Dodaj do ulubionych

Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiza ?

11.06.07, 10:15
Tylo mnie nie zlinczujcie za kolejne pytanie o wizę, ale nie udało mi sie
odnaleźć kompletnej informacji.
Czy na nurkowanie w Ras Mohamed trzeba zabierać paszport z wizą ? Czy komus
sie zdarzyło, aby sprawdzali paszporty w Marinie? Byłem tam co prawda i
kontroli nie było, ale centrum nurkowe odpisuje mi że wizę powinienem wykupić.

Pytam jak to wygląda w praktyce. Nie nudziłbym gdyby chodziło o jedna osobę,
ale jak mam zapłacić 6 x 15$ za jednodniowa wyprawę statkiem do Ras
Mohamed... Z drugiej strony obawiam się, żeby mnie nie cofnęli z wejścia do
mariny.

Marcin
Obserwuj wątek
    • mariuszgr Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 12:12
      Jak plyniesz statkiem to nie.Tylko docierajac do RM droga ladowa bedziesz
      potrzebowal wize.

Jesli dalej masz obawy to plyncie na Tiran.
    • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 14:12
      Wizę zgodnie z przepisami musisz mieć. Już w centrum nurkowym Ci ją sprawdzą -
      do formularza pozwolenia na wypłynięcie (tzw. "crew list") są wpisywane Twoje
      dane i numer paszportu. Centrum odpowiada za to że sprawdziło dokumenty i że są
      one w porządku. Oczywiście powinieneś mieć też paszport z sobą.
      Oczywiście są centra i centra. Niektóre Cię wezmą bo dla nich liczy się tylko
      zarobiona kasa i będą ryzykować. Bo jak będzie kontrola policji (a są one
      robione na morzu) to i oni dostaną za swoje i Ty. Chcesz oszczędzić popłyń na
      Tiran też są tam przepiękne rafy.
      Z kim płyniesz (baza?)
      • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 14:50
        Zarezerwowałem nurkowanie w Africa Dive przy hotelu Sharm Holiday. U nich
        robiłem kurs i nie miałem w zasadzie żadnych większych zastrzeżeń.
        Ras Mohamed wychodzi z ich tygodniowego "rozkładu jazdy". Tiran jest w inny
        dzień ale tez skorzystam. Wykupuję po prostu trzy dni pod rząd.

Faktycznie zdarzają sie kontrole na morzu ?
        • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:05
          Oczywiście, że ich znam. Nie masz szansy aby Cię wzieli bez wizy.
          A kontrole są ciągle i różnego rodzaju. I bardzo dobrze bo wływa to na
          bezpieczeństwo i komfort gości.
          Bo bywa i tak, że np. przewodnikami snorkelistów w tanich bazach są ludzie sami
          ledwo pływający
    • czarnant Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:24
      byłam w maju w szarm i wybraliśmy się łodzią do Ras Mohamed, nie trzebabyło
      miec nawet paszportu przy sobie i my zostawilismy w hotelu. trzeba miec
      paszport i wizę jak jedzie sie tam autokarem to wtedy bezwzględnie
      • olpp Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:28
        Potwierdzam.
      • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:30
        Ja również byłem z nimi w zeszłym roku w Ras Mohamed bez paszportu. Ale kto wie
        jak będzie tym razem.

Jakie jest Twoje zdanie na temat tego centrum ?
        W chwili obecnej pracuje tam Polka - Julia. Znasz ?

• sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:34
          Centrum bardzo dobre. Niestety polscy instruktorzy którzy tam pracowali zwinęli
          manatki. Julia jest na wakacjach. Ma być jutro (ale nie na pewno).
      • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:31
        A baza była jakiej narodowości (he, he)?. Może nazwa?
      • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 11.06.07, 15:55
        czarnant napisała:
        > byłam w maju w szarm i wybraliśmy się łodzią do Ras Mohamed, nie trzebabyło
        > miec nawet paszportu przy sobie i my zostawilismy w hotelu.
        Jakie to było centrum?

W Sharm jakiś czas temu była afera - policja dopatrzyła się, że pewne centra
        miesiącami pływają jakoby wyłącznie na rafy lokalne i Tiran (jak to wynikało z
        pozwoleń wypłynięcia) a nigdy do Ras Mohhamed. Jak się okazało obrotni chłopcy
        "kasowali" turystów za bilety wstępu do Parku, oczywiście tam płyneli ale tego
        nie zgłaszali zatrzymująć opłatę za bilety dla siebie...
        • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 12.06.07, 14:37
          Skierowałem to samo pytanie do centrum.
          Odpowiedzieli w zasadzie tak samo jak sharmdiver.
          Kontrole po prostu mogą sią zdarzyć, i to zarówno w Marinie jak i na morzu.
          Napisali, że w przypadku kontroli w Marinie i braku wizy nie wejdę na łódź, a
          po kontroli na morzu kłopoty będzie mieć centrum. No, ale wolę nie być
          przyczyna tych problemów.
          No cóż, kolejne 15$ razy kilka trzeba dołożyc do budżeciku...
    • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 12:59
      Dzisiaj kolejna grupa polskich turystów NIE popłynęła do Ras Mohhamad z powodu
      braku pełnej wizy..
      • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 13:07
        Ustaliłem już z centrum,że wizę kupuję.
        A gdzie przytrzymali te ekipę ? Przy wejściu do mariny ?
        Sharmdiver - czy Ty jesteś cały czas w Sharm ? Odbierasz na bieżąco mail'e na
        gazeta.pl ?
        • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 13:28
          A dlaczego mnie Pan tak zapytowywuje? Pan mieć do mnie jakiś interes?
          • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 13:38
            Chcieć pogadać poza forum. Coby inni forumowicze nie zbluzgać...
            Interes ? A masz Pan coś do zaproponowania ?
            • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 13:41
              Pan pisać Interes? Ja bardzo chętnie interes! Pan pisać, ja odpowidać. My robić
              bardzo dobry interes!
              • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 13:43
                Ja zaraz napisac mail'a.
                A jak to było z tą zatrzymaną ekipą na ras MOhamed ?
                To chyba może interesowac tez innych.
                • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 14:03
                  Nic specjalnego. To co zwykle. Zakuto ich w dyby, oprowadzają ich teraz po
                  mieście na postronku ku uciesze licznie zgromadzonej gawiedzi rzucającej w nich
                  odpadkami.
                  • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 14:24
                    To napisz chociaż jak często odbywają sie takie przemarsze...
                    Może to lepsze niż wszystkie fakultety razem wzięte ?

Powinieneś zmienić nick na: DrJackyllandMrHyde.
                    Raz podnosisz ciśnienie, a raz "do rany przyłóż"...
                    • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 20:49
                      kadrom napisał:
                      > Powinieneś zmienić nick na: DrJackyllandMrHyde.
                      > Raz podnosisz ciśnienie, a raz "do rany przyłóż"...

Dlatego kobiety mnie... lubią.
                      Podoba im się jak coś się zmienia..
                      "Menów" z opasłym brzuchem, siedzącymi dniami przed telewizorem mają w domu..
                      • kadrom Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 30.06.07, 20:52
                        Musze to przemyśleć,bo bliżej mi do tego "Mena"...
                        Sugerujesz, żebym komuś "przywalił" słowami i wszystkie laski moje ?
                        • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 01.07.07, 10:06
                          Apel do "menów"
                          Nie, absolutnie NIC nie róbcie. Inni się zaopiekują Waszymi kobietami...
                        • sharmdiver Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 01.07.07, 10:12
                          Dość powiedzieć, że Wam żony, "dziewczyny" "przyprawiają rogi" nawet jak
                          jesteście z nimi w Egipcie lub gdzie indziej na wyjeździe..
                          • hary8h Re: Ras Mohamed łodzią - konieczny paszport i wiz 01.07.07, 22:19
                            sharmdiver napisał:

> Dość powiedzieć, że Wam żony, "dziewczyny" "przyprawiają rogi" nawet jak
                            > jesteście z nimi w Egipcie lub gdzie indziej na wyjeździe..

uważaj pa...ncie co pier.....lisz.
                            w lipcu będe w sharmnie i możesz dostać w zęby za takie per..lonie.
                            namiary na priva
                            z naleznymi wyrazami
                            arek

• sharmdiver Re: Rogacze 02.07.07, 15:20
                              hary8h napisał:
                              > uważaj pa...ncie co pier.....lisz.

Nie mogłem sobie darować komentarza.
                              Czyżby Klub Wszechpolskich Rogaczy wysyłał swojego zasłużonego członka w delegację?

Może lepiej zacznijcie uprawiać trochę sportu i mniej żłopcie piwska/gorzały?
                              • hary8h Re: Rogacze 02.07.07, 20:38
                                z chlania gorzały to akurat chyba ty słyniesz w sharm...i nie tylko
                                • sharmdiver Re: Rogacze 02.07.07, 23:38
                                  To wszystko przecież można sprawdzić. Przyślij swoją dziewczynę na
                                  "przyszpiegi". Zda Ci relację jak było..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka