Dodaj do ulubionych

obowiązkowy strój?

28.05.07, 10:29
Czy podczas zwiedzania są miejsca gdzie obowiązują zakryte ramiona i kolana
(ze względu na obyczaje a nie upał)? Czy jest takich miejsc dużo? Czy zatem na
zwiedzanie można się wybrać w szortach i topie?
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: obowiązkowy strój? 28.05.07, 11:20
      Tak - meczety, np. w trakcie zwiedzania Kairu. Do meczetów na pewno nie
      wpuszczą w szortach i topie. Poza tym na zwykłej arabskiej ulicy np. w kairze
      czy Luksorze ja jako kobieta np. w topie i szortach czułabym sie źle. Ale to
      moje zdanie.
      • tutliputli_alejuzniepanna Re: obowiązkowy strój? 01.06.07, 18:46
        wracajac do pytania:

znajomi byli 2 lata temu w Aladdinie i okazalo sie ze do restauracji chotelowej
        mezczyźni musieli miec spodnie o dlugosci co najmniej do lydek.
        ale co ci zalezy spakowac lub poleciec z pl w dluzszych spodniach na wszelki
        wypadek :)
    • sharmdiver Re: obowiązkowy strój? 29.05.07, 16:25
      barrbarrra napisała:
      > Nadto zwiedzanie klasztoru Św. Katarzyny wymaga bezwzględnie zakrycia ramion i
      > łydek,

To prawda ale dotyczy to kobiet gdy nie mają wydepilowanych pach oraz ogolonych
      łydek. To samo dotyczy owłosienia na piersiach.
      U mężczyzn są dopuszczalne warkoczyki, spięcie gumką..
    • tonque Re: obowiązkowy strój? 29.05.07, 16:51

> Jerozolima niby takich wymagań nie ma

jak ja byłem w zeszłym roku to miała
    • dora19791 Re: obowiązkowy strój? 31.05.07, 22:27
      Tam gdzie nie mozna bylo,w swiatyniach,sami nas ubierali,zero problemu.Wczoraj
      wrocilismy,caly czas chodzilam w przewiewnych,krotkich sukienkach:)
    • rozalka81 Jakie to śmieszne 01.06.07, 15:36
      Jakie to śmieszne z tym zakrywaniem tego i owego. Co jest zboczonego w
      pokazywaniu ramion i łydek? Aniołki w kościołach świeca golizną a ja mam sie
      zakrywać, he he. Bóg nas tak stworzył i tyle, i tak widzi nas nago. Przecież
      nikt tyłka nie będzie pokazywał w świątyni!
      • janusz.amir Re: rozalka81 01.06.07, 15:43
        Ale TY jesteś pusta i głupia!!!!
      • ewano2 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 15:46
        A gdzieś Ty te gołe aniołki widziała??? W Egipcie czy w Jerozolimie???
        Chyba gdzieś w Polsce na wsi, ale to nie to samo, zapewniam Cię
      • wojtek37k Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:36
        O skromności napewno słyszałaś .
      • tutliputli_alejuzniepanna Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:43
        no brawo !!!!! gratuluje znajomosci historii, kultury, obycia i dobrych manier
        etc.etc................:/

--------------------------------
        a łyzka na to.........niemożliwe
      • tutliputli_alejuzniepanna Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:53
        slodka idiotko za to np pomijac Egipt, jego kulture i religie, w cerkwiach
        anioły poubierane sa od stop do glów i taki sam stroj lacznie z nakryciem glowy
        obowiazuje przebwajacych w tych swiatyniach i nie ma to nic wspolnego ze
        zboczeniem ale wiaze sie z szacunkiem do miejsca i tradycji, ale komus kto pisze
        takie androny jak ty pewnie taka wiedza i szacunek jest obcy.
        --------------------------------------------------------------------------
        Swoja droga jak cie Bog stworzyl nago to mozesz sobie polatac w Polsce po ulicy
        z goła cipka na wierzchu jak tak lubisz:)))))))))))))))))))))))
        • moza_79 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 20:29
          Brawo!!!!!! Znowu się popisali stali bywalcy forum! Ja rozumiem, ża Rozalka
          napisała co myślała (albo może nie przemyślała, liczyła może na poczucie humoru
          forumowiczów)ale to chyba nie powód, żeby ją od razu od słodkich
          idiotek,pustych lasek i takich innych wyzywać! Wystarczyło odpisać, że w
          krajach arabskich obowiązują inne kanony kultury, wskazać miejsca, w których
          mogłaby trochę na ten temat poczytać i tyle. Tak się składa, że to forum już od
          dawna nie jest żadną studnią wiedzy a jedynie miejscem naskakiwania na
          niedośwadczonych i wiecznym odysyłaniem do wyszukiwarki ( poprzez którą i tak
          nic nie znajdzie oprócz potyczek słownych wyżej rzeczonych forumowiczów).Jeżeli
          ktoś tu jest nieobyty, to raczej ci, którzy naskakują na innych zamiast dać
          odpowiedź lub wytłumaczyć. Po co niektórzy wchodzą na to forum? Zbesztać
          innych? A ja myślałam, że pomóc... Pytania są róże... owszem zdarzają
          się "głupie", ale podobno nie ma głupich pytań... mogą być tylko głupie
          odpowiedzi. Sądzę, że zaraz rozpocznie się kolejne naskakiwanie, tym razem na
          moją osobę, ale ja tu nikogo nie obrażam. Proszę tylko o więcej kultury. A
          jeśli w czymś się mylę lub macie inne zdanie to chętnie wysłucham. Pozdrawiam
          • dora19791 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 20:47
            Nie mylisz sie,masz racje:)Pozdrawiam
          • wojtek37k Do moza_79 02.06.07, 10:48
            Nie mam zamiaru na Ciebie naskakiwać , ale koleżanka która o tych aniołka się
            rozpisała to szczyt ignorancji i tyle . Nie znajomość praw i obyczajów , w
            oczach tubylców , nie zwalnia Cię wcale od ich przestrzegania . Nie chodzi tu
            wcale o to , że to kraj muzułmański , spróbój wejść do kościoła obrządku
            wschodniego , albo monastyru , w Grecji , lub na Cyprze , nie odpowiednio
            ubrana i zobaczysz co się stanie . Tak poprostu niewypada robić i ignorancja z
            tego nie zwalnia . Jeśli jedziesz zwiedzać jakiś kraj , kulturowo zupełnie
            inny , to wypada poprostu przeczytać informacje w przewodniku Pascala lub
            National Geografic i nie popełniać gaf . Jeśli jedziesz do hotelu tylko opalać
            się kąpać i drinkować to wszystkie powyższe co napisałem można pominąć .

Pozdrawiam Wojtek
            • moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 12:33
              A więc jak sam napisałeś, wystarczyło koleżankę odesłać do przewodnika a nie
              wyzywać od idiotek. W większości przewodników jest napisane, jaki strój
              obowiązuje w konkretnym miejscu. Pozdrawiam
              • tutliputli_alejuzniepanna Re: Do moza_79 02.06.07, 16:26
                w tym momencie niestety wobec glupoty stalam sie bezsilna

tak na marginesie:
                kolezanka rozalka wcale nikogo nie pytala o tradycje i zwyczaje itp. tylko z
                gory sobie zalozyla ze te tradycje sa smieszne i poprostu je wysmiala.

Wychodzi na to ze wysmiewanie jest ok ... idac twoim tropem - sorry ale chyba
                mamy prawo do wolnej wypowiedzi i swojego zdania na temat ignoranckiej postawy?
                • moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 17:06
                  Owszem, macie prawo jak najbardziej. Każdy ma. W poprzedniej wypowiedzi
                  zaznaczyłam, że liczę się z waszym zdaniem. Chodzi tylko o to, że za posiadanie
                  własnego zdania nikt cię tu na forum nie określił mianem pustej lalki czy
                  idiotki. A o to głównie mi chodzi. Problem w tym, że nie każdy jest we
                  wszystkich dziedzinach specem. Dziewczyna od aniołków może nie była specem,
                  jeśli chodzi o kulturę obowiązującą w krajach arabskich (może nigdy nie była,
                  nie interesowała się wcześniej),ale jak ty byś się poczuła, gdybyś ty napisała
                  coś na forum, nie wiem, może o fizyce kwantowej, a ktoś by cię wyśmiał i
                  wyzwał. Ja absolutnie nie bronię koleżanki o nicku Rozalka. Denerwuje mnie
                  tylko, że codziennie na tym forum są jakieś niesmaki. Gdybyśmy się wszyscy
                  traktowali z szacunkiem, byłoby znacznie przyjemniej. Po co ta agresja. Myślę,
                  że każdy ma coś ciekawego do powiedzenia, wszyscy jesteśmy różni i inaczej
                  spoglądamy na świat i dlatego tak ważne (według mnie) jest wzajemne
                  zrozumienie. Pozdrawiam wszystkich.
                  • janusz.amir Re: Do moza_79 02.06.07, 17:50
                    Chyba nie bardzo wiesz co piszesz?
                    Czym innym jest brak wiedzy i to można zrozumieć, ale wyśmiewanie się z religii
                    i pisanie " jakie to śmieszne" to już przejaw chamstwa i ignorancji.
                    Nie wiem czemu jej tak zażarcie bronisz?
                    A co do traktowania z szacunkiem to masz rację,z tym że na szacunek to trzeba
                    sobie jeszcze zasłużyć a toto to jest mniej niż zero.
                    I tak moim zdaniem potraktowano ją bardzo łagodnie.
                    Pzdr.
                    • moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 19:12
                      Wiem, co piszę i jestem w tym konsekwentna Januszu. Dla mnie też użycie w
                      jednym zdaniu słów "tyłka" i "świątynia" jest kontrowersyjne, niezależnie
                      jakiego jestem wyznania. Nie bronię tu nikogo, chodzi o to, żeby się hamować w
                      niektórych sytuacjach. Bo przecież nawet jak ktoś napisze straszną głupotę, to
                      nie powód, żeby go besztać od razu. Można to załatwić w kulturalny i
                      cywilizowany sposób. Napisałeś, że i tak potraktowano ją delikatnie. I co to
                      dało?
                      Tak, jak napisałam wcześniej, problem nie dotyczy tylko tego wątku. Piszę to,
                      ponieważ czasem aż się przykro robi jak się widzi tutaj różne awantury. Też
                      jestem egiptomaniakiem, Egipt kocham z całego serca i nie lubię,jak moje
                      ukochane miejsce jest przedmiotem bezsensownych sporów. Ale świata nie
                      zmienię...I tak uważam, że ta dyskusja potoczyła się we właściwym kierunku,
                      wymieniamy poglądy, przynajmniej nie ma już awantur :)Pozdrawiam
                      • tutliputli_alejuzniepanna Re: Do moza_79 02.06.07, 19:20
                        sama sobie przeczysz wlasnymi wypowiedziami ...chyba nie zrozumialas jednak
                        sensu naszych wypowiedzi i ich kontekstu... masz racje mozna sie wysmiewac z
                        kultury i religi ale nigdy z osob ktore sie z tego wlasnie wysmiewaja...taki
                        jest wlasnie sens tego co piszesz ...pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka