Dodaj do ulubionych

Szukam egipskiego imienia dla chłopca

13.04.06, 19:58
Hej
większośc z was już wie - ale może pomożecie i tak
Poszukuje egipskiego imienia dla Chłopca. Ma sie urodzić w końcu lipca na
początku sierpnia. już 2 razy był w egipcie a po urodzerniu się poleci tam
mając niespełna 3 miesiące
Ponieważ jesteśmy rodzicami egiptomaniakami mamy już też parkę w domu o
wymażonych imionach - teraz szukamy imienia egipskiego - ale najlepiej nie
muzułmańskiego. pomożecie??
aha ważne jest aby miało jakieś znaczenie i najlepiej abym poznała to
znaczenie.
Dzięki !!
Ewa
Obserwuj wątek
    • nefer_milczek Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 13.04.06, 20:18
      Paneb
      Nefer
      Sobek
      • Gość: deo Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.devs.futuro.pl 13.04.06, 21:34
        Oj głupoto ... nie znasz granic .... moze Leoncio i Isaura

weź sobie imiona z Aidy Ramades albo Ramphis ....

choc dobrze by było najpierw pomysleć troche
        • Gość: ? Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.06, 22:07
          Czemu ublizasz? Jak nie wiesz, nie masz pomyslu to zachowaj milczenie a nie
          obrazasz zalozycielke watku. Jak nie mozesz pomoc to NIE PRZESZKADZAJ.
          • Gość: deo Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.devs.futuro.pl 13.04.06, 23:01
            Gościu ... stwierdzenie faktu nie jest ubliżaniem .....

Nadawanie w Polsce imion powstałych wskutek ogladania jakiegos serialu czy
            facsynacji jakims tam krajem jest głupotą i prawdopodobnie zaszkodzi
            dziecku i narazi go na stresy np w szkole ... Ty Bin Laden albo ty
            faraon itd itd ... i o tym pisze niezaleznie czy to sie matce i
            autorce nadawania takich imion podoba czy nie ....
            ... a zrobi i tak co zrobi ....

PS. Gosciu czytanie ze zrozumieniem to szkoła podstawowa chyba , ze
            potrzebujesz okularów .... najtańsze 50 pln chyba !!!
            Podałem dwa imiona egipskie ....

pzdr deo
            • Gość: Tadzio Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 00:50
              Myślę ,że Deo jednak ma rację ,forma może trochę nie teges ;) .... ale z
              drugiej strony jak słyszy się co ludzie wymyslają .......
              A tak poważnie - śmieszą mnie ludzie ,którzy dla swego ego, robią dziewcku
              krzywdę- więc nie rób też takich głupot. MOże brzmieć fajnie ,egzotycznie itp-
              ale ludzi to będzie to tylko smieszyło-bo jest pretensjoinalne po prostu,
              chyba ,że planujesz wyjazd na stałe, wtedy będzie jak u siebie
              , popatrz na te pseudosławy , jakie imiona ponadawali dzieciom- one na pewno
              nie będą z tego dumne. Fajnie mieć małego Ramzesa w domu, pewnie, tez bym
              chciał, ale tak mozna sobie nazwać psa (chociaż nie wypada) bo dziecku zrobię
              krzywdę w imię swoich tymczasowych pomysłów. Camel, bez obrazy ,ale strasznie
              ciekawi mnie ile ty masz lat ..............
    • kkaminska Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 13.04.06, 22:28
      Ewa , z takim pytaniem to nie to forum . Tu Cie zjedza ;)

Polecam poszperac na :

islam.about.com/cs/parenting/a/babynames.htm
      123-baby-names.com/
      www.babyzone.com/babynames/theworld.asp?Action=List&Country=Arabic

Pozdrawiam :)
      • szpiro osama to brzmi dumnie 13.04.06, 22:31
        Tylko Osama .Jak szkrab podrosnie to mu imiennik praca zalatwi.
    • platynka.iw Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 13.04.06, 22:30
      E tam... ja bym sie ani troche nie zastanawiala i dala na imie Ramzes. Juz z
      samego imienia bije duma i potega... tylko czy w Polsce mozna dac takie imie
      dziecku?
      Pozdrawiam Cie ewciu i duuuzo zdrowia!
      Iwonka
      • szpiro Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 13.04.06, 22:33
        Ramzes to imie dla buldoga.
        • pc_maniac Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 08:26
          Zgadzam się z Deoandem.
          Żyjemy w innej kulturze i jakoś faktycznie np. Ramzes pasuje mi bardziej do psa
          niż dziecka.

Jeśli jednak się upierasz, to daj mu egipskie imię na drugie, nie na pierwsze.
          Nie pozbawisz go dzięki temu imienin, bo wątpię by w polskim kalendażu imieniny
          przypadały również dla staroegipskich (bo chyba nie chodzi Ci o arabskie?!)
          imion.

P.S. Acha, imiona staroegipskie miały konkretne znaczenie, np. Nefer - piękna,
          Amenhotep - syn Amona itd.
          • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.04.06, 22:17
            Czesc! chyba miales na mysli-Nefertem???
            dokladniej znaczy,kwiat Lotosu
            • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 02:32
              mam super strone z interesujacymi informacjami.
              Jezeli znasz niemiecki,to wejdz pod:www.die-aegyptenseite.de.vu
              tam sa tez tlumaczenia imion staroegipskich
          • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.04.06, 22:28
            Maniac,ale z tym "Twoim"tlumaczeniem imion cos nie tak ;)))
            Amenhotep´ow bylo kilku,ale nigdzie nie bylo w tlumaczeniu-syn Amona.
            cos musialo sie Tobie pomylic.Znaczenia imion mialy glebszy sens zreszta.
      • Gość: :)) Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.icpnet.pl 14.04.06, 08:33
        Pozdrawiam Cie ewciu i duuuzo zdrowia!
        > Iwonka
        Tak tak zdrowie potrzebne szególnie psychiczne.
        "Belfegor" będzie ładnie?
    • platynka.iw Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 09:18
      Dlaczego, jezeli pomysl odbiega od waszej "linijki" myslenia i dzialania, to
      stac Was tylko na wysmiewanie i ew. glupie pouczanie? Dajcie dziewczynie spokoj.
      Chce mu dac egipskie imie-niech da. I pyta o propozycje imienia-a nie co pasuje
      co nie i jak ma dac na drugie. A jezeli nie znacie egipskich imion-to nie
      odpowiadajcie na post. Lub nauczcie sie czytac tematy postow.
      Iwonka
      • Gość: asas Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 14.04.06, 09:24
        napisala egipskie a niekoniecznie staroegipskie.. prosba byla aby nie
        muzulmanskie.. sa tez imiona ktorych uzywaja koptowie..
        niektore imiona maja podobne brzmienie do polskich a niektore sa nawet takie
        same np. maya, haneen dla dziewczynki (tylko nie wiem czy te akurat sa
        muzulmanskie). jesli sobie przypomne cos jeszcze dopisze.

a do tych co potrafia tylko krytykowac. wasze dzieci mozecie nazywac sobie jak
        chcecie. a jak nazywaja inni - nie wasz interes. watpie by autorka watku
        nazwala corke hatszepsut albo amenhotep albo wspomniany ramzes.
        • szpiro osama to brzmi dumnie 14.04.06, 09:31
          niech bedzie osama.
          • Gość: asas Re: osama to brzmi dumnie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 14.04.06, 09:34
            odnosze wrazenie ze jestes nudny i sie powtarzasz.
            • Gość: ;djoo Re: osama to brzmi dumnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 09:59
              Ludzie sory że to mowie ale jak ta kobieta da tak dziecku na imie to jest
              nienormalna. Pomyślcie jak to dziecko będzie przezywane w szkole? Wszyscy będa
              go pytać czy jest z egiptu! Ludzie dajcie se spokuj z takimi pomysłami.
              Tym sposobem myślenie to ja swojemu synowi dam na imię Carlos albo Raul bo
              lubie Hiszpanie! Najpierw pomyśleć a potem z takimi głupimi pytaniami na
              forum.....
    • mariuszgr Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 10:14
      Proponuje Mustafa albo Abdul.
      • Gość: y5j5 Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.06, 11:49
        Proponuje Totmes lub Seti.
        żenada.......
    • szaga33 Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 15:51
      może Sameh, Ibrahim, Moataz, Amro (chociaż nie wiem czy to egipskie)
    • Gość: kangur Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.cable.wsm.wielun.pl 14.04.06, 16:00
      Niektóre kobiety powinien obowiązywać ustawowy zakaz rodzenia dzieci.
      • Gość: ella19 Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.interpc.pl 14.04.06, 16:39
        Ewa,poszukaj na www.arabia.pl na forum,widzialam tam kiedys watki o imoinach
        dla dzieci.Moze Kamil?Wystepuje w krajach arabskich i w Polsce.No i nie jest za
        bardzo wyrozniajace sie;)Wez pod uwage to,ze Twoj syn niekoniecznie musi byc w
        przyszlosci milosnikiem krajow arabskich,Egiptu..Chociaz pewnie bardzo byscie
        tego chcieli,ale przeciez moze interesowac sie czyms calkiem innym,a kraje
        arabskie traktowac calkiem obojetnie.A wiesz jakie sa dzieci np w podstawowce
        jesli chodzi o imiona i nazwiska..Potrafia byc naprawde okrutne;)
    • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.04.06, 16:36
      jezeli dla chlopca, to najbardziej odpowiednim uwazam -Onuris(Anhuret).
      jezeli wierzyc w znaczenie imion,to wyrosnie na uczciwego.Onuris znalazl i
      oddal sloneczne oko boga Re,ktore ten w napadzie zlosci zgubil.
      • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 14.04.06, 20:21
        ja uwazam,ze imie,ktore ja znalazlam jest z tych"normalnych"i ladna legenda
        jest z tym imieniem zwiazana.Sorry,jezeli sie przemadrzam;))))
        Wszystkim -super jaja zycze.
    • clelia Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 20:13
      Aida
      Izyda
      Ozyrys
      Estera (to imie pochodzi od Isztar)
      Ramzes
      Amon
      Asenata
      Serapia
      Serapion
      • clelia Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 14.04.06, 20:14
        Przepraszam, nie zauważyłam że dla chłopca. Więc zostaje:

Serapion
        Amon
        Ramzes
        Ozyrys
        • cameltravel Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 15.04.06, 14:51
          przejżałam wasze propozycje są fajne - byłam też na stronie 123 ...
          fajna ! - niestety moje wątki są kasowane dość natrętnie :(
          pC - mały ma miec na pierwsze imię NATAN szukam drugieg o imienia. Nie chce
          mieć dziecka z imieniem z isaury .... lub coś w ten deseń.
          Chciałabym aby drugie imie było nietypowe i aby przypominało mi zawsze te
          fantastyczne chwile spędzone z nim w Egipcie.
          pozdrawiam Wszystkich
          Ewa
          • Gość: deo Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.06, 15:01
            Natan
          • miriam_73 Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 15.04.06, 15:22
            wątki bedą kasowane tak długo, jak długo nie zastosujesz się do zalecenia
            administratorów portalu Gazeta.pl/. Nie udawaj głupiej, dostałaś maila z
            ostrzeżeniem na skrzynkę pocztową.
            • Gość: ... Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 00:11
              słonko- że też inni moga umieszczać swoje zdjęcia w linkach i reklamowac w nich
              swoje usługi... ja usunełam wątek odsyłającyy do strony hurghada.pl - choć jest
              to jedyna strona na której można znaleźć info o hurghadzie od A do Z.
              usuń swoje linki a pogadamy - poza tym, to że gram w otwarte karty nie powinno
              mnie dyskwalifikować.
              Poza tym gdybym była na twoim miejscu uważałabym co i do kogo piszę, bo chyba
              wszyscy wiedzą z kim wpółpracujesz i kogo reklamujesz. Ja nie szukam tu reklamy
              - jedynie udzielam info na temat tego co wiem. Z twojej strony jest jednak
              złośliwością kasowanie moich wątków. Czym nie stosownym była wypowiedź o
              ramadanie, soczewkach, amr diabie itd??
              chyba że komuś nie podoba sie mój nick??
              a chyba tylko TOBIE.
              Ewa
              PS jak ostrzegałam mogę pisac z kilkunastu nicków i kilku komputerów - jak na
              razie kasujesz wszystkie moje wątki nawet te pisane jako gościa ....
          • pc_maniac Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 15.04.06, 18:00
            Jeśli się nie mylę, to Natan jest chyba jakąś formą odmiany imienia Nataniel.
            Ładne, podoba mi się.

CO do drugiego imienia, Ramzes naprawdę mógłby doprowadzić do deprechy gdyby
            dziecko na dworze spotkało się z pieskiem o tym imieniu, ale ... Ozyrys mi się
            podoba.
            Choć dla starożytnych pewnie byłoby to świętokradztwo nadawać imię boga
            człowiekowi. Ale nie przejmuj się, starożytni już wyginęli, więc protestować
            nie będą.
            • ra.kr Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 15.04.06, 18:08
              jest takie piekne imie czlowieka wystepujacaego w powiesci miasto prawdy, ja nadal bym mu imie Nefer
              • Gość: bolo Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 217.139.165.* 15.04.06, 19:30
                Odpowiednie bedzie imie ALLI
                • pc_maniac Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 15.04.06, 19:55
                  Tylko co ma Alli do Egiptu, to czysto arabskie imie (Ali).
                  • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 02:36
                    mam super strone,jezeli znacie niemiecki.
                    Bardo interesujace.jak rowniez, imiona bogow i faraonow z ich znaczniem
                    www.die-aegyptenseite.de.vu
                    • Gość: BeataG Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 16.04.06, 02:38
                      Miriam,do kogo to bylo? Mam nadzieje,ze nie do mnie
                      • miriam_73 Re: Szukam egipskiego imienia dla chłopca 16.04.06, 15:20
                        Nie, Beatko, do Ewy, która udaje cierpiętnicę gdy tymczasem dostała od
                        administratorów z abuse wyraźną informację mailem co ma zrobić.
    • Gość: Samira Do Cameltravel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.04.06, 23:45
      Ewo, przepraszam, jeśli przeoczyłam bo może pisałaś, ale czy dobrze rozumiem,
      że Twój syn będzie (jest) pół - Egipcjaninem ?
      • Gość: ewa Re: Do Cameltravel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 00:14
        nie, nie jest. Poprostu był już 2 razy w egipcie i tam czułam sie najlepiej w
        ciąży - wiesz zero mdłości itd.

Na drugie imię w tej chwili wybrałam Gamil Lub Gamael. Ale nie wiem czy to sie
        nie zmieni.

Chodzi mi tylko o takie imię które będzie uzupełnieniem. Nie wiem sama mam
        jakieś taki ciągoty do sentymentów np córka na drugie imię ma tak jak położna
        która ja odbierała po 14 godzinnym porodzie...
        a Syn jak pierwszy nie ma wogóle drugiego

Ewa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka