Dodaj do ulubionych

Kair tylko na własną rękę!

21.05.07, 10:54
Wróciłam z Hurghady. Kupiliśmy na stronie internetowej bilet lotniczy
Hurghada-Kair i spowrotem. Koszt - 62 $. Na miejscu caly dzien do wieczora
przy wsparciu jakiegos taksówkarza, który był do dyspozycji kiedy tylko
chcieliśmy (30 $ na 4 os.) Zwiedziliśmy wszystko co planowaliśy, a przy okazji
poznaliśmy tamtejszy klimacik od środka, a nie z okien autokaru. Czasu
starczyło na piramidy, muzeum, bazar, rejsik po Nilu faluką. Miodzio.

Ps. Hilton Long Beach również miodzio. I Mega Safari też.
Obserwuj wątek
    • annsa Re: Kair tylko na własną rękę! 22.05.07, 09:44
      Witam
      Chodzi mi taki pomysł po glowie zeby zaliczyc Kair na wlasna reke.Czy mozesz mi
      powiedziec na jakie dodatkowe koszty musze sie nastawic na miejscu? Mam na
      mysli bilety wstepu do muzeum,piramidy,przejazdzka po Nilu,jakis obiad.
      Tego taksowkarza wynajeliscie na lotnisku?Czy dlugo trwaly negocjacje ceny i
      czy wozil was do samego wieczora?
      Dziekuje za odp.
      Ania
      • brunia Re: Kair tylko na własną rękę! 25.05.07, 21:59
        Negocjacje z taksówkarzem jak we wszystkim w Egipcie, trwają długo, mimo że już
        naprawdę tego nie chcesz. W ciągu dnia cena rosła, a już nie chciało się nam
        kłócić więc zgodziliśmy się na jego cene. Jeśli chodzi o dodatkowe koszty to
        tak: piramidy 50 funtów, czyli 25 zł, muzeum 50 funtów + ew. mumie 100 funtów
        (czyli razem 75 zł) feluka (czyli łódka) - godzinny rejsik chyba 100 funtów
        (zaczeli negocjacje od 200)A na bazarze: olejek perfumowy: pół funta za 1 ml,
        mały sfinks 10 funtów, kartka pocztowa 1 funt, koszulka 15 funtów. Obiad w KFC
        20 funtów, woda do picia ok 10 funtów. W razie czego odpowiem na pytania na gg
        224282.
        Aha - zawsze i wszedzie masz policje turystyczna, ktora we wszystkim pomaga - to
        oni nam doradzili do jakiej taksowki wejsc, spisali nas z nazwisk, dali nam
        karteczke z numerem taksowki, nazwiskiem taksowkarza, numerem telefonu pod ktory
        dzwonic w razie czegokolwiek. Czulismy sie bardzo bezpiecznie.
        Cala wycieczka kosztuje cie mniej niz fakultatywna z biura a nie tłuczesz sie 8
        godzin w jedna strone autobusem i masz wiecej czasu na zwiedzanie.
        • pc_maniac Doczekałem "wysypu" turystów na własną rękę :D 25.05.07, 22:26
          Cieszę się, że po tylu latach trucia w kółko, jakie to proste zwiedzić Egipt na
          własną rękę, doczekałem takiego wielkiego wysypu chętnych do takiej formy
          poznawania kraju faraonów.

Jeszcze niedawno, gdy choć 2 osoby w roku zdecydowały się na coś takiego, to
          gęba mi się cieszyłą od ucha do ucha, a teraz patrzę i oczom nie wierzę - w
          ciągu miesiąca !!! przynajmniej 5 osób się do tego "przyznaje".

Rety, ale mi poprawiliście humor :o)

TAK TRZYMAĆ!!!
          • jacksohn Re: Doczekałem "wysypu" turystów na własną rękę : 26.05.07, 09:22
            I po to właśnie istnieje to forum. M.in. Twoje barwne i precyzyjne opisy dały mi
            impuls do samodzielnego zwiedzania Luxoru (po raz kolejny dzięki).
            Jeżeli chodzi zaś o koszty zwiedzania Kairu, to w moim przypadku wyglądały one
            następująco: taksówka -150 funtów (cały dzień), piramidy na koniach - 90 funtów
            za 2 osoby (nie płaciliśmy za bilety wstępu, gdyż właściciel koni znał
            "tajemnicze przejście", tj. dał w łapę policjantom), Cytadela - 40 funtów
            ,Muzeum (40 funtów) + koszty posiłków ale te sięgały max. 20 funtów. Ogólnie
            wydatki niewielkie, zwłaszcza w porównaniu z wycieczką kupowaną u rezydenta,
            gdzie przy Kairze 1-dniowym za 75 usd zwiedza się tylko piramidy i muzeum.
            Pozdrawiam
        • jarecki946 Re: Kair tylko na własną rękę! 27.05.07, 16:18
          > 20 funtów, woda do picia ok 10 funtów. W razie czego odpowiem na pytania na gg
          10LE za wode ? Ale chyba masz na mysli conajmiej 5 butli 1,5 litr. bo w sklepie
          kosztuje ok. 1-2 LE/ butelka 1,5l.
      • d988 Re: Kair tylko na własną rękę! 09.06.07, 10:33
        Ja polecam jazdę autobusem miejscowym,jedzie się długo,ale koszt 15$ od osoby z
        hurgady.hotel w kairze pokój 2 ok.15-20$ można jeździć metrem 1funt egipski do
        piramid autobus 0.5 funta itd.
        • mazria do d988 09.06.07, 13:12
          czy dobrze rozumiem, że builet autobusowy z Hurghady do Kairu kosztował tylko
          15$? Jak długo jechałeś?
          • d988 Re: do d988 10.06.07, 07:20
            tak bilet kosztuje 15$ w sieci którą jechałem do 18$ w innych,różnica w
            miejscach postoju.podróż trwa niestety dosyć długo ok.8 godzin,ale jest autobus
            ok.22
            • mazria Re: do d988 10.06.07, 12:16
              No to rewelacja. TANIOCHA.
              Jeszcze pytanie odnośnie hotelu w Kairze. Rezerwowałeś wcześniej, czy po prostu
              wszedłeś do hotelu i pytałeś o pokój?
              :)
              • d988 Re: do d988 10.06.07, 12:35
                Wchodzisz i masz
                • mazria Re: do d988 10.06.07, 13:44
                  Dzięki serdecznie za info :)
              • kosmowskim Re: do d988 11.06.07, 07:42
                Ja bylem w Hostelu Canadian w samym centrum bardzo blisko Muzeum i metra!!!
                Super baza wypadowa i bardzo tanio.....

Pozdrawiam
                MK
                • mazria Ile płaciłeś za pokój? 11.06.07, 11:50
                  Hej, ile płaciłeś za pokój? Jaki standard pokoju? Nie potrzebuje złotych klamek
                  i kryształowych żyrandoli. Zależy mi tylko, żeby było czysto i żeby nie było
                  robactwa :)
                  • kosmowskim Re: Ile płaciłeś za pokój? 11.06.07, 16:38
                    Jak dobrze pamiętam 80 funtow za trzy osobowy pokoj.
                    łazienka byłą na korytarzu wspolna ale czysta, regularnie sprzatana, pokoj tez
                    niczego sobie, robali raczej nie było, pojawiły się jak zostawiliśmy otwartą
                    konserwe w śmieciach :) to wtedy się zbiegły, ale to chyba w tym kraju nie
                    uniknione.

Pozdrawiam
                    Michal
    • grzes803 Re: Kair tylko na własną rękę! 26.05.07, 15:40
      DO BRUNIA to w sumie ile was wyniosla ta wycieczka (samolot rezerwowaliscie z
      polski)pozdrawiam
      • brunia Re: Kair tylko na własną rękę! 28.05.07, 09:48
        Zamknęłam się chyba w 100$ na osobę. Włączając w to drobne zakupy na bazarze.
        • madai Re: Kair tylko na własną rękę! 04.06.07, 23:58
          brunia, z na jakiej stronie kupowalas bilety do kairu?
    • wypady1 Re: Kair tylko na własną rękę! 05.06.07, 07:20
      Witam
      My w Kairze bylismy 4 dni tez na wlasna reke, zwiedzilismy wszystko co sie dalo
      łacznie z miastem umarłych, dzielnicą koptyjską, byliśmy na przedstawieniu w
      koptyjskim teatrze, oczywiscie muzeum cały dzien, piramidy, bazar itd. Bylo
      naprawde ciekawie! Zwiedzanie z okna autokaru i ogladanie fabryk alabastru i
      papirusu tez nam nie pasiło wiec to najlepszy sposób.
      Pozdrawiam wszystkich podróżujących na własną rękę!!!

Michal
      www.wypady.pl
      • madai Re: Kair tylko na własną rękę! 05.06.07, 19:33
        Michal, czy na tej stronie jest napisane wszystko, czy mam pytac dalej? :)
        • wypady1 Re: Kair tylko na własną rękę! 05.06.07, 21:13
          Generalnie jest wszystko opisane, starałem się dokładnie opisać wszystko ale
          jesli masz ochote pytać to proszę bardzo chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
          Link do artykułu: www.wypady.pl/content/view/64/65/lang,/
          i drugi www.wypady.pl/content/view/55/65/lang,/

Pozdrawiam
          Michal
          • madai Re: Kair tylko na własną rękę! 06.06.07, 20:09
            dzieki, wlasnie czytam :)
            • luki2007 Re: Kair tylko na własną rękę! 07.06.07, 11:54
              Ja też chciałem zapytać na jakiej stronie kupiłaś bilety na samolot z hurghady
              do kairu
              • sharmdiver Re: Kair tylko na własną rękę! 07.06.07, 11:57
                A ja mam pytanie do Ciebie: jakie strony z biletami Hurghada - Kair SAM znalazłeś?
                • luki2007 Re: Kair tylko na własną rękę! 07.06.07, 13:01
                  Jeszcze nie szukałem, bo nie brałem takiej opcji pod uwagę, a teraz jestem
                  zainteresowany
              • cameltravel Re: Kair tylko na własną rękę! 07.06.07, 12:01
                www.egyptair.com.eg/english/
                polecam

ewa
                • sharmdiver Re: Kair tylko na własną rękę! 07.06.07, 12:04
                  Witaj Camelu!
                  Czy mogę Cię ustawić jako domyślną wyszukiwarkę zamiast googla i yahoo?

Pozdrawiam

SharmDiver
              • wypady1 Re: Kair tylko na własną rękę! 09.06.07, 08:50
                Ja jechałem autobusem z Hurghady.

Pozdrawiam
                Michal
                www.wypady.pl
                • madai Re: Kair tylko na własną rękę! 11.06.07, 22:30
                  jestem zainteresowana lotem do Kairu, ale z Sharm. Czy jest to mozliwe?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka