
                    roku w ten sposob wykiwala nasza przewodniczka w turcji, a mialam injfo z
                    biura, ze bez podpisu takiej osoby, reklamacji nie uznaja. moze powinnam sie
                    upierac, ale w koncu machnelam reka.. wrazenia z obu czesci pobytu w turcji
                    przycmily nawet nasz feralny autokar :) mam nadzieje, iz objazd w izraelu jest
                    naprawde wart wszystkich "emocji" zwiazanych z triada :)) jesli bedziesz miala
                    wolna chwile, to prosze napisz slow kilka o tej czesci wyprawy na adres
                    annakucharzmalpawpkropapl. pozdrawiam!
                    PS: zdjecia sa super!
                    • miriam_73 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 20:56
                      Tak, zostawiłam pismo rezydentce, natomiast teraz złożyłam formalną reklamację,
                      z płytką z fotami, kopiami wszystkich kwitów itd. Spox, Holiday jest naprawdę
                      dobrym hotelem, a do tego tamtejsza rafa rekompensuje wszelkie niedogodności.
                    • scorpio1956 Re: Radisson SAS z Itaką 13.07.05, 21:49
                      Objazd po Izraelu jest SUPER.Całe szczęście ,że TRIADA tego już nie mogła
                      zepsuć.Ale czy warty tych wszystkich przygód które miałem ja ,czy później -nie
                      wiem.W każdym razie był to dla mnie pierwszy i ostatni kontakt z TRIADĄ.
                      Zresztą poczytaj:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=24642343
                      • Gość: mariusz Re: Radisson SAS z Itaką IP: 195.205.73.* 18.07.05, 10:35
                        to macie pecha ja tez bylem z triada i wszystko bylo ok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka