elekta 30.06.07, 11:44 Pytać? W ponidziałek odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
montana_belton Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 30.06.07, 12:02 Po pierwsze do jakiego hotelu trafiłeś? czy był to hotel z katalogu czy moze też nie? jakie były warunki, czy dany hotel rzeczywiście zasługiwał na 4* ( oczywiście uwzględniając egipskie kryteria ;]) czy statek to osławiona Rosetta i czy rzeczywiście jest straszny? no i jak ogólne wrażenia przede wszystkim. Bardzo dziękuje za odpowiedź i przepraszam za tak dużą ilość pytań ale wybieram się na taki sam wyjazd 27 czerwca i chciałabym mniej więcej wiedzieć czego mogę się spodziewać .. pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
montana_belton Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 30.06.07, 12:04 lipca oczywiście nie czerwca ;) Odpowiedz Link Zgłoś
admin.bio-chem.radosna Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 30.06.07, 20:53 witam:) Ja wybieram się 14.08.2007 i moje pytanie dotyczy realnych kosztów jakie poniosę (mając wykupione obiady) ... tzn. chcę skorzystać z większości wycieczek fakultatywnych, ale czy spotkają mnie jakieś niespodzianki dodatkowych kosztów? Czy codziennie sprawdzana jest liczba ludzi ( boje się że mogę kiedyś zaspać;) Co warto sobie do Polski przywieź? Odpowiedz Link Zgłoś
lalla1 Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 01.07.07, 10:31 byłam w maju br to co Triada zaproponowała jako hotel traf 4*nie spełniało chyba nawet 2*, a bywałam w hotelach 3* hotel nazywa sie Desert Inn wyludniony troche polaków i rosjan ogólnie najdelikatniej mówiac syf Odpowiedz Link Zgłoś
siulka0 Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 01.07.07, 13:15 Witam no dokladnie jak tam wyglada sytuacja z pieniążkami?wiadomo troszke sie traci ale ostatnio slyszalam ze pewna para moich znajomych musiala zostawic ponad 2 tys.Bo sie okazało ze nie mieli wliczonych napojow a w biurze poinformowali ich ze bede miec.Czy na statku obowiazuja 3 posilki czy tez biuro wprowadza w blad? Tez sie wybieramy na taka podróz pod koniec sierpnia,chyba ze zdecydujemy sie na autokar Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 02.07.07, 09:52 Ja byłam 7+7 rejs5* hotel 4*, ale na rejsie obowiązywały te same reguły,tj.posiłki 3 razy dziennie,napoje tylko na śniadanie.Na rejsie 4* są odrobinę mniejsze ceny napojów (różnica 1-2 zł),ale i tak zawyżone (woda 8 funtów cyzli ok.4 zł.,piwo ok.10 zł.) Osobom nie mającym ochoty wydawać kupy pieniędzy na zwykłą wodę polecam przed rejsem zaopatrzyć się w zwykłym sklepie w 4 butelki wody,który to zapas należy uzupełniać podczas przystanków w podróży.Wody i innych zakupów nie należy ostentacyjnie wnosić na statek(czy do hotelu).Alkohol kupicie wyłącznie w sklepach bezcłowych (3 takie są w Hurghadzie) i tylko lokalny,bo zagraniczny można kupić zaledwie do 24godzin po przylocie.Podczas rejsu nie ma szans na zakup alkoholu.Weźcie koniecznie plecaczek,przyda się wam podczas całej podróży.Woda kosztuje tyle co w Polce,czyli w przeliczeniu 1,5 lub 2 funty egipskie.Coca cola 4 funty.Soki są droższe ok.50%.Nie ma wody gazowanej. O wszystko trzeba się targować,więc znajomi mogli "zostawić" w Egipcie 2 tys a nawet 4 tys jeżeli się nie targowali i nie szukali alternatywnych źródeł zaopatrzenia.Nie targujemy się tylko w sklepach państwowych,ale nam się taki udało tylko jeden znaleźć (wejście było do sklepu z AGD,ktoś przypadkiem tam zajżał i okazało się,że jest jeszcze jedno pomieszczenie - na sklep spożywczy). Pamiętajcie,że Triada pobiera nie 120 USD od osoby ale 130 USD od osoby dodatkowo podczas objazdówki i na taką kwotę na 100% się przygotujcie. Wiza egipska 15 USD (18 USD jeśli uprzecie się kupować na stoisku Triady, ale obok jest zwykły kantor sprzedaży wiz i walut).Wody powinniście dziennie pić min.1 litr na osobę,czyli 2 funty dziennie na to trzeba przeznaczyć (funt to jest ok.1-1,5 zł.).Jak to zliczycie,będziecie mieli kwotę minimalną, którą wydacie na 100%. Warto dodać 5 funtów na lek na biegunkę,czyli tzw.zemstę faraona o nazwie Antinal (w aptekach egipskich też się trzeba targować),jest 1%szans, że was nie dopadnie. Reszta wydatków zależy od was. Jeżeli chcecie fakultety podczas pobytu stacjonarnego,szukajcie na mieście,będzie was to kosztować 50% taniej a jest to to samo,co oferuje Triada,albo i lepiej. Na objazdówkę autokarem w sierpniu ja bym się osobiście nie zdecydowała.Niezależnie od standardu autokaru (należy się spodziewać po Triadzie najwyżej średniego) to jednak duże odległości do przejechania, podczas których siedzi się w jednej pozycji.W sierpniu odczuwalna temperatura na zewnątrz to ok.50 stopni C.Nawet podczas rejsu w czerwcu strasznie się męczyliśmy podczas kilku godzin zwiedzania (a było tylko 35-40 st.C).Jeżeli fotele nie mają podnóżków,jest mała odległość między siedzeniami, a klima działa średnio lub ledwie,to jest to katorga (a my mieliśmy z tym do czynienia zaledwie 60 min. dziennie przy przejazdach podczas zwiedzania).No i te ciągłe taszczenie rzeczy....kolesie wyrywający ci walizkę,bo chcą bakszysz...Jak możecie, zdecydujcie się na rejs. Odpowiedz Link Zgłoś
elekta Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 02.07.07, 14:55 Hotel traf 4* to Samaka pokoje średnij klasy mozna spodkać karalucha basen ok choć woda bardzo zimna morze blisko ale plaża kiepska, jedzenie bardzo skąpe na poobijanych naczyniach flejtuchowaci kelnerzy ocena 2+.Statek na rejsie to Rosetta jeden z najskromniejszych jaki widzieliśmy wystrój lata 70-te jedzenie ok.3x dziennie napoje do obiadu i kolacji płatne cola, fanta,woda min.1,5L ok 3zł piwo 0,5l 8,50zł kajuty przytulne choć miejsca pod prysznicem jest mało,obsługa miła i uczynna . Choroba faraona dopadła ok 80% turystów po zgłoszeniu tego faktu pilotowi jest wzywany lekarz który podaje zastrzyk aplikuje leki i po 3/4 dniach pacjent staje na nogi.Pani pilot zresztą bardzo miła i elokwętna na początku rejsu zbiera po 130$ na bilety i transport,jeśli ktoś z powodu w/w choroby na zwiedzanie się nie uda dostaje zwrot za bilet.Dodatkowo płatne są wycieczki do Abu Simbal 48$ pobudka o 3 rano atokarem 3 godz. zwidzanie 2 godz. do najcieplejszego państwa afryki Sudanu 40km temp.ok 50C na miejscu dwie świątynie.Warto zobaczyć .Jest też rejs łodzią motorową do wioski nubijskiej za 17$ i kąpiel w Nilu.Zwiedza się szkołe domostwa nubijczyków [warto zabrać długopisy,flamastry,kretki itp ]można zakupić miejscowe wyroby. C.D.N. Odpowiedz Link Zgłoś
dora19791 Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 02.07.07, 15:54 Mozna,w niektorych miejscach kupic alkohol na rejsie.Nam np zabraklo w Asuanie i wzielismy dorozke,zawiezli nas do ichniejszej knajpiki,gdzie na zapleczu mieli wszystkie alkohole,kupilismy whisky(byla wodka,piwo,wino,gin,oficjalnie oczywiscie nie sprzedawali).Pokazalismy nasz zakup rezydentowi(Mahmedowi) powiedzial,ze ta whisky jest ok i tak bylo.Wczoraj ja konczylismy ze znajomymi na grillu:)W Asuanie jest tez sklep z alkoholem dla turystow,czynny od godziny 20,blisko statkow,duzo ludzi od nas tam zakupilo alkohol.Rezydent powiedzial nam o tym sklepie(my tam nie bylismy,bo kupilismy wczesniej sami,jak napisalam) wiec nie jest az tak zle.Bylismy w maju z alfa star,statek super,z tych najlepszych 5*De Lux i bylo jeszcze drozej(cola ok.5zl a piwo ok.15zl)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 03.07.07, 09:06 Dora,no to ty zaufanie budzisz,ja słyszałam,że można kupić alkohol "na mieście",ale turystom niechętnie pokazują takie miejsca.Na rejsie ludzie jeszcze mieli zapasy z lotniska,więc jakoś to się kręciło,mnie jednak przy tym upale do procentów nie ciągnęło,ale może to sprawa indywidualna. Elekta. Myśmy też byli w Samace,jako niby 4*.Reklamację złożyliśmy i jeszcze będziemy ją uzupełniać.Robiłam m.in.zdjęcia plaży.Przyleciało aż 3 agentów+chłopiec plażowy,byli strasznie zdenerwowani,że fotografuję te obleśne materace i porozwalane łóżka udające leżaki.Hotel jest zresztą 3* (patrz - tabliczka z gwiazdkami w recepcji),tylko ten budynek,do którego nas zakwaterowano ma kategorię 4*.Dla mnie to oszustwo.Umowa z Triadą jest na hotel a nie tylko pokoje.Masz rację - kelnerzy flejowaci.I te ciągłe zaczepki, jak na ulicy: "jak sie masz,jak masz na imię,to na 100% twój mąż?".Podczas posiłków pilnowali,aby ktoś nei wziął zbyt dużo mięsa i bezcennego arbuza!A w recepcji przy każdej reklamacji (sprzęty w naszym pokoju okazały się atrapą,poza klimą nic nie działało, winda w budynku zresztą też jeździła jak chciała, np. z naszego piętra nie można było jej wezwać) kolesie śmiali się do rozpuku.Kiedy zakończyliśmy pobyt i z walizkami w rękach oddawaliśmy klucze,recepcjonista śmiejąc się radośnie oświadczył,że telewizor u nas w pokoju już działa! Rezydentka pewnie powiedziałaby,że to taka egipska specyfika,bo oni wszyscy działają z opóźnieniem.No,tylko kasę za to wszystko chcę na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
montana_belton Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 05.07.07, 19:36 Malini niestety szczerze wątpie, że triada uwzględni Twoją reklamację, gdyż zgodnie z oficjalną stroną www.elsamakabeach.com/elsamakabeach-english.htm kompleks el samaka składa się z TRZECH Hoteli- 4* Desert Inn, 3* el samaka BEACH i 4* EL SAMAKA COMFORT w którym sama stwerdziłaś, ze zostałaś zakwaterowana, zresztą nie jest to jedyna strona mówiąca, ze to kompleks hotelowy, informacje znajdziesz jeszcze m.in.tu www.eccoholiday.com/hotel,892.php i tu wprost.easygo.pl/wycieczka/egipt/hurghada/samaka-comfort-00525.html i jeszcze na wielu stronach.. znalazłam to bo sama wyjeżdżam na traf 4* 7+7 i mocno zaniepokoiły mnie Twoje posty.. coż tym razem/w kweestii gwiazdek triada nikogo tu nie oszukała, inną sprawą jest faktyczny stan hotelu, ale czego spodziewać się przy TRAFIE? ;> pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 10.07.07, 11:19 montana,to faktycznie problem,ale to nie strony internetowe,a stan faktyczny jest istotny.A stan faktyczny jest taki,że hotel Samaka to hotel 3*** (o czym świadczy kategoria ministerstwa i 3*** na tabliczce w recepcji).To co oni podają na swoich stronach,to jest zwykły przekręt.Oni mają jedynie jeden budynek (ale nie hotel,tylko pokoje, o czym dość wyraźnie informuje tablica przy wejściu) o kategorii 4**** .Budynek to nie hotel.Nie można w mojej ocenie informować,że się ma kompleks hoteli, jak się ma hotel 3*, a tylko jednen budynek o wyższym, standardzie .Ale masz rację,to komplikuje sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 10.07.07, 11:54 A co do podawanej kartegorii, to proszę, jakoś inne biura mogą uczciwie informować,że hotel El Samaka-Comfort to ma 3*** a nie jak podjae Triada 4* www.traveligo.pl/travel.php/684/1210/2007-06-30/Hotel-EL-SAMAKA-COMFORT-HB.html Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Do malini 03.07.07, 09:51 malini napisała: > (funt to jest ok.1-1,5 zł.). Co za bzdury wypisujesz?? gdzies taki przelicznik wygrzebala?? 1 LE (funt egipski) to jakies 50gr polskich a nie 1,5 zlotego!!!!! Nie wprowadzaj ludzi w blad zawyzajac przelicznik. Pozdrawiam, IW Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Do malini 10.07.07, 11:12 fakt,napisałam przez pomyłkę na odwrót - funt to ok.0,5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
elekta Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 06.07.07, 12:40 Po powrocie z rejsu my i kila osób zrezygnowaliśmy z pobytu w Samace i po uiszczeniu dopłaty zostaliśmy zakwaterowani w Magawisu. Wprawdzie daleko do centrum taxi od 7 do 10zł ale fajna plaża piasek z boku rafa z rybkami,wieczorem animacje,domki ok.na miejscu sklepy i internet ale wysokie ceny.Jeśli chodzi o posiłki to spory wybór i bardzo smaczne,wybór samego pieczywa był większy niż ogół produktów na stole w Samace Odpowiedz Link Zgłoś
montana_belton Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 06.07.07, 12:46 jeśli można zapytać, to ile wyniosła ta dopłata? Mnie osobiście BARDZO zależy na jakiejkolwiek rafie i nie ukrywam , ze 107437558 razy bardziej wolałabym TRAFić do Magawish'u ... więc jeśli możesz, powiedz proszę jak to załatwiliście, bo niestety wybierając Traf musze liczyć się z tym, że mimo teoretycznych 4* (zgodnych z oficjalną kategorią ) trafie jednak do samaki, co będzie wątpliwą przyjemnością. pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
elekta Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 07.07.07, 11:12 Mieliśmy szczęście bo były miejsca w Magawisu.Dopłacaliśmy po ok.30$ a ludzie którzy przeszli z 3* po ok 50$. Odpowiedz Link Zgłoś
montana_belton Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 08.07.07, 10:29 no to rzeczywiście super wam się udało, mam nadzieje, ze jeśli trafili do samaki, też uda nam się taki myk ;) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
malini Re: Byłem 7+7 Rejs 4* Traf Triada 10.07.07, 11:26 tia...i tak właśnie nabijacie kabzę Triadzie.Gratulacje, Polacy zawsze się dostosują.Szkoda tylko,że w efekcie wszyscy wybierajac opcję traf4****,aby mieć wykupiony standard, będą go musieli jeszcze raz wykupić.Chyba założę firmę turystyczną! To żyła złota Odpowiedz Link Zgłoś