Dodaj do ulubionych

Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samolot

25.06.07, 12:18
Witajcie.Ale jestem wkurzona.Kilka godzin temu wróciliśmu do Polski,po 18
godzinach podróży!!!! Po 2 dniach bez snu, 2 dniach z życia wyjętych na
męczące oczekiwanie na upragniony powrót do domu.
W piątek o godz.12 w HRG wykwaterowano nas z hoteli (zaznaczam,że większość
nie wiedziała,że nie mamy już pokoi do czasu transferu na lotnisko),następnie
całą noc z piątku na sobotę( od godz.1 do 9.30) spędziliśmy na lotnisku (już
po odprawie,z biletami i kartami pokładowymi w dłoniach).Nikt nam nie
powiedział,że samolot ma usterkę i nie poleci (zapewne oszczędzono w ten
sposób koszt jednej nocy w hotelu dla nas),no i nikt z Triady się nie pojawił
na lotnisku,mimo informacji od egispkiego przedstawiciela linii lotniczych,że
zostali powiadomieni.W biurze Triady w Polsce nikt nie odbierał telefonów
(ludzie dzwonili rano w sobotę). Dopiero o godz.10.00 w sobotę dowieziono nas
do hotelu.Nasze rzeczy poleciały innym samolotem,więc mieliśmy tylko to,co na
sobie,byliśmy bez pieniędzy (kto wozi funty egipskie do Polski?),bez środków
higienicznych,niektórzy chorzy,bez leków.Komórki padały jedna po drugiej,bo
ładowarki poleciały w naszych rzeczach,mało kto miał szansę zawiadomić
kogokolwiek z rodziny w Polsce.Nie mogliśmy się spokojnie wyspać, bo co kilka
godzin w hotelu proszono nas o zebranie się w celu powiadomienia nas o
terminie powrotu do domu i co kilka godzin dowiadywaliśmy się,że nic jeszcze
nie wiadomo,bo generalnie egipcjanie chcą wsadzić nas do tego zepsutego
samolotu,ale wcześniej go naprawić,ale nie mają do niego części.Cała akcję z
umawianiem się i niewiedzą o sposobie powrotu do domu odbieraliśmy (poza
kilkoma naiwnymi dziewczątkami)od początku jako teatrzyk mający na celu
utrzymanie nas w ryzach i nie ponoszenie przy tym dodatkowych kosztów.
Zaznaczam,że egipcjanin,który nam niby załatwiał powrót do Polski
(cyt."bądzcie miłymi turystami,a ja będę dla was miły") głównie popijał piwko
w hotelowym barze,co jakiś czas odbierając telefon komórkowy,co miało
świadczyć,że niby pracuje właśnie nad planem naszej podróży.
Około południa pojawili się wreszceie przedstawiciele Triady: nie mówiący po
polsku egipski rezydent palący papierosa za papierosem i szczerzący zęby w
uśmiechu,co było jego jedyną rolą oraz rezydentki (2 młode kopbiety), które
zamiast z nami ustalić "co i jak", weszły w rolę tłumaczek między nami a
egipskimi liniami lotniczymi.Kiedy podnieśliśmy, że mamy umowę z Triadą i to
oni a nie my powinniśmy być negocjatorami własnej sprawy z ich partnerem
biznesowym,niemal się obraziły.
Prośbę o załatwienie zastępczego samolotu potraktowały z wyraźnym
rozbawieniem.Co więcej, trzymały front z egipcjaninem z linii lotniczych
twierdząc,że jedyne,co mogą nam zaoferować,to oczekiwanie w hotelu na naprawę
samolotu i pomoc medyczną w nagłych wypadkach.Ktoś próbował nagrać ten cyrk i
zarówno przedstawicielka Triady, jak i egipcjanin bardzo ostro i agresywnie
na to zareagowali, grożąc zakończeniem spotkania. Zaznaczam,że Triada nie
przyjmowała odpowiedzialności za sytuację, wskazując na swojego egipskiego
partnera, jako sprawcy naszego nieszczęścia (a kto nawiązuje współpracę z
liniami,które mają rozwalające się,brudne i duszne Tupolewy?Triada chyba
nie?).
Przedstawiliśmy oczywiście nie tylko nasze położenie,ale poprosiliśmy, aby
bezzwłocznie zorganizowano nam lot do polski i określono,kiedy dokładnie
wylot będzie miał miejsce.Prosiliśmy o zapewnienie środków higieny
osobistej,leków dla chorych i możliwości wykonania niezbędnych telefonów do
Polski (ja podnosiłam,że w takich sytuacjach powiniśmy otrzymać pieniądze na
wydatki).Do godz.21 w sobotę nic z tego nie otrzymaliśmy (traktowano nas jak
osoby wyłudzające dodatkowe "atrakcje" cyt.egipcjanina"nie wierzę,że nie
macie 2 euro na telefon".
Po naszych telefonach do konsulatu,o godz.21 przyszedł egipcjanin(bez Triady)
i łaskawie dał nam po 200 funtów egipskich,czyli równowartość ok.100 zł (w
hotelowej aptece za jedną szczoteczkę do zębów, sprzedawca chciał ode mnie
100 dolarów) oraz oświadczył,że ma super wiadomość,bo za 4 godziny jedziemy
znowu na lotnisko, na lot do....Berlina.
Z Berlina niestety do Polski wrócimy autokarem.I tak oto
zmęczeni,zdenerwowani, w brudnych ubraniach,z bezwartościowymi funtami w
kieszeniach (brak kantoru na wymianę),dotarliśmy w niedzielę przed godz.22 na
lotnisko na Okęciu,gdzie czekały nasze bagaże (nie wiem,czy wszyscy odnaleźli
swoje walizki).
Mieliśmy przy tym okazję porównania sposobu obsługi niemieckich turystów i
komfortu samolotów. Oczywiście na korzyść Niemców (w samolocie do Egiptu
powiedziano nam np.że nie będzie poczęstunku,bo za to Triada zadba o "lepszy
pakiet" dla nas w Egipcie, przy tym mało sie nie udusiliśmy,bo przez pierwszą
godzinę w samolocie było jakieś 30 st.C i brakowało tlenu).
Doradźcie,co i czy reklamować.Co miano nam zapewnić "z urzędu" w takiej
sytuacji,a co nie? Czy możemy wymagać zwrotu kosztów podróży w takiej
sytuacji,jak to policzyć,jak wycenić nasze 2 dni z życia
wyjęte,zmęczenie,niemożność załatwienia zaplanowanych na sobotę i niedzielę
spraw?
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 12:25
      Cóż mogę powiedzieć. Współczuję Wam z całego serca. Też by zapewne nas zalała
      krew, tym bardziej, że podróżujemy z małym dzieckiem.

• franceska79 Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 12:51
      ja bym tego tak nie zostawila,krew mi sie wzburzyla jak to czytalam.napawde ci
      wspolczuje,Teraz wez katalog triady,punkt po punkcie z tylu przeczytaj co
      oferuje traida,warunki umowy itp,potem ubezpieczenie-pewnie W Signal Iduna
      byliscie ubezpieczni,no i drazyc drazyc,to juz nie pierwszy taki cyrk (z tego
      co czytam)jaki traida urzadzila turystom-nie dac sie,w koncu za to placimy
      grube pieniadze!POWODZENIA,jak cos sie dowiem dam znac!
      • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 13:48
        Dzięki.Zrobię tak. Jestem jednak ciekawa,czy ktoś ma tego typu doświadczenia,z
        pozytywnym efektem w postaci np. zwrotu kosztów podróży i rekompensaty za
        stratę 2 dni życia i jak do tego doszedł.
        Dodam jeszcze,że mieliśmy mieć 4* hotel,a był 3* z tym,że pokoje były ocenione
        jako 4*,jakieś kolejne cwaniactwo.Oczywiście wszystko było maksymalnie 2*,oni
        chyba tam w łapę dają za te gwiazdki w poszczególnych hotelach.
    • kika139 Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 13:26
      Byłam w tym roku z Triadą w Tunezji. Skrócili nam pobyt o cały dzień.
      Reklamowalismy ale to nic nie dało. Odpowiedż z cyklu "toczyć koło naokoło". To
      nie oni to przewoźnik, a zreszta takie zmiany są zastrzeżone w umowie. Totalne
      olewanie. Życzę powodzenia.
      • dario89 Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 13:57
        To typowe dla Triady
        Przed paroma laty byłem z nimi w Europie.
        Chryste.
        Każde biuro z tych średniej klasy ma słabsze i gorsze akcje, a le u nich to
        prawie standard. Odradzam.
        Ja wybieram się teraz z Orbisem, Macie jakieś opinie?
        Co do kwestii prawnych to z punktu widzenia przepiswo europejskich, sytuacja
        jest w miarę klarowna w związku z opoxnieniem lotu o taki czas. Warto powalczyć.
        • deoand Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 14:20
          no niestety tak bywa ... tylko współczuć i oczywiście być złym bo z
          czego sie cieszyć ..

ale ale ... pc Ty chyba też kiedyś wybrałeś się do Egiptu z jednym
          z najlepszych tour operatorów na kierunku Egipt i o ile mnie pamieć
          nie myli - też spędziłeś 3 wspaniałe dni i noce na przecudownym
          Frederich Chopin
          Airport - European Union ...

chyba żebym się mylił ... ???

ale mimo wszystko każdemu może wszystko się zdarzyć ale tanie biura
          lataja z tanimi liniami i szansa na awarie takich samolotów jest
          zawsze większa niż na liniach drogich

pzdr deo ...

ale co tam trzy dni ... pielegniarki koczuja juz szósty dzień i
          nic ... więc co tam wasze trzy dni ...

i do Egiptu chyba nie polecą .. raczej nie zanosi sie
          • pc_maniac Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 15:04
            > ale ale ... pc Ty chyba też kiedyś wybrałeś się do Egiptu z jednym
            >
            > z najlepszych tour operatorów na kierunku Egipt i o ile mnie pamieć
            > nie myli - też spędziłeś 3 wspaniałe dni i noce na przecudownym
            > Frederich Chopin
            > Airport - European Union ...

Nie było to biuro z wyższej półki, bardziej z tej najniższej typu Ecco-H.
            Padło wtedy, ale kasy nie straciłem, gdyż przelew ze strony pośrednika został
            zablokowany i zmieniony natychmiast na ... inne, z którym, o tydzień później,
            ale polecieliśmy.
        • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 15:13
          dario dzięki.A gdzie te przepisy europejskie znaleźć?
          Co do Orbisu,to muszę Ci powiedzieć,że jak jechaliśmy na snurkowanie, to nas
          przeprowadzono przez podwórko ustawionych w podkowę 2piętrowych budyneczków
          podobnych do naszych komunistycznych bloków (tylko te pomalowano na różowo),
          wokoł których było gruzowisko,bo coś budowano.Budyneczki otaczały podkową
          najmniejszą plażę, jaką w życiu widziałam wielkości 6 m kw.na 6,przylegającą do
          równie malutkiej zatoczki, oddzielonej sznurkiem od "parkingu" dla stateczków
          turystycznych.Wszystkich uczestników snurkowania, w tym nas, przeprowadzano
          dokładnie przez tą plażę (dość nam było głupio,bo niemal deptaliśmy po głowach
          leżących tam ludzi, ale nie bylo innej drogi).Smród paliwa,kolejne grupy
          turystów prowadzonych przez tą podkowę i tak w koło Macieju.Okazało się,że
          to "hotel",gdzie wczasy spędzają turyści z Orbisu.Po tej wizycie uznałam,że
          hotel załatwiony dla nas przez Triadę to jeszcze nie jest dno dna.
          • brehia Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 17:06
            Ciekawy link dotyczący umów o usługi turystyczne oraz składania reklamacji:
            www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=239
            Samą ustawę o usługach turystycznych też bez problemu znajdziesz w sieci.
            • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 11:32
              brehia dzięki Ci wielkie! :))))
    • greetgreet Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 14:27
      naszej grupie lot powrotny zorganizowali zaraz po północy - w efekcie byliśmy w
      Egipcie o dzień krócej ale dobowo wszystko było ok...
      Polskie biura podróży - żenada i brak profesjonalizmu. Potrafią tylko kasę zdzierać.
      • generaljaruzelski Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 14:53
        Bo Rainbow tez lata Prima Charterem :). I Exim :)
      • yrec61 Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 15:14
        napisz coś więcej o tych minusach,jak rezydent, czy byłeś w hgh czy w sels,
        lecimy z nimi 03.07,
        czy jeszcze coś poza tymi godzinami wylotu było nie tak, gdzie wracałeś - my do
        wrocka, chyba wylot o 3.30, ale do egiptu o 7.45 i mamy cały dzień w egipcie
        • dario89 Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 15:27
          Te przepisy postaram Ci się zlokalizowac. z tego co się orientuje to przewiduja
          one pewne granty w zaleznosci od tego czy opoxnienie do 4 h, 8 h. Jest chyba
          także niestety klauzula że jesli z przyczyn niezależnych od przewoznika to
          kicha. Ale zawsze mozna tak twierdzić.
          Czy czasem ten hotelik przez który przechodzic miałeś sposobnosc to nie byl
          Beirut? Na zdjęciach tak to właśnie wyglądało, bo obok był mały port dla łodzi?
          Ta info dla mnie bardzo ważna, bo mam tam spędzić dwa tygodnie.
          • malini Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 16:03
            Dario.Muszę Ci zmartwić,bo mi się wydaje,że to to.Ja nie widziałam nazwy
            hotelu,bo nas wprowadzono jakąś uliczką biegnącą po prawej stronie budynków, a
            nie poprzez główny budynek.Wydaje mi się,że budynki są pomalowane na
            różowo.Przejścia między nimi starcza na szerokość stołu do ping ponga (bo stał
            taki właśnie i musieliśmy iść gęsiego). Zdjęcia w ofertach,które widziałam
            przed chwilą w necie są zmanipulowane.tj.nie ma na nich tego gnoju wokół i tych
            statków, jest za to jakaś super zadbana zieleń,której nie kojarzę i
            wyeksponowany basen,którego z plaży nie zauważyłam (nie wiem,więc jaki jest w
            realu,nie twierdzę,że go nie ma).Nasz kapitan pokazał nam,że po prawej stronie
            od tego hotelu jest dzielnica domów rybackich,jest więc zatrzęsienie różnych
            kutrów itp.urządzeń pływających.Między domami rybackimi (osiedlem domów) a
            hotelem jest gruzowisko (z prawej strony), chyba coś budują. Dostęp z tej
            prawej strony do hotelu jest swobodny dla ludzi z zewnątrz,więc może być
            kiepsko z bezpieczeństwem.
        • malini Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 16:05
          Yrec ty pytasz mnie?
          • amat1 Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 17:38
            Bywałem z nimi wiele razy. Zawsze było ok
            Poczytaj tu www.konsument.gov.pl/pl/uslugi_turystyczne/
            pozdrawiam
            • amat1 Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 17:46
              Dodam jeszcze że nie jest zasadą że jak Egipskie linie to złe. Parę dni temu miałem okazję lecieć AMC z Warszawy do Hurghady i z powrotem . Samoloty Boening 737 nowiutkie czyściutkie i bardzo punktualne
              • malini Re: Rainbow nie lepszy... 26.06.07, 11:44
                Amat.To było Prima Charter.Mają starego rosyjskiego Tupolewa.Lata do i z
                Hurghady (tam i z powrotem non stop).Nie wiem czy w ogóle tam latają boeningi.
                Jest brudno (moje okienko nosiło ślady pawia), fotele są zniszczone i jest
                ciasno, duszno, gorąco,głośno (w samolocie przed naszym lotem jeden pan dostał
                zawału i podobno wlekli go do samej Warszawy).Sam sam samolot wygląda, jakby
                miał się zaraz rozsypać.Przed lądowaniem odnieśliśmy wrażenie,że były kłopoty z
                wysunięciem podwozia.Nie powinno być zaskoczeniem ani dla Triady, ani dla
                PCh,że się nie zawsze da nim polecieć.Ja nie wiem,kto jest odpowiedzialny za
                kontrolę takich sytuacji,a przydałoby się posprawdzać te linie zanim będzie
                nieszczęście.Egipskie linie to złe linie.Triada jest tak nastawiona na zysk,że
                to jednak jest obrzydliwe.
                • qxq1 Re: Rainbow nie lepszy... 26.06.07, 13:24
                  Z Katowic "Air Cairo" Airbus 320 tam i z powrotem z Triadą było bez problemu,
                  tak ze wygląda ze tylko z Wa-wy są problemy z samolotami byłem od 1.06 do 15.06
                  i w tym czasie tez mieli spore opóznienie własnie z powodu samolotu.
                • aziza_kama Re: Rainbow nie lepszy... 26.06.07, 20:18
                  malini napisała:

Egipskie linie to złe linie.

No tu nie do końca się z Tobą zgodzę. Nie wiem ile razy i jakimi egipskimi
                  liniami latałaś, że miałaś aż tak złe z nimi doświadczenia. Ja latałam
                  wielokrotnie egipskimi liniami i uważam, że wcale nie są gorsze niż np. polskie
                  Centralwings, nie mówiąc już o Prima Charter.
                • shark1sharm ile, jak i gdzie zadac rekompensaty 27.06.07, 13:51
                  Prima Cahrters (dawny Fisher Air) nie uzytkuje zadnego tupolewa tylko jest to
                  Boeing 757 - 200 o dosc sredim resursie (ilosc wylatanych godzin).
                  www.fischerair.pl/site/index.php?id=flota&idsub=flota
                  Ze wzgledu na fakt, ze wspomniany B757 jest jedynym samolotem jaki dzierzawi
                  Prima Charters, w momencie usterki powstaje duzy problem z "podstawieniem"
                  samolotu zastepczego (problem wielu linii czarterowych posiadajacyh kilka lub
                  tylko jeden samolot).
                  Jesli chodzi o rekompestaty gwarantowane przez prawo to powinnas zlozyc claim'a
                  do Prima Charters a nie do Triady (przeczytaj regulamin Traidy
                  www.triada.pl/strony/2/i/91.php , kazde biuro bez wyjatku umywa od tego
                  rece). Ile mozesz zadac rekompensaty, jaka droga, etc. wszystko znajdziesz w
                  ponizszym rozporzadzeniu
                  www.federacja-konsumentow.org.pl/download/prawa/rozporzdzenie_lotnicze_2612004.doc

Acha, taka uwaga. Jesli nie masz pisemnego potwierdzenia od rezydenta Triady,
                  ze zglosilas reklamacje na miejscu w Egipcie, to bardzo watpie, zeby w ogole
                  cokolwiek Triada uznala. Odesla Cie do linii lotniczych.

Poza tym poczytaj jeszcze to: Ochrona pasażerów linii lotniczych
                  www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=222
                  Btw., cos z tym waszymi bagazami lecacymi innym samolotem, to chyba nie tak.
                  Jest to wbrew przepisom miedzynarodowym, ktore wyraznie mowia, ze nadany bagaz
                  moze podrozowac tylko i wylacznie z pasazerem. Zlamanie tej zasady grozi bardzo
                  powaznymi sankcjami do odebrania licencji wlacznie. Tym bardziej wydaje mi sie
                  to nieralne, ze mialby poleciec innym samolotem bagaz tak duzej grupy osob
                  (sorry, ale samolot to nie statek, ze mozna go nieco przeciazyc, poprostu nie
                  wstartuje, nawet na sile, komputery pokladowe na to nie pozwola, ze o obsludze
                  lotniska nie wspomne). Wbrew pozorom, szczegolnie w karajch takich jak Egipt
                  przestrzega sie tego przepisu (zaostrzony w Egipcie po katastrofie samolotu w
                  2004, wiozacego francuskich turystow z Sharm el Sheikh). Wyjatkiem jest gdy
                  bagaz zaginie i trzeba go dostarczyc innym lotem (bagaz podlega wtedy kontroli
                  zarowno przed jak i po przylocie), a waszym przypadku ciezko mowic o
                  zaginieciu bagazu. Taki cytat warunkow przewozu bagazu:

Bagaż Rejestrowany jest przewożony tym samym rejsem co Pasażer, o ile
                  Przewoźnik nie zadecyduje, że jest to niewykonalne ze względu na brak
                  pojemności przewozowej lub przeciążenie samolotu. W tym przypadku Przewoźnik
                  przewiezie Bagaż Rejestrowany najbliższym możliwym Rejsem, na którym jest
                  dostępna wolna pojemność przewozowa, chyba że ustalono inaczej.

A juz tak na koniec, to do czarnej listy przewoznikow lotniczych zapraszam tutaj
                  www.ulc.gov.pl/index_1.php?dzial=wiadomosci&plik=22_03_2006
                  warto poczytac zanim poleci sie na wakacje.
          • yrec61 Re: Rainbow nie lepszy... 25.06.07, 21:42
            pytam greetgreet o rainbow tours
        • greetgreet bez paniki 26.06.07, 17:00
          Sytuacja o której wspomniałem miała miejsce w zeszłym roku. Byłem na rejsie po
          Nilu z nimi i ogólnie wszystko było ok. No, może poza tym że pilotka zachęcała
          do jednych wycieczek a zniechęcała do innych podając jakieś wydumane powody
          (chcieliśmy jechać do Abydos i Dendery, mówiła że jedzie sie ponad 4 godziny w
          jedną stronę, a prawda była zupełnie inna - wystarczy spojrzeć na mapę...). Ale
          nie w tym rzecz. Mieliśmy wracać po południu (wylot z Hurghady), dzień wcześniej
          okazało sie że nie wracamy po południu tylko o 6 rano czyli o 3 w nocy musimy
          opuścić hotel... W sumie wyszło na to że byliśmy dzień w plecy. Biura
          zastrzegają zawsze że godzina wylotu może ulec zmianie i to jest nie fair!
          Ciekaw jestem czy np. w Neckermanie też sobie na to pozwalają. Przyczyn
          oficjalnych nie poznaliśmy, a pilotka (Dominika) niestety powiadomiła nas tylko
          i się ulotniła unikając niewygodnych pytań. Dopiero po powrocie do kraju okazało
          się że przyczyną było bankructwo linii lotniczych Fischer Air, tylko że co mnie
          to obchodzi... Ale taka jest już zasada działania biur podróży, nie widzą powodu
          dla żadnego zadośćuczynienia dopóki nie wyskoczysz na nich z mordą, nie
          postraszysz, nie pozwiesz do sądu. Ogólnie rzecz ujmując daleko nam jeszcze do
          zachodu;-)
          Życzę Ci udanych wakacji. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
          Pozdro!!
    • kiper.sc Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 18:09
      Byłam z Triada w maju w Desert Rose. Nie rozumiem ludzi, którzy wyjeżdżaja na
      wczasy i nie wiedza o pobycie nic. Ja zawsze mam ustalone wszystko, łącznie z
      fakultetami. Jak można nie wiedzieć, że wykwaterowanie jest o 12.00 a wylot w
      nocy. Podczas zakupu wczasów o wszystkim wiedziałam i się zgodziłam. Po 12.00
      ściągnięto nam opaski i nie mogliśmy korzystać z all ale jakoś daliśmy sobie
      radę. Nie jasne dla mnie jest również to, że wasze bagaże poleciały innym
      samolotem, ciekawe jakim? No i ta cena za szczoteczkę do zębów? Dziwne. Miałam
      szczęście, że nasz samolot wystartował o czasie, mimo iż kilka razy pokazywało
      się opóźnienie na tablicy. Jeśli chodzi o lekarstwa to zawsze mam przy sobie w
      bagażu podręcznym (choruję na astmę), trzeba brać pod uwagę różne wypadki i się
      zabezpieczać. Widać niektórym osobom brak wyobraźni.
      A teraz dość strofowania. Składałam dwie reklamacje do Triady i obie zostały
      uznane. Nie oddano nam pieniędzy ale dostaliśmy zniżki na nasz wyjazd majowy no
      i jeszcze coś. W każdym razie cena jaką płaciliśmy za hotel 5* z all była super!
      Do niczego nie mogliśmy się przyczepić poza jednym - z winy rezydentki nie
      pojechaliśmy do Kairu. Już na miejscu napisałam reklamację. Chcieli nam oddać
      połowę kwoty ale ostatecznie stanęło na tym, że otrzymamy tę wycieczkę podczas
      następnego pobytu, a wybieramy się jeszcze na rejs po Nilu.
      Jeździliśmy z różnych biur podróży - generalnie nie ma lepszych biur i gorszych.
      Od jakiegoś czasu jeździmy z Triada ze względu na ceny i na pewno będziemy dalej
      jeździć. Zamiast krytykować porównajcie ceny z innymi biurami i sami sobie
      odpowiedzcie......
      • qxq1 Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 25.06.07, 18:28
        Zgadzam sie z ta opinią sam wróciłem niedawno bo tydzien temu z rejsu po nilu z
        Triada i niebył to mój pierwszy wyjazd z Triadą i ostatni w koncu za ta cene
        nie wymagajmy za wiele jesli chcecie bez problemu to polecam TUI lub Neckermana
        chociaz i tam moga znaleźc sie osoby które zawsze bedą miały mało. Pozdrawiam
        • cameltravel Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 00:40
          no cóż
          nic nie zareklamujesz - bo kupując wycieczke podpisałaś lub zaakaceptowałas
          warunki uczestnictwa Triady ... które mowią jednoznacznie że możesz reklamować
          mając podpis rezydenta że tak było jak mowisz
          po powrocie do kraju NIC nie wskórasz z wyjątkiem nerwów. 43 osoby z którymi
          przesiedziałaś na lotnisku zapewne tak jak i ty nie miały takowych.

punkt 3. paragrafu
          V. REALIZACJA UMOWY, REKLAMACJE
          Organizator ponosi odpowiedzialność za niewykonanie lub nienależyte wykonanie
          Umowy, chyba, że zostało ono spowodowane działaniem lub zaniechaniem Klienta,
          działaniem lub zaniechaniem osób trzecich, nie uczestniczących w wykonywaniu
          usług przewidzianych w Umowie, jeżeli tych działań lub zaniechań nie można było
          przewidzieć ani uniknąć albo siłą wyższą.

oraz 4
          4. Wyłączenie odpowiedzialności Organizatora w związku z działaniem lub
          zaniechaniem osób trzecich, nie uczestniczących w wykonywaniu usług
          przewidzianych w Umowie, jeżeli tych działań lub zaniechań nie można było
          przewidzieć ani uniknąć, może w szczególności wynikać z działania przepisów
          obowiązujących w kraju pobytu w odniesieniu do usług świadczonych przez
          miejscowych usługodawców, którzy świadczą usługi na rzecz Klientów Organizatora,
          niezależnie od Umowy Klienta z Organizatorem.

najciekawszy punkt
          7. W przypadku stwierdzenia przez Klienta w trakcie trwania imprezy turystycznej
          wadliwego wykonania Umowy, Klient powinien niezwłocznie zawiadomić o tym
          przedstawiciela Organizatora (pilota, rezydenta) w miejscu powstania zdarzenia,
          lub w przypadku braku możliwości poinformowania przedstawiciela, bezpośrednio
          centralę Organizatora w Warszawie.

punkt 13. Organizator przyjmuje reklamacje w ciągu miesiąca od dnia zakończenia
          imprezy. Podstawę do rozpatrzenia reklamacji dotyczącej ilości lub jakości
          świadczeń stanowi pisemna reklamacja wraz z uzasadnieniem.

punkt 14. Obowiązkiem pilota/rezydenta jest potwierdzenie przyjęcia reklamacji
          od Klienta, a w przypadku jej nie załatwienia, przekazanie jej niezwłocznie
          Organizatorowi turystyki.

jeśli będziesz miala szczęście to:
          15. Organizator ma obowiązek rozpatrzenia reklamacji nie później niż:
          a. w przypadku złożenia reklamacji w trakcie trwania imprezy turystycznej - w
          terminie 30 dni od jej zakończenia,
          b. w przypadku złożenia reklamacji po zakończeniu imprezy - w terminie 30 dni od
          daty jej złożenia.
          16. Organizator ma obowiązek dokonania zwrotu części lub całości wpłat w ciągu
          10 dni od daty rezygnacji Klienta lub daty uznania reklamacji.

a jesli nie to:
          17. Organizator zastrzega sobie prawo zmiany godzin rozpoczęcia lub zakończenia
          imprezy, w szczególności w przypadku imprez obsługiwanych samolotami
          czarterowymi Organizator zastrzega możliwość zmiany godzin lotu na wcześniejszą
          lub późniejszą godzinę względem podanej w rozkładzie lotów. Powyższe
          zastrzeżenie dokonuje się na wypadek zaistnienia okoliczności, których nie można
          było przewidzieć ani uniknąć, w szczególności przez wzgląd na decyzje
          Organizatora lub linii lotniczych podyktowane koniecznością zapewnienia
          bezpieczeństwa uczestnikom w związku z nadzwyczajnymi okolicznościami wywołanymi
          m.in. działaniami przyrody, niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi,
          nadzwyczajnymi zdarzeniami w postaci zaburzeń życia zbiorowego i innymi
          zdarzeniami o charakterze faktycznym, prawnym lub administracyjnym, które mimo
          dołożenia wszelkich rozsądnych starań pozostaje poza kontrolą stron Umowy. O
          zmianach godzin rozpoczęcia lub zakończenia imprezy Organizator powiadomi
          klienta co najmniej dzień przed rozpoczęciem lub odpowiednio zakończeniem
          imprezy, a w wyjątkowych okolicznościach najpóźniej w terminie pozwalającym na
          dostosowanie się do zmian (Rozporządzenie /WE/ NR 261/2004).

czyli lataj z Triadą - i czuj sie człowiekiem
          Ewa
          • deoand Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 09:51
            ostatnio też lataj z Tui i Neckermanem czuj się człowiekiem ...

ale nie to jest istotne .. takie rzeczy sie zdarzaja

i oczywiście biura podróży wykpiwaja sie od poniesienia konsekwencji
            patrz post cameltravel ...

lecz na " turystyce zorganizowanej znalazłem inny post , który jakby
            dawał nadzieje oszukanemu turyście ... oto on

Witam,
            niestety jak większość naszych podróżników, nie macie Panstwo racji.
            zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem ( i unijnym także) biuro podróży, które
            jest organizatorem wyjazdu zorganizowanego odpowiada za wykonanie umowy przez
            swoich podwykonawców. W tym także za linie lotnicze. I macie Państwo pełne
            prawo domagać się rekompensat w przypadku zmian godzion wylotów, w wyniku
            których zmniejsza się ilość świadczeń, określonych w umowie. jeśli byłó np 7
            noclegów, a zmiana godz, wylotów zmniejsza ilość noclegow do 6, to należy się
            rekompensata za niewykorzystane z winy organizatora świadczenia.
            I nie można dać się zbywać. Kierować sprawę do sądu. Tylko zdecydowana postawa
            Klientów, zmusi wreszcie biura do zaprzestania oszukańczej praktyki.
            Poza tym, biura doskonale znają godz. wylotów, bo zaiewrają umowy. jezeli godzą
            się na tak daleko idące zmiany w godz. wylotów to tylko dlatego, ze oplaca się
            im to finansowo.
            W przypadku opóźnień samolotów, to zgodnie z prawem opdowiada przewoźnik (
            należne Klientom świadczenia są jasni tu określone).
            odpowiada także organizator.
            W zasadzie poza UOiKK tylko "Rzeczpospolita" opisuje prawa przysługujące
            Klientom biur podróży.
            Warto jednak znać swoje prawa. I nie dać się oszukiwać!!!

czyli czy jednak mamy jakies szanse ... czy jednak tak jak w
            Polsce każdy prawnik swoje a Sąd też , którą noga pani pan Sędzia
            wstanie ???

pzdr deo
            • pc_maniac Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 10:10
              Deo, trudno nie zgodzić się z tym tekstem, lecz tutaj nasuwa mi się pewna obawa.
              W tym przypadku nie zmniejszono lości dni destynacji, lecz je wydłużono, nie
              zapewniając turystom nalezytej obsługi.

Ale - skarga, lub sprawa sądowa (jeśli skarga nie zostanie uwzględniona)
              faktycznie powinna być skierowana wobec instytucji, z którą podpisaliśmy umowę
              (w tym przypadku wobec BP, nie zaś przewoźnika). Ponieważ stronami umowy był
              turysta i BP. A co już nas powinno mało obchodzić) dopiero BP może się skarżyć
              nawzajem z Liniami Lotniczymi, gdyż w ich przypadku BP ma dwukierunkową umowę,
              w jednym kierunku BP <--> Turysta, w drugim BP <--> Linie Lotnicze.
              I powiem Wam szczerze, porządne BP spokojnie wypłaciłoby Wam
              odszkodowanie/rekompensatę, ponieważ bez najmniejszych problemów odbiłoby to
              sobie na Liniach Lotniczych, które nie zapewniły zastępstwa na ten lot.
              • cameltravel Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 13:24
                jest coś takiego co mowi że jesli samolot sie spóźnił o 2 godziny to powinniśmy
                dostac - napoje itd
                zresztą w wielkim skrócie
                cytat pochodzi ze strony: ulc.gov.pl/index_1.php?dzial=kopp&plik=wyjazdy

"Wyjazdy zorganizowane

W przypadku naruszenia przepisów dotyczących wyjazdów zorganizowanych, mogą
                Państwo dochodzić swoich praw na drodze sądowej. Pasażer może wnieść roszczenie
                o odszkodowanie przeciwko organizatorom wyjazdu za niewykonanie usług
                przewidzianych w umowie zawartej w jednym z krajów UE, bez względu na docelowe
                miejsce podróży. Prawa te obowiązują w przypadku niezapewnienia odpowiedniego
                przelotu przewidzianego w umowie zawartej między organizatorem wyjazdu a
                pasażerem. Ponadto jeżeli organizator nie wywiąże się z umowy w odniesieniu do
                znaczącej części zorganizowanego wyjazdu, jest zobowiązany do zapewnienia
                alternatywnych świadczeń, łącznie z przewozem, bez żadnych dodatkowych kosztów
                dla uczestnika wyjazdu."

a sądy w polsce wiadomo - JESTEŚ członkiem odpowiednich partii - wygrasz -
                wplaciłes na odpowiednie partie wygrasz - nie - to po co im ..... zawracasz

mały w polsce może - płacić i sie bac

Ewa
          • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 14:18
            Cameltravel.Dzięki za przypomnienie o warunkach uczestnictwa (dzięki za ich
            przytoczenie), co ciekawe rezydentka twierdziła,że mam 7 dni na złożenie
            reklamacji po powrocie,jedną szczęśliwie złożyłam,mam potwierdzenie, teraz ją
            uzupełnię,no bo chyba nie zaprzeczą,że nie polecieliśmy. Mam też mgliste,ale
            jednak przekonanie o istnieniu przepisów,niejako nadrzędnych nad punktem 17
            warunków(ustawa i takie tam).Oczywiście wszystko posprawdzam,jak mi mózg
            przestanie zwijać się na brzegach ze zmęczenia.Firma Prima Charter uczestniczy
            jak rozumiem w wykonywaniu usług przewidzianych w umowie, problemem jest
            jednak "siła wyższa" (punkt 3 paragrafu V),która spowodowała pęknięcie szyby w
            samolocie (jeszcze raz podkreślam,że według oficjalnych komunikatów,przecież
            nie mogliśmy sprawdzić,czy np.piloci nie byli pijani i dlatego nie polecieliśmy
            i nie mamy szans na wykazanie,że do pęknięcia by nie doszło,gdyby samolot byl
            serwisowany zgodnie z wyznaczonymi terminami czy coś takiego).
            Ten najciekawszy punkt 7 jest faktycznie ciekawy,ale skoro nie ma wymogu
            pisemnego powiadamiania rezydenta,to punkt ten jest martwy (jak rezydent
            wykaże,że nie powiadomiono go o jakimś problemie podczas dyżuru?).
            • cameltravel Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 14:33
              problem wynika z tego, że zaakceptowałas warunki uczestnictwa
              czyli jakby zgodziłas sie na to co zafunduje ci Triada- kiedy dokładnie wczytac
              sie w ich warunki to w skrócie: zrzekam sie praw człowieka i wszelkich innych -
              obiecuje być grzecznym i nie podskakiwać.

- moja rada
              1 odnajdź ludzi z tego feralnego powrotu
              2 napiszcie migiem zbiorowa grupową reklamacje
              3 zrobcie zrzute na prawnika
              4 do sądu

wiem , że sa tacy co wygrywali ale.... wątpię

powiem ci jak inne biura rozwiązują problemy
              proponuja pobyt na takich samych warunkach w tym samym lub lepszym hotelu.
              zwracają za oplacone doby hoteleowe (klient musi mieć rachunki)
              przepraszają i proponują ugodę

zdazylo mi sie podobne coś kilka razy - zawsze klient dostał jakąś rekompensatę
              - ale trzeba wiedziec co i jak robić.
              wiadomo, że idąc na udry nic nie wskórasz.
              Ja triady nie sprzedaje właśnie dlatego, że jest duże prawdopodobieństwo
              problemów a sumując koszty na wyciweczkę w Triadzie można miec taką samą w
              innym biurze które dba o reputację własną i o klienta !

ale to moja prywatne zdanie
              ewa
        • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 14:00
          Sam rejs po Nilu był świetny.Nie chcę być źle zrozumiana,ja wytykam nie
          wszystko,ale podnoszę te złe kwestie,które mnie spotkały np.130 dolców podczas
          rejsu ekstra,co po zliczeniu kwot za wejścia do świątyń itp.było totalnie
          wygórowaną sumą.
          Z drugiej strony ludzie mają też niezwykle pozytywne podejście do pewnych spraw
          np.niektóre osoby w naszej grupie były zachwycone,że zostały dłużej w
          Egipcie,że mogły być te kilka godzin w hotelu 5*, a pewna panienka nie kryła
          radości,że dostała 200 funtów na wydatki (że niby to biuro jest same z siebie
          takie szczodre i łaskawe), inna z kolei zapiała z zachwytu na propozycję
          tłuczenia się pociągiem do kraju.
      • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 13:50
        Kiper.A ja rozumiem,bo dzwoniłam do Triady kilka razy do biura przed wylotem i
        ani słowa nie powiedzieli mi,że 1go dnia zaraz po przylocie nas zakwaterują (o
        godz.5 rano), aby za chwilę wykwaterować i zobowiązać do 4-5 godzinnego
        oczekiwania w najgorszym skwarze na transfer na rejs.Trzeba było się również
        dopytywać o organizację ostatniego dnia (biuro samo z siebie nie mówi o tym) i
        rozumiem ludzi,którzy się o to nie dopytywali,bo oferta w części pt.trasa
        wycieczki, pomija milczeniem kwestię różnicy czasowej między wykwaterowaniem a
        transferem (sugestia,że nie ma żadnej różnicy), co więcej, zgodnie z
        informacjami tam zawartymi,transfer ma mieć miejsce tego samego dnia co
        wykwaterowanie, a nie dopiero dnia następnego, jak faktycznie jest to
        zorganizowane.
        W mojej ocenie Triada w tej kwestii zwyczajnie marnuje nasze pieniądze. Po co
        hotel w przeddzień naszego przylotu,można przecież z samolotu od razu pojechać
        na statek, a ten dzień hotelowy wykorzystać na koniec(tak zresztą jest w
        ofercie). Załatwienie konwoju na daną godzinę do Luksoru i synchronizacja
        przylotów ludzi z różnych miast jest właśnie zadaniem biura podróży, ale
        wymienione wyraźnie nie chce się przemęczać,ja już nie zliczę różnych wyjaśnień
        tej kwestii,które usłyszałam np.:
        1.Statki są gotowe dopiero wieczorem (nie jest to prawda,opuszczaliśmy statek
        przed godz.8 rano, czyli licząc czas transferu z HRG do Luksoru,było jeszcze
        kupa czasu na zmianę pościeli i takie tam).
        2.Nie da się załatwić ochrony konwoju tak łatwo (nie wierzę w to, albowiem
        ochrona to jeden samochodzik z czterema policjantami "ochraniający" 50
        pojazdów, w tym kilkanaście autokarów, co więcej, ja nie wierzę zatem w jej
        skuteczność i nie wiem,czy taka ochrona wogóle ma sens, w końcu za ten cyrk
        płacimy my-turyści).
        3.Hotele nie zgadzają się na zmiany godzin pobytu (a ktoś rozmawiał np.że
        pokoje dla turystów z Triady będą nie od godz.12 do godz.12, tylko np. od 5
        rano do 16, a za to na koniec turyści będą mogli zostać kilka godzin dłużej?
        Chyba nikt nie rozmawiał,bo nie wierzę,że się nie da tego załatwić).

Co do taniości Triady,to dopiero na miejscu okazuje się,że to nie jest tanie
        biuro np. Triada wyciąga jeszcze od ludzi pieniądze za przedłużenie pobytu w
        hotelu oferując niby to świetną cenę (załatwianie tej kwestii bezpośrednio w
        recepcji a nie u rezydenta uzmysławia to w doskonały sposób).Podobnie wyciąga
        pieniądze podczas rejsu (np.nieoczekiwana zrzutka na opłaconych już
        kierowców,konieczność zapłacenia dodatkowych 130 dolarów od osoby na wejścia do
        świątyń, a nie ok.120 dolarów,jak nas poinformowano przed zakupem patrz:strona
        internetowa z ofertą Egipt+ rejs, "egipski przewodnik",który faktycznie jest
        mówiącym po polsku wyłącznie "jak się masz?", kupującym bilety wstępu i
        liczącym turystów asystentem pilota i który zapewne być musi ze względu na
        liczebność grupy, a zatem nie powinien być dodatkowo płatnym "świadczeniem" w
        ramach wspomnianych 130 dolarów).
        W mojej ocenie nie sposób poznać tych "niuansów" przed wyjazdem.Jak zresztą
        widzisz, podnoszę tylko sprawy,które w mojej ocenie są wbrew umowie i
        ustaleniom,a o tym przecież nikt Ci nie powie w trakcie dokonywania zakupu
        wycieczki.
        Fajnie,że sobie jakoś poradziłaś po wykwaterowaniu.My mieliśmy jednak przed
        sobą nie kilka godzin, ale 13-14 godzin bez możliwości np.odpoczynku w pokoju,
        a w recepcji z trudem wynegocjowaliśmy dostęp do tzw.pokoju kąpielowego
        (recepcjonista twierdził,że nikt z Triady nie załatwił tej sprawy).
        Co do bagaży,to już tłumaczę (choć dla mnie to też nie było jasne jak to
        możliwe). Otóż były 2 loty do Warszawy.Nasze bagaże wsadzono w samolot,który
        wyleciał jako pierwszy i dlatego mam wrażenie,że właśnie tym powinniśmy lecieć,
        ale wobec faktu,że 2gi samolot miał usterkę (według oficjalnych informacji
        zaznaczam,nikt z nas nie miał szans tego sprawdzić),do 1szego samolotu wsadzono
        rodziny z małymi dziećmi i te osoby,które bardzo intensywnie się pchały oraz
        bagaże wszystkich turystów (samolot musiał być nieźle przeciążony).I tak
        zostaliśmy bez niczego.
        Jeśli chodzi o lekarstwa, to nie wszystkie możesz mieć ze sobą,ja już zresztą
        przeszłam kiedyś niezły dym na lotnisku i teraz zwyczajnie biorę leki przed
        wylotem, aby ich nie potrzebować do następnego dnia.Zaznaczę w tym miejscu,że
        innym ludziom skutkiem przedłużenia pobytu w Egipcie zwyczajnie skończyły się
        leki.Co do szczoteczki, to wiadome jest,że egipscy sprzedawcy są pod względem
        cen dla turystów bardzo fantazyjni,i niestety jak wiedzą,że człowiek musi dany
        produkt kupić właśnie u nich (bo nie ma w pobliżu innego sklepu czy apteki),to
        nie chcą negocjować.
        Tak więc jeśli chodzi o ceny Triady, to litości,nie pisz o konieczności
        porównywania cen biur przed zakupem,bo to jest oczywiste.
        Co więcej, miałabyś inne zdanie o tych cenach,gdybyś jednak wylądowała w hotelu
        o niższej kategorii niż kupiłaś. Ta niska cena stałaby się całkiem wygórowaną
        kwotą,nieprawdaż? Nie sposób się do takiej sytuacji wcześniej przygotować.Nam
        rezydent powiedział,że tylko wchodzimy przez hotel 3*,a tam dalej będzie 4* i
        tyle go widzieliśmy. Przy kolejnym kontakcie z reprezentantem Triady była to
        już inna osoba,nie sposób było rozmawiać na ten temat,złożyliśmy więc tylko
        reklamację na miejscu.Czekamy na reakcję.
        Przy okazji mieliśmy porównanie hoteli 5* Triady do 5* innych biur i jest to
        totalna różnica na korzyść innych biur.Uwagę też zwraca,że jedzenie we
        wszystkich kategoriach hoteli załatwianych przez Triadę jest identyczne (osoby
        przy 5* nie mają lepszych i posiłków niż ludzie przy 4*).
        I nie zgodzę się z Tobą, że nie ma lepszych i gorszych biur. W Neckermanie
        takiego numeru, a raczej numerów by nie zrobili.
        • pc_maniac do Malini 26.06.07, 18:40
          ogólnie podpisuję się pod tym co napisałaś poza dwoma drobiazgami:\

1. Organizacja konwojów to niestety nie wymysł BP, lecz władz egipskich, któe
          rygorystycznie ustalają trasy i godziny przejazdó konwojó z Szejchami
          (sołtysami), oraz posterunkami policji na trasie konwoju.
          Czy to ma sens, tu Ci przyznam rację, lecz nic na to nie poradzimy, bo nie mamy
          wpływu na władze egipskie.

2. "egipski przewodnik",który faktycznie jest
          mówiącym po polsku wyłącznie "jak się masz?", kupującym bilety wstępu i
          liczącym turystów asystentem pilota i który zapewne być musi ze względu na
          liczebność grupy" -

Tutaj również kłaniają się rozporządzenia władz egipskich. W przypadku
          jakiegokolwiek prowadzonego w Egipcie biznesu wymóg władz jest jednoznaczny -
          51% kapitału musi należeć do Egipcjanina. W przypadku zatrudnienia
          obcokrajowca, na jednego obcokrajowca musi przypadać jeden Egipcjanin.

Powiem szczerze, że z tym drugim punktem to się chętnie zgadzam. Zawsze to
          jakiś sposób na zwalczanie bezrobocia.

Pod resztą tego co napisałaś podpisuję się obiema łapkami.
          PC_M.
          • malini Re: do Malini 27.06.07, 10:07
            Pc_maniac.Podpisuję się pod wszystkim,co napisałeś :))) ,choć sytuacja z
            fakultetami do Kairu czy Luksoru (patrz wątek o Ecco H.które zgodnie z relacją
            turystów, zatrzymało ludzi jadących z lokalnym biurem) wskazuje,że lobbing jest
            mocny i władze egipskie ulegają wpływom naszych biur podróży.
            Co do "egipskiego przewodnika" ja również uważam,że pomysł jest dobry (zarówno
            dla turystów,jak i Egipcjan),ale wykonanie fatalne.Spotkałam w lokalnych
            biurach Egipcjan mówiących dobrze po polsku,maksymalnie
            kontaktowych,zabawiających turystów,opowiadających ciekawostki.
            Ci przewodnicy Triady,których spotkałam (3 osoby w sumie) to naprawdę do
            niczego nie służyli, poza kupowaniem biletów,snuli się ponuro i sprawiali
            wrażenie zastraszonych. Pilotka ciężko pracowała nad zacieśnieniem więzi między
            nami a naszym przewodnikiem, opowiadając anegdotki z jego udziałem,tłumacząc,
            co śmiesznego właśnie powiedział, wyjaśniając przy tym jego zachowanie("siedzi
            tak cichutko,bo jest przejęty,że posadziłam go koło pięknej pani").Dzięki super
            kontaktowym i wesołym ludziom z naszej grupy kilka razy z nami normalnie
            porozmawiał,ale na drugi dzień zawsze wracał do punktu wyjścia "jak się masz?".
            Ja uważam,że nikt nie opowie o tym kraju i jego ludziach lepiej,niż jego
            obywatel (poza kwestiami politycznymi,znam realia),ale nie korzysta się z tej
            możliwości.
        • aziza_kama Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 20:40
          malini napisała:

> Przy okazji mieliśmy porównanie hoteli 5* Triady do 5* innych biur i jest to
          > totalna różnica na korzyść innych biur.Uwagę też zwraca,że jedzenie we
          > wszystkich kategoriach hoteli załatwianych przez Triadę jest identyczne
          (osoby
          > przy 5* nie mają lepszych i posiłków niż ludzie przy 4*).

Malini, może przybliżyć nieco temat tej zamiany hoteli, moi znajomi lecą z nimi
          w sierpniu do Sea Gull, sama ich namówiłam, tyle, że w związku z wieloma
          negatywnymi opiniami na forum lojalnie ostrzegałam, aby nie kupowali wyjazdu z
          Triadą. No i nie posłuchali, kierowali się podobno ceną, choć moim zdaniem ceny
          Triady wcale nie są aż tak atrakcyjne. Ale boję się, że to będzie moja kolejna
          wpadka (rok temu poleciłam innym znajomym Siva Grand Beach, wrócili
          niezadowoleni i wkurzeni na mnie) no kurczę, nie chcę stracić kolejnych
          znajomych;) Napisz proszę, co z tymi zamianami hoteli i gorszym traktowaniem
          klientów Triady, to może uda mi się jeszcze ich namówić na zmianę biura jak
          usłyszą o tym, co Was spotkalo...
          • malini Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 27.06.07, 09:42
            Aziza.Jeżeli wybrali konkretny hotel,to raczej wpadki ze znalezieniem się w
            dziwnym miejscu nie będzie.Ludzie z Sea Gulla mówili że hotel jest ok, jedzenie
            też, ale bez fajerwerków i poziom dużo niższy niż w innych hotelach.Obsługa
            hotelowa jest zawsze taka sama,w hotelach 5* nie zaczepia turystów i nie
            zamęcza kobiet pytaniami o imię i czy ten facet obok to na 100% mąż, generalnie
            egipcjanie są mili jak się ma pasek al incl.na ręku,po jego zdjęciu bywa różnie
            (to uwaga od ludzi właśnie z Sea Gulla), a z tym problemem bycia bez paska ma
            się do czynienia 2krotnie podczas pobytu,bo jak pisałam, Triada organizuje tak
            pobyty,że się czeka kilka-kilkanaście godzin w hotelu na transport już po
            wykwaterowaniu 1-go i ostatniego dnia.
            Ludzie z 5* hoteli Triady, którzy zostali zakwaterowani razem z nami na jeden
            dzień przez egipskie linie lotnicze w hotelu Club Golden 5,byli totalnie
            zaskoczeni i poczuli się wręcz oszukani przez Triadę (hotel ten ma 4*,a był o
            niebo lepszy od 5* hoteli oferowanych przez Triadę, o kolejce linowej,którą
            można było pojechać na plażę nie wspomnę).Feler w tym,że Triada nie wspomina o
            różnicach w poziomach między hotelami w Egipcie (hotele w tej samej kategorii
            mogą zasadniczo się róznić).Wynajduje najtańsze,w efekcie klient jest
            przekonany,że w Egipcie generalnie 4* to jak 3* gdzie indziej.
            W czasie pobytu ludzi w Sea Gull było pełno kłopotów z Triadą związanych i
            chyba poważnych,bo cała grupa ludzi napisała zbiorową skargę, co wymaga już
            niezłego wpienienia (nie wiem jakich, prócz tego,że nie wszyscy mogli
            przedłużyć sobie pobytu na czas oczekiwania na transfer,bo podobno zabrakło
            miejsca).Nie oznacza to,że kłopoty się powtórzą.Warto,aby Twoi znajomi
            zwyczajnie się na rózne rzeczy przygotowali,co pomoże uniknąć nieprzyjemności,
            w tym różnych "myków" Triady.
            My wzięliśmy opcję traf, czyli wykupiliśmy hotel w kategorii 4* bez wskazania,
            który to będzie konkretnie.Trafiliśmy do hotelu el Samaka Comfort tzw. starego,
            bo vis a vis jest nowo wybudowany o tej samej nazwie(żadnego nie manie ma w
            katalogu Triady). Hotel El Samaka Comfort jest w oficjalnej kategorii 3*, co
            dość wyraźnie podają inne biura podrózy na swoich stronach
            www.traveligo.pl/travel.php/684/1210/Hotel-EL-SAMAKA-COMFORT-HB.html .
            Jest jednak jeden "myk" który wykorzystała Triada. Otóż jak wejdziesz sobie na
            wskazaną stronę (wybrałam ją przypadkowo),to zdjęcia pokazują budynek przy
            basenie (3 piętrowy).Ten budynek (i tylko ten) ma przyczepioną przy wejściu
            tabliczkę,że jest 4*.W mojej ocenie i tak na wyrost to oceniono, bo
            np.wyposażenie pokoi typu tv,lodówka, a nawet telefon do recepcji były nie
            działającymi atrapami,a łazienka,której zdjęć nie znajdziesz na żadnej stronie
            internetowej,to jeden wielki syf z popękanymi ścianami,brudnymi,wypadającymi
            fugami,koszmarnymi kafelkami,lampą jarzeniową, połataną wanną itd.
            Wracając do "myku".Otóż zgodnie z umową, mieliśmy mieć hotel 4* a nie same
            pokoje.Hotel, to nie tylko miejsce snu,ale i rozrywki, jedzenia posiłków
            etc.Przyznaję,że był w nim piękny ogród,mieliśmy cudowny widok z okna zarówno
            na zieleń, jak i na morze (dzięki pilotce Triady z rejsu,p.Małgorzacie o ile
            dobrze zapamiętałam imię, która sama nam zaproponowała pomoc w tej
            sprawie).Jedank plaża, na której spędza się głównie czas podczas dnia, wołała o
            pomstę do nieba (warto też wspomnieć,że nocą oszczędzano prąd i od ok.21:00
            ciemności iście egipskie spowijały wszystko wokół naszego budynku z basenem
            włącznie).Sami Egipcjanie chyba mieli coś na sumieniu pod tym względzem
            (tj.plaży), bo przybiegało ich kilku za każdym razem,kiedy ktoś robił zdjęcie
            sprzętu na niej stojącego i pytało,co dokładnie fotografujący fotorgafuje i
            dlaczego (ale raczej ludzie nie chcieli mieć zdjęć zardzewiałych słupków,do
            których drutem przypięto zakurzone liście palmowe mające być osłoną
            przeciwsłoneczną czy wysłużonych leżaków w postaci równie zardzewiałych
            metalowych podstaw z przybitymi na wierzchu deskami, na których kładło się
            brudne,typowo łóżkowe a nie plażowe materace, ręczników plażowych oczywiście
            nie było).Generalnie hotel miał całe wyposażenie po przejściach, wszystko,nawet
            hotelowe meble nosiło ślady zniszczeń,pokrytych grubo farbą czy lakierem.Był
            też kompletnie pusty (mieliśmy nawet chwilami wrażenie,że jesteśmy bochaterami
            kolejnej części horroru "Lśnienie"),co świadczy chyba najlepiej o jego
            standardzie.
            • aziza_kama Re: do Malini 27.06.07, 10:07
              Dzięki, chyba jednak spróbuję przetłumaczyć znajomym, aby może wybrali inny
              hotel - sama nie byłam akurat w Sea Gullu, ale wiele osób chwaliło go na forum,
              więc jak usłyszałam, że mają zamiar tam się wybrać poparłam ich decyzję i
              namawiałam do tego wyjazdu (ale nie z Triadą!) Lecą w sierpniu - więc mają
              jescze czas na ewentualną zmianę hotelu. pozdrawiam:)
              • deoand Re: do Malini 27.06.07, 10:14
                See Gull ... bardzo ładnie wygląda ... to jest duży hotel i na
                pewno nie tylko dla Triady .. Triada to tam jest marginalnie

ale hotel jest w centrum Hrg ... więc zależy co kto lubi ...

ładna plaza jest w Hiltonie ale oczywiście poza centrum ...

tam tez widziałem marginalnie Triade ...

pzdr deo
      • marekg71 Re: Triada rejs 43 osoby nie załapały się na samo 26.06.07, 19:48
        Bardzo rozsądna wypowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka