Dodaj do ulubionych

nurkowanie w sharm

03.08.05, 18:00
Czy warto tam pójść na kurs nurkowania? Czy warto robić OWD czy tylko tak
sobie ponurkować? Mając rurkę płetwy i maske jest gdzie samemu rybki i rafy
pooglądać?
Obserwuj wątek
    • dremonic Re: nurkowanie w sharm 03.08.05, 18:24
      Hmm no wiec uważam że warto zrobić kursik jeśli ma się kaske :)... bo z tego co
      wiem przewóz sprzętu własnego z Polski do Egiptu kosztuje sporo do tego safari,
      czy jakiś pakiecik to już są koszta większe, lecz zawsze można wypożyczyć
      sprzęt na miejscu :). Nurkowanie z rurką jest tak samo fajne :). Ja mam
      certyfikacik wylatuje dzisiaj o 23:30 do Sharm :) oczywiście bedę nurkował.
      heheh . Tak wiec życzę powodzenia, miłego wypoczynku i pięknych widoków :)
    • Gość: Stiwi Re: nurkowanie w sharm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:45
      Na pewno warto, czy w Egipcie? Jeśli nie chcesz w Polsce, to nie masz wyboru.
      Ja zrobiłem w Polsce i zajęcia na basenie dały mi duży komfort psychiczny na
      początku przed wejściem w ciemne jeziora czy też od razu do morza gdzie
      występują prądy, fale itp :-) Dobrze się oswoić w spokojnej wodzie z tym
      sprzętem, zobaczyć jak działa, więc jeśli już w Egipcie, to chociaż żeby
      pierwsze ćwiczenia były na basenie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=622&w=22050288&v=2&s=0
      • falkins Re: nurkowanie w sharm 03.08.05, 20:54
        A nie szkoda czasu na kurs w egipcie? No chyba ze to ta sama przyjemność...
        • cameltravel Re: nurkowanie w sharm 03.08.05, 23:25
          kurs tam trwa około 4 - 7 dni kosztuje 25 Euro wykupowany w Polsce mniej.
          warto!!!
          Najpopularniejszy tam jest OWD ale można zrobić też CMAS
          w masce fajce i w płetwach nie można pływac tylko.... w mieście w centrum i na
          pustyni wszędzie indziej możesz pływac do woli!!!! :)
          Ewa
    • kreola Re: nurkowanie w sharm 03.08.05, 23:43
      Obawiam sie, ze sam musisz podjac decyzje, bo kazdy ma tutaj inna opinie.

Ja sama zrobilam kurs w Polsce z nurkowaniem w jeziorze i powiem szczerze, ze
      gdybym wiedziala co mnie w tym jeziorze czeka, to zrobilabym w Egipcie.
      Ale kurs byl naprawde super, absolutnie indywidualne podejscie, dowolne godziny
      wykladow i treningow, maja wlasny basen na miejscu, fajna kadre. Nie mam
      zastrzezen, ale to jezioro mnie pobilo - zimno jak diabli a dla mnie to
      straszny dyskomfort. Zerknij na ich strone, robia kursy w Warszawie a otwarte
      wody w Jez. Narie w Kretowinach: www.vertigodiving.pl/news.php
      Plusem jest to, ze na wakacje jedziesz juz jako nurek:)

Moj narzeczony robil kurs w Sharmie, u Maxa: www.profundivers.com/
      Fachowo i cieplo, choc oczywiscie czasu nie tak duzo jak przy kursach w Polsce.
      Poza tym Max jest naprawde wyjatkowa osoba, juz wiele osob go tutaj chwalilo i
      nigdy nie slyszalam, zeby ktokolwiek byl niezadowlony. My niedawno wrocilismy
      z Dahab, wszystkie nurkowania (i nie tylko) organizowal Max. Naprawde wzorowo!

Tak czy inaczej warto pojsc na kurs! Maska i rurka to nie to samo...
      • dunia77 Re: nurkowanie w sharm 04.08.05, 09:52
        > nigdy nie slyszalam, zeby ktokolwiek byl niezadowlony. My niedawno wrocilismy
        > z Dahab, wszystkie nurkowania (i nie tylko) organizowal Max. Naprawde wzorowo!

Napiszesz cos wiecej ? Myslalam o wyjezdzie do Dahab (choc ostatnie wydarzenia
        mnie troche zniechecily...), bo wyglada na to, ze to nie jest taki kiczowaty
        kombinat jak SSH. Jak nurki ? Myslalam, ze Max organizuje nurkowania tylko w SSH
        ? Jak Wam cala sprawa wyszla cenowo ? Byliscie moze z Maxem na Thistlegormie ?
        • kreola Do Duni 04.08.05, 11:49
          Duniu,
          oczywiscie Dahab polecam:) Podobnie jak Maxa, ktory naprawde zorganizuje
          wszystko co zechcesz. Nie nurkowalismy na Thistlegormie, bo my swiezynki
          jestesmy, ale jesli wejdziesz na strone Maxa i obejrzysz galerie fotograficzna
          nurkowan to znajdziesz tam dokumentacje z takiej wyprawy.
          My zwiedzilismy wiekszosc znanych miejsc nurkowych w Dahab, ale nasze
          najwieksze (tzn. najglebsze) osiagniecie to Canyon - ok. 30 m. Zrobilismy to
          nurkowanie dwukrotnie - raz w dzien i raz w nocy polaczone z imieninami jednego
          z uczestnikow.
          Koszty wygladaly nastepujaco - przlot do Sharm el Sheikh - ok. 1 100 zl (w dwie
          strony), transfer do Dahab i powrotny - ok. 200 funtow egipskich.
          Pobyt w bazie - noclegi ze sniadaniami (7 dni) + sprzet + 11 nurkowan - ok. 270
          euro na osobe.
          Oczywiscie do tego jeszcze koszty jakiegos posilku w ciagu dnia, imprezowania,
          ogniska z kozina na pustyni itp., ale nie wiem ile bo nie liczylam. Widac nie
          bylo duzo, bo mnie nie przerazilo.
          Na stronie Maxa masz wszystkie kontakty - telefony, skype, gg itp. Zawsze
          mozesz liczyc na odzew albo od Maxa albo od Krystiana (pracuja razem).
          Pozdrawiam i zycze milych wrazen :)
          k.
          • kreola [...] 04.08.05, 11:51
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ctpnautica Re: nurkowanie w sharm 04.08.05, 11:40
      Witam!
      Jeśli pasjonuje Cię świat podwodny i wybierasz się nad Morze Czerwone, to kurs
      jak najbardziej warto zrobić i ponurkować nieco glębiej niż możesz to zrobić na
      bezdechu z maską i fajką. Masz wtedy okazje zobaczyć znacznie bardziej
      atrakcyjne miejsca nurkowe - ciekawe formacje, korale miękkie, większe ryby,
      których nie spotkasz na niewielkich glębokościach przy snorkellingu.
      Co do kursu na miejscu - osobiście uważam, że najlepiej zrobić w Polsce kurs
      basenowy i teorię (5 modulów teoretyczno-basenowych), a do Egiptu wybrać się po
      zdaniu egzaminu teoretycznego i zaliczeniu ćwiczeń basenowych i spokojnie
      dokończyć kurs na wodach otwartych (4 nurkowania w ramach dokończeniu kursu) w
      komfortowych warunkach Morza Czerwonego - w cieplej, przejrzystej wodzie.
      Jesli jesteś z Krakowa, Warszawy lub Katowic możesz pierwszą część kursu zrobić
      w naszych oddzialach w Polsce a na dokonczenie zapraszamy do naszej bazy
      Nautica Sharm w Egipcie lub ewentualnie Nautica Hvar w Chorwacji.
      Oczywiście mozna też zrobić caly kurs w Egipcie - jednak wówczas zajęcia są
      bardzo intensywne i skompresowane, ponadto trochę szkoda tracić czasu będąc nad
      takim miejscem jak Morze Czerwone na spędzanie czasu na wykladach, oglądaniu
      filmów i studiowaniu wiedzy teoretycznej. Z drugiej strony wiem, że w obecnych
      czasach masa ludzi jest tak zabieganych że nie mają czasu na zrobienie częsci
      basenowej w Polsce. Wybór należy do Ciebie!
      Pozdrawiam i zapraszam na naszą stronę: www.nautica.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka