Dodaj do ulubionych

Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie się)

09.09.05, 13:35
Trwa właśnie dyskusja nad wprowadzeniem zmian związanych z forum HOTELE.
W związku z tym, że jest to forum przeznaaczone jest dla Was kochani
internauci, więc liczę, że wypowiecie się na temat proponowanych zmian, a
może również coś dorzucicie od siebie?!

1. Link na forum EGIPT do forum HOTELE:
Proponuję by zmienić ten link na taki:
O hotelach rozmawiamy tutaj.
lub
O hotelach rozmawiamy na forum HOTELE.

2. Jeszcze bardziej istotna kwestia.
Sporo osób zwracało się do mnie, ze niezbyt dobrym pomysłem jest logowanie
się na forum Egipt-hotele. Wiąze się to z zakładaniem konta na portalu
gazety.pl lub korzystanie z loginu uniwersalnego, z którego jak widać przez
te 2 lata, niektórzy korzysrtać nie chcą. Wiele osób wolałoby, by tak jak na
forum Egipt login nie był wymagany.

3. Admin gazety.pl zaproponował nam całkowicie inny układ strony startowe
forum Egipt-hotele, przypominający układ jaki znajduje się pod tym adresem:
forum.gazeta.pl/forum/71,67447.html?f=699
Zastanawiam się tutaj czy nie dałoby się jednak pogrupować tych nazw w edług
miast, bo co obchodzi wyjeżdżającego do Hurghady, przeszukiwanie hoteli w
Sharm?!

4. Zaproponowano nam również wystawianie ocen hotelom. Jednak to wiąze się z
LOGOWANIEM na własny login. Co już według mnie jest niezbyt fortunnym
pomysłem, gdy 80% osób właśnie z tego powodu nie pisuje na forum Hotele.
Dodatkowo uważam, ze relacja/opis hotelu lepiej przedstawi jego plusy i
minusy niż jakieś cyfrowe oceny.

BARDZO CHCIAŁBYM POZNAĆ WASZĄ OPINIĘ, jak również oczekuję Waszych pomysłów i
propozycji.
Obserwuj wątek
    • cleopathre Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 09.09.05, 14:10
      Bardzo podoba mi się możliwość wprowadzenia takiej opcji jak przy
      plażach.Byłoby to doskonale czytelne i zapobiegałoby dublówaniu wątków.
      Oczywiście obok nazwy hotelu dopisała bym jeszcze skrót od nazwy miejscowości,
      w której hotel się mieści.
      Jeszcze jedno co dla mnie by było plusem:forum hotele powinno służyć wyłącznie
      do recenzji i opisów (subiektywnych wrażeń ) odnośnie hoteli.
      Nie do dyskusji ...
      Pytania typu ten hotel czy inny powinny pozostać na forum Egipt.Tym samym jedno
      forum byłoby do dyskutowania a drugie do wyrażenia opini i oceniania hoteli.
      To,że ludzie pytają o wybór hotelu na forum Egipt nie znaczy ,że szukają opisu
      danego obiektu. Przypuszczam,że tak jak ja przejrzeli wcześniej opinie o
      hotelach na forum hotele.Po prostu czasem trudno się zdecydować i potrzeba
      zdania w stylu: jedź do pallacio , bo tam lepiej wypoczniesz itd.. To często
      pomaga...bo jest skierowane bezpośrednio do danej osoby a nie do ogólu.

Ja tak to widzę

Pozdrawiam
      • pc_maniac Do cleopathre 09.09.05, 14:19
        A jaki sens ma w takim razie dyskutowanie o hotelach tutaj, jeśli miałoby być
        forum HOTELE?
        Czy nie uważasz, że właśnie dzięki dyskusjom można dowiedzieć się jak najwięcej?
        Jeśli dana osoba opisuje hotel, to nie opisze w swojej relacji wszystkiego, co
        innych by interesowało.
        Więc prowadzenie na forum Egipt dyskuji podważa całkowicie sens istnienia forum
        Hotele, z prostej przyczyny - najwięcej informacji zawsze padnie w trakcie
        dyskusji, nie zaś przy opisywaniu obiektu.

Przejrzyj jakikolwiek wątek o hotelu tutaj - zauważ ile informacji znajdziesz,
        których nie trafisz na forum Hotele.

No i najważniejsze - uważam, ze lepiej całkiem zlikwidować forum hotele niźli
        nadal miałoby powodować ciągłe zgrzyty wśród forumowiczów.
        • miriam_73 Re: Do cleopathre 09.09.05, 14:24
          Wiesz co, PC, tego się trochę boję. Sam wiesz ile jest wątków, gdzie pojawia
          się jeden opis, a potem "dyskusja" to ciąg pytań, albo o to kto leci, czy kiedy
          leci albo prośby o kontakty na priva. A chyba nie o taki typ "dyskusji" chodzi.
        • cleopathre Re: Do cleopathre 09.09.05, 14:25
          Jest tam zawarte sporo ciekawych informacji ..więc wielka szkoda likwidować.
          Może spróbujmy ze zmianą forum hotele na wesje ala plaże..i z musem dyskusji na
          temat hoteli tam.
          Jedno wiem ..na pewno nie chciałabym aby forum hotele zniknęło!!!!!!
          • Gość: Mark Re: Do cleopathre IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 16:24
            Napisałem co myslę w wątku gdzie dyskutujecie z Tebe. I jest tam pytanko do
            Ciebie jak będziesz miał chwilę. Jestem na tak, ale chyba bez logowania, bo
            skutek jest wtedy taki jak widac teraz na forum Egipt ;)
    • dunia77 Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 09.09.05, 16:53
      > Dodatkowo uważam, ze relacja/opis hotelu lepiej przedstawi jego plusy i
      > minusy niż jakieś cyfrowe oceny.

A czemu jedno wyklucza drugie ? Punkty pozwalaja na szybkie odsianie ziaren od
      plew, a jak kogos hotel zainteresuje, to sobie wiecej poczyta. Nie kazdy ma czas
      na czytanie kilkudziesieciu opinii o kilkudziesieciu hotelach. Moim zdaniem
      rozwiazanie z holidaycheck jest optymalne.

Reszta kwestii jest dla mnie nieistotna.
      • tebe Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 09.09.05, 17:00
        Jest dokładnie tak jak mówisz. Raz wystawiasz gwiazdki, raz opisujesz każdy
        hotel. Po co komplikować.
        Problem jest tylko struktura bazy ale mam wrażenie, że do przejścia.
    • tebe Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 09.09.05, 16:58
      W kwesti porządkowej.
      Prośba: nie zakładaj kolejnych wątków już na ten temat, bo zaczynam się gubić
      i być może nie tylko ja :-)
      1. To do zrobienia.
      2. To nie do zrobienia.
      3. Tak stawiasz pytanie, że nie można na nie odpowiedzieć inaczej niż "no
      właśnie!". Istota sprawy jest inna: czy uruchamiamy taką bazę a nie jak ona ma
      wyglądać.
      4. Nie ma takiego forum jak 3 bez logowania i bez gwiazdek - niestety.

Pozdrawiam
      • Gość: Kasia1 Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie IP: 217.153.164.* 10.09.05, 19:01
        Więc wtrącę się do tej intensywnej dyskusji: Forum "Hotele" winno być
        zachowane, ale bezwzględnie dostęp powinien byc wolny, bez logowania. Wtedy na
        forum "EGIPT" będzie wiekszy porządek, ale na to nikt gwarancji nie da, bo my
        Polacy jesteśmy strasznie niezdyscyplinowanii.. Ale będziemy się starać! Do
        Pana Administratora miałabym nieśmiałą prośbę: proszę zainstalować jakiś
        automat, który waliłby w łeb wszystkich, którzy nadużywają słów
        niecenzuralnych. Aby obyło sie bez oskarżeń o przemoc wystarczy, aby wypowiedź
        automatycznie znikała po ukazaniu się jednego z kilku przykładowo podanych
        słów. To staje się uciążliwe i czytać się nie chce. Pozdrawiam ciepło
    • cameltravel Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 09.09.05, 17:09
      odp na 1 : Masz rację lub nawet coś w stylu "opisy hoteli zamieszczamy i
      czytamy tu!"

odp na 2 co do loginu nie zgadzam sie- każdy powinien sie logować wtedy
      unikniemy głupich i bezsensownych posądów i insynuacji. Poza tym jeśli ktoś
      chce cos umieścić na forum na poważnei niech użyje loginu stałego - to nie jest
      dośc trudne - a jeszcze to ułatwiłeś użyczeniem loginu dla "każdego"

Odp 3: moim zdaniem zaproponowane przez admina ułożenie jest bez sensu! teraz
      jest bardzo podobnie przecież. Twój pomysł jest w 10 !!! o to właśnei chodzi
      aby hotele były pogrupowane na miasta. ułatwi to szukanie i łatwiej będzie
      umieszczać opinie.

co do oceny hoteli kiedyś uważałam że to dobry pomysł ale każdy z nich ma cos
      czego nie ma inny. może poprostu zostańmy przy szczegółowych opisach?

TO MOJE PRYWATNE ZDANIE
      pozdrawiam ewa
      • Gość: Zibi Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.05, 18:38
        Jedynie Mark prawidłowo odczytał moje intencje z podbiciem wątków o hotelach.
        Poprostu chciałem Wam uzmysłowić jak dużo wątkó sami zakładacie o hotelach,
        choć niektórzy tak starają się by Wam pomóc właśnie w jakichś zorganizowanych
        formach dyskusji o nich.
        Czyli jedni chcą Wam dać narzędzie do rozmów o "istotnych" sprawach hotelowych,
        a forumowicze jak zwykle mają to w nosie i sami robią bajzel, bo tak im
        wygodniej - tu ukłon (z kaprysem na twarzy do sz.p. Wojtka, który uważa, ze jak
        wolność to czemu by nie wykorzystać jej do robienia grochu z kapustą).

A już najbardziej rozśmieszyło mnie założenie wątku "Zibi nie rób bałaganu" -
        kochani, to WY SAMI ten bałagan robicie, ja Wam jedynie pokazałem w którym
        miejscu!

Co do pytań postawionych w pierwszym poście.
        1. Owszem, link do forum HOTELE powinien być widoczny nawet dla słabo
        widzących. Może jakieś większe litery czy cuś?

2. O ile forum EGIPT również przejdzie na login (co podobno Tebe, według słów
        Maniaka obiecywał już kiedyś) to forum Hotele z loginem ma sens. W innej
        sytuacji forum HOTELE będzie nadal młodszym, nie lubianym przez większość
        pasierbem.

3. Układ według nazw będzie tak samo nieczytelny jak jest obecnie. Przecież
        posortowane hotele (poza wyjatkami, gdzie założyciel całą nazwę napisał z
        dużych liter) niczym by się nie różnił od obecnego. A biorąc pod uwagę, że
        Egipcjanie lubują się w pompatycznym nazewnictwie, będziemy mieli pięć Coral
        Beach pod rząd.
        Stawiam zdecydowanie na podział według miast (ostatecznie rejonó, bo przecież
        taka Nuweiba, czy Makadi aby nie musi występować oddzielnie.

4. Punktacje wystawiane hotelom - hm, a czy nie będzie tak, że wielu osobom
        przez wprowadzenie tej punktacji nie zechce się już opisywać hoteli, lecz walną
        jedynie punktację dla niego?

dodałbym tu jeszcze punkt 5, o którym Maniak zapomniał, a ma chyba również
        istotne znaczenie.

5. Niech wątki sprzed półtora roku nie znikają bezpowrotnie, bo z tą
        archiwizacją traci sie masę informacji, a przecież hotel stoi nadal.
        • Gość: Zibi I jeszcze małe P.S. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.05, 18:50
          Nie wiem czy niektórzy z Was zauważyli, ale nasze społeczeństwo należy do
          większych cwaniaków z tendencją do lenistwa.
          Przyjrzyjcie się wątkom o hotelach właśnie na forum Egipt, a zauważycie, ze od
          pewnego czasu zaczęło ukazywać się masę wątków typu "Ten czy tamten hotel".
          Niby drobiazg, ale wskazuje jednoznacznie, że wielu z tych zakłądaczy bardzo
          dobrze wiedziało, ze na gazecie znajduje się forum Hotele, ale w "kulturalny
          sposób" chcieli obejść zasadę pisania na Hotelach, więc wymyślili sobie, ze jak
          napiszą w tytule w (czasem nawet 3) hotele, to przecież taki wątek nie będzie
          sie andawał na forum Hotele.
          Czy to cwaniactwo? Ależ oczywiście, przecież wysyp tych wątkó zaczyna narastać,
          a jeszcze rok temu praktycznie ich nie było. Więc nie mówcie mi, ze to potrzeba
          informacji. Bo co, rok, pół roku temu nikogo nie interesowały wątki porównawcze?

A skąd moje przeświadczenie o lenistwie?
          Bo tutaj nawet logować się nie trzeba, więc jeśli oba te fora będą się różniły
          w wymogach logowania, to nie wróżę by jakiekolwiek zmiany na forum HOTELE,
          przyniosły oczekiwany skutek. W bajki to ja nie wierzę i uważam, że nie
          konstrukcja, nie przejrzystość forum HOTELE zaświadcza o jego popularności, ale
          właśnie gorsza dostępność do pisania postów.
          • Gość: supeł Re: I jeszcze małe P.S. IP: *.szczecin.mm.pl 10.09.05, 18:49
            Byliśmy parę razy w Egipcie ,chętnie napiszę o hotelach ,ale wstyd? ..nie umiem
            się zalogować.A dyskusje są potrzebne ,bo z opisu nie zawsze wynika np.czy
            plaża jest odpowiednia dla małych dzieci,czy jest wejście do wody ,takie aby
            dzieci czuły się bezpiecznie.Nie chcę lecieć kawał świata i kąpać się w
            basenie.Niby drobiazg ale ważny.Nadawać gwiazdki hotelom,nie wiem czy jest sens?
            To bardzo osobiste odczucia ,jedna osoba będzie się zachwycać dla drugiej
            będzie to tylko 2**.A może coś żle zrozumiałam?Pozdrawiam.
            • madzia112 Re: I jeszcze małe P.S. 10.09.05, 19:02
              -Jestem za tym aby link do F-H był dobrze widoczny - niektórzy maja problemy ze
              spostrzegawczością ;)

- Pomysł aby zgrupować hotele według miast też bardzo dobry - oszczędzi sporo
              czasu szukającym

- Nie wiem dlaczego posiadanie stałego nicka jest problemem dla niektórych
              użytkowników. To w pewnym stopniu ograniczy działalność 'dowcipnisiów'

- Dyskusje sa pożyteczne - dzięki tej możliwości dokładnie dowiedziałam się jak
              wygląda plaża i zejście do wody w wybranym prze ze mnie hotelu. A usuwanie
              pytań przez moderatora utrzymuje porządek w wątku

- Zdecydowanie jestem przeciwko wystawianiu ocen - to barzdo subiektywna sprawa
              i wprowadzi więcej zamieszania.

A podsumowując sprawę - pamiętajmy że czasem 'lepsze' jest wrogiem dobrego -
              więc może nie wprowadzajcie aż tak rewolucyjnych zmian.
              • pc_maniac Coś mało tych wypowiedzi 12.09.05, 08:18
                Coś mało tych wypowiedzi, a chciałbym poznać opinię jak największej ilości
                forumowiczó, zanim zdecydujemy się na wprowadzenie zmian.
                • pacio Re: Coś mało tych wypowiedzi 12.09.05, 10:22
                  Pc, trzy uwagi w tym jedna do tebe:

1. Powiększcie czcionke reklamującą hotele
                  2. Pc, kasowanie kazdego pytania nie jest najlepszym rozwiązaniem czasem trzeba
                  zostawić pytanie, odpowiedź może zmylić.
                  3. Do tebe darujmy sobie gwiazdki i kategorie, są na stronach biur które
                  sprzedają dany hotel. Liczy się opis i możliwość załączenia np. 3 zdjęć jak na
                  forum podróże.
                  (właśnie modemowcy mnie przeklinają)

zdry
                  Pacio
                  • pc_maniac Do Pacio 13.09.05, 14:13
                    > 2. Pc, kasowanie kazdego pytania nie jest najlepszym rozwiązaniem czasem
                    trzeba
                    > zostawić pytanie, odpowiedź może zmylić.

Ależ w tym punkcie się z Tobą całkowicie zgadzam. Jeśli w odpowiedzi nie jest
                    zawarte pytanie lub odpowiedź jest jedynie rozwinięciem tematu pytania, to
                    zostawiamy pytanie. Inaczej czytający nie wiedziałby o czym mowa w odpowiedzi.
                    Jednak jeśli w pytaniu jest np.: "Czy w Empire są ręczniki plażowe dostępne dla
                    mieszkańców hotelu?"
                    a odpowiedź jest przykładowo taka: "tak Empire oferuje bezpłatnie ręczniki
                    plażowe swoim turystom". To odpowiedź zawiera wszelkie informacje, nie
                    wymagające już pozostawienia pytania.

Możemy tą zasadę oczywiście zmienić, ale miej na uwadze, ze w tedy
                    przekopywanie informacji na pewno będzie minimum o połowę trudniejsze, gdyż
                    pytania to jakieś 60% postów na forum Hotele.
                    • pacio Re: Do Pc i tebe 13.09.05, 22:19
                      Hm, nie widziałem forum w pełnej krasie. Oczywiście ze przykład jaki podałes
                      jest oczywisty, mam namyśli np. Czy mozna wysłać mail do hotelu z prośba o
                      konkretny pokój. Jeżeli zostawiasz odpowiedź która brzmi "oczywiście nie ma
                      problemu z odpowiedzią, oto mail menago@superhotel.net" to bedzie problem. To
                      mała drobna uwaga.
                      A pomysł z max 3 zdjęciami z jednego loginu do hotelu przejdzie??? To co
                      pokazują biura podróży woła o pomste do nieba, stare nieaktualne beznadziejnie
                      zrobione slajdy.
                      Tebe, pomyśl

zdry
                      Pacio
                • kaya333 Re: Coś mało tych wypowiedzi 13.09.05, 13:59
                  Jedyne ( moim zdaniem) co można usprawnić w FH, to widoczność na stronie.
                  Chociaż Ci co chcą to znajdą.
                  Czy potrzebne jest segregowanie wg miejscowości? Moim zdaniem jako dodatkowa
                  opcja bardzo chetnie, ale niech zostanie też opcja alfabetyczna.
                  Przyznawanie Gwiazdek dla hoteli jest pomocne, ale może nie tylko za klasyczne
                  na wszystkich forach czystość, rozrywka itp, i dodać np pokoje, rafa, ogrody -
                  zieleń ?
                  FH to skarbnica doświadczeń, bez względu na to czy zostanie usprawnione, czy
                  tez nie, jest rewelacyjne.
    • tebe Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 13.09.05, 11:45
      Witam
      Link w nowym wyglądzie zrobiony. Mam nadzieję, że to pomoże.
      Kolejne elementy, które mogą pomóc, to wprowadzenie logowania tutaj (wtedy nie
      byłoby to gorsze forum niż tamto) oraz ew. moderator - ktoś z was, kto
      odsiewałby niezgodne z zasadami posty oraz pomagał się znaleźć w tym wszystkim
      nowym użytkownikom.
      Pozdrawiam
      • Gość: Turysta Co do moderatora to kilka osób by się znalazło IP: *.toya.net.pl 13.09.05, 13:27
        Na pewno jednym z najbardziej tutaj lubianych i cenionych forumowiczów jest
        Scorpio1956.
        Z jego pomocy i relacji skorzystało naprawdę sporo osób, a że człowiek skromny
        i nie wdający się w pyskówki, więc kandydat chyba idealny?!

PC_Maniaka nie zgłaszam, bo sam kilkakrotnie pisał, że urodziła mu się córeczka
        i nie ma czasu przez to.
        Dla uspokojenia rozpalonych głów warto byłoby znaleźć również jakąś kobiełkę do
        tej roli.
        Radioaktywny jeszcze tu bywa? Też by się nadał, jako stary wiarus z paczki
        egiptomaniaków.
        Może Anuulkę? Dobrze się sprawdzała jako moderator na nieistniejącym już forum
        PC_Maniaka. Corrina_f1
        • pc_maniac Re: Co do moderatora to kilka osób by się znalazł 13.09.05, 19:45
          Tak, popieram propozycje Turysty co do moderatorów.
          Ponieważ forum Hotele powinno być integralną częścią forum Egipt, do listy
          dodałbym Miriam_73.
          Oczywiście o ile te osoby wyraziłyby zgodę na takie zajęcie.

Myślę, że Scorpio i Miriam, czy Anuulka wykazały się wielokrotnie stoickim
          spokojem i nigdy nie dały się ponieść nerwom, nawet w okresach bardzo
          burzliwych awantur na forum (mnie kilkakrotnie jednak nerwy puściły ;o), więc
          są to chyba idealne osoby na to stanowisko.
          • wojtek37k do pc_maniac 13.09.05, 20:23
            Forum Egipt Hotele jest , jak już wiele razy napisałem , bardzo potrzebne ,
            zwłaszcza wyjeżdżającym poraz pierwszy (jak ja) , ale myślę jednak , że jego
            rola powinna być opisowa . Uważam , że krótkie dyskusje , które często
            przeradzają się w coś więcej niż wymiana informacji o hotelu (przede wszystkim
            z tego powodu) , powinny odbywać się na forum głównym . Niedopuszczalne jest
            atakowanie innych forumowiczów za sam fakt pisania na tym forum i to trzeba
            zmienić , inaczej zostaniecie towarzystwem własnej adoracji , bez dopływu
            świerzej krwi , innego spojrzenia . Nie można zawłaszczać forum tylko z powodu
            długiego stażu .
            Jutro już wylatuję , sam posmakuję tego o czym piszecie , nastawiam się
            głównie na nurki .
            Pozdrawiam serdecznie Wojtek
          • jabbur Re: Co do moderatora to kilka osób by się znalazł 14.09.05, 18:15
            Witam,

Cieszę się, że macie pomiędzy sobą osoby, którym ufacie na
            tyle co by powierzyć im opiekę nad forum
            Czy Scorpio,, Miriam i Anuulka są też zainteresowani? :)
            j/a
            • miriam_73 Re: Co do moderatora to kilka osób by się znalazł 14.09.05, 20:58
              Chętnie, wprawdzie z czasem różnie była, ale czego nie robi się dla pasji :)))
    • scorpio1956 Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 14.09.05, 21:27
      Dzięki za obdarowanie mnie takim zaufaniem.Czuję się zaszczycony.Wprawdzie od
      pewnego czasu rozczarowany postami na naszym Forum(nie tylko Hotele)zraziłem
      się troszeczkę do niego ,i dniami nie zaglądałem tu( co byłoby nie dopomyślenia
      niedawno).A z moim stoickim spokojem... to hmmm....,też go mi zabrakło po
      postach niektórych .
      Odnośnie dyskusji na temat hoteli.Wyraźnie chcę powiedzieć ,że nie jestem
      przeciwnikiem na ogólnym forum dyskusji,porównań,zapytań szczegółowych o
      hotele.To też wnosi wiele.Czasami po konkretnym zapytaniu,czasami o
      pierdoły,można uzyskać dużo informacji.Informacji takich,których opisując
      konkretny hotel nieświadomie można pominąć.Pierdół,które dla mnie mogą być
      drobiazgami,a dla innych istotną sprawą.Dam przykład.Zapytano mnie odnośnie
      hotelu Holiday Inn Amphoras (nie na forum ,tylko na poczcie) o udogodnienia dla
      inwalidów.Opisując ten hotel nie wpadłbym na pomysł aby tę kwestię
      opisać.Dlatego tego typu pytania na ogólnym forum bym dopuścił.
      A wracając do tematu. W miarę moich możliwości chętnie pomogę w moderowaniu
      nowego forum.
      Pozdrawiam
      • jabbur Re: Pytanie o zmiany na forum HOTELE(wypowiedzcie 15.09.05, 16:41
        Witam,
        Dziękuję chętnym, oczekujcie poczty ;)
        j/a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka