Dodaj do ulubionych

Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge

22.04.07, 14:18
Wlasnie wrocilam z Hurgady, 2 tygodnie, hotel Empire Inn, bylam w Kairze na
wlasna reke, plus w Luksorze, na saharze i snurkowaniu (miejscowe biura).
Teraz ide sie rozpakowywac ale jak ktos ma jakies pytania (ceny, nazwy biur,
pogoda...) to chetnie pomoge.
Obserwuj wątek
    • szymkieaton Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 14:27
      co znaczy na własną rękę
      • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 14:35
        to znaczy bez biura polskiego, egipskiego, zadnego...
        Kupilismy bilety na busa u Egipskiego przewoznika i pojechalismy, sami, na
        wlasna reke :-)
        • sjacek12 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 16:03
          Po ile piwo w sklepach wolnocłowych ?
          Pozdrawiam
    • jacksohn Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 16:45
      Mam kilka pytań związancyh z Twoim wyjazdem do Kairu:
      Jakimi liniami jechałaś, jakie ceny biletów, czy masz ich rozkład jazdy, gdzie
      mają swój przystanek w Kairze?
      Jakimi środkami transportu i za ile poruszałaś się po Kairze?
      Podaj też marszrutę zwiedzania Kairu, ewentualnie jakieś swoje uwagi. Ja
      wyjeżdżam do Egiptu 7 maja na dwa tygodnia i również zamierzam jechać do Kairu
      bez posrednictwa biur podróży.
      • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 17:42
        Jechalismy liniami EL Gouna, busy porzadne z dzialajaca klimatyzacja, ubikacja,
        europejski standardt, nawet ciasteczko i soczek dostaniesz :-)
        Nie mam rozkladu jazdy, pamietam ze w dzien bylo kilka odjazdow w odstepach
        kilkugodzinnych a od 22 do bodajze 4 rano co godzine.
        Bilety w cenie od 50 do 70 funtow, w zaleznie od klasy autokaru (jechalismy
        First Class (70 LE) i VIP (60 LE) bo najbardziej pasowaly nam godziny i roznicy
        miedzy nimi nie widzialam.
        W Kairze pierwszy przystanek byl kilka km po przekroczeniu granicy miasta (nie
        polecam) drugi i ostatni w centrum miasta, kolo Muzeum Kairskiego, hotelu
        Hilton, kilka krokow od Cairo Tower.
        W kairze poruszalismy sie tylko i wylacznie taksowkami, ewentualnie na
        piechote, jest metro z dwoma liniami na krzyz i malo przydatnymi ale jak ktos
        chce z ciekawosci...
        Taksowki tanie jak barszcz, najwiecej zaplacilismy za trase Cairo Tower-
        Piramidy (ok 20-25 km) 20 funtow. Tylko wazne jak diabli, ustalaj trase i cene
        zanim wsiadziesz! Targuj ile sie da! Zdarzylo nam sie dwa razy ze kierowca nie
        chcial zejsc juz z ceny ale dla nas bylo wciaz za duzo, wiec pytalismy
        nastepnego i za te sama trase chcial np polowe ceny co poprzednik.
        Osobiscie radze zaopatrzyc sie w porzadniejszy przewodnik (mialam z Wiedzy i
        Zycie, inni polecaja Pascala, przejrzyj i sam zdecyduj), w Polse przeczytac,
        zaznaczyc co dla Ciebie jest najwazniejsze i w ten sposob ustalic trase biorac
        duzy margines czasowy na przejazdy bo miasto jest przerazliwie zakorkowane i
        czesto w taksowce siedzielismy ok godziny.
        My w planie mielismy
        1 dzien) Muzeum, Cairo Tower i spacer po centrum, wieczorem dojazd do Gizy do
        hotelu
        2 dzien) Piramidy, Sfinks, Miasto Zmarlych, w planie byla jeszcze Cytadela ale
        przeliczylismy sie z czasem wiec poszlismy do meczetow Sultana Hassana i ar-
        Rifai zaraz kolo Cytadeli
        3 dzien) Cytadela i suk, wieczorem powrot do Hurgady.

Jak sam widzisz, wszystkiego nie zobaczylismy bo w trzy dni najzwyczajniej sie
        nie da a tylko tyle na Kair przeznaczylismy. Tak ode mnie, to radze wziac
        autokar z hurgady ok 2-3 w nocy, wtedy jestes w Kairze tuz przed otwarciem
        muzeum i wchodzac jako jeden z pierwszych, unikasz tlumow. Sami od razu
        skierowalismy sie do sali z maska Tutanchamona bo podobno tam sa najwieksze
        tlumy. Jesli chcesz to podam Ci namiar na hotel w Gizie blisko piramid, i
        podpowiem o ktore pokoje prosic :-)

Moze jeszcze to Ci jakos pomoze:
        Bilety wstepu do:
        Muzeum 50 le
        Cairo Tower 60 le
        Piramidy 50 le
        Cytadela 40 le
        Meczety 20 le za kazdy

Jak cos Ci jeszcze chodzi po glowie to pytaj.
        • ak112 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 18:19
          Witam. Mam pytanie,czytam na forum różne opinie na temat "obiegu" dolarów w
          Egipcie, czy to prawda,że są trudności z dolarami sprzed 2001 roku.Myślę,iz tu
          otrzymam prawdziwą odpowiedź, za która z góry dziękuję.
          • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 18:46
            Sorry ale nie pomoge, mielismy tylko kilkadziesiat euro w gotowce na wize i
            karty. Ogolnie nie polecam brac gotowki, jesli nie zdzieraja za duzo w Twoim
            banku za wyplate tam w bankomacie to bierz karty, bankomaty bez problemu
            znajdziesz i wyciagniesz na bierzaco tyle ile gotowki potrzebujesz, bez stresu
            ze zgubisz, ze ukradna ze cos tam jeszcze...
        • jacksohn Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 23.04.07, 07:27
          Dzięki za odpowiedź!
          I jeszcze jedno pytanko: bilety na bus rezerwowałaś wcześniej, czy kupowałaś
          bezpośrednio przed wyjazdem? Daj jeszcze namiar na ten hotel w Kairze.
          Pozdrawiam

PS Liczę, że na tym fotum opubliujesz jakąś dłuższą relację z tego wyjazdu.
          • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 23.04.07, 18:00
            Bilety kupowalismy 3 dni wczesniej, na szczescie bo autokar byl pelny i
            slyszelismy w kasie ze na ostatnia chwile biletow najczesciej nie ma.

Hotel w Gizie, "Delta Pyramids" pros o pokoj na 10 pietrze, hotel jest tak
            zbudowany ze wszystkie pokoje od strony ulicy maja widok na piramidy. Szczerze
            polecam, pokoje nowo urzadzone, TV, lodowka, na sniadanie bufet (duzy wybor),
            przemila i dyskretna obsluga...Za dwojke zaplacilismy 25 euro wiec smiechu
            warte.
            ps. mysle ze pietro 8-9 takze ma dobry widok, my dostalismy pokoj 1001 i
            faktycznie byl jak z bajki 1001 nocy ;-)
            • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 23.04.07, 18:03
              Tu jest link do hotelu
              www.asiarooms.com/egypt/cairo/delta_pyramids.html
    • viki0 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 19:25
      Bardzo przydatne te informacje o Kairze:) A czy wiesz jak najlepiej przedostać
      się z Sharmu do Hughardy i potem pojechać na własną rękę do Kairu? A może się
      orientujesz czy bezpośrednio z Sharm jest jakieś połączenie do Kairu?
      • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 19:54
        Bylam tylko w Hurgadzie, ale wiesz, w wiekszosci miejscowych biur widzialam
        plakaty reklamujace prom Hurgada-Sharm, tylko w 90 min, wiec moze ta droga? :-)
        Albo samolotem? Bo autokarem to chyba nie bardzo :-)
      • miriam_73 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 04.05.07, 16:17
        z sharm jak najbardziej jest bezpośrednie połączenie do Kairu.
        rozkład jest tu:
        www.ask-aladdin.com/bus_schedules.htm#From_Sharm_to_Cairo:_
        Tylko jechać Superjetem a nie East Deltą.
    • brehia Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 20:13
      Napisz, proszę, z którego miejscowego biura korzystałaś przy wyprawach na
      snurkowanie? Czy wszystko było Ok i ewentualnie jak z tym biurem się skontaktować?
      Dzięki z góry!
      • kadrom Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 20:21
        Mam pytanie o hotel:

1.Rezerwowałaś wcześniej czy szukałaś na miejscu ?
        2.Jaka była cena hotelu?

Pzdr
        • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 20:25
          Hotel w Hurgadzie czy w Kairze?
      • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 22.04.07, 20:25
        Na snurkowaniu bylismy z biura Agnieszki Pikulskiej, gdzies tu na forum sa na
        nia namiary, poszperaj.
        Przed 9 odebrano nas spod hotelu taksowka i zawieziono na lodz, tam
        poczekalismy na reszte, w sumie bylo 8 osob plus obsluga. Milo, kameralnie,
        polski instruktor na pokladzie wiec w kazdej chwili odpowie, doradzi.
        Bylismy na 2 rafach, przeslicznych. W cenie jest bufet i napoje. Zostallismy
        odwieziemi do hotelu ok 17 wiec praktycznie caly dzien na morzu za grosze.
        Za snurkowanie (jak nie masz maski, rurki i pletw to sa na miejscu)
        zaplacilismy 15$ od osoby, za nurkowanie z butla, 2 razy po ok 30 min, 30$.
        Wszystko bylo na czas i tak jak nam obiecywano. Polecam.
        • kadrom Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 23.04.07, 08:13
          Chodzi mi o hotel w Kairze
          • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 23.04.07, 17:54
            Rezerwowalam przed przyjazdem, jesli wpiszesz w wyszukiwarke "hotels
            Cairo"wyskoczy Ci mnostwo stronek przez ktore mozesz zrobic rezerwacje.
            Potwierdzenie (voucher) dostajesz na mejla, drukujesz i w hotelu dajesz w
            recepcji przy meldowaniu.
            • jacksohn Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 24.04.07, 07:02
              Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. W związku z tym, że mam dylemat, czy lecieć
              samolotem do z Hurgahdy do Kairu (1godzina lotu), czy też jechać autobusem, mam
              jeszcze jedno pytanie: Jak długo tym autobusem jedzie się z Hurghady do Kairu.
              Pozdrawiam
              • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 24.04.07, 08:33
                6 godzin w jedna strone, jesli umiesz spac w autakarze to mija nawet nie
                wiadomo kiedy ;-)

Dzieki i ciesze sie ze moge komus pomoc.
    • grzes803 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 08:08
      W SUMIE ILE WYNIUSL CIE CAIR W PRZYBLIZENIU ZA TE TRZY DNI
      • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 12:18
        W sumie za dwie osoby wyszlo ok 150 euro, wliczajac absolutnie wszysko tj,
        autokar, hotele, taksowki, bilety wstepu, jedzenie...
        • marcin79791 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 12:42
          Mam pytanie z jakim biurem podrozy wybralas sie do Egiptu. Slyszalem ze z
          wycieczek fakultatywnych moze skorzystac w tym biurze z ktorum sie przyjedzie?!
          Jak oceniasz biuro pani Agnieszki z którego skorzystałaś na miejscu. Z góry
          dziękuję za odpowiedz.
          • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 13:55
            Ja nie jechalam z polskim biurem podrozy.
            O problemach polskich turystow tez slyszalam, ale tylko i wylacznie slyszalam.
            Na miejscu spotkalam wielu polakow korzystajacyh z miejscowych (egipskich) biur
            podrozy i NIKT nie mial problemow, wiec nie do konca rozumiem o co chodzi.
            A z biura pani Agnieszki bylam na snurkowaniu i safari, wszystko bylo jak
            najbardziej w porzadku, odebrano nas i odwiezione spowrotem do hotelu, wszystko
            bylo na czas i plan wycieczki byl calkowicie zrealizowany. Ja nie mam zadnych
            zastrzezen.
            • mika55555 Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 15:33
              a jak z cenami ( ubrania, pamiątki, jedzenie?)
              • neferett Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 25.04.07, 23:34
                Z nieba mi spadłaś ! Mam kilka pytań:
                -tak dla pewności , do Kairu jechałaś busem czy autobusem i skąd one odchodzą w
                Hrhg ( z dworca w Daharze )?
                -cos słyszałam o przeniesieniu przystanku autobusowego w Luksorze, faktycznie go
                przeniesiono czy dalej jest w pobliżu świątyni luksorskiej ?
                To tak na szybko , ale jesli będziesz tak miła , to miałabym do ciebie jeszcze
                kilka pytań , szczególnie dotyczących Kairu, bo w Luksorze byłam na własną reke,
                w Kairze nie.Pomożesz ?
                • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 26.04.07, 18:52
                  A jaka jest roznica miedzy busem a autobusem? :-)
                  Jechalam autokarem ;-), jesli masz na mysli dworzec autobusowy na tej glownej
                  ulicy w Daharze, to prawie... El Gouna ma dworzec troche dalej, idac z ronda w
                  kierunku sakali. Niepozorny budynek ale jest duzy napis EL GOuna wiec bez
                  problemu znajdziesz.
                  Na temat dworca w Luksorze nie wiem kompletnie nic.

Pytaj, jak bede wiedziala to Ci odpowiem.
                  Do uslyszenia.
                  • kronikus Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 26.04.07, 22:22
                    Justynko, mam pytanie odnosnie wycieczki do Kairu samopas :) wymyśliłem sobie taki oto sceniariusz :) Wyjazd z HGH o 2 w nocy przyjazd na 8 rano do Kairu, potem zwiedzanie (jeszcze nie wiem co) i hotel który podałaś, no i piramidy i Sfinks już chyba na 2 dzień tylko wiem że pod piramidami odbywa się jakis pokaz świateł i chciałbym go obejrzeć i moje pytanie brzmi o której jest ten pokaz i czy po nim jest jakiś powrotny autobus do HGH, pasowało by zeby był około 11-3 w nocy.
                    • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 27.04.07, 08:17
                      Mialam niemalze ten sam scenariusz :-)
                      W przewodniku jest napisane ze ten pokaz jest co godzine od 18.30 do 22.30,
                      wierz mi ze tez czekalam z niecierpliwoscia, chcialam jechac po piramidy zeby
                      wszystko dokladnie widziec i slyszec. Padalam z nog wiec sobie (na szczescie)
                      podarowalismy.
                      "Widowisko" ogladalismy a tarasu hotelu (11 pietro), bez zadnej konkretnej
                      godziny rozpoczecia zapalilo sie jedno swiatlko na piramide, pozniej to
                      zniknelo, zaswiecilo sie drugie... dla urozmaicenia byly w kolorze zielonym,
                      czerwonym i bialym. Zapalaly sie jakby od niechcenia, po kilkudziesieciu
                      sekundach gasly...
                      Jesli spodziewasz sie widowiska jak w Barcelonie przy fontannach to niestety :-)
                      Nie wiem czy mialam pecha, i w dniu kiedy tam bylam widowiska nie bylo (mieli
                      tylko probe lamp) czy to "show" tak wyglada.
                      Jesli widzialam "widowisko" to radze wziac sobie na tarasie piwko (maja tylko
                      bezalkoholowe wiec jak nie preferujesz, zaopatrz sie wczesniej) bo jechanie tam
                      nie ma najmniejszego sensu, tym bardziej ze z takiej odleglosci chyba lepiej
                      widac niz stojac pod piramidami.
                      Oczywiscie z hotelu nic nie slychac poza chalasem z ulicy ale jesli dzwiek jest
                      na poziomie swiatel to wez muzyke ze soba :-)
                      Rozkladu autobosow do Hurgady nie pamietam ale to mozesz sprawdzic jeszcze
                      przed wyjazdem z HRG i sobie zaplanowac, nie ma problemu z godzinami, oni
                      naprawde czesto jezdza.
                      • kronikus Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 01.05.07, 23:06
                        Jeszcze jedno pytanie odnosnie autobusów powrotnych czy odjeżdzaja one z tego samego miejsca w którym wysiadasz w Kairze i gdzie ewentualnie jest biuro czy też przystanek El Gouny w Kairze czy łatwo tam trafić.
                        • justyna_nl Re: Wlasnie wrocilam, chetnie pomoge 04.05.07, 08:25
                          Wracasz dokladnie z tego samego miejsca gdzie wysiadasz, wiec nie musisz nic
                          nowego szukac. Kasa biletowa jest dokladnie na tym przystanku wiec tez bez
                          problemu.
    • zgdyni1 internet 02.05.07, 09:44
      Mąż prawdopodobnie będzie musiał co kilka dni służbowo łączyć sie z Internetem. CZy łatwo jest turyście skorzystać z Internetu w Egipcie (Hurgadzie)?
      • justyna_nl Re: internet 04.05.07, 08:27
        Bez problemu, internet jest w wiekszosci hotelow (drozej niz "na miescie"),
        poza hotelem tez kafejek wbrod, wiec nawet nie trzeba szukac.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka