Dodaj do ulubionych

Co z wejściem do piramid?

28.01.07, 18:02
Chcę wykupić 1-dniową wycieczkę z Hurghardy do Kairu. Doczytałam już że za
wejście do piramidy płaci się osobno, ale dlaczego wszyscy (wg opini na
forum)wybierają Chefrena a nie Cheopsa? Czy to kwestia różnicy w cenie (może
ktoś wie jakie są ceny dokładnie?). Czy są inne ograniczenia - czas, liczba
odwiedzających? Może ktoś był tu i tu i może porównać wrażenia?
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Co z wejściem do piramid? 28.01.07, 18:24
      Bo do Cheopsa się nie wchodzi. Wejście kosztuje 20 LE. Dostępny jest tylko
      korytarz techniczny o przekroju metr na metr więc się męczysz na kolanach. Tam
      zupełnie nic nie ma. Owszem kolejka do wejścia jest choć nie wiem po co tam się
      pchają. Wrażeń zero. Jak ktoś cierpi na klaustrofobie niech nawet nie próbuje.
      Ogólnie szkoda czasu. Lepiej pochodzić na zewnątrz.
      Pozdrawiam
      Janusz
      • 78dario Re: Co z wejściem do piramid? 29.01.07, 16:42
        Dlaczego się nie wchodzi? Byłeś w ogóle w jej wnętrzu, że tak odradzasz.

Pozdrowienia.
        Dario
        • janusz.amir do 78dario 29.01.07, 17:21
          Tak byłem nie raz. Byłem przewodnikiem w Kairze i wiem co piszę w
          przeciwieństwie do Ciebie.
          • 78dario Re: do 78dario 30.01.07, 10:20
            Ja również wiem o co pytam i co piszę. A w przeciwieństwie do ciebie nie jestem
            taki przemądrzały. Jakbyś uważnie przeczytał moje pytanie to byś zauważył, że
            nie miałem zamiaru cię atakować, a zgłębić tą sprawę, ponieważ zamierzam
            spędzić w Gizie cały dzień i właśnie wejść do tej piramidy. Może i faktycznie
            nie ma tam wiele do zobaczenia (gołe ściany) i jest tam duszno, ale może dla
            kogoś sam fakt bycia w takim a w takim miejscu jest naważniejszy.

Pozdrowinia.
            Dario.
            • telegram29 Re: do 78dario 30.01.07, 12:18
              I bardzo dobrze, że się dopytujesz, bo - jak widać - nawet nadęci "przewodnicy
              po Kairze" nie wiedzą, co piszą. Wejść do piramidy Cheopsa jak najbardziej
              można, tyle że wejście jest droższe 5 razy niż do Chefrena (jesienią było 100
              funtów), a do tego ograniczone do bodajże 300 osób dziennie. A wrażenia w obu
              piramidach porównywalne. Gdybyś miał więcej czasu w Kairze, polecam wyprawę do
              Dahszur - wnętrze tamtejszej piramidy czerwonej jest według mnie najciekawsze -
              zwłaszcza układ i wygląd wewnętrznych komór. No i pomijam fakt, że w
              przeciwieństwie do zatłoczonej Gizy, tam naprawdę można poczuć majestatyczność
              piramid.
              • 78dario Re: do 78dario 30.01.07, 14:25
                Witam.

W Kairze spędzę tydzień i do Dahszur się napewno wybiorę.

Może wiesz czy do piramid można wchodzić z kamerami i własnymi latarkami.

Dario.
                • corrina_f1 Re: do 78dario 30.01.07, 14:53
                  Witam
                  Jeśli na Gizę zamierzasz poświęcić cały dzień, to gorąco polecam też Solar Boat
                  Museum (Muzeum Łodzi Słonecznej), jest tam, poza samą łodzią,służącą niegdyś do
                  transportu ciał zmarłych Faraonów, która (przynajmniej na mnie) zrobiła duże
                  wrażenie, bardzo ciekawa wystawa fotograficzna i trochę innych interesujących
                  detali znalezionych w Gizie i okolicach.
                  Na samym dole w linku masz trochę zdjęc :
                  www.pbase.com/corrina/giza_and_pyramids&page=all

a tu chyba można odbyć małą wirtualną podróż:
                  www.egyptvoyager.com/museums_solar_virtual.htm

i jeszcze :
                  www.egyptsites.co.uk/lower/giza/museum.html
                  • 78dario Re: do 78dario 31.01.07, 13:47
                    Dzięki fotki super
                • telegram29 Re: do 78dario 30.01.07, 18:18
                  Z tego, co pamiętam, z latarkami wchodzić można, ze sprzętem "utrwalającym" -
                  nie (choć tu pewien na 100% nie jestem). Choć, jak to w Egipcie bywa, z
                  przestrzeganiem zakazów przez zwiedzających i strażników jest różnie, więc
                  dziwnym trafem mam parę zdjęć z wnętrz ;-) Zwłaszcza w Dahszur nikt się Ciebie
                  raczej nie czepi - możliwe, że będziesz tam sam pod piramidami na pustyni. No i
                  jeśli będziesz tydzień, to wybierz się też koniecznie do Sakkary i Abu Sir (choć
                  tu piramidy mocne zniszczone już). Myślę, że te trzy miejsca (tzn. Sakkara, Abu
                  Sir i Dahszur) można zobaczyć podczas jednodniowej wycieczki pod Kair. Taksówki
                  są tam bardzo tanie i dyspozycyjne ;-)
                  • wypady1 Re: do 78dario 31.01.07, 09:30
                    Ze sprzętem fotograficznym nie mozna wchodzić, zabierają przy wejściu niestety.
                    Stoi koleś i zabiera :)

• platynka.iw Re: do 78dario 31.01.07, 12:47
                  hej!
                  Zazdroszcze planow!
                  Warto wejsc do Cheopsa-niesamowite wrazenie, byc w Piramidzie. Wchodze tam za
                  kazdym razem gdy jestem w kairz-albo do Cheopsa, albo do Chefrena. Do Cheopsa
                  wejscie drozsze i trzeba byc rano (limit wpuszczanych ludzisk) Nie mozna wnosic
                  aparatow foto.

Wspaniale, ze chcesz zobaczyc Daszur. Jak bedziesz w Czerwonej Piramidzie
                  zerknij w gore-przepiekne sklepienie! Zabierz latarke-tam czesto siada prad.
                  Swoja droga-rewelacyjna Piramida. Do lamanej nie wpuszczaja, ale z zewnatrz
                  mozna obejrzec (jest kawalek za czerwona)

Jak jeszcze bym Cie namawiala na Memphis (niewiele z tej starozytnej stolicy
                  zostalo-ale warto zobaczyc posag lezacego Ramzesa II i ten jego tajemniczy
                  usmiech :-) A po wyjsciu alabastrowy sfinks itp.

No i koniecznie Piramida Schodkowa Dżosera w Sakkara (do srodka nie mozna
                  wchodzic-a szkoda) W okolicy moze Ci sie uda zobaczyc sarapeum (Nekropolia
                  swiatych bykow Apisa-musisz sprawdzic w necie czy bedzie akurat udostepniony dla
                  turystow) oraz KONIECZNIE przepiekna mastebe mereruki oraz Ti.

A moze jeden dzien przeznaczysz na Meczety?? Jest kilka godnych polecenia...

Buziaczki, Iwcia
    • edithz7 Re: Co z wejściem do piramid? 28.01.07, 19:17
      1. Fakt. Wejście do piramidy Cheopsa płatne jest osobno i to niemało. Jak my
      bylismy w ostatni dzien pażdziernika 2006 - kosztowało 100LE/os., a od
      nastepnego dnia miały być podwyżki (tez niemałe: min 25%)

2. Czas. Ograniczenia - wpuszczaja 300 osób dziennie - 150 rano i 150 po
      południu.

3. W związku z tym, że istnieja ograniczenia czasowe masz marne szanse na
      kupienie biletów, bo sprzedają je od 8 rano i 8:05 podobno biletów brak.
      Podobnie po południu (bodajże koło 15:00)

4. I kolejny fakt - Wejście do piramidy to wyzwanie. Co trzecia (chyba) osoba
      kupująca bilet, po prostu rezugnuje po 3 krokach - ciemno, okropnie duszno,
      szalenie niewygodnie i rzeczywiście nie ma nic do oglądania - najwyżej można
      poczuc "atmosferę" (czytaj: olbrzymi zaduch) Dlatego, jesli bardzo chcecie
      polecam Chefrena. W zasadzie powinien wystarczyć. Niezły przedsmak tego, co
      czeka w tej największej. Ja sie cieszylam w gruncie rzeczy, ze nie
      zdecydowaliśmy sie (ani nie mieliśmy możliwości) wejsc do najwiekszej piramidy.

Polecam: egipt.org.pl/1060,63.html - może się przyda

Pozdrawiam
      Fantastycznego udanego pobytu
    • aggi20 Re: Co z wejściem do piramid? 30.01.07, 22:00
      Dzięki za wszystkie opinie, wiem mniej więcej na co mogę liczyć. A szkoda,
      widziałam takie ładne zdjęcia z Wielkiej Galerii...
      • janusz.amir Re: Co z wejściem do piramid? 30.01.07, 22:10
        No cóż. Tak już jest że na fotkach wszystko jest piękne i pachnące. Niestety,
        rzeczywistość koryguje nasze wyobrażenia i wizje. Ale o tym trzeba się przekonać
        osobiście. Trochę szkoda. Marzenia są takie piękne.......
        Pozdrawiam.
        Janusz
        • 78dario Re: Co z wejściem do piramid? 31.01.07, 13:34
          Witam. Skoro byłeś przewodnikiem po Kairze to zadam ci pytanie z innej beczki.
          Dowiedziałem się z internetu, że dwa razy w tygodniu w Cytadeli wieczorem
          odbywają się sponsorowane przez rząd Egiptu występy tańczących derwiszy, i że
          wstęp na tes spektakl jest bezpłatny. Będę miał w Kairze sporo czasu i chętnie
          bym to zobaczył. Wiesz może coś na ten temat.
    • alikatena Re: Co z wejściem do piramid? 31.01.07, 11:49
      Wszyteko co mialam do napisania zostalo juz powiedziane, wiec dodam jeszcze
      tyle, ze ograniczenia zwiazne sa z wydychanym CO2 przez zwiedzajacych,
      ktory 'rozkrusza' skaly. Do piramidy Chefrena wejsc warto, zeby miec swiadomosc
      dokad zmierzaja miliony ludzi kazdego dnia. Korytarz jest dlugi,stromy(nie
      polecam wchodzic w japonkach)duszny i ma ok 2 metrow szerokosci a ludzie ida w
      dwoch kierunkach. Sa dwa 'przystanki' ktore nie sa spadzistym zejsciem ale
      pozioma kladka dlugosci ok 5 metrow. Na koncu korytarza stoi beduin ktory
      wszytekich pogani oraz kamienna prostokat z dziura w srodku;) i to wszyteko.

Mozna wejsc tez calkiem za darmo do piramidy, ktora znajduje sie jakies 100 m
      od Chefrena. Jest to mala piramida, do ktorej malo kto zaglada. Wejscie jest
      bardziej strome, ale ktorsze. W srodku tez jest kamienny sarkofag, tylko tyle
      ze mozna przeybawac ile sie chce i jest duzo wiecej miejsca. Mozna wnosisc
      aparaty i kamery (za malym bakszyszem u straznika, chociaz mi sie udalo bez).
      Ogolnie, same piramidy sa pewna ciekawostka, gdyz wszyteko co w nich jest to
      kamienie. Dla osob z klaustrofobia,chorobami serca czy drog oddechowych, duzo
      tezszych czy bardzo wysokich nie bedzie to jednak dosyc komfortowe.
      • 78dario Re: Co z wejściem do piramid? 31.01.07, 13:29
        Dziękuję wszystkim za przydatne informacje.

Jak wrócę to opowiem jak sprawy się miały.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka