Dodaj do ulubionych

Znizki dla stalych klientow

24.05.06, 15:37
Czy macie jakies doswiadczenie? Czy biura podrozy oferuja znizki jesli
jedziecie z nimi po raz drugi, trzeci lub kolejny? Jesli tak to jakiego rzedu
sa to znizki?
Pytalam dzis w Sun & Fun - bylam z nimi dwa razy - raz przez wakacje.pl raz
bezposrednio. Powiedzieli abym wystosowala pismo, ze kazdy wniosek jest
rozpatrywany indywidualnie. Wczoraj w katalogu Exim widzialam ze osoby ktore
jada juz 2 raz z nimi maja znizke 5%.
Ciekawa jestem........
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Znizki dla stalych klientow 24.05.06, 20:09
      To trochę "śmieszne" z tym pismem, piszę w cudzysłowie bo raczej mam na myśli,
      że to kpina. Masz się sama upominać o zniżki ? To raczej oni powinni wyjść z
      taką inicjatywą, chyba mają jakiś system i widzą kto jeździ często...
      • derduch Re: Znizki dla stalych klientow 24.05.06, 20:29
        Dokładnie tak jak piszesz, do tego na bonusy można też liczyć e strony agenta u
        którego wykupujesz wyjazdy.

Ps. To nie jest aluzja, zadowolony jestem z "mojego" agenta ;-)
        • Gość: annie2003 Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.wawzh.rdsas.com / 213.17.173.* 25.05.06, 08:20
          Triada już przy drugim wyjeździe z nimi oferuje 5% zniżki. Po piątym wyjeździe
          otrzymuje się zieloną kartę i kolejne bonusy.
    • Gość: jakistam Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 11:17
      wiem ze alfa star nie daje takich znizek, a przynajmniej na poczatku roku, jak sie dowiadywalem to nie
      dawal. teraz lece z sun fun - pierwszy raz z nimi, wiec znizki mi nie dali, ale od agenta mam 500
      znizki jako staly klient (na 4osoby) uwazam, ze niezle ale moze ktos dostaje wiecej ...???
      • Gość: web Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:14
        to ciekawe. A za ile ta imprezka? Agentowi pewnie zostaje z 300zet a może mniej.
        I to do opodatkowania.

No i z kim ty się dzielisz swoimi dochodami?
        • Gość: jakistam Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 12:28
          moze mnie zle zrozumiales te 500 jest na 4 osoby nie na 1. A z tym dzieleniem sie dochodami to o co
          ci chodzi bo nie skumalem czaczy sory ale cisnienie jakies nieskie czy cos ...:;)
          • Gość: villena Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:31
            Ja zrozumiałam i tez ciekawa jestem:) Agent ma średnio z 10% prowizji (minus 22%
            VAT). Jak wczasy kosztują 10 tysięcy to ton dostaje około 820 zł – i stać go,
            żeby z tego swojego zarobku oddać klientowi 500zł? Albo wczasy były baaardzo
            drogie, albo agent cię bardzo lubi :)
    • Gość: jakistam Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 13:42
      wczasy po znizce kosztuja mnie 12tys. Agenta sobie bardzo chwale, bo kompetentny i nieopieszaly jest
      a i o klienta dba jak widze :) pozdrawiam wszystkich takich agentow
      • Gość: MIŚKA Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:49
        Witam, ja tam nie wierze w takie bajeczki o zniżce. Jesli nawet dostałeś taką
        zniżką 500zł za rezerwację to pewnie dlatego że sobię ja wyżebrałeś a agent dał
        Ci ją by nie stracić Twojej rezerwacji.
        POżalowania godne skąpstwo.
        No ale.. Pewnie sie spotkam z Twoją krytyką ale chętnie Ci wszystko wyjaśnię.
        Pozdrawiam
        MIŚKA
        • Gość: web Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 17:35
          fiskalizm w Polsce jest okropnie wysoki. Prowizja, czyli wynagrodzenie agenta
          jest opodatkowane stawka 22%. To co zostaje musi przeznaczyć na: czynsz, pensje
          pracowników + ich ZUSy, telefony, wyposażenie biura /sprzęt niestety czasami
          siada/., koszty obsługi strony, itd, Jeżeli ci agent oddaje ta resztke co mu
          zostaje /do opodatkowania podatkiem dochodowym minimum 19%/ to nie tylko jest
          idiota, ale także sam pod soba dołki kopie.
          Potem pełno jest tutaj wpisów oburzonych, że agent nie zapłacił np
          touroperatorowi. A jemu zabrakło na koszty, wiec sobie pozyczył z pieniedzy
          kolejnych klientów.
          • Gość: monia Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.chello.pl 25.05.06, 17:43
            Ja dostałam w styczniu, ze Scanholiday , bon rabatowy na 200 zł - pod warunkiem
            wykupienia dowolnej imprezy do 31.03.2006(jadę z nimi 3 raz)
            • Gość: MIŚKA Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 10:45
              Witam
              Sperawdziłam ten post w którym wypowiadano się o tym, że Exim daje zniżkę 5%
              Tylko że autor tego postu nie doczytał albo tez celowo wprowadził innych w błąd,
              że jest to 5% rabatu od CEN KATALOGOWYCH!! Tylko i wyłącznie ale tez znizka nie
              może przkraczać 150zł na osobę.
              Ale to sie zypełnie NIE OPłACA PONIEWAż W OFERCIE FIRST MINUTE - OD CEN
              KATALOGOWYCH ZNIZKA PRZYSłUGUJE W WYSOKOśćI OKOłO 8%.
              Pozdrawiam
              MIŚKA
              • Gość: darekk7 Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.range81-151.btcentralplus.com 26.05.06, 11:25
                A ja za wiernosc otrzymalem od swojego agenta przewodnik po Egipcie. Mysle ze
                to piekny prezent. W kazdym razie ja jestem wdzieczny.POzdrawiam
                • Gość: gftr Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.06, 21:55
                  w eximie mam od drugiej wycieczki rabat 100 zł na osobe :)
          • swt22 Re: Znizki dla stalych klientow 27.05.06, 22:38
            web,o czym ty piszesz.Chyba nie masz zielonego pojęcia o biznesie i
            księgowości.Jaki Vat,jaki podatek dochodowy.Agent księguje w przychodach sumę
            uzyskaną od klienta pomniejsza o koszty uzyskania przychodu z tej transakcji
            (zapłata organizatorowi).A koszty obsługi tego zlecenia są minimalne.Widać ktoś
            uznał,że mu się opłaca zarobić choć trochę,przywiązać do siebie klienta,a
            jeszcze nie dać zarobić konkurencji i stać się lepszym partnerem dla
            organizatora.Widzę,że trochę znasz się na obsłudze,a nawet jestem pewien że
            pracujesz w branży to sobie policz.Za darmo tego agent nie robił.
            • Gość: MIŚKA Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.chello.pl 27.05.06, 23:25
              Chyba cos tutaj ktoś kręci. Wiem, że albo agent zagrał va bank albo ktoś tu
              mocno kręci
            • Gość: villena Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 11:15
              Ja akurat zajmuję sie rozliczeniami biura i nie masz racji – księgowość nie
              wygląda w turystyce tak jak w innym biznesie – przychodem nie jest całość wpłaty
              klienta a jedynie prowizja od organizatora. Agent rozlicza się fakturą VAT
              wystawioną na prowizję organizatorowi– kwota jest stała, narzucona przez
              organizatora, nie możesz jej oficjalnie na fakturze zmienić (czyli podatek
              płacisz od całej prowizji, nawet jeśli jej połowę oddasz klientowi). Wynika to
              stąd, że agent nie jest jak piszesz partnerem organizatora, jest (jak nazwa
              wskazuje) jego Agentem – przedstawicielem. Przynajmniej w teorii (praktyka to
              jak widać inna sprawa) nie może zmieniać ceny, którą narzuca organizator.
              Skrótowo piszę, ale mam nadzieję, ze rozumiesz o co chodzi.
              • swt22 Re: Znizki dla stalych klientow 29.05.06, 12:32
                Już rozumiem,ale to tylko teoria.W tym przypadku operatywny agent może takie
                szczegóły uzgodnić,bo klient przyzwoity,zostawia kilkanaście tysięcy.Konkretnie
                może zadzwonić do np. p.Semira Hamoudy i pogadać-i napewno się dogada :)))
                • Gość: web Re: Znizki dla stalych klientow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 14:08
                  dogada się:))))
                  człowieku, dogadać to sie może, jak ma grupę 30 osobową do hotelu 5*. A nie jak
                  rodzinka kupuje za 8 - 12tyś /w tym dzieci, które tylko płaca za przelot/.

Ja wiem, jak się rozlicza turystykę. I wiem, że sa agenci, którzy zrobią
                  wszystko, aby uzyskać kasę od klienta i mieć na zapłatę nie za jego impreze
                  tylko przeznaczaja ją na zaległe zobowiązania.
                  Raz się nie uda /wystarczy, że biuro mu zamkną bo pożar był w kamienicy/ to
                  gościu leży wraz z jego "klientami'. I co takiemu wtedy po "obniżce" czy
                  "dzieleniu sie prowizją"?
                  • swt22 Re: Znizki dla stalych klientow 29.05.06, 15:16
                    Po pierwsze mówię Ci,że się raczej dogada.Zależy od terminu i jak piszesz
                    innych rzeczy (dzieci,jaki hotel itp.).Po drugie ja nie rozpatruję tego w
                    aspekcie ekonomicznym tylko stwierdzam że tak jest i jest to możliwe (po
                    zakwestionowaniu postu "jakiegostam",że jest to niemożliwe.Biura Podróży też
                    koło pióra robią agentom.Zadzwonię do Warszawy,lub Radomia i bezpośrednio kupię
                    i będę napewno miał upust-przy wydaniu oczywiście kilkunastu tyś.Sprawdzone w
                    praktyce.W wielu branżach ostatnio są sytuacje,że nawet jakbym nic nie miał
                    zarobić,to nie dam konkurencji.Taka nasza rzeczywistość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka