Gość: Ala Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.funduszmikro.pl 28.02.06, 13:41 Jak pogoda, jak woda? i jak wrażenia? Dzięki za chęć pogadania?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turysta 258 Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 13:50 I tylko tyle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.toya.net.pl 28.02.06, 13:55 Gość portalu: turysta 258 napisał(a): > I tylko tyle ? Pewnie więcej opisał na forum Hotele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:10 proszę o konkrety Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac A może Tomku jakąś relację/wspomnienia w odcinkach 28.02.06, 19:55 A może Tomku jakąś relację/wspomnienia w odcinkach byś napisał? Takie relacje najlepiej przybliżają to miejsce, dla tych, którzy tam się wybierają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: 194.242.52.* 02.03.06, 11:26 Napisałem tak mało bo nie spodziewałem się większego zainteresowania ale juz nadrabiam zaleglosci. Hotel jak już pisano wcześniej o niskiej zabudowie, na uboczu co akurat dla mnie nie stanowiło problemu i bylo raczej zaleta. Do Naama Bay kursują taxi ok. 15-20 LE w jedna strone i hotelowy bus dwa razy dziennie ale nie jest juz niestety darmowy przejazd moim zdaniem b. drogi 4 euro za osobe w obie strony. Do Old Sharm na nogach jakieś 15-20 minut ja z 5 dzieckiem robilem ten dystans w 30 minut. Wcześniejszy skrót przed hotelem Aida nieaktualny robią tam jakieś wykopki. Z taxi można zrezygnować wystarczy ruszyć głową i poszukac darmowych busow z innych hoteli kursujących do Naama lub wyjsc na glowna droge wylotowa Peace road i kurs do Naama kosztuje 1 LE. Do naama bay jezdza mini-busy w kolorze bialo-niebieskim oraz taksowki, ktore wygladaja tak samo busiki powinny miec tablice z napisem arabskim za przednia szyba, a taksowki napis taxi i nalepke z cenami. poza tym co jakis czas kursuje normalny wiekszy autobus w ktorym kupuje sie bilet i moze byc kontrola. Cena 1 LE. Hotelowy bus na plaze darmowy odjazdy 9,10,12,14,15,16,17 powrot 15 minut po tych godzinach. Plaza ladna Diamond Beach nie jest hotelu Iberotel Grand Sharm tylko Creative Grand Sharm. Rafa Parudise i Turtle Bay. Moim zdaniem ladniejsza ta na lewo od pomostu czyli Turtle Bay w strone hotelu Ritz Carlton. Odleglosc do ich pomostu jakies 150-200 m spokojnie wiec mozna przeplynac i wrocic. Maja lepsza piaszczysta plaze za to gorszy pomost. Nie robia zadnych problemow, tylko blagam nie dotykajcie rafy zostawcie cos dla potomnych :-). Jedzenie hotelowe dobre albo nawet b. dobre chociaż się powtarza co jest norma. Sniadania od 7-10 podobnie dinner. Mimo ze się powtarzaja potrawy nie udalo mi się wszystkiego spróbować. I nie prawda jest ze na sali balagan jest szef w bialej koszuli który nad wszystkim czuwa. Co do wyboru pokoju to chyba nie mamy większego wpływu gdyz po pierwsze mielismy moim zdaniem dobry pokoj bo z tarasem a po drugie czeka już w pokoju kolacja. Pokoje z tarasem nr zaczynaja się od 3001 w gore te na poziomie basenu od 1001 poziom recepcji 2001 w gore. Taras ogromny jakies 24 m2 pokoj dwa razy wiekszy, dwa oddzielne lozka i ewentualnie dostawka, ladna lazienka, TV 20 kanalow kanałów tym 2 polskie viva i polonia. Te pokoje bez tarasu są mniejsze i moim zdaniem troche gorsze bo jak macie otwarte drzwi to przechodzący ludzie zaglądają wam do pokoju. I niebezpieczeństwo ze ktos może zawinąć jakis suszacy się recznik itp. A propos radze pilnowac rzeczy na basenie nam zaginal recznik który zostawiliśmy by zarezerwowac lezak co nie zdążyło się w zadnym z hoteli. Trzeba się pozniej nakombinowac niezle bo oplata jest znaczna. Jednej Polce zginęła bizuteria gdy zasnęła na materacu. Nie podejrzewam raczej obsługi hotelu raczej gosci. Reczniki basenowe sa również na plaze i radze zabrac je z soba. Wymieniane są u goscia na basenie za karte. Z wnoszeniem napoi do hotelu nie ma problemu tylko nie robic tego tak oficjalnie w przezroczystej reklamowce. Do plecakow nie zaglądają. Najbliższy sklep obok hotelu Amarsina przy okazji warto go zobaczyc ciekawa architektura i mini zoo z tylu. Pokoje sprzątają dosc dokladnie i nie ma znaczenia czy da się bakszysz czy nie. Drobna sumka 1 LE na pewno nie jest dla nas wydatkiem dla nich to sporo biorac pod uwage ze niewiele zarabiaja. Duzo zieleni, animacje srednio co drugi wieczor polecam choc troche glosno zwlaszcza jeśli ma się jak ja pokoj tuz nad amfiteatrem. Ale po 23 już jest cicho i pieknie. Z wycieczek polecam rejs z nurkowaniem do Ras Mohammed cena za całodzienny rejs 2 snoorkowania i jedno zejście pod wode oraz lunch za dwie osoby i dziecko 70 $. Można załatwić na plazy hotelowej. Pozdrowienia dla Sama. Druga wycieczka to grand jeep safari. Klasztor św. Katarzyny, kolorowy kanion (to chyba najlepsza rzecz polecam goraco) Nueiba z której widac Arabie Saudyjska i Dahab i obowiazkowa wizyta w sklepie. Do klasztoru zabrac dlugie spodnie i jakas koszule bo nie wpuszcza i kaza wypożyczyć jakaz galabije do kanionu najgorsze rzeczy i adidasy zadnym wypadku klapki lub sandaly. Cena jw. po dlugich negocjacjach. Biuro naprzeciwko hotelu. I na koniec delfinarium. Jest w polowie drogi do Old Sharm naprzeciwko hotelu Aida. Pokazy codziennie oprocz niedzieli o godz. 15. Cena oficjalne 15 euro lub 18 $. Ale wystarczy w kasie powiedziec ze chce się rozmawiac z Tomkiem i cena spada do 15 $. W hotelu nie można zamienic $ na LE chociaż placic można jak najbardziej. Najbliższe miejsce do wymiany to hotel Mexicana. Slaby kurs 5.5 Odpowiedz Link Zgłoś
kapral72 Re: Wrocilem z Sol Verginia 02.03.06, 13:54 Musialem zalozyc konto na gazecie wiec teraz juz nie Tomek tylko kapral72 :-) Ktos pytal o pogode. Jeden dzien porzadnie wialo ale to rzadkosc i znajomy Arab powiedzial ze w lutym jest 5 dni zlych i sie sprawdzilo co do joty. Nastepnego dnia pogoda sie poprawila i do samego konca (moze z wyjatkiem 26.02 kiedy spadlo kilka kropel deszczu) bylo pieknie temp w dzien w okolicach 28 w nocy godz. 22.30 w Naama bylo 22-23 st woda 22 niezaleznie od glebokosci wiem bo widzialem na komputerze u poznanego w samolocie nurka. Nie brac duzo rzeczy raczej jakis plyn do plukania i klamerki w tej temp wszystko schnie momentalnie. No chyba ze ktos sie wybiera na gore Mojzesza to wypada wziac cieple ciuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam23 Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 18:00 Pytanie o te wycieczki czy były z polskim przewodnikiem ? I druga rzecz proszę o szczerą odpowiedź , czy warto jechać do tego hotelu czy lepiej trochę dopłacić i wybrać inny.Najbardziej obawiam się plaży , jeżeli możesz opisz jak wyglada . Dodam jeszcze że mam solidną zaprawę po kamienistych plażach w Chorwacji. Namawiam znajomych na te wyjazd , oni jeszcze nie widzieli Egiptu , a z kolei ja nie widziałam Sharmu więc nie chciałabym abyśmy się niemiło rozczarowali. Poniekąd będę sie czuła za to odpowiedzialna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kapral72 Re: Wrocilem z Sol Verginia 06.03.06, 10:28 Wycieczki bez polskiego przewodnika, angielski slabo znam ale jakos sie dogadalem i zrozumialem. Jesli ktos chce wycieczki z polskim przewodnikiem to opcja z rezydentem i cena x2. Wolny wybor. Napisze po raz ostatni mozecie jechac do tego hotelu w ciemno i nie bedziecie zawiedzeni. Nie ma sensu brac lepszego hotelu bo np plaza jest niewiele lepsza a rafa taka sama. Plaza blizej pomostu i diving clubu jest bardziej kamienista ale to male kamyczki niemniej polecam buty na rafe albo jakiekolwiek tenisowki z Polski chociaz zwykle klapki tez wystarczaja, kamienie jednak sa tylko blisko wody jakis 1 m od wody jest juz piasek i dzieci moga sie swobodnie w nim bawic. Ja swojemu dziecku kupilem plastikowe klapki ale nie polecam lepsze zwykle tenisowki bo nie dostaja sie male kamyczki do buta. Obok w strone hotelu Ritz jest taka mala zatoczka zejscie po schodach, z lezakow obok masazysty dobrze ja widac i tam jest juz wiecej piasku szczegolnie podczas odplywu. Moze uda mi sie wrzucic troche zdjec z hotelu i z plazy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam23 Re: Wrocilem z Sol Verginia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 15:55 Dzięki bardzo za rady jeśli można kilka zdjęć z hotelu bądź z plaży będę bardzo wdzieczna adres kam23@neostrada.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kapral72 Re: Wrocilem z Sol Verginia 07.03.06, 08:41 oto link do zdjec forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=91&w=37840330&a=37972419 Odpowiedz Link Zgłoś
kapral72 Re: Wrocilem z Sol Verginia 08.03.06, 11:32 ten link lepszy community.webshots.com/album/548362138MscuFF Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izka 17.03 lece do sharm:-) IP: *.elgrom.eu.org / *.za.digi.pl 09.03.06, 12:30 czesc:) lece do Sharm 17:) i słyszałam ze na miejscu jest lokalne biuro podrózy gdzie wycieczki fakultaywne połowe taniej i da sie targowac??prawda??? jakies namiary???mozna zaufac ludziom z plazy oferującym wyjazdy???dzieki za kazde info :) a moze ktos leci 17 z Wawy do Sharm????pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egreg Re: 17.03 lece do sharm:-) IP: *.toya.net.pl 09.03.06, 12:43 Czy z siedmiolatkiem wybrać się na Górę Mojżesza, czy to będzie zbyt męczące dla niego? Odpowiedz Link Zgłoś
kapral72 Re: 17.03 lece do sharm:-) 09.03.06, 13:33 Czytac ze zrozumieniem. Na safari bylem z biura ktore jest naprzeciwko hotelu. Za nim w glebi jest perfumeria .W biurze najlepiej pytac o Jasia :-)chociaz pracuje tam ich wiecej Oczywiscie Jasioo jest jeden. Super facet. I wcale nie dlatego ze katolik. Mnie sie trafil jako przewodnik szef biura Adam. Poczatkowo zalowalem ale pozniej sie okazalo ze tez jest bardzo w porzadku swietnie sie opiekowal corka i to w czasie jazdy jaki i w kanionie. Wyprawa na nurkowanie z kolesiami z plazy pytac o Sama taki niewysoki usmiechniety. Gory Mojzesza dla dziecka nie polecam, chociaz sam nie bylem to slyszalem ze wyprawa ciezka, to nie schody tylko stopnie dosyc wysokie i meczace do tego przerazliwe zimno na szczycie. Czeka sie kilka godzin na wschod slonca. Odpowiedz Link Zgłoś