Dodaj do ulubionych

Sinai Only - Pomocy!

IP: *.r-gaszowice.atupartner.pl 11.06.06, 21:28
Lecę do Sharm i nie jadę juz do Kairu itp. Jak mam wypełnic wnisek na
lotnisku, zeby nie płacić wizy? Dodam, że lecę z Eximu we wtorek!
Obserwuj wątek
    • derduch Re: Sinai Only - Pomocy! 11.06.06, 22:21
      Wypisujesz normalnie tylko nie idziesz po znaczki, oddając kartke wraz z
      paszportem do kontroli mówisz ze pozostajesz tylko na Synaju, przy kiepskiej
      znajomości angielskiego wystarczy powiedziec osławione "Sinaj only"
      • Gość: Malga Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:26
        Czy to znaczy, ze na Synay nie potrzebujemy wizy wjazdowej ???
        • Gość: Stiwi Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.06, 22:58
          Potrzebujecie, tyle tylko, że jest to 15dniowa darmowa wiza. Jeśli jednak
          zamierzacie opuszczać Synaj i udać się na wycieczkę do Kairu czy Luksoru, to
          trzeba kupić wizę za 15$.
          • Gość: hurgad Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 02:03
            > Potrzebujecie, tyle tylko, że jest to 15dniowa darmowa wiza. Jeśli jednak
            > zamierzacie opuszczać Synaj i udać się na wycieczkę do Kairu czy Luksoru, to
            > trzeba kupić wizę za 15$.

a jak to się ma do wycieczki Izrael/Jordania?
            • mariuszgr Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 08:33
              Na wycieczke do Izraela lub Jordani, wypelniasz tez tylko synai only.Z tym ze
              nie jest tak iz na caly Synaj nie potrzebujesz wizy.Sinai Only obowiazuje na
              wybrzeżu Aqaby i w okręgu Św.Katarzyny.Jesli zechcesz sie wybrac do Ras Mohamed
              lub Kolorowego Kanionu to wiza bedzie juz potrzebna /z tym ze nie zawsze
              sprawdzaja tam paszporty/
              • saghila Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 08:50
                To akurat nie jest prawda. Byłam w Kolorowym Kanonie, paszporty sprawdzali i
                wiza nie jest potrzebna.
                • derduch Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 09:05
                  To bardzo ciekawe jest co piszesz, ja byłem w Kanionie w styczniu i bez wizy
                  miałem spore problemy z wjazdem, na punkcie kontrolnym na czas pobytu zatrzymano
                  nam paszporty.
                  • mariuszgr Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 09:16
                    Saghila, jesli Tobie sie udalo bez wizy to juz nie oznacza ze tak jest
                    zawsze.Nie przyjmuj za pewnik rzeczy ktore sie czasem moga zdazyz bo
                    rzeczywisctosc w wiekszosci przypadkow moze byc inna.
                  • ulami Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 10:04
                    Zero !!! problemów na "synajce "jadąc na św.Katarzynę,Zero!!problemów jadąc do
                    Kolorowego,Białego kanionu.Tak było już 2 lata temu,rok temu i w tym roku.
                    • ulami Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 12:04
                      Nas też z mężem sprawdzali za każdym razem na pointach.Byliśmy jedyni w
                      autobusie bez wizy.Krótkie pytanie,krótkie wyjasnienie,uśmiech i no problem.
                      Widać zalezy to od "ekipy".
                  • andro1 Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 10:34
                    derduch napisał:

> To bardzo ciekawe jest co piszesz, ja byłem w Kanionie w styczniu i bez wizy
                    > miałem spore problemy z wjazdem, na punkcie kontrolnym na czas pobytu
                    zatrzyman
                    > o
                    > nam paszporty.
                    >
                    Witam
                    Czyli zatrzymali paszporty i wpuścili, tak mam rozumieć?
                    Pzdr Andro
                    • derduch Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 17:39
                      Dokładnie tak :-)
                • miriam_73 Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 10:23
                  Nie zarzucaj od razu ze cos jest nieprawda bo w Egipcie wiele rzeczy jest bzmiennych. !
                  Bylam w Kanionie w piatek I skrupulatnie na sprawdzali na 2 checkpointach Na tym drugim kolo Nuweiby wlasnie wizy.
                  • mariuszgr Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 10:33
                    No wlasnie.Tylko taki jeden "expert" z drugim pojedzie pobyczyc sie w hotelu,
                    wyskoczy na jakis fakultet a po powrocie wydaje mu sie ze juz wszystko o
                    Egipcie wie.
                    • Gość: magda30081 Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 11:56
                      jedziemy do taby (lądujemy w sharm). chcemy pojichać do jerozolimy, petry i
                      ponurkować w okolicy.
                      jaką wizę potrzebujemy (zwykłą za 15 dol. czy synaj only)
                      • Gość: bell@ Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 12.06.06, 12:36
                        Wystarczy Wam Synaj only, tym bardziej że wiza egipska traci ważność po
                        przekroczeniu granicy, więc musielibyście wykupić ją 2 razy – drugi raz po
                        powrocie z Jordanii. Nie ma takiej potrzeby. Za każdym razem poproście na
                        granicy egipskiej o pieczątkę Synaj only.
                        • Gość: Joasia Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 14:10
                          Reasumując:
                          Jadę na Synaj na pobyt wczasowy, chcę wyjechać do Jerozolimy, nie kupuję wizy
                          na lotnisku za 15 USD. Na lotnisku proszę o Synaj Only. Podczas powrotu z
                          wycieczki z Izraela na przejściu granicznym przy wjeździe do Egiptu także
                          proszę o stempelek Synaj Only.
                          Z w/w postów to wywnioskowałam. Czy dobrze? Jutro już wyjazd. Pozdrawiam.
                          • mariuszgr Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 14:21
                            Bravo!!! Baw sie dobrze i po powrocie nie zapomnij napisac kilku zdan z wakacji.
                            • Gość: bell@ Re: Sinai Only - Pomocy! IP: *.pl.bauer.com / 217.153.130.* 12.06.06, 14:35
                              Dokładnie! Milej podroży!
                    • saghila Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 17:36
                      Nie napisałam,że jestem ekspertem od Egiptu. Napisałam tylko, że byłam, wizy
                      sprawdzali, ale jeśli ktoś miał pieczątkę Sinai Only to nie było problemu.
                      Tylko tyle. Więc nie mów, że się wymądrzam i że po jednym razie jestem
                      ekspertem, bo mnie to wkurza. To co Ty móisz jest ok, a jęsli ktoś się z Tobą
                      nie zgadza to trzeba go sprowadzić do poziomu krawężnika??
                      • mariuszgr Re: Sinai Only - Pomocy! 12.06.06, 18:42
                        Absolutnie nie trzeba tak robic, tylko zrozum jedno ze, jak wczesniej pisala
                        miriam, Egipt jest panstwem gdzie wiele rzeczy jest zmiennych.Raz mozna sie
                        przemknac bez wizy innym razem nie da sie tego zrobic.W przypadku Kanionu wiza
                        jest wymagana,z tym ze w wielu przypadkach /jak pisalas w Twoim rowniez/
                        miejscowi przymykaja na to oko.Jednak nie trzeba przyjmowac tego jako pewnik.
                        • saghila Re: Sinai Only - Pomocy! 13.06.06, 08:46
                          OK. Pytaliśmy też przewodnika i on nam też powiedział, że jest potrzebny
                          paszport, ale może być tylko wbita pieczątka Sinai Only i będzie wszystko ok.
                          Nie powiedział nam, że czasami jest potrzebna, czasem się czepiają, to zależy
                          itp. tylko, że nie jest potrzebna wiza za 15$. On pewnie wie, bo wycieczki do
                          Kanionu to jego chleb powszedni. Ja czytając wcześniej na forum, że jest czasem
                          potrzebna kupiłam wizę dla świętego spokoju, ale byli tacy co nie mieli i w
                          zawsze było ok. Teraz jadę w sierpniu i napewno wizy nie kupię. Pozdrawiam i
                          życzę milutkiego urlopu w Sharm.:-)
                          • amat1 Re: Sinai Only - Pomocy! 13.06.06, 19:07
                            Parę tygodni temu była już dyskusja na ten temat . Wypowiedział się Skorpio. Osoba wiarygodna na tym forum . Przeczytajcie:

• Sinai Only a klasztor Św.Katarzyny
                            scorpio1956 12.04.06, 20:21 + odpowiedz

W związku z rozbieżnościami w opiniach gdzie można na pieczątkę(nie wizę)
                            Sinai Only pojechać, zwróciłem sie do źródełka czyli Ambasady Egiptu w
                            Warszawie.I oto ich ,mam nadzieje ,że wiarygodna odpowiedź:
                            Na tę pieczatkę można poruszać sie po całym wybrzeżu Synaju i do klasztoru
                            Św, Katarzyny bez problemu.
                            Czyli nieprawda jest(jak niektórzy pisali) ,że do klasztoru ,czy do
                            Kolorowego Kanionu jest potrzebna wiza.Mimo 2 rogatek i punktów
                            kontrolnych ,jest zbędna.Druga nieprawda,że do Parku Ras Mohamed wiza jest
                            NIEPOTRZEBNA,nieważne jaką drogą, czy lądową czy morską.Jest OBOWIĄZKOWA! tak
                            jak i do Kairu.
                            A inna sprawa(wiem to z własnego doświadczenia),że drogą morską paszportów
                            nikt nie sprawdza.
                            Pozdrowienia
                            • derduch Re: Sinai Only - Pomocy! 13.06.06, 21:08
                              Tak, dodaj tylko że Scorpio się wycofał z tej wypowiedzi bo całkowicie nie miał
                              racji.
              • cygareta1 Re: Sinai Only - Pomocy! 27.06.06, 15:31
                A jeśli zamierzam być tylko w Hurgadzie, mogę również nie kupować wizy???
                • abirka Re: Sinai Only - Pomocy! 27.06.06, 16:23
                  A czy Hurgada lezy na Synaju czy na kontynencie Afrykańskim? Wiza Synaj Only,
                  jak wynika z nazwy, dotyczy TYLKO I WYŁĄCZNIE pobytu (na wybrzeżu Aqaba) na
                  Synaju a nie w Afryce. Musisz więc wykupic normalna wizę za 15$.
    • madziaa20 Re: Sinai Only - Pomocy! 28.06.06, 14:37
      Hej!
      To ja załozyłam ten wątek i dzięki za odpowiedź bo zaoszczędziłam 45 $ za cała
      rodzinkę. Byłam na pieczatce na katarzynie i w Izraelu. Nigdzie nie miałam
      żadnych problemów więc jeżeli ktoś nie jedzie do Kairu to może sobie
      zaoszczędzić parę dolców. Dzięki za pomoc Pozdrawiam!
      • ziuta33 Re: Sinai Only - Pomocy! 28.06.06, 17:05
        Ja też nie płaciłam. W Sharmoie wylądowałam 14 czerwca.
        Na odwrocie wizy napisałam "Sinay only" i cała nasza 6 ososbowa grupa nie
        płaciła.
        Celnik bez żadnych problemów wbił pieczątkę.
        :-)

pozdrawiam wszystkich egiptomianiaków
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka