beatka821 24.05.07, 14:13 był ktoś z takim malcem?to dobry pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cameltravel Re: z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? 24.05.07, 14:19 ja byłam zalezy w jakim miesiącu od października do maja super pomysl w pozostałych miesiacach ........ to zależy od ciebie Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
raczek07 Re: z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? 24.05.07, 14:33 ODRADZAM !!! Każdy inny unijny ( śródziemnomorski ) kraj ale nie EGIPT ! Proponuję zaczekać do przyszłego roku to i Maleństwo będzie miało juz uciechę. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? 24.05.07, 15:08 Gorąco (ponadprzeciętnie), nienajlepsza flora bakteryjna (odpowiadająca za tzw. zemstę faraona, męczący lot. Jak napisał przedmówca - Twój wybór, ale ja bym nie męczyła dziecka i nie narażała go na problemy żołądkowe Odpowiedz Link Zgłoś
janka76 Re: z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? 24.05.07, 15:31 WLaśnie wróciłam z Egiptu i widziałam jak matki męczą się z małymi dziećmi. Moim zdaniem taki maluch zupełnie nie nadaje się w tą stronę Upał straszny, warunkiw hotelech różne a ty umęczysz się bardzo. Szkoda urlopu. Pozdrawiam.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? 24.05.07, 15:40 moze i dobry tylko dla tych, ktorzy sa zaprawieni w tego typu wyjazdach.Jesli to Twoj pierwszy wyjazd to sobie odpusc.A wyjazd w najblizszych tygodniach z takim malenstwwem to naprawde nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 24.05.07, 17:51 Autorytatywnie mogę stwierdzić, że o ile wybierze się odpowiedni miesiąc na taką wyprawę, to z pewnością będzie to prostsze, niż z dzieckiem półtora rocznym lub starszym. Czemu? Ponieważ właśnie to co jeden z przedmówcó napisał (zemsta faraona) tak małemu dziecku nie zagraża, ponieważ nie je posiłków tych samych co dorośli. Nie ma problemu ze słońcem, ponieważ dziecko będzie zapewne osłonięte w spacerówce. Nie będzie biegało po wszystkich dziurach, więc i o skaleczenie nie trzeba się martwić. Jednak należy rozsądnie wybrać miesiąc (zimowe odradzam ze względu na bardzo zimne noce, a kołder tam nie uświadczysz). Na pewno od połowy maja do połowy października temperatury są zdecydowanie nie wskazane, a i słońce na tyle mocno operuje, że bez okularków trzebaby się nie ruszać. Za to właśnie pozostałę terminy należą do tych tańszych w Biurach Turystycznych. Należy również wybrać rozsądnie hotel (odradzam wynalazki typu 3*, ponieważ egipskie gwiazdki nijak się mają do europejskich). Oczywiście zaopatrzyć się należy w pewne medykamenty, czy przydatne rzeczy, ale jeśli Cię to interesuje, to żona chętnie podpowie co brała dla naszego maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
barbi1982 Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 24.05.07, 19:08 Zgodzę się w zupełności z poprzednią wypowiedzią - ja szybciej zabrałabym dziecko paro miesięczne niż np. półtoraroczne a to dlatego że się tak nie umęczysz ciągłą bieganiną za chodzącym szkrabem którego nie spuścisz na moment z oka, niemówiąc już o takich rzeczach jak ciągłe próbowanie wszystkiego wokół łacznie z piaskiem plażowym :)) W listopadzie miałam dylemat czy wziąść rocznego synka i po długich namysłach zostawiłam z babcią czego nie żałowałam ani przez chwilę choć jestem szalenie z nim związana jak każda chyba matka..poprostu uważam że to nie jest w pełni odpoczynek a kupa niepotrzebnych nerwów ...ale dziecko paro miesięczne(=niechodzące)wziełabym choć będziesz musiała odpuścić sobie imprezowanie w godzinach nocnych a urok Hurghady nocą jest niesamowity:)) Jeżeli masz dobrą opiekę (babcię?) to zostaw i poszalej a jak nie to śmiało tylko w miesiącach o których pisze cameltravel :)) Odpowiedz Link Zgłoś
moonbeauty Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 24.05.07, 19:13 Nie mam dzieci więc trudno mi cokolwiek doradzać bo jestem teoretykiem, ale wydaje mi się że rzeczywiście lepiej zostawić takiego maluszka z babcią (jeśli to oczywiście możliwe). Takie dziecko nic przecież z tego wyjazdu nie zapamięta, zmęczy go upał a Ty nie odpoczniesz w sensie imprezowania, romantycznych spacerów we dwoje itd. Co innego starsze dziecko któremu frajdę sprawią baseny, morze itp. Odpowiedz Link Zgłoś
gonsiorki Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 24.05.07, 20:22 uwazam, że nie jest to taki zły pomysł. my wlasnie wrocilismy z 14 miesieczna córeczką z Egiptu i cały czas musieliśmy mieć oczy dookoła głowy, a takie 4 miesieczne bedzie praktycznie caly czas spało i bedziesz mogła odpoczywać na słoneczku. w tamtym roku byliśmy na Wyspach Kanaryjskich i było tam małżeństwo z 4 miesieczną córeczką. Mała cały czas spala w wózku budziła sie tylko na karmienie i rodzice razem z maluszkiem odpoczywali sobie w najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 08:33 Ludzie, ale Wy cały czas o tym, co jest wygodniejsze dla MAMY! A kto pomyśli dziecku? Jak ono zniesie lot (nic przyjemnego, czasem bolą uszy, żołądek podchodzi do góry przy starcie i lądowaniu), dziecko nie rozumie co się z nim dzieje i jest przestraszone. Owszem, nie je tego co dorośli, ale kąpać je trzeba. Nietrudno, zeby zachłysnęło się wodą z kranu, pełną różnych groźnych dla niego bakterii. Poza tym w większości hoteli są przysznice - jak umyjesz 4-miesięczne dziecko pod prysznicem? Weźmiesz ze sobą wanienkę? I gdzie ją wstawisz? Naprawdę, zastanów się dobrze! No i warto pomyśleć nie tylko os swojej wygodzie, ale i o samopoczuciu malucha..:):) Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 09:16 Sorki, ale Ewano chyba nie miał/a dzieci, jesli uważa, że dziecko może się w Egipcie zachłysnąć wodą z kranu w czasie kąpieli. Tak się składa, że takie małe dziecko przy NORMALNEJ opiece nie ma prawa zachłysnąć się podczas kąpieli NIGDZIE - w Polsce również. A co do mycia buzi, głowy, to myć można wodą mineralną np. NESTLE. No i tak małe dziecko nie ma jeszcze wykształconej flory bakteryjnej żołądka, więc przypadkiem graniczącym z CUDEM byłoby załapanie przez takiego maluszka "zemsty faraona". No i dajmy spokój z teoretyzowaniem, bo tak naprawdę to od dawien dawna dzieci jeździły do Egiptu, a co może niektórych zaskoczyć, w Egipcie też mieszkają dzieci ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 09:26 Może źle to ujęłam - nie chodzi o zachłyśnięcie, ale o łyknięcie tej wody. Oczywiście, że można myć w wodzie mineralnej, ale znowu - to wymaga gotowania, podgrzewania itp., co nie zawsze jest możliwe. Osobiście uważam, że z takim małym dzieckiem im bliżej - tym lepiej, a jeśli już koniecznie zagranica, to może jednak lepiej Europa... Owszem, w Egipcie mieszkają nie tylko dzieci, ale i dorośli. I co z tego wynika dla nas? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Dżizas, a po kiego grzyba gotować wodę mineralną?! 25.05.07, 13:49 Czy Ty przypadkiem nie jesteś przewrażliwiona?! Czy wodę z kanu w Polsce gotujesz? Bo jeśli nawet wodę mineralną Nestle chcesz gotować, to w Polsce zapewne kranówę do kąpieli tym bardziej gotujesz. A z drugiej strony - gdziekolwiek byś z takim maluszkiem nie pojechała, to jedzenie musisz podgrzewać, tyle, że nad polskim morzem może zapać przeziębienie, już nie wspomnę o wspaniałych chorobach skóry jakich może się nabawić w Bałtyku. Ja piszę to z pozycji osoby, która przeżyła takie wyjazdy z maluchem, Ty zapewne (sądząc po bzdurach związanych choćby z giotowaniem mineralki do kąpieli) z pozycji teoretyka. Odpowiedz Link Zgłoś
veronica3d Re: jedz ale nie latem 25.05.07, 14:09 zdecydowanie polecam wszystkim urlop z nimowlakami(sama wlasnie wrocilam z krety z synkiem 6m-cy,bylo supeeeer)ale jezeli chodzi o egipt,w ktorym mieszkalam rok czasu,odradzam lato bo doroslym jest ciezko wytrzymac,a co dopiero takiemu maluchowi.najlepsza pogoda jest w drugiej polowie pazdziernika,dni sloneczne,ale nie upalne i w miare cieple noce.wanienke do kapieli kupisz na miejscu i zostawisz w hotelu.ja tak na krecie zrobilam.wydatek to prawie zaden:))mineralnej nie trzeba gotowac bo to nie ma sensu.wstawiasz ja w podgrzewacz i dodajesz mleczko.a jak sie podczas kapieli nalyka kropelek wody to zapewniam cie ze to mu nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Dżizas, a po kiego grzyba gotować wodę minera 25.05.07, 14:25 pc_maniac napisał: > Czy Ty przypadkiem nie jesteś przewrażliwiona?! ??oj chyba jednak nie jest. > > Czy wodę z kanu w Polsce gotujesz? Bo jeśli nawet wodę mineralną Nestle chcesz gotować, to w Polsce zapewne kranówę do kąpieli tym bardziej gotujesz. nie zrozumiales....domyslam sie, ze ewano miala na mysli...temperature wody-i dlatego wspomniala o podgrzaniu jej... Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Dżizas, a po kiego grzyba gotować wodę minera 25.05.07, 14:44 Dzięki, iberia, to właśnie miałam na myśli, ale Matka Polka pc maniac chyba w zapalczywości swojej nie zrozumiała... Wolała skoncentrować się na obrażaniu kogos, kto ośmiela się nie traktować dziecka, jako przedmiotu rozpatrywanego w kategoriach przeszkadza/nie przeszkadza. Bo owszem, nie byłam z 4-miesięcznym dzieckiem w Egipcie. Było mi go żal, wolałam pojechać na działkę :):) Odpowiedz Link Zgłoś
15tolka15 Re: Dżizas, a po kiego grzyba gotować wodę minera 25.05.07, 16:59 Moje zdanie -absolutnie NIE!!!W dodatku o tej porze roku.Klimatyzacja itp...odpusc sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozek20 pc_maniac ma racje 25.05.07, 17:49 Jestem dość częstym czytelnikiem tego forum i zapewniam wszystkie EWANO i IBERIE, że pc_maniac'owi można wierzyć na słowo. Jest chyba jedną z niewielu osób na tym forum posiadających prawdziwą WIEDZĘ o kraju faraonów, a nie z pojedyńczego pobytu w Egipcie, jak ma większość forumowiczów. Osobiście z forum znam 2 takie osoby (pc_maniac i corrina), teraz jeszcze widać że cameltravel pisze z sensem. Reszta, to przepraszam ale wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: pc_maniac ma racje ? 25.05.07, 20:46 mrozek20 napisał: > Jestem dość częstym czytelnikiem tego forum i zapewniam wszystkie EWANO i > IBERIE, że pc_maniac'owi można wierzyć na słowo. nie musisz mnie przekonywac, doskonale wiem, ze pc maniak ma pojecie o Egipcie, co nie zmienia faktu, ze moge miec odmienne zdanie w dodatku poparte argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki946 Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 18:01 kolejna moralizatorka, przestan bredzić, na ulice niech nie wychodzi bo jej np. samochód moze wózek potrącić... Odpowiedz Link Zgłoś
15tolka15 Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 18:21 Maja racje ci co pisza ze to forum spada na psy!!!!!Napisalam swoje zdanie tak uwazam i do cholery mam prawo napisac swoja opinie.Dla mnie matki 2 dzieci niemowle 4miesieczne w okresie upalow w Egipcie to glupota.Na poczatku bylam zachwycona tym forum,prawdziwe informacje.opinie.Dzieki radom wlasnie z tego forum wybieralam fajne hotele na nasz wyjazd.Ale to bylo kiedys.....!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Z 4miesięcznym dzieckiem do Egiptu? - owszem 25.05.07, 19:07 15tolka15 - przeczytaj mój pierwszy post jeszcze raz. Ja również napisałem tam, że z maluszkiem owszem, ale pod pewnymi względami. A jednym z nich było właśnie nie jechanie w okresie największych upałów. Więc w tym się z Tobą całkowicie zgadzam :o) Odpowiedz Link Zgłoś