IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 02.06.06, 08:51
-Jade na Egipt-Izrael z triadą.
-Czy nadal obowiązuje w dwie strony pieczątka "synaj only"( na granicy egipt-
izrael i z powrotem izrael egipt)?
-Czy ta pieczatke daje osoba sprzedajaca wizy w okienku czy celnik przy
odprawie?
-W którym miejscu vouczera powinienem to zaznaczyc?
-Czy komus udało się nie zaplacic tych 104$(pakiet objazdowy)?

Z góry dzieki
Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: bell@ Re: 4 Pytania IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 02.06.06, 12:49
      Pieczątka obowiązuje, daje ją celnik przy odprawie, po prostu mówisz mu synaj
      only i wbija. Nie wiem, o co chodzi z tym vouczerem, więc na to pytanie nie
      odpowiem.
      A co do tych pieniędzy, to nie sądzę, aby się komukolwiek udało. Mogą cię nawet
      nie wpuścić do autobusu, zasłaniając sie izraelskim partnerem, jeśli od razu na
      początku nie dasz przewodnikowi kasy.
      Ja miałam to nieszczęście, że jechałam z Tradą do Izraela w ubieglym roku i mimo
      że potem tak wyszło, że przez dwa dni w Izraelu z nimi nie jeździłam, to kasy mi
      nie zwrócili ani grosza, chociaż biletów wstępu przecież dla mnie nie kupowali.
      Inna sprawa, że machnęłam na nich ręką i tyle. Niech się najedzą! Ja tych parę
      dolarow przeboleję.
      Może ktoś ma inne doświadczenia z Triadą?
      Pozdrawiam
    • miriam_73 Re: 4 Pytania 02.06.06, 14:24
      Wszystko zależy od bieżącego układu - w ub. roku na moim "turnusie" z Triadą
      wyglądało to w ten sposób, że przy przylocie do Egiptu z Sinai Only nie było
      najmniejszego problemu, bo najpierw był objazd, więc te lokalne misie
      wydelegowane przez Triadę na lotnisko same kazały ludziom wspisywac na
      deklaracji wjazdowej na odwrocie "Sinai Only" (wypelniając tę fiszkę wjazdową
      najlepiej zapisać drukowanymi literami na stronie odwrotnej niż ta gdzie sa
      dane personalne).

Przy powrocie z Izraela do Egiptu na pobyt była natomiast bardzo duża zadyma na
      granicy, ponieważ Triada (a ścislej jej kontrahent Eagle Tours) sprzedawała w
      Tabie znaczki wizowe (po 18 USD)- juz normalnie w terminalu przed budkami.

Byłam jedyną osoba w całym autokarze, która dostała Sinai Only, ale tylko
      dlatego, że wiedząc jak sprawa wygląda zignorowałam Triadę, odpowiednio
      opisałam wniosek i nie czekając na grupę "na bezczela" poszłam do odprawy zanim
      ktokoliwke się zorientował i zareagował, zaś przy samym okienku jeszcze
      spytałam pogranicznika, czy jeżeli chcę zostać juz tylko i wyłącznie w SSH, to
      musze kupowac wizę, czy też moge dostać Sinai Only. Mnie się udało, ale za mną
      inni zorientowani "w temacie" chętni zostali zatrzymani, cofnięci i zmuszeni do
      zakupu wizy (u kontrahenta po 18 USD, bo w okienku bankowym się dziwnym trafem
      znaczki "skończyły"). SKończyło się dużą scysja z pilotem w busie po
      przzekroczeniu granicy. Śmiem domieniemywac że Eagle "zalatwiło" to z
      pogranicznikami.

Co do pakietu - wiem że np. w przypadku posiadania legitymacji studenckiej byla
      jakaś tam obniżka tej kwoty, pilot nie robił też problemu jak początkowo
      zdeklarowałam rezygnację z rejsu po Kinnerecie i był gotowy tę kwotę zwrócić.
      Moja sugestia - poprosić na pierwszym noclegu o szczegółowe rozliczenie,
      zastanowić się czy masz zamiar "korzystać" ze wszystkich elemetów programu i
      negocjować z polskim pilotem.
      • Gość: 5x5 Do Miriam 73 IP: 195.245.213.* 02.06.06, 18:43
        Rozumiem, ze jeśli napiszesz Sinai Only, to juz nie kupuje sie wizy egipskiej
        nawet przy powrocie z Jordanii (objazdówka),
        ale jeśli chcesz z lokalnym biurem pojechać na wycieczką np. do Izraela na
        jeden dzień, to co sie dzieje przy powrocie?
        Znowu trzeba kupować wizę, czy może ta pieczątka wystarczy?
        A może od razu po wyladowaniu kupić na lotnisku w Sharm wizę za 15$ i mieć
        spokój?
        I jeszcze jedno pytanie?
        Jeśli załużmy mam wizę kupioną po bożemu w dniu przylotu.
        Jadę na 7 dni objazdu następnie wracamy do Sharm na leżenie na plaży.
        Czy w bezcłowym w Sharm mogę kupić alkohol?
        To znaczy czy 24 godziny liczy się od czasu przekroczenia granicy
        Jordańsko/Izraelsko/Egipskiej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka