Dodaj do ulubionych

11 latka na Górze Mojżesza

04.01.07, 15:57
Wybieramy sie w lutym do SSH i zastanawiam się nad wejściem na Górę Mojżesza.
Dla nas to nie problem, ale będzie z nami nasza 11 letnia córka. Zastanawiam
się i oczekuję od Was informacji czy macie doświadczenie w wejściu "nieletnich
egiptomaniaków" na szczyt.
Pozdrawiam
F
Obserwuj wątek
    • turhotel Re: 11 latka na Górze Mojżesza 04.01.07, 16:07
      Miejcie litość, nie mordujcie dzieci.
      • janusz.amir Re: 11 latka na Górze Mojżesza 04.01.07, 18:12
        Popieram.
        • fuzzy69 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 04.01.07, 19:32
          Morduję już moje dziecko od kilku lat wedrując po polskich górach, ciągnąc je
          parę razy przez Egipt i inne kraje. Oczekuję odpowiedzi konkretnych i wyważonych
          a nie trollowania. Userów janusz.amir i turhotel przenoszę do nicków niewidzialnych.
          F
          • bizon42000 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 08:35
            "Morduję już moje dziecko od kilku lat wedrując po polskich górach, ciągnąc je
            parę razy przez Egipt i inne kraje. Oczekuję odpowiedzi konkretnych i
            wyważonych" . Po co pytac jak sami Państwo odpowiedzieli na to pytanie :))
    • kellys16 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 04.01.07, 21:02
      Mój syn jak wchodził na Górę Synaj, a było to w sierpniu 2006 miał tylko 10
      lat. Daliśmy oboje radę! Przyznam, że było trochę ciężko, dla niego przy
      wejściu a dla mnie już przy zejściu. Moim zdaniem jak dziecko chce i ma trochę
      wprawy i treningu może bez problemu tam wejść. Jak chcesz wiedzieć coś więcej
      to pytaj spróbuję w miare możliwości odpowiedzieć.
    • barrrbarrra Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 00:30
      Jeśli rzeczywiście chodziła po górach spokojnie da sobie radę. Takich widoków
      jak tam na szczycie i potem w Monastyrze nikt jej nie odbierze. Problemem jest
      tylko zarwana noc, a to w tym wieku chyba niewielki problem. Zabierzcie buty
      górskie, ciepłe swetry i kurtki, a wszystko będzie ok. Pozdrawiam
      • marsiya Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 08:27
        moim zdaniem dzieci czasem moga więcej niż rodzice.
        • fuzzy69 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 08:37
          marsiya napisała:

> moim zdaniem dzieci czasem moga więcej niż rodzice.
          To fakt :-)
          Dzieki za odpowiedzi.
          Pozdrawiam
          F
    • izabela888 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 10:25
      To faktycznie duży wysiłek, ale przede wszystkim z powodu nocy. W nocy organizm
      nastawiony jest na odpoczynek a nie na wysiłek. Ja bardzo źle zniosłąm wejście
      na górę (w styczniu 2006) bardzo zmarzłam. Ale wiesz mam dobry pomysł. Córka
      może "wejść" na górę na wielbłądzie, zaoszczędzi dużo sił. Wielbłądy i tak nie
      wchodzą na sam szczyt, zostają jeszcze do pokonania o własnych siłach dość
      strome schody. My z mężem żałowaliśmy, że nie skorzystaliśmy z pomocy tych
      zwierząt, dodam że nie jest to duży koszt. Pozdrawiam
      • ob.serwator_1 Re: do ruzzy69 05.01.07, 16:32
        Spokojnie wchodżcie poradzi sobie być może lepiej niż dorosły. To jest 7 km
        podejścia. Jak masz wątpliwości i trochę pieniędzy bierz wielbłąda przy
        Klasztorze św. Katarzyny (10$). Zawiezie prawie na samą górę. Na górze jest
        zimno i wietrznie (koniec czerwca 16 st.) Widoki i wschód słońca zapierające
        dech w piersiach! Wchodząc w nocy spojrzyj koniecznie w niebo - tylu gwiazd
        nigdy nie widziałem! Poniżej masz link do albumu ze zdjęciami. Są tam min.
        zdjęcia z Góry Mojrzesza i Klasztoru św. Katarzyny. Musisz je tylko znależć
        wśród innych z objazdu po Jordani , Syrii i Egipcie.
        krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52534.html
        krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52980.html
        krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/80898.html
        • marsiya Re: do ruzzy69 05.01.07, 16:45
          Ja tam wam radze iść spokojnie i powoli, sie za bardzo wtedy nie zmeczy , a z
          drugiej strony w tym wieku to frajda iść na wycieczkę w nocy więc i może się
          organizm obudzi :D Sama pamiętam jak to fajnie było iść na podchody w nocy.A na
          górę się spieszyc nie radzę, sama sie w styczniu zeszłego roku pośpieszyłam...
          jedyne co mi potym zostało to wstręt do zimna i gór :] Wlazłam na górę cała
          spocona nie miałam co na siebie więcej włożyć, żadnych rodaków jeszcze nie było,
          koszmar :D + drugi koszmar-> koc, zapach wielbłąda trzymał się na mnie przez
          cały następny dzień ...
        • colin1974 Re: do ob.serwator1 05.01.07, 19:48
          Fotki nie z góry mojżesza ale fajne powiedz czym robisz zdjęcia jaki obiektyw i
          czy używasz filtru-pozdrawiam
    • colin1974 Re: 11 latka na Górze Mojżesza 05.01.07, 19:51
      Córa spokojnie sobie poradzi jeśli chodzicie po górach to dla Niej ciastko z
      masłem a propo ktoś napisał o butach my wchodziliśmy w sandałkach bez skarpet i
      po imprezie ale daliśmy rade-a po górach jeżdzimy wyciągami -pozdrawiam
      • ob.serwator_1 Re: Do colin 1974 05.01.07, 22:51
        Z całym szacunkiem, ale ktoś z nas chyba nie był trzeżwy będąc na szczycie ( ja
        nie piję ) ;-)). Fotografie nr 60, 61, 62 z albumu Egipt, Jordania, Syria
        pochodzą z całą pewnością z Góry Mojrzesza i robione były o świcie. Aparat to
        cyfrowy Sony T33, ale nie zdziwię się jak napiszesz, że to nieprawda :-).
        Cieszę się, że podobają Ci się moje zdjęcia. Zapraszam do obejrzenia
        pozostałych. Pozdrawiam - Krzysztof.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka