Dodaj do ulubionych

Pływanie z delfinami - Sharm

IP: 195.94.211.* 01.08.05, 12:28
Ma to byc prezent - niespodzianka. Stąd parę pytań :

- czy trzeba rezerwować wcześniej czy też da się to załatwić "z marszu"
- w jakich porach dnia jest to możliwe i kiedy panują najlepsze warunki do
zrobienia dobrych zdjęć
- jak to praktycznie wygląda i czy płacą coś osoby towarzyszące (czyli nie
włażące do wody aby pływać z delfinami a robiace zdjęcia "z ladu").

wszelkie inne uwagi dotyczace tematu bardzo mile widziane

a byłoby już naprawdę super gdyby ktos miał jakiś namiar na to delfinarium
(kontaktowy email itp.)
Obserwuj wątek
    • kacpere Re: Pływanie z delfinami - Sharm 01.08.05, 14:08
      Witam,
      po kolei:

1. czy trzeba rezerwować wcześniej czy też da się to załatwić "z marszu"

Teoretyczie można próbować rezerwować miejsce po przylocie do Sharm, jednak jak
      my byliśmy (wrzesień 2004) - delfinarium było baaardzo obłożone i gdyby jakaś
      grupa nie zwolniła miejsc, to bym sobie nie popływał :(

2. jakich porach dnia jest to możliwe i kiedy panują najlepsze warunki do
      zrobienia dobrych zdjęć

Z tego co wiem, to z delfinami pływa się zdecydowanie w godzinach dziennych,
      więc problemów z fotografiami nie będzie. Uwaga - "za moich czasów" nie wolno
      było filmować pływania z delfinami! Można było robić tylko zdjęcia.

3. jak to praktycznie wygląda i czy płacą coś osoby towarzyszące (czyli nie
      włażące do wody aby pływać z delfinami a robiace zdjęcia "z ladu").

Niestety na to pytanie Ci nie odpowiem dokładnie, ale wydaje mi się, że nie
      zrobiliby problemu, żeby ktoś po prostu siedział na trybunach i oglądał. Tym
      bardziej, że starają się tam jednak człowiekowi nieba przychylić... Ale -
      jeszcze raz podkreslam - 100% pewności nie mam.

4. byłoby już naprawdę super gdyby ktos miał jakiś namiar na to delfinarium

Mogę się podzielić moimi doświadczeniami - otóż zamówienie delfinarium
      zrzuciłem na biuro podróży. Leciałem z Alfastar i po prostu umówiłem się że w
      świadczeniach (i oczywiście cenie;) ) będzie również delfinarium. Jeśli również
      się na taki krok zdecydujesz, to wymuś na biurze, żeby zaklepało delfinarium
      jeszcze przed wylotem!!! To znaczy, żeby pani, która siedzi za biurkiem w
      Polsce zadzwoniła/zamailowała/wysłała SMSa do Swojej koleżanki-rezydentki w
      Sharm.

5. wszelkie inne uwagi dotyczace tematu bardzo mile widziane

Basen jest zbudowany tak, że jedna część ma ok. 1 metra głębokości - tam sie
      wchodzi do wody, a druga część - 6 metrów - i tam się pływa. Niektórzy ludzie
      biorą przed wejściem kamizelkę (bo boją się głębi). Ale ja szczerze odradzam
      kamizelkę - moja żona ją wzięła i żałowała, bo nawet nie mogła się przytulić do
      delfinka...

Weź też pod uwagę, że wielu taksówkarzy w Sharm nie wie gdzie jest Dolfinella.
      Jechałem tam 3 razy z hotelu Palmyra Resort i 3 razy chłopy pobłądziły...
      Bardzo często zdarza się, że mówią, że wiedzą o co chodzi, a potem jadą do
      hotelu Delfin (czy jakoś tak). Koniecznie mów, że chodzi o "Dolfinella in
      Hadaba".

A poza tym... gratuluję wspaniałego pomysłu na prezent!
      A jak powiedział Tuwim - gratulacje są najpiękniejszą formą zazdrości :) ...i w
      jakimś stopniu teraz tak się czuję - co bym dał, żeby się z Wami zamienić... :)

Przyjemności!
      Pozdrawiam,
      Kacper
      • pc_maniac Re: Pływanie z delfinami - Sharm 01.08.05, 14:14
        OP ile bilety wstępu do delfinarium można kupić na miejscu bez problemu, o tyle
        pływanie z delfinami BEZWZGLĘDNIE należy zarezerwować dużo wcześniej, jeszcze z
        kraju.
        • Gość: willy Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: 195.94.211.* 01.08.05, 15:03
          Dzieki za rady, zaraz przystępuję do załatwiania rezerwacji ;-)
        • Gość: yna Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 16:01
          A jak mozna rezerwowac to z kraju jesli nie przez biuro???
          • Gość: willy Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: 195.94.211.* 01.08.05, 16:03
            w moim przypadku to łatwe - lokalny przedstawiciel biura w egipcie ma własna
            stronę w internecie na której mozna wysłać prośbę o ofertę (co też uczyniłem)
            teraz czekam na odpowiedź

poza tym chyba ze 2-3 firmy organizujace wycieczki reklamują się na tym forum,
            wiec jak przedstawiciel biura nie odpowie, zawsze mozna spróbować przez nich
            • Gość: yna Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:05
              willy mozesz podac adres tej strony?
              Bardzo prosze
          • Gość: annie Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 01.08.05, 16:03
            i czy ktos wie ile kosztuje taka przyjemnosc? bo plywanie z delfinami to jedno
            z moich malych marzen.. :)))
            • Gość: willy Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: 195.94.211.* 01.08.05, 16:15
              tanie to nie jest - około 100$ od osoby za 30 minut
    • platynka.iw Re: Pływanie z delfinami - Sharm 01.08.05, 18:53
      Prosze bardzo :-)
      www.tanienurkowanie.pl/dolphinella.php
      Milego pobytu,
      Iwonka
      • jdutkowski Re: Pływanie z delfinami - Sharm 01.08.05, 22:00
        Witaj!
        Adres podany przez platynkę można naprawdę polecić , korzystałem w tamtym roku.
        Tu znajdziesz cały opis :
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=15505806&v=2&s=0
        Pozdrawiam
        Jacek
        • Gość: yna Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:49
          wielkie dzieki ;-))))))))))
          • Gość: willy Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: 195.94.211.* 02.08.05, 09:20
            Serdeczne dzięki za linki i doskonały opis - to naprawdę bardzo pomocne

Pozdrawiam serdeczne !
            • tmi11 Re: Pływanie z delfinami - Sharm 02.08.05, 10:18
              Pamiętaj jeszcze o jednej rzeczy. W Sharm są dwa delfinaria. Jedno w okolicach
              Old Sharm, a drugie w okolicach lotniska. Moi znajomi byli w jednym i drugim i
              zdecydownie bardzoej polecają to w okolicach lotniska prowadzone przez
              rosjanina.
              Pozdrawiam
              tmi
              • Gość: willy Re: Pływanie z delfinami - Sharm IP: 195.94.211.* 02.08.05, 13:30
                W Dolphinnelli brak miejsc do końca sierpnia, można się jedynie zapisać na listę
                rezerwową

Czy ktos ma jakieś namiary na to drugie delfinarium ?
    • Gość: Maxiu ,A MOZE - NURKOWANIE Z DELFINAMI !!! IP: 82.201.159.* 02.08.05, 20:12
      Witam!
      Widze, ze ktos jest zainteresowany delfinami. Tak sie sklada, ze profundivers
      jako jedyni w Sharm mamy prawo do nurkowania z ludzmi w basenie z delfinkami.
      Tak sie sklada, ze mamy miejsca i z rezerwacja nie powinno byc problemu. Jesli
      ktos jest tym zainteresowany, to zapraszam po namiary na
      www.profundivers.com
      jeszcze dzis nie ma informacji na temat kursow nurkowych i plywania z delfinami,
      ale juz jutro pojawi sie ten news. Odpowiem chetnie na maile i smsy.
      Pozdrawiam
      Maxiu
      • czesia1980 Re: ,A MOZE - NURKOWANIE Z DELFINAMI !!! 02.08.05, 20:43
        Witam!
        Nie wiedzialam wczesniej ze w Sharmie jest mozliwosc pływania z delfinkami!
        Teraz juz wiem i nabrałam wielkiej ochoty na takie przezycie, tym bardziej, ze
        zawsze fasynowały mnie te ssaki.Mam tylko pytanie dotyczace rezerwacji,
        poniewaz jade na objazdówke 7+7 i zapewne do momentu wyladowania w Egipcie nie
        bede wiedziec w ktorym tyg mam wypoczynek.Czy w takim razie biorac pod uwage
        napiety grafik i ilosc chetnych jest jakas szansa na zmiane terminu pływania ok
        tygodnia wczesniej? Lece 31.08.
        Pozdrawiam
      • Gość: willy DO MAXA IP: 195.94.211.* 03.08.05, 09:06
        Być może, chętnie, z tym że wysłałem do Was prośbę o informację na temat kursu
        PADI OWD mailem i na GG podane na profoundivers.com i do dziś nie dostałem
        żadnej odpowiedzi (minęło co prawda dopiero parę dni, więc cierpliwie czekam,
        ale ....)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka