Dodaj do ulubionych

Info dla wszystkich lecących do Egiptu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:01
Witam!

Kilka dni temu wróciłam z Egiptu. Chciałabym ostrzec wszystkich przed
niebezpieczeństwem jakie czeka na wszystkich latających do tego kraju. Nie
mam zamiaru nikogo straszyć ,a jedynie otworzyć oczy. Jak wszyscy wiedzą
każdy samolot przed wylotem powinien przejść przegląd techniczny. Tymczasem w
Egipcie tego się nie robi. My już siedzieliśmy na miejscach,już mieliśmy
lecieć,ale okazało się ,że coś jest nie tak.Wezwano mechanika ,który przybył
po 2 godzinach. Okazało się ,że lotnisko w Hurghadzie nie posiada żadnego
mechanika i samoloty nie są sprawdzane. Oczywiście okazało się ,że samolot
nie był w stanie polecieć.Kiedy pomyślę ,że przez takie zaniedbywanie
obowiązków mogłoby mnie nie być już na tym świecie to robi mi się aż słabo.
Jestem wdzieczna pani Kasi,pani kapitan, samolotu lini Central Wings za
niebywałą czujność i uratowanie nam życia.

pozdrawiam
Marta ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: ob Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:39
      Fajne.Ale sobie też pani Kasia życie uratowała.Więc jesteście kwita,nie trza
      dziękować :)))
      • Gość: Marek Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:56
        ROTFL ;) Będę nudny ;)
        a jak juz sie upewnisz to wroc i podziel sie wiedza a nie przypuszczeniami:)
        Rozumiem ,że siedziałaś w kokpicie, dali Ci słuchawki i od poczatku do końca
        byłaś jedną z osób zaangażowanych w tą sprawę ? Jeśli tak -to pozostaje mi
        jednynie Cię przeprosić za brzydkie podejrzenia co do prawdziwości Twoich
        rewelacji, jeśli nie ......... dopowiedz sobie sama. Jeśli to ze strachu przed
        lataniem-po prostu nie lataj ;) Pzdr
    • annakrystyna Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu 24.01.06, 14:20
      Akurat Centralwings jest ostatnią firmą, która zasługuje na pochwały.
      Niedzielny lot z Hurghady opóźniony, zero przeprosin, beznadziejna załoga.
      • magda.e Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu 24.01.06, 15:02
        taaak... cięzka sprawa..... to się może zdarzyć TYLKO w tym beznadziewjnym i zacofanym Egipcie, co????? kobieto nie strasz ludzi!!! i tak bez tego wielu boi się latac samolotem! a jeszcze zapytam: skąd masz taką informację, że lotnisko w Hurghadzie nie posiada mechanika??? nie wiem może miałam szczęscie, byłam w egipcie dwa razy (za miesiąc lecę po raz trzeci) i jak dotąd .... żyję!!!!!! pozdrawiam
    • iberia29 Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu 24.01.06, 15:10
      jak ma mi sie cos stac to mi sie stanie obojetnie czy we wlasnym domu, jadac do
      pracy czy w Egipcie.....
      • Gość: Marta_ Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 15:48
        Gdyby lotnisko w Hurghadzie posiadało mechanika samolot zostałby sprawdzony i
        nie musielibyśmy czekać 2 godziny na jego przybycie. Nawet załoga była
        tymzszokowana.Też uważam że jeżeli ma się mi coś stać to się stanie ,ale nie
        rozumiem jak można doprowadzać do takich sytuacji. Gdyby ktoś spędził tak jak
        my ponad 24 godziny na walizkach czekając na przybycie innego samolotu to
        miałby na ten temat inne zdanie. Ja byłam 4 razy w Egipcie i nigdy nie byłam w
        takiej sytuacji ,a za piątym razem coś takiego mnie spotkało.
        • Gość: ol Centralwings IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 16:33
          To chyba u nich normalne. Maja dwa samoloty, lataja na okrągło, nawet jak
          mechanik sprawdzi to nie poleca o czasie. W lecie leciałem na Rodos, wylot o
          5.00, spóznienie 3 godziny, jakbym wiedział, nie zarywałbym nocy, aby dojechac
          na lotnisko, powrót 2 godziny póżniej. Stewardesa wylewa wrzątek na pasazera, w
          ogóle syf, a nie linie lotnicze.
        • Gość: Mario Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.06, 17:23
          Dziewczyno, kto Ci takich bajek naopowiadał, że lotnisko nie ma mechanika???
          Zapewniam Cię, że nie ma takiej możliwości i żaden samolot, czy leciałby z
          Warszawy, Chicago, Hurghady czy Taszkientu, NIE ZOSTANIE DOPUSZCZONY DO WYLOTU
          PRZEZ WIEŻĘ KONTROLI.
          Egipt znany jest ze ściemniania i kolorowania różnych sytuacji i to, co Wam
          powiedziano najlepiej tego dowodzi. Lotnisko, które nie posiada mechanika po
          prostu nie jest lotniskiem.
    • colin1974 Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu 24.01.06, 18:26
      Trzy razy lecieliśmy liniami AMC Airlines ale w tym roku już nie latają
      ponieważ żaden z samolotów już się do tego nie nadaje zastąpiły ich samoloty
      Fishera -będzie dobrze
      • Gość: Turysta Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.toya.net.pl 25.01.06, 10:59
        "lotniksko nie posiada mechanika" - cóż to jak najprawdziwsza prawda.

BO KAŻDE LOTNISKO POSIADA KILKUNASTU (conajmniej) mechaników, a nie jednego.
        Takie porty lotnicze jak np. Okęcie posiada ich kilkudziesięciu, więc nie
        ściemniaj kochana paniusiu, że na lotnisku w Egipcie, naprawami zajmują się
        kelnerzy, czy kucharze.
        • Gość: a. Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: 82.201.159.* 25.01.06, 17:53
          a więc tak:
          1. lotnisko w hurghadzie nie ma mechaników
          2. każde LINIE LOTNICZE mają swoich mechaników na pokładzie swoich samolotów -
          np. boeingi mają jednego, airbusy mają dwóch takich mechaników
          3. nikt tak jak mechanik danego samolotu nie zna lepiej danej maszyny
          4. w hurghadzie nie sposób dostać brakujących czy wymiennych części dla różnych
          modeli samolotów
          5. samolot przed wylotem jest sprawdzany przez kapitana lotu i mechanika i oni
          zobowiązani są do powiadomienia wieży o gotowości do lotu
          6. jeżeli samolot ma np. wadę techniczną wieża nie wyrazi zgody na start
          samolotu dopóki maszyna nie zostanie naprawiona
          7. ostatnio rosyjskie linie lotnicze nie wyleciały właśnie z powodu złego stanu
          maszyny zgłoszonego przez załogę samolotu. turyści musieli ponownie zapłacić 15
          dolarów za wizę i dobę hotelową. następnego dnia został po nich wysłany inny
          samolot, tamten czekał 4 dni na lotnisku w hurghadzie na części wymienne i
          mechaników z rosji. ponieważ linie lotnicze zdecydowały że transfer części
          wyniesie zbyt dużo samolot wrócił do kraju bez pracującego jednego silnika
          oczywiście bez pasażerów na pokładzie

ps. na lotnisku okęcie jest wielu mechaników którzy obsługują tylko polskie
          linie lotnicze LOT...

pzdr
    • Gość: ika Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.01.06, 19:29
      Gościu "a" pewien jesteś tego co piszesz ? bo mi ciarki chodzą!
      • Gość: Marek Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:47
        Pierdoły pisze- pewnie jeszcze kapitan sam tankuje, weź facet się przespij
        lepiej jak masz głupoty wypisywać
        • madzia112 Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu 25.01.06, 20:18
          Taaak... powstał kolejny wątek 'ku przestrodze'. Ludzie, dlaczego pasażer udaje
          eksperta w dziedzinie samolotów ?! Co zwykły śmiertelnik nie pracujący w branży
          może powiedzieć o stanie technicznym samolotu ????? Że tapicerka na fotelach
          podniszczona ? Że na skrzydle zardzewiałe plamy ? Już to wszystko nie raz
          przerabialiśmy. A ten wątek widzę założyła kolejna 'ekspertka' - dramatyczny
          ton, zwykłe straszenie ludzi...
          Też kiedyś naczytałam się podobnych 'fachowych relacji' i miałam stracha przed
          lotem. Jak się okazało niepotrzebnie.
          • Gość: Karol Re: Info dla wszystkich lecących do Egiptu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:04
            Autorka tego wątku nie napisała z jakiego źródła posiada informacje, czy od
            załogi samolotu, czy od osób trzecich.
            Gdy ja wracałem pół roku temu z Hurghady egipskimi liniami, to nas
            poinformowano o awarii samolotu w powietrzu (pisałem o tym na forum).
            Samolot naprawiono na lotnisku w Kairze. Miało to trwać pół godziny, a trwało 7
            (nie można było opuścić samolotu). Następnie już nowy pilot, po wymianie całej
            załogi, wyjaśnił szczegóły awarii.
            Natomiast w kwestii mechanika pokładowego, to mój znajomy pełnił taką funkcję,
            ale ją zlikwidowano i musiał szukać innego zajęcia. W samolotach pozostało
            jedynie 2 pilotów, a bez mechanika pokładowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka