Gość: Basia IP: 193.24.196.* 21.08.05, 11:27 Jakie filtry do opalania? Lecę w przyszłym tygodniu do Egiptu, nie wiem z jakimi filtrami kupić emulsje do opalania. Już kilka razy byłam w solarium, jestem trochę opalona. Proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paula Re: filtr do opalania IP: *.skarb.neta / *.neta-si.pl 21.08.05, 11:54 Ja mam dosyc ciemna karnację i używałam cały czas 25 i opaliłam się ładnie (oczywiście nie leżałam na bezp. słońcu -tam słońce pali skórę!!!!) Ale po dniu na rejsie na morzu, skóra była lekko podrażniona - czyli 25 dla mnie na bezp. słońcu było mało!!! Moja koleżanka o delikatnej, jasnej karnacji, uzywała 60 na newralgiczne msca i tez nie uniknęła podraznień..Ze słońcem w Egipcie nie ma żartów także myślę, że poniżej 25 na początek nie schodz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syberyjska Re: filtr do opalania IP: *.gorzow.mm.pl 21.08.05, 14:16 Ja mam dosc ciemna karnację i ciagle używalam 15. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: filtr do opalania 21.08.05, 14:33 I ja o bardzo jasnej karnacji i piegach i moja kolezanka o bardzo ciemnej karnacji na poczataku urlopu (poczatek wrzesnia) uzywalysmy filtra 30 dla dzieci i po 3 dniach okazalo sie ze wlasciwie nic nas nie bierze mimo lezenia plackiem na sloncu. Przerzucilysmy sie na 20 i 15 i wtedy zaczelysmy sie opalac. Wiec w sumie nie wiem od czego to zalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: filtr do opalania IP: 193.24.196.* 21.08.05, 16:20 To znaczy, że w Egipcie da się leżeć "plackiem"? Myslałam, że słońce jest za ostre. Zamierzam wziąć 25 i 15 (40 na wszelki wypadek), czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
anuulka Re: filtr do opalania 21.08.05, 17:45 Moim zdaniem da sie lezec plackiem :) Wiatr od morza wieje chyba caly czas (w ciagu 14 dni nie mialam ani jednego bezwietrznego dnia) wiec ta wysoka temperatura nie jest tak odczuwalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: filtr do opalania IP: *.skarb.neta / *.neta-si.pl 21.08.05, 19:42 Myślę, że starczy, ale musisz uważać..Ja wciąż będę broniła swojej opinii, żeby bezposrednio się na słońce za długo nie wystawiać bo ono po prostu pali skórę, a zgubne efekty takiego "smażenia" mozesz odczuć dopiero po kilku latach.. Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Re: filtr do opalania 21.08.05, 18:06 Mam karnację skóry chyba z gatunku ciemniejszych, opalam się łatwo. Do Egiptu jeżdżę w lipcu albo sierpniu i używam filtru ok. 15 na początek i ok. 10 w drugiej fazie opalania ;)) Opalam się troszkę w cieniu - to na początku i równiez leżąc troche na słońcu. Każdego dnia obserwuje skóre i jesli robi się zbyt zaczerwieniona następnego dnia dozuję jej słabsze dawki słońca. Wg mnie nie da sie jednoznacznie doradzić jakie filtry należy użyć bo jest to baaardzo indywidualna sprawa. Ale nie mniej ważne jest stosowanie różnych środków po opalaniu. Dotychczas stosowałam zwykle jakies balsamy. W tym roku po raz pierwszy uzywałam oliwki. I ku mojemu zaskoczeniu nawet dla mnie - mam tłusta cerę - sprawdziła sie idealnie. W Egipcie miałam oliwke dla dzieci. Obecnie uzywam oliwki dla dorosłych firmy Nivea - nowośc podobno. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia112 Re: filtr do opalania 21.08.05, 20:58 Byłam w lipcu, w zeszłym roku podobnie i za każdym razem zaczynałam od 35 a kończyłam na 20. Plus obowiązkowo sztyft 60 na nos i większe znamiona. Plackiem leżeć fizycznie nie dałam rady ( podziwiam tych którym się to udaje ;) ) mimo tego że opalać się uwielbiam. W porze gdy najbardziej smażyło snurkowałam w bawełnianym T-shircie. Karnację mam jasną ale opalam się na brąz bez problemu więc wróciłam po dwóch tygodniach mocno opalona ale nie upieczona ;). Ważne jest też aby przed wyjazdem choć trochę się opalić i przyzwyczaić skórę do słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: filtr do opalania IP: 83.168.104.* 21.08.05, 22:21 co Wy tych biednych ludzi straszycie? nie mam specjalnie ciemnej karnacji, ale zaczynam w Egipcie od 10, po 4-5 dniach kończę na 2. tylko na czubek głowy i na ramiona przy snurkowaniu smaruję 25. bez przesady. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
abirka Re: filtr do opalania 21.08.05, 22:32 wiesz, faceci to z założenia stworzenia gruboskórne ;))). Sorki, to oczywiście tylko żart :) Odpowiedz Link Zgłoś