Dodaj do ulubionych

Watpliwosci do do Synai Only

05.07.07, 18:22
Witam wszystkich forumowiczow, a zwlaszcza pc_maniaka ;)
Czy jadac lodka z Sharmu do Jordani potrzebuje wize czy nie.
Smieszne jest swierdzenie ambasady, ze nie mozna sie poruszac droga w kierunku
Kairu, a jak wracam do Sharmu to nie jade w kierunku Kairu ? ;)
Obserwuj wątek
    • sharmdiver Re: Watpliwosci do do Synai Only 05.07.07, 18:45
      Nie dalej jak wczoraj ktoś napisał, że ponad 30% polaków nie rozumie tekstu
      który czyta i nie potrafi kojarzyć faktów.

Witamy !!!!
    • eb_13 Re: Watpliwosci do do Synai Only 05.07.07, 18:47
      Na pewno nie potrzebujesz (właśnie wróciliśmy z Sharmu i byliśmy m.innymi w
      Jerozolimie (ta sama droga wyjazdu z Egiptu co do Jordanii) i nie było
      najmniejszych problemów. Oprócz tego jeździliśmy do Dahabu, Klasztor Św.
      Katarzyny, Park Ras Mohamed (droga morska).Paszporty były sprawdzane na
      posterunkach kontrolnych i nie było najmniejszego problemu:) Pozdr. i życzę
      udanych wakacji.
      Ps. A z tą drogą do Kairu to nie jest tak całkiem jak myślisz, ponieważ nie
      jest to ta sama droda (ta do granicy z Izraelem wiedzie wzdłóż Zatoki Akaba
      (nie wiem czy tak to się pisze;) więc proszę o wybaczenie.
      • sharmdiver Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:02
        Aby wypłynąć LEGALNIE zgodnie z przepisami do Ras Mohamed trzeba mieć PEŁNĄ
        wizę. Jakie biuro Was tam wzieło bez wizy?
        • 45s11 Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:27
          Dziwne pytanie. Jeszcze się mi nie zdarzyło aby ktoś z Egipcjan żądał
          paszportu do pływania statkiem na rafy !!!!!
          • pc_maniac Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:48
            45s11 napisał:

> Dziwne pytanie. Jeszcze się mi nie zdarzyło aby ktoś z Egipcjan żądał
            > paszportu do pływania statkiem na rafy !!!!!

Nie jest istotne, czy Tobie! się zdarzyło by ktoś sprawdzał wizę.
            Shardiver pisał, że jednak wypływając z Mariny (przystani dla jachtów) jak
            również czasem patrole morskie, mogą sprawdzić, czy takwą wizę posiadasz czy
            też nie. Więc uważam, ze dla "świętego spokoju" lepiej ją mieć niż stracić
            fakultet.
        • eb_13 Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:40
          ano Aqua Sharm, gorąco polecam:) Ale Tobie akurat to nie potrzebne:) Zresztą na
          miejscu przekonaliśmy się, że z tą bazą nurkuje wiele "Biur Podróży" z Polski i
          nie tylko (wśród nurków byli m.innymi Niemcy, Włosi, Holendrzy,Słowacy)
          Jedyna opłata to 5$ za wjazd do parku, ale to opłata obowiązkowa i nie wiąże
          się z również w wizą. Pozdr.
          Ps. na Tiranie również nurkowaliśmy i jak widać problemów nie było...
          • pc_maniac Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:44
            Nie jechałem do Jordanii, lecz znam osobiście Scorpio1956 i ufam w jego opinie
            i informacje, podawane na tym forum.
            A napisał on, że jadąc z Półwyspu Arabskiego do Jrodanii, Syrii i Izraela nie
            wykupujemy wizy Egipskiej, zaś dopiero przy powrocie do Egiptu kupuje się tą
            wizę.

Liczę, że Scorpio1956 trafi na ten wątek i doprecyzuje to co napisałem.
            Jeśli nie, to proponuję poprostu napisać do niego na maila.
            • eb_13 Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:53
              Jeśli po powrocie z Izraela nie będziesz opuszczać Synaju(nie wybierasz się np.
              do Kairu) to na przejściu z Izraelem w drodze powrotnej, również wypełniasz
              deklarację Synaj Only)Pozdro.
              • pc_maniac Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 19:55
                Dzięki eb_13. Faktycznie nie doczytałem, że autor wątku nawet po powrocie nie
                wybiera się na część kontynentalną Egiptu.
          • sharmdiver Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 20:18
            eb_13 napisała:

> ano Aqua Sharm, gorąco polecam:)
            > Jedyna opłata to 5$ za wjazd do parku, ale to opłata obowiązkowa i nie wiąże
            > się z również w wizą. Pozdr.

Gratulacje bazy i zadowolenia...

Napiszę Ci jak wygląda procedura:
            Przy wypłynięciu do Ras Mohhamad wypełnia się specjalny formularz w czterech
            egzemplarzach. Są tam podane dane wraz z numerami paszportów wszystkich
            pasażerów. Jeden idzie do sprawdzenia do policji, drugi do kapitanatu portu,
            trzeci do biura Parku R.M. Czwarty zostaje w bazie i trzeba go przechowywać do
            ew. kontroli kilka lat. Oczywiście od każdej osoby wnosi się opłatę...
            I tak to wygląda legalnie.

A jak to można "obejść"? Nie zgłasza się części pasażerów w ogóle...
            Nie potrzeba pozwolenia dla nich, nic się za nich nie płaci ale ICH SIĘ KASUJE
            za "bilet".
            Kilka lat temu była afera w Sharm jak wyleciała w powietrze (gaz się ulatniał)
            łodź safari. Potem zaczęły eksplodować butle z sprężonym powietrzem.. Liczba
            trupów nijak się nie zgadzała z pozwoleniem wypłynięcia... Z odszkodowaniem dla
            rodzin też było ciężko bo tych osób "nie było"..
            • sharmdiver Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 20:26
              Zapomniałem oczywiście, że jest też wersja "hard core" - niektóre bazy (zgadnij
              jakie) w ogóle nie zgłaszają faktu wypłynięcia do Ras Mohhamad podając inny rejon.
              Wtedy mają całą kasę z wszystkich pasażerów dla siebie..
              W razie "wpadki" oni i Wy jesteście "ugotowani"... Właśnie podczas Waszego
              pobytu grupa polaków + jedna z baz miała grube nieprzyjemności... Nie
              słyszeliście nic o tym?
            • eb_13 Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 20:36

> Napiszę Ci jak wygląda procedura:
              > Przy wypłynięciu do Ras Mohhamad wypełnia się specjalny formularz w czterech
              > egzemplarzach. Są tam podane dane wraz z numerami paszportów wszystkich
              > pasażerów. Jeden idzie do sprawdzenia do policji, drugi do kapitanatu portu,
              > trzeci do biura Parku R.M. Czwarty zostaje w bazie i trzeba go przechowywać do
              > ew. kontroli kilka lat. Oczywiście od każdej osoby wnosi się opłatę...
              > I tak to wygląda legalnie.

Zupełnie się z Tobą zgodzę, nawet powiem więcej, za każdym razem po wypłynięciu
              z portu po ok. 5min. do łodzi podpływała motorówka i na pokład wchodziła
              policja, która sprawdzała dokumenty. Jakoś nie wpadli na genialny pomysł aby
              nas z łodzi usunąć:)

> A jak to można "obejść"? Nie zgłasza się części pasażerów w ogóle...
              > Nie potrzeba pozwolenia dla nich, nic się za nich nie płaci ale ICH SIĘ KASUJE
              > za "bilet".
              > Kilka lat temu była afera w Sharm jak wyleciała w powietrze (gaz się ulatniał)
              > łodź safari. Potem zaczęły eksplodować butle z sprężonym powietrzem.. Liczba
              > trupów nijak się nie zgadzała z pozwoleniem wypłynięcia... Z odszkodowaniem
              dla
              > rodzin też było ciężko bo tych osób "nie było"..

Tego niestety nie mogę skonfrontować, gdyż u nas bezwzględnie wszystkie osoby
              musiały się wpisać na listę;)
              Pozdro.
              • pc_maniac Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 21:02
                Kochani, może pogódźcie się, co?!

My wiemy, że Egipt to kraj delikatnie mówiąc skorumpowany do szpiku.
                Ale przecież naszą rolą nie jest podpowiadanie jak korumpować, lecz jak w
                całkowicie legalny sposób spędzić tam urlop, nie narażając się na przekupywanie
                policjantów czy pograniczników.

Więc jeśli na Ras Mohamad jest wymagana wiza, to podajmy to, a czy turysta
                będzie chciał bawić się w obchodzenie tego przepisu, to już nie nasza sprawa.
              • sharmdiver Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 21:10
                Ta motorówka która stoi w porcie zaraz jak odbijecie tego nie sprawdza a nawet
                jak by chcieli to nie mogą. Dlaczego? Bo jesteś ciągle w PORCIE. Na papierach
                może być napisane, że płyniecie na Tiran lub lokalne. "Schody" się zaczynają jak
                zrobią kontrolę w Ras Mohhamad...
                Naprawdę to ciekawy widok gdy jak padnie przez radio hasło "policja" niektóre
                łodzie rozwijają naprawdę "kosmiczne" prędkości aby wypłynąć z "zagrożonego"
                obszaru.. Były przypadki, że zwiewając pozostawiali ludzi w morzu...
                Z Egipską policją nie ma jakichkolwiek żartów.
                Jak złapali statek rybacki w Ras Mohhamed to NATYCHMIAST zarekwirowano łodź
                (konfiskata), cała załoga poszła do pierdla a kapitanowi/właścicielowi
                "dosolili" jeszcze poza odsiadką coś z 100.000 dolarów kary...

Wiedziałeś, że do Ras Mohhamed można tylko z wizą a mimo tego pazerność Cię
                zżarła (15$) i wziołeś "sinai only".
                Ja bym nie ryzykował "przygód" ale jak za równowartośc obiadu ktoś wystawia
                swoje różowiutkie pośladeczki to już jego "wolna wola"... :))
                Jechałeś z rodziną?
              • sharmdiver Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 21:35
                Dodatkowo:

Policja w porcie po wypłynięciu sprawdza czy liczba osób na lodzi odpowiada tej
                na liście. Zaczęło się to po sprawie, o której pisałem.

Jak wiesz każda łódź tak jak i np. samochód ma swoją "ładowność". Czyli w
                dokumentach rejestracyjnych jest określone ile osób można wziąć na pokład. I tak
                jedna z łodzi, na której pływam ma licencje na 40 osób na nurkowania "dzienne”,
                ale już na safari można zabrać tylko 14 osób.
                Baza, w której nurkuję ma poza tym swoje ograniczenia "wewnętrzne". Mimo
                pozwolenia na zabranie 40 osób na pokład jest zabierana tylko połowa tej ilości,
                aby goście mieli maksymalny komfort. Tak też jest w innych luksusowych a przez
                to drogich bazach.

Z kolei bazy mające ofertę dla klientów z dolnej półki idą w drugą stronę. Dla
                tych klientów o minimalnych wymaganiach nie liczy się jakość a cena (Dzisiejszy
                raport OBOP o preferencjach Polaków :)). Więc bazy ładują na łódź "ile wlezie"
                poza jakimikolwiek limitami, bo to obniża koszty jednostkowe nie dbając o
                jakikolwiek normy w tym bezpieczeństwa..
            • sebcioo Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 21:18
              > Kilka lat temu była afera w Sharm jak wyleciała w powietrze (gaz się ulatniał)
              > łodź safari. Potem zaczęły eksplodować butle z sprężonym powietrzem.. Liczba
              > trupów nijak się nie zgadzała z pozwoleniem wypłynięcia... Z odszkodowaniem dla
              > rodzin też było ciężko bo tych osób "nie było"..
              No to niektorym dales teraz wody na mlyn ;) Jakby malo bylo tu trolli
              "pytajacych" czy tam jest bezpiecznie. Teraz sie nawet wyplywac lodzia beda bali ;)
              • kadrom Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 05.07.07, 21:40
                Do sebcioo
                Nie nazywaj trollami ludzi, którzy pytają o bezpieczeństwo. Wiekszość moich
                znajomych pyta wielokrotnie "nie boisz się ?". Wiadomo z czym większości ludzi
                ten region świata się kojarzy. I wytłumaczenie kwestii bezpieczeństwa wcale nie
                jest takie proste. Tyle już tu było filozofii na ten temat. I chociaż jadę tam
                któryś już raz z kolei sam nie jestem gotowy powiedzieć: "luuuzik". Ale jak
                dzisiaj dojechałem samochodem 7-ką z Gdańska do W-wy i z powrotem i przeżyłem
                to i tam może się uda...

A w temacie wizy do Ras Mohamed. Podejrzewam, że w większości wypadków sprawa
                związana jest z niewiedzą turystów. Nikt w biurze lub w centrum do tej pory
                tego ode mnie nie wymagał, a ja przedtem tego nie sprawdziłem. Centrum
                potwierdziło mi w tym roku mail'owo, że wiza musi być i już. Potwierdzili
                dokładnie to co pisał sharmdiver. Więc w tym roku wize wykupuje wyłącznie dla
                jednego wypadu do Ras M. Jak mam za cenę 15 czy 30$ narobić chlewu sobie i
                centrum, to ja mówię "Tenks,szukran,spasiba".
                • sebcioo Re:Ras Mohamed bez wizy? Z jakim biurem? 06.07.07, 09:43
                  Ciekawe czy ci sami ludzie przed wyjazdem np do Wawy tez pytaja na forach "czy
                  nie bac sie". A juz nie mowiac o wyjazdach do Tunezji czy Turcji.

Mozliwe ze moja postawa wynika z braku zrozumienia takiego pytania, takich
                  postaw i takich ludzi.

BTW do Sharmu jechalem 2 tyg po wybuchu bomby w zeszlym roku - zero obaw.
                  W Tunezji bylem jak na Djerbie kilkunastu Niemcow wylecialo w powietrze razem z
                  ciezarowka - luzik totalny (co nie znaczy ze nie uwazam Tunezji za szczyt syfu
                  itp itd).
      • klosek98 Re: Watpliwosci do do Synai Only 06.07.07, 19:24
        Na stronie www.egipt.org.pl/aktualnosci,35,1.html jest informacja:

Klasztor Św. Katarzyny – z wizą
        Uprzejmie informujemy, iż wprowadzono zmianę dotyczącą Klasztoru Św. Katarzyny.
        W przypadku jeśli turysta przebywający w Sharm el Sheikh planuje zwiedzenie
        Klasztoru, rekomenduje mu się obecnie wykupienie wizy ("Sinai only" nie
        obejmuje tego rejonu).

• aeki Re: Watpliwosci do do Synai Only 05.07.07, 21:38
      KU.. kup za 15 dol wizę i nie mmasz problemów 45 złotych . a
      wódki się napij i miej luz
    • piotr_321 Re: Watpliwosci do do Synai Only 08.07.07, 23:09
      Witam ponownie :)
      Widze, ze nikt nie zrozumial mojego pytania.
      Pytalem czy PLYNAC statkiem, lodka, itp z Sharm do Jordanii
      musze miec wykupiona wize.
      Nie mozna plynac do Luxoru do wizy.
      Scorpio podrozowal ladem przez Izrael, wiec on mial inny problem z wiza.
      Pozdrawiam :)
      • pc_maniac Re: Watpliwosci do do Synai Only 08.07.07, 23:20
        Może poprostu nikt nie wybierał sie drogą morską z Sharm do Jordanii i stąd
        brak odpowiedzi.
        Proponowałbym napisać to pytanie na forum Ambasady Egipskiej w Polsce.
        Będziesz miał info z pewnego źródła.
      • sharmdiver Re: Watpliwosci do do Synai Only 09.07.07, 00:26
        piotr_321 napisał:
        > Widze, ze nikt nie zrozumial mojego pytania.
        > Pytalem czy PLYNAC statkiem, lodka, itp z Sharm do Jordanii
        > musze miec wykupiona wize.

Wydaje mi się, iż Ty nie specjalnie rozumiesz, o co pytasz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka