Dodaj do ulubionych

Krótki raporcik

10.05.06, 09:08
Wróciłem,więc ...przynudzę
Wyjazd do Sharmu 25.04 z Katowic godz 20.00,linie Fischer,biuro Exim,hotel
Coral Beach Montazach na pograniczu Sharks Bay i Ras Nasrani.
Wylot opóźniony i 0,5 godz,przylot ...10min przed czasem.Sprawne rozlokowanie
w hotelach.Hotel Coral Beach Montazach jest super.Opiszę go oczywiście na
hotele-egipt.Rafa przy hotelu wspaniała.Miło byłem zaskoczony.Myślałem,że na
Ras Um Sid jest najładniejsza,a tu...zupełnie dziewicza.Co roku snurkuję na
Ras Um Sid i niestety rafa ta ulega dużej degradacji.Za dużo statków tam
prztypływa.To nie tylko moje obserwacje.Nurkowie to potwierdzają.
Rafy w Ras nasrani nie są jeszcze tak zniszczone.
Tym razem nastawiłem się tylko na wypoczynek,więc przede wszystkim
snurkowamnie i nurkowanie.Nurkowałem z Aqua Sharm(poprzez Exim).Są tam polscy
nurkowie.Nami opiekował się Paweł.Znałem go ,bo w tamtym roku nurkowałem z
nim w Big Blue.Żadnych zastrzeżeń.Byłem w Dahab kilka dni po
wybuchu.Najbardziej(oprócz ludzi) ucierpiały sklepy na końcu bazaru,tuż przed
promenadą.Koło mostku ,gdzie były następne wybuchy stoi już
marmurowa,pamiątkowa płyta.
Obstawa w Dahab,w Sharmie bardzo duża,nie tylko z powodu wybuchów,ale w tym
czasie przebywał w Sharmie prezydent Mubarak.Co chwile kontrole,zatrzymywanie
pojazdów.Do centrum Naama Bay ruch samochodowy zamknięty.
Byłem bez wizy,nie było żadnych problemów./
Z Eximu(byłem z nimi 2razy)jestem zadowolony.Zadnych problemów,dostałem
gratisową wycieczkę do kl. św.Katarzyny,o torbie podróznej nie
wspominając.Rezydent Abdul-Jordańczyk mówiący po polsku-super.Punktualny i
bardzo pomocny i uczynny.Monika H.,która była z nami w klasztorze też bez
zarzutu.
Pływałem jeszce z delfinkami.Rezerwowałem i płaciłem w Polsce.Przepyszna
zabawa.
Jak coś mi się przypomni to dopiszę.
community.webshots.com/user/scorpio1956100
Obserwuj wątek
    • egipt-hotele Re: Krótki raporcik 10.05.06, 09:28
      witaj scorpio!
      Czekam na relacje o holtelu, bo zastanawiam się czy wybrać Coral Beach
      Montazach czy Holiday Inn Amphoras. Czy położenie Coralu blisko lotniska, nie
      było problemem? Bardzo ciepło już było? Pozdro
      • scorpio1956 Re: Krótki raporcik 10.05.06, 09:39
        W tamtym roku byłem w Amphorze i z czysty sumieniem mogę powiedzieć TYLKO
        Coral Beach Montazah.Lepsze jedzenie,lepsze rafy 2 baseny w tym jeden
        olbrzymi.Hotel mniejszy niz Amphora,przez to odległości restauracja-rafa -basen
        mniejsze.Plaża super,płaska,bez klifu,piasek tak jak nad naszym Bałtykiem.Można
        kilometrami robic spacery wzdłuż plazy,aż do Nabaq.Lotnisko blisko,ale samoloty
        w ogóle nie przeszkadzają
    • Gość: clthr Re: Krótki raporcik IP: 83.238.246.* 10.05.06, 10:24
      witaj!
      napisales ze po przylocie nie kupiles wizy, czyli przebywales na terenie tego
      kraju na podstawie deklaracji "SINAI ONLY". jade do TAby 1305 i raczej nie
      zamierzam opuscic terenu polwyspu,z ew. fakultetow mysle o nurkowaniu - czy nie
      bede mial problemow z tym ze w paszporcie nie bede mial wizy
      • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 12:00
        Nie będziesz miał problemu,chyba,że będziesz chciał zobaczyć Kolorowy
        Kanion,który jest w innym protektoracie.
      • ziuta33 Re: Krótki raporcik 10.05.06, 15:55
        A możesz naisać coś więcej o deklaracji? Pierwszy raz o niej słyszę a wyjeżdżam
        już 13.06. Będą to bardzo cenne informacje.
        No jak możesz to napisz może jeszcze jaka była w tym czasie pogoda.
    • miriam_73 khem, khem, a kiedy foty??? ;-) 10.05.06, 15:39

• Gość: Gosc Re: Krótki raporcik IP: *.gorzow.mm.pl 10.05.06, 17:00
      Witamj ponownie w kraju zapewne wiele osób obawia się o bepieczeństwo i ja też.
      czy jednak tam jechać?
      • pc_maniac Re: Krótki raporcik 10.05.06, 18:53
        Gość portalu: Gosc napisał(a):

> Witamj ponownie w kraju zapewne wiele osób obawia się o bepieczeństwo i ja
        też.
        > czy jednak tam jechać?

Twoje pytanie jest tak sformułowane, że możnaby podejrzewać, że nasz znamienity
        Scorpio ma konszachty z terrorystami i będzie wiedział gdzie lub czy wogóle
        ponownie uderzą.
        Zapewniam Cię, że nie utrzymuje z nimi kontaktu i tak jak my wszyscy, nie ma
        pojęcia co może się zdarzyć, za miesiąc, rok...

Nikt nie zagwarantue Ci pełni bezpieczeństwa. Jak widać pomimo zwiększonej
        ochrony, po zeszłorocznych wybuchach, środki ostrożności na półwyspie znów
        zawiodły.
        • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:14
          Pc ma rację.Nikomu ani nie powiem-jedź,nic tam się nie stanie.Nie powiem też
          nie jedź,ryzykujesz.Zabezpieczenia większe są,ale jak tak się dobrze przyjrzeć
          to hm...jest wesoło.Jeden gra w węża na komórce,trzech śpi z tyłu auta.Ale
          pozory są.Do mojego hotelu każdy Arab(nawet znany im rezydent Eximu)był
          dokładnie rewidowany z obmacywaniem,za przeproszeniem.A cóż z tego jak od
          strony morza mógł wejść każdy.Były budki ze znudzonymi policjantami,ale nawet
          bez broni.A ,że za Coral Beachem,Conradem i Baronem jest kilka km dzikiej
          plaży,to tam dostać się nie stanowi problemu.
          Ja,może naiwnie,nie bałem się,czułem się bezpiecznie.Ale taką mam naturę,że
          myślę innym to się stało,mnie nie.Może do czasu.Ale wierzę ,śmiejcie się ze
          mnie,w przeznaczenie.Dlatego będąc w Rumunii w czasie słynego obalenia
          Causescu,poleciałem na plac,żeby to na własne oczy zobaczyc,o zamieszkach w
          Pradze nie wspomnę.
          Odnośnie pogody.Pierwszy tydzień dużo chmur,choć upalnie.Pogorszenie pogody
          zakończyło się ....BURZĄ!!! z piorunami i 5minutową ulewą.Egipcjanie wyskoczyli
          z hotelu podziwiać ten ewenement.Wczoraj ,jak wylatywałem Sharm pożegnał mnie
          też deszczem.Widocznie smutno mu było,że wyjezdzam.
          • Gość: clthr Re: Krótki raporcik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:37
            deszcz?? nie spodziewalem sie;) a jaka byla temperatura powietrza i wody w
            okresie, wktorym przebywales?
            • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:44
              Ano był deszcz,zjawisko baaaaaardzo rzadkie,szczególnie o tej porze roku.
              .Burzę piaskową 4lata temu przeżyłem.Ale burza z piorunami,z granatowymi
              chmurami,jak u nas w lipcu-to było super.Temp. powietrza,wody?.Nie wiem,nie
              było termometru.
              Było upalnie,woda w morzu cieplutka,w basenach chłodniejsza,orzeźwiająca.
            • Gość: Ktoś Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 20:40
              Temp. powietrza w nocy ok 28 st.C. Woda ok 24-25. Byłem koniec kwietnia -
              początek maja.
    • johana7611 Re: Krótki raporcik 10.05.06, 20:17
      dzie w Polsce rezerwowałeś delfiny i za ile od osoby? z góry dzięki za info
    • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 20:23
      Rezerwowałem 2 miesiące przed wyjazdem w Polsce w biurze:
      www.tanienurkowanie.pl/
      Przy okazji dziękuję P. Victorii,za pomoc
      Byłem na liście rezerwowych.Płaciłem po 89$ za osobę w przeliczeniu na złotówki.
      Na listę pływających pomógł mi się dostać Tomek i Emilia,pracujący w polskim
      Delfinarium:
      www.dolphinella.com/index.php
    • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:36
      Witam .Jadę do hotelu CBM 06 cerwca dlatego sledzę pilnie wszystkie nowinki
      dotyczące kurortu i hotelu. Chcialabym wiedziec czy w hotelu są animacje
      (jedziemy z dziećmi)jak wygląda sprawa jedzenia ,czy na trrenie hotelu jest
      dyskoteka ,i czy hotel jest jeszcze w budowie.Czy do centrum nurkowania
      jest daleko?Chcielismy jechac do Jerozolimy czy jest tam na tyle bezpiecznie?
      • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:23
        Zabieram się do opisania hotelu na forum o hotelach,ale cosik nie mam czasu.
        Dlatego odpowiem tu.
        Animacji dla dzieci nie widzialem.Może dlatego,że dzieci bylo bardzo mało.Inna
        rzecz,że po zamachach, Włochów,którzy stanowia 90% gości totalnie wywiało.Na
        początku było ich full.Po 02.05 w hotelu zrobilo sie pusto!.Na kolacji 4 zajete
        stoliki.W porywach moze 5.
        Animacje dla doroslych były rano na plaży w formie,nazwijmy to areobiku,i
        namolnego przymuszania do gry w siatkę.Po południu 20min. bajerów w basenie.
        Wieczorem,przy basenie disco,hm... w iście włoskim stylu,czyli Italiano disco.
        Muzyka i styl żenujący.Przynajmniej dla mnie.Raz był pokaz derwisza.
        Byłem w Sharm kilka razy i takiego jedzenia jeszcze nie miałem.Duży wybór i
        smacznie przyrządzone.To mocny punkt tego hotelu.Choć po szybkiej ewakuacji
        Włochów różnorodność potraw się obniżyła.Ale i tak było super.
        Budowa nowej części się skończyła,no prawie.Jest już 7 rzędów bungalowów przy
        samym morzu.Pierwszy wychodzi na sama plażę.Jest już tunel pod
        drogą ,łączący "starą" i "nową" część.Nie ma skończonej recepcji w nowej części
        i restauracji na plaży.
        Na plaży jest Centrum Nurkowe "Albatros"(mówią w j.ang,wł,i ros.).Można
        skorzystać za 30$ z nurkowania Intro z pomostu(20min.,5-6m zanurzenia).Można u
        nich zrobić kurs.
        Czy jest bezpiecznie?.
        Hm...
        Patrz post niżej.
        nie doradzę,nie odstraszę,nie namówię.....
        Ja OSOBIŚCIE czułem sie tak jak zawsze CUDOWNIE!!!!!
        I może w tym roku wrócę do Sharmu.I chyba po raz pierwszy zrobię coś ,czego nie
        robiłem.Wybiorę ten sam hotel.
        Ludzie!!!.Ta rafa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        A reszta to już szczegół.
        • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:37
          Hura!świetnie to opisaleś oto mi chodzilo. Bardzo dziękuje choć pewnie jeszcze
          będę korzystać z twoich porad (a wlosi dobrze ze wyjechali) pozdrawiam .Aha z
          którego biura korzystac na miejscu?
          • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:48
            Nie odpowiem z którego biura skorzystać.Jest ich bez liku.Abba(z polskimi
            przewodnikami)istnieje wirtualnie,nie mają biura,kontakt tylko
            telefoniczny.Luna Rossa organizuje wyjazdy z polskimi przewodnikami.Nie pracuje
            tam już p.Hania.
            Ja korzystałem z fakultetów z....Eximu.
            • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:11
              Zapytam jeszcze czy jest możliwosć wypożyczenia rowerów ? czy zemsta faraona
              dosięga również w tym hotelu ?sam kurort dużo ludzi?a jak pokoje ?z góry dzięki
              za info.
              • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:28
                Przy plaży ,na bulwarze łączocym hotele CBM,Baron i Conrad jest wypożyczalnia
                małych,średnich i dużych rowerów.Można też wypożyczyć skutery elektryczne dla
                dzieci,a dla dorosłych skutery benzynowe.
                Byliśmy w Egipcie kilka razy i żadnej zemsty,ale tylko do tego
                roku.To "szczęście" przydarzyło się mojej żonie.O 3rano 40st. gorączki no
                i...wiadomo ...wydalanie wszelkiej konkretnej i nie konkretnej treści wszelkimi
                możliwymi sposobami.Po 1 dniowym leczeniu Streptoqinem szybki powrót do zdrowia.
                A w kurorcie,czyli przede wszystkim w Naama Bay ludzi mnóstwo,na Old Markecie
                też.
                Pokoje oki,duże,czyste.Każdy pokój balkonik z ratanowymi fotelikami i
                stoliczkiem.Tylko łabędzi z ręczników nie robią,niestety.
    • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:42
      Muszę jeszcze opowiedzieć jedną historię,choć z Egiptem nie za wiele ma
      wspólnego.Obserwowałem(choć nie jestem ciekawski)pewną parę Włochów(ok.30tki)On
      leży na leżaku,ona nad nim stoi.Był to dialog "monologiczny".Ona-54 min.,chyba
      na bezdechu gadała,gadała,gadała.On-dwa razy wtrącił "si".I nie podziwiałem jej
      ładnego biustu(była w toplesie)ale pracę rąk i szybkość słów równy prędkości
      pocisków z kałasznikowa.Nie jeden Polak chyba by wyskoczył w tym czasie na 2
      browarki ,i to mocne, do baru.
      • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 22:57
        ha ha ! może ja też będe miala ubaw.
        • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:24
          Aha ,jakieś fotki możę będą? pozdrawiam
          • Gość: scorpio1956 Re: Krótki raporcik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:31
            Fotki będą oczywiście,jak je uporządkuje.jest tego jak zwykle za dużo.
            Jestem ciekaw jak mi wyszła olbrzymia manta,którą miałem możliwość z 2m
            oglądać.Ale to mam na analogówce.Muszę te filmy wywołać.
            • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:47
              SUPER!bliższego spotkania z taką mantą sie boję chociaż mam zamiar nurkować.Mam
              nadziej.e ze rekina też nie spotkam.Wszystko inne może być.
            • Gość: doni77 Re: Krótki raporcik IP: *.wirion.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:57
              Co powinnam jeszcze wiedzieć?;)
      • Gość: sebas Re: Krótki raporcik IP: 217.97.203.* 11.05.06, 08:46
        > I nie podziwiałem jej ładnego biustu(była w toplesie)
        W jakichs przewodnikach/poradnikach wyczytalem ze tam lepiej nie ryzykowac
        topless (kraj muzulmanski itp) wiec jak to jest? Nie to zebym byl osobiscie
        zainteresowany rozbieraniem sie ;) jedynie ogladaniem ;))
        • Gość: Turysta Re: Krótki raporcik IP: *.toya.net.pl 11.05.06, 10:52
          Co do toplesu, to już było tyle obszernych wątków, że naprawdę nie ma sensu od
          nowa bić piany.

Wystarczy w wyszukiwarce wpisać słowo toples.
        • Gość: Turysta Do Sebasa IP: *.toya.net.pl 11.05.06, 10:55
          > W jakichs przewodnikach/poradnikach wyczytalem ze tam lepiej nie ryzykowac
          > topless (kraj muzulmanski itp) wiec jak to jest? Nie to zebym byl osobiscie
          > zainteresowany rozbieraniem sie ;) jedynie ogladaniem ;))

Jak na razie nawet w krajach muzułmańskich faceci mogą chodzić topless, więc
          się nie przejmuj ;)
    • Gość: PHOTON widze ze wyjazd udany.. IP: 83.238.144.* 12.05.06, 18:42
      ... jestes zadowolony to dobrze ale zastanawiam sie poco snorklować skoro mozna
      isc na "dno" z tego co pamietam to nie masz licencji a ja bede cie
      namawiac,osobiscie juz bez nurkowania zyc nie mogę... wiec na nastepnym
      wypadzie koniecznie kursik albo jescze lepiej w polsce (lepsza nauka w
      trudniejszych warunkach skutkuje pozytywnie na pelnym morzu)... ja bede na
      miejscu za 18 dni i mam nadzieje spedzic pod wodą 10dni swojego urlopiku...

pozdrawiam i do zobaczenia na zlocie egiptomaniaków
      PHOTON
      • Gość: scorpio1956 Re: widze ze wyjazd udany.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 20:10
        Oj,chyba zrobię ten kurs ,ale następną razą.Paweł z Aqua Sharm,który mnie od
        razu rozpoznał,powiedział,ze następnym razem nie popłynie z nami jak nie
        zrobimy kursu.
        Nie mam wyjścia.
        Ale musze się pochwalić,że w tym roku pobiliśmy rekordy w długości tras
        snurkowych.Rafy przy Coral Beach Montazah były tak cudowne,że traciliśmy
        poczucie i odległości i czasu.
        • egipt-hotele Re: widze ze wyjazd udany.. 12.05.06, 22:36
          Hej scorpio,
          koniecznie kurs dopiero jak zanurujesz głboko, stracisz poczucie czasu i
          odlegosci. Polecam. Ja już nie mogę doczekać się następnego wyjazdu, nie wiem
          czy wytrzymam do września.
    • Gość: alf Re: Krótki raporcik IP: *.uwm.edu.pl 13.05.06, 15:44
      tak ciebie słucham i ...zazdroszczę tej wyprawy...ja też lece ale do
      \hurghady/ . do dahab niestety nie pojadę,,,,za daleko....i tam biją białych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka