belfer33 28.05.07, 10:29 Czy podczas zwiedzania są miejsca gdzie obowiązują zakryte ramiona i kolana (ze względu na obyczaje a nie upał)? Czy jest takich miejsc dużo? Czy zatem na zwiedzanie można się wybrać w szortach i topie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: obowiązkowy strój? 28.05.07, 11:20 Tak - meczety, np. w trakcie zwiedzania Kairu. Do meczetów na pewno nie wpuszczą w szortach i topie. Poza tym na zwykłej arabskiej ulicy np. w kairze czy Luksorze ja jako kobieta np. w topie i szortach czułabym sie źle. Ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: obowiązkowy strój? 01.06.07, 18:46 wracajac do pytania: znajomi byli 2 lata temu w Aladdinie i okazalo sie ze do restauracji chotelowej mezczyźni musieli miec spodnie o dlugosci co najmniej do lydek. ale co ci zalezy spakowac lub poleciec z pl w dluzszych spodniach na wszelki wypadek :) Odpowiedz Link Zgłoś
sharmdiver Re: obowiązkowy strój? 29.05.07, 16:25 barrbarrra napisała: > Nadto zwiedzanie klasztoru Św. Katarzyny wymaga bezwzględnie zakrycia ramion i > łydek, To prawda ale dotyczy to kobiet gdy nie mają wydepilowanych pach oraz ogolonych łydek. To samo dotyczy owłosienia na piersiach. U mężczyzn są dopuszczalne warkoczyki, spięcie gumką.. Odpowiedz Link Zgłoś
tonque Re: obowiązkowy strój? 29.05.07, 16:51 > Jerozolima niby takich wymagań nie ma jak ja byłem w zeszłym roku to miała Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: obowiązkowy strój? 31.05.07, 22:27 Tam gdzie nie mozna bylo,w swiatyniach,sami nas ubierali,zero problemu.Wczoraj wrocilismy,caly czas chodzilam w przewiewnych,krotkich sukienkach:) Odpowiedz Link Zgłoś
rozalka81 Jakie to śmieszne 01.06.07, 15:36 Jakie to śmieszne z tym zakrywaniem tego i owego. Co jest zboczonego w pokazywaniu ramion i łydek? Aniołki w kościołach świeca golizną a ja mam sie zakrywać, he he. Bóg nas tak stworzył i tyle, i tak widzi nas nago. Przecież nikt tyłka nie będzie pokazywał w świątyni! Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 15:46 A gdzieś Ty te gołe aniołki widziała??? W Egipcie czy w Jerozolimie??? Chyba gdzieś w Polsce na wsi, ale to nie to samo, zapewniam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:36 O skromności napewno słyszałaś . Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:43 no brawo !!!!! gratuluje znajomosci historii, kultury, obycia i dobrych manier etc.etc................:/ -------------------------------- a łyzka na to.........niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 18:53 slodka idiotko za to np pomijac Egipt, jego kulture i religie, w cerkwiach anioły poubierane sa od stop do glów i taki sam stroj lacznie z nakryciem glowy obowiazuje przebwajacych w tych swiatyniach i nie ma to nic wspolnego ze zboczeniem ale wiaze sie z szacunkiem do miejsca i tradycji, ale komus kto pisze takie androny jak ty pewnie taka wiedza i szacunek jest obcy. -------------------------------------------------------------------------- Swoja droga jak cie Bog stworzyl nago to mozesz sobie polatac w Polsce po ulicy z goła cipka na wierzchu jak tak lubisz:))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
moza_79 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 20:29 Brawo!!!!!! Znowu się popisali stali bywalcy forum! Ja rozumiem, ża Rozalka napisała co myślała (albo może nie przemyślała, liczyła może na poczucie humoru forumowiczów)ale to chyba nie powód, żeby ją od razu od słodkich idiotek,pustych lasek i takich innych wyzywać! Wystarczyło odpisać, że w krajach arabskich obowiązują inne kanony kultury, wskazać miejsca, w których mogłaby trochę na ten temat poczytać i tyle. Tak się składa, że to forum już od dawna nie jest żadną studnią wiedzy a jedynie miejscem naskakiwania na niedośwadczonych i wiecznym odysyłaniem do wyszukiwarki ( poprzez którą i tak nic nie znajdzie oprócz potyczek słownych wyżej rzeczonych forumowiczów).Jeżeli ktoś tu jest nieobyty, to raczej ci, którzy naskakują na innych zamiast dać odpowiedź lub wytłumaczyć. Po co niektórzy wchodzą na to forum? Zbesztać innych? A ja myślałam, że pomóc... Pytania są róże... owszem zdarzają się "głupie", ale podobno nie ma głupich pytań... mogą być tylko głupie odpowiedzi. Sądzę, że zaraz rozpocznie się kolejne naskakiwanie, tym razem na moją osobę, ale ja tu nikogo nie obrażam. Proszę tylko o więcej kultury. A jeśli w czymś się mylę lub macie inne zdanie to chętnie wysłucham. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Jakie to śmieszne 01.06.07, 20:47 Nie mylisz sie,masz racje:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek37k Do moza_79 02.06.07, 10:48 Nie mam zamiaru na Ciebie naskakiwać , ale koleżanka która o tych aniołka się rozpisała to szczyt ignorancji i tyle . Nie znajomość praw i obyczajów , w oczach tubylców , nie zwalnia Cię wcale od ich przestrzegania . Nie chodzi tu wcale o to , że to kraj muzułmański , spróbój wejść do kościoła obrządku wschodniego , albo monastyru , w Grecji , lub na Cyprze , nie odpowiednio ubrana i zobaczysz co się stanie . Tak poprostu niewypada robić i ignorancja z tego nie zwalnia . Jeśli jedziesz zwiedzać jakiś kraj , kulturowo zupełnie inny , to wypada poprostu przeczytać informacje w przewodniku Pascala lub National Geografic i nie popełniać gaf . Jeśli jedziesz do hotelu tylko opalać się kąpać i drinkować to wszystkie powyższe co napisałem można pominąć . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 12:33 A więc jak sam napisałeś, wystarczyło koleżankę odesłać do przewodnika a nie wyzywać od idiotek. W większości przewodników jest napisane, jaki strój obowiązuje w konkretnym miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: Do moza_79 02.06.07, 16:26 w tym momencie niestety wobec glupoty stalam sie bezsilna tak na marginesie: kolezanka rozalka wcale nikogo nie pytala o tradycje i zwyczaje itp. tylko z gory sobie zalozyla ze te tradycje sa smieszne i poprostu je wysmiala. Wychodzi na to ze wysmiewanie jest ok ... idac twoim tropem - sorry ale chyba mamy prawo do wolnej wypowiedzi i swojego zdania na temat ignoranckiej postawy? Odpowiedz Link Zgłoś
moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 17:06 Owszem, macie prawo jak najbardziej. Każdy ma. W poprzedniej wypowiedzi zaznaczyłam, że liczę się z waszym zdaniem. Chodzi tylko o to, że za posiadanie własnego zdania nikt cię tu na forum nie określił mianem pustej lalki czy idiotki. A o to głównie mi chodzi. Problem w tym, że nie każdy jest we wszystkich dziedzinach specem. Dziewczyna od aniołków może nie była specem, jeśli chodzi o kulturę obowiązującą w krajach arabskich (może nigdy nie była, nie interesowała się wcześniej),ale jak ty byś się poczuła, gdybyś ty napisała coś na forum, nie wiem, może o fizyce kwantowej, a ktoś by cię wyśmiał i wyzwał. Ja absolutnie nie bronię koleżanki o nicku Rozalka. Denerwuje mnie tylko, że codziennie na tym forum są jakieś niesmaki. Gdybyśmy się wszyscy traktowali z szacunkiem, byłoby znacznie przyjemniej. Po co ta agresja. Myślę, że każdy ma coś ciekawego do powiedzenia, wszyscy jesteśmy różni i inaczej spoglądamy na świat i dlatego tak ważne (według mnie) jest wzajemne zrozumienie. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
janusz.amir Re: Do moza_79 02.06.07, 17:50 Chyba nie bardzo wiesz co piszesz? Czym innym jest brak wiedzy i to można zrozumieć, ale wyśmiewanie się z religii i pisanie " jakie to śmieszne" to już przejaw chamstwa i ignorancji. Nie wiem czemu jej tak zażarcie bronisz? A co do traktowania z szacunkiem to masz rację,z tym że na szacunek to trzeba sobie jeszcze zasłużyć a toto to jest mniej niż zero. I tak moim zdaniem potraktowano ją bardzo łagodnie. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
moza_79 Re: Do moza_79 02.06.07, 19:12 Wiem, co piszę i jestem w tym konsekwentna Januszu. Dla mnie też użycie w jednym zdaniu słów "tyłka" i "świątynia" jest kontrowersyjne, niezależnie jakiego jestem wyznania. Nie bronię tu nikogo, chodzi o to, żeby się hamować w niektórych sytuacjach. Bo przecież nawet jak ktoś napisze straszną głupotę, to nie powód, żeby go besztać od razu. Można to załatwić w kulturalny i cywilizowany sposób. Napisałeś, że i tak potraktowano ją delikatnie. I co to dało? Tak, jak napisałam wcześniej, problem nie dotyczy tylko tego wątku. Piszę to, ponieważ czasem aż się przykro robi jak się widzi tutaj różne awantury. Też jestem egiptomaniakiem, Egipt kocham z całego serca i nie lubię,jak moje ukochane miejsce jest przedmiotem bezsensownych sporów. Ale świata nie zmienię...I tak uważam, że ta dyskusja potoczyła się we właściwym kierunku, wymieniamy poglądy, przynajmniej nie ma już awantur :)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tutliputli_alejuzniepanna Re: Do moza_79 02.06.07, 19:20 sama sobie przeczysz wlasnymi wypowiedziami ...chyba nie zrozumialas jednak sensu naszych wypowiedzi i ich kontekstu... masz racje mozna sie wysmiewac z kultury i religi ale nigdy z osob ktore sie z tego wlasnie wysmiewaja...taki jest wlasnie sens tego co piszesz ...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś