Dodaj do ulubionych

Triada 7+7 autokar

07.07.07, 20:28
Kto byl ostatnio na takiej imprezie prosze o winformacje
Obserwuj wątek
    • deoand Re: Triada 7+7 autokar 07.07.07, 21:57
      musisz wrzucic hasło w wyszukiwarce i chyba znajdziesz wpisy z tego
      roku ..

Byłem niestety dosc dawno i było wszystko ok .. teraz chyba będzie
      podobnie tyle tylko , że drożej

pzdr deo
      • staniwaw Re: Triada 7+7 autokar 10.07.07, 13:36
        a po co tyle zalozonych watkow...zadajesz to samo pytanie,robisz smietnik na
        forum,ale masz racje bo nikt z powracajacych nie pofatygowal jak dotad na
        napisanie czegokolwiek.Jest wielu zainteresowanych ta impreza.Pozdrawiam
        • antoni56 Re: Triada 7+7 autokar 13.07.07, 22:44
          Bardzo dziwne, ze nikt nie ma na ten temat nic do powiedzenia.Pozdrawiam
          • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 14.07.07, 14:27
            Wróciłem wczoraj .Pozwólcie dojsc do siebie. Odpowiem na pytania. wp2007
    • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 14.07.07, 15:17
      No dobra pytajcie. Lecielismy do Egiptu liniami Fiszera. Na pokładzie triada
      nie zapewnia żarełka , dlatego radzę zabrac coś ze soba . My przez kilkonascie
      godzin bylismy bez żarełka i picia. Po przylocie do Hurg. wszystko OK.
      Miszlakismy w Empire . Hotel moloch ale czysty i dobrze utrzymany.Hotelowy
      basenik nie za duzy ale chodzilismy na plażę do Empire Triton - fajna plaża i
      fajne baseny. Pokoje radze wybrać te , ktore nie wychodza na ulicę. Egipcjanie
      więcej używaja klaksonow niż kierownicy w swoich samochodach.Pokoje hotelowe
      duze i czyste , lodówka i taelwizor / polsat 2 i polonia/. Fakultety kupowałem
      u egipcjan. Biur podróży ''jak mrówków''.Na safari jeep byłem za 10 dol , na
      nurkowaniu za 30 dol. Zakupy / głównie picie/ robilem niedaleko hotelu. Ceny
      nizsze jak w kraju a lodowka wieksza.Bazar znajduje sie w starej części Hurg.-
      takie sklepiki w których sprzedaje sie praktycznie ten sam asortyment . Ciężko
      zanaeźć knajpę z piwem . Lekki faraonik dopadł mnie w 3 dniu podytu a że byłem
      przed objazdem , zgłosilem to rezydentce , ktora zabrała mnie do lekarza. Dwa
      strzeły w oba pośladki i wypróżniałem sie po polsku. Rezydentka - Pani ANIA
      WARZECHA - caly czas była dyspozycyjna i rozwiazywała nawet najgłupsze problemy
      uczestnikow grupy która sie opiekowała.BRAWO. Czytając wypowiedzi innych
      forowiczów o niekompetentnych rezydentach Triady - zdecydowanie
      zaprzeczam.Wypoczynek zgodnie z planem . Bez niesp[odzianek. Teraz objazd.
      Zaczelismy od Kairu . Wieżdzajac do Kairu , okazało sie że znależliśmy sie w
      ULU. Akurat trafilismy ma piątek / czyli ichniejszą niedziele/ . Na ulicach -
      miliony ludzi/ Kaie - ok.20mln/ i tysiace samochodów/ ok 4mln/ I to wszystko w
      nieprawdopodobnym pędzie ,ruchu , wrzawie , hałasie. Istny cyrk.Do hotelu
      jechaliśmy miastem chyba ze 2 godz. Hotel - jak zresztą na całym objeździe taki
      sobie. Zaliczylismy wszystko zgodnie z programem. Następnie nocleg w Mini
      prtzejazd do Luxoru. Temperatura rośnie z każdym km i w Asuanie osiagnęła co
      najmniej 50 st. Zasada nr1 - nie ruszac sie z autobusu bez picia. Lupis sobie w
      Tesci plecak termoizolacujny / 30zł/ , mrozić napoje w lodówce i ..zwiedzamy.W
      czasie 2 tyg. w Egipcie wypiłem wiecej coli i wody niz przez rok w Polsce .
      Jadąc autobusem mozna ''podziwieć ''prawdziwy Egipt , któpry od czasów Stasia i
      Nel niewiele sie zmienił .Osiołki , lepianki , transport zakupow na głowach
      kobiet , ogólny bród, bałagan , nieporządek , - ogólna mędza. PAUZA - na
      obiadek , ale mozecie pytac .
      • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 11:17
        Dalej. Poszczególne zwiedzane obiekty robia wrazenie. Ale na koniec objazdu
        wszystko zlewa sie w jedną całość i nie jest sie w stanie odróżnić Abydos od
        Edfu itd. Przewodniczka Pani Lidka również stanęła na wysokości zadania i
        większych zarzutów do jej pracy mieć nie mozna. Co do Triady - mogła by sie
        postarac o chociaż ciut lepsze hotele na objeździe , myśle równiez ,że powinna
        rozwiazać problem opłaty za pakiet objazdowy. Jezeli ktos ma pierwszy
        wypoczynek to noszenie przy sobie tak duzej gotówki / bylismy rodzinką/ to duzy
        kłopot. Wprawdzie w hotelu był sejf , ale rezydentka poinformowała nas ,że za
        ewentualne kradzieże ani triada ani hotel nie odpowiada.Przeciez określone
        pieniądze są do wydania i czy nie mozna by ich zapłacić triadzie w Polsce?
        Teraz troche o przelicznikach . Rezydenci/ nie wszyscy / przeliczają euro do
        dolara po 0,8 lub więcej . Natomiast z tabeli kursowej wynika 0,74.Na paru euro
        tego nie widać , natomiast przy setkach to zaczynaja pokazywać sie różnice.
        Pauza - pytajcie
        • deoand Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 12:07
          Napisz jak tam ztą wiza jest 15 czy 18 i gdzie sie ja kupuje

ile dolarów czy Euro pobiera pilot teraz za objazd

ile jak pamietasz kosztuja fakultety np. do Abu Simbel

gdzie nocowaliscie w Assuanie .. w Cleopatrze czy nie a w Kairze ...

pzdr ... ale ogolnie źle nie było ...

ja tez miałem pierwszy pobyt ... i po pierwszym niezadowoleniu

doszedłem do wniosku że nie ma co narzekac bo na objeździe już byłem
          doswiadczinym Egipcjaninem biegłym w zemstach targowaniach i takich
          tam .. kontaktach z Egipcjanami chocby na bazarze w Assuanie

pzdr deo
          • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 12:49
            Wizę kupuje się na lotnisku. Zaraz po wejściu do hali przylotów stoja jacyś
            egipcjanie i oferuja wizę po 18 dol. Kupiłem za 15 euro. Wiedziałem że wiza
            powinna kosztować 15 dol ale nie miałem sił i nastroju żeby sie kopać. Za
            objazd polot pobiera 140 dol . Ja placiłem w euro po kursie 0,74.Fakultet do
            Abu Simbel kosztuje 48 dol. Na fakultet jedzie sie o 4 w nocy , powrót do
            hotelu ok 14 , następna nocka taka sama . Pobódka 0 3 i wyjazd NA LOTNISKO DO
            hURGARDY. Tak ,ze po przylocie do Polski mam 2 nocki do tyłu i chodze troszke
            jak naćpany.W Assuanie nocowalismy w hotelu Sara -gdzies na końcu świata.W
            Assuanie przerobilem chyba najwyższą temperaturę. Wyszlem z hotelu na jakies
            zakupki a na dworze było conajmniej 50st.Pokojowa klima tez nie za bardzo
            wyrabiała . Nastawilem na 16 st ale w pokoju było ok. 30. W Kairze nocowalismy
            w jakimś hotelu / nazwy nie pamiętam / niedaleko Mc Donalda, Pizzy Hut i
            KFC.Tak brudnego , zasmieconego i biednego molochu jak Kair to jeszcze nie
            widziałem.Lubie pochodzić po ciemnych uliczkach i tam czas zatrzymał sie na
            sienkiewiczowskiej powiesci . Zauwazylem na ulicach Kairu wiele polonezów ,
            fiatów 125p i maluchów. Wszyscy pędza jak szaleni , ale co ciekawe nie
            spotkałem żadnych potluczonych czy nawet zaeysowanych samochodów. Chyba w tym
            szaleństwie jest metoda , a moze przyczyną jest praktycznie nie uzywanie
            napojów alkocholowych. Oczywiscie ,że z imprezy jestem zadowolony. Co widzialem
            to moje.Też mialem pierwszy pobyt i powiem Ci ,że uwazam te rozwiazanie za
            lepsze. Po przylocie dochodzilem do siebie ze 2 dni , później zdobywalem
            egipskie doswiadczenia i tak jak Ty na objeździe wiedziałem mniej więcej o co w
            Egipcie chodzi . Nie bylem na bazarze kairskim , ale ten w Assuanie zrobil na
            mnie pozytywne wrazenie.Sklepików co niemiara coś tam
            pokupowałem ,pochodziłem , ogólnie bardzo pozytywny folklor. Pozdrawiam wp2007
            • deoand Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 13:11
              Ciesze sie , że mimo róznych niedogodnosci .. nie odsądzisz mnie od
              czci i wiary hahaha bo jak pamietasz ja polecałem te forme zobaczenia
              Egiptu pomieważ piszesz , że ogolnie ..moze byc ...

ja w Kairze byłem w hotelu Europa przy głownej ulicy do Gizy też
              taki sobie ... choc atrakcja byl zupełnie przypadkowy slub , który
              odbywał sie w sali hotelu ... ale najpierw para schodziła po
              schodach i długo długo cos tam grali po swojemu zanim weszli do
              knajpy ... ciekawostka folklorystyczna ...

wszystko miesza sie dynastie faraonów swiątynie itd .. ja mam to na
              kamerze z komentarzem własnym bo w zyciu bym nie zapamietal co bylo
              co ..

a sam współczesny Egipt .. jeden wielki syf jak równiez ty
              piszesz ... więc teraz nie dziwisz sie chyba , że z rezerwą odnosze
              sie do pomysłów samodzielnych wypraw po Egipcie ...

brudu w Polsce tez jest troche więc po co szukac go gdzie indziej ...
              a tak zawiozą - przywioza - objasnią ...

pzdr deo

a drugi raz w to samo miejsce ... ja tam wole do innych krajów albo
              do Sharmu i Jordanii czy Israela

z turystycznym pozdrowieniem deo
              • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 17:34
                Wiesz Deo ja naprawde nie jestem upierdliwy ani małostkowy. Czytajac przed
                wyjazdem wypowiedzi różnych forowiczów czasami włos mi sie jeżył .Co do ślubów
                to miałem również okazje zobaczyć taka impreze w Kairze, Luksorze i w
                Hurgadzie - gdzie impreza była w hotelowej stołówce. Osobiscie w najbliższym
                czasie równiez nie wybiorę sie do Egiptu. Moze kiedys do Shramu z objazdem
                Izraela.Co do tzw. egiptomaniakow - no cóż o gustach sie nie dyskutuje . Jak
                lubia to niech jeżdźą.Do zobaczenia na szlaku wp2007
      • siulka0 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 17:57
        witam my tez sie wybieramy do empire tylko sie zastanawiamy czy nie wykupic empire beach.I czy prwidlowa nazwa tego hotelu to Triton Empire Hotel*** czy tez The Three Corners roznie to podaja.To ktory to jest w koncu hotel?lepeij wybrac empire czy empire beach?
        • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:01
          Osobiscie polecalbym Empire Triton . Hotel mniejszy , przy plaży z fajnymi
          basenami, oddalony od ulicy . wp2007
          • siulka0 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:54
            Empire triton to jest ten sam hotel empire beach?bo nam tylko zaoferowali empire i empire beach.podobno te hotele dzieli tylko ulica ale w tym hotelu empire beach jest bezposrednio przy plazy i jest fajniejszy bo nie jest blisko ulicy a w hotelu empire ma sie widok na ..ulice i bardzi malutki basenik zaraz przy ulicy.Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz bo jesli tak jest to bedziemy musieli doplacic za ten empire beach.Tu niby sa wszytkie hotele empire www.threecorners.com/hurghada.html tylko ktore jest najlepszy?
            • wp2007 Re: do siulka0 15.07.07, 19:01
              Tak , najlepszym hotelem z tych które pokazujesz jest Empire Beach / trzeci od
              góry/wp2007
              • siulka0 Re: do siulka0 15.07.07, 20:19
                dzieki bardzo to wiec doplacimy do niego,zebysmy byli w empire beach a nie w emire.DZieki
      • antoni56 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:31
        A zjakiego miasta byl wylot w Polsce?
        • wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:35
          Ja lecialem z Wroclawia. wp2007
      • staniwaw Re: do wp2007 03.08.07, 10:45
        Nie doczytalem sie czy byles z Triada na 7+7,i rozpoczynaliscie objazd od
        polnocy czyli od Kairu? w informatorach pisza ze od Asuanu,napisz cos na
        temat.Pozdr.
        • wp2007 Re: do staniwaw 03.08.07, 13:16
          Opisalem swoje 7+7 w kolejnych postach tego wątku . Objazd zaczęliśmy od
          Kairu/ post1/ Ale ,zezeli cos przeoczyłem lub potzrzebujesz bardziej
          szcegółowych informacji to pytaj. wp2007
          • ziutka0071 Re: do staniwaw 13.08.07, 10:34
            Hej,
            mam pytanie w temacie fakultetu do Abu Simbel. Czy wycieczka odbywa
            się kosztem zwiedzanie czegoś innego? Tzn. jest to fakultet, czy
            reszta grupy (ta która nie jedzie) zwiedza w tym czasie coś innego,
            czy też jest wtedy czas wolny? Koniecznie chcę zaliczyć Abu Simbel,
            ale nie chcę żeby odbyło się to kosztem czegoś innego. Możesz mi
            wyjaśnić jak to jest w praktyce? I od razu drugie pytanie? Skąd
            brałeś drobne LE na bakszysz? Czy był z tym problem? Z góry dzieki.
            • antoni56 Abu Simbel 13.08.07, 11:56
              Wycieczka jest fakultatywna i odbywa sie w czasie wolnym.W Asuanie
              jest caly dzien wolny i w tym czasie jest wycieczka do Abu Simbel i
              wioski nubijskiej(obie fakultatywne).Abu Simbel kosztuje w Triadzie
              48$ od osoby.Wyjazd o 3 rano,a powrot okolo godz.13.W Asuanie
              zwiedza sie tylko niedokonczony obelisk oraz tame.Jezeli codzi o
              drobne to najlepiej je zbierac w czasie dokonywanych zakupow.
              • ziutka0071 Re: Abu Simbel 13.08.07, 12:58
                Dzięki, teraz już wszystko jasne :) I mam oczywiście kolejne
                pytania. Co obejmuje zwiedzanie Kairu (w tej opcji: Triada 7+7
                autokar)? Czy tylko Giza + Muzeum Egipskie? Czy zwiedza się też sam
                Kair jako miasto? A jeżeli nie to czy są fakultety do wykupienia
                (jeżeli tak to jakie i za ile?). I w ogóle jakie fakultety
                triadowskie warte są polecenia? Czy w ogóle jakieś (cena...) - czy
                warto kupować u miejscowych? Na objeździe oczywiście Abu, ale
                podczas pobytu co? Planuję safari, to pewne. Co jeszcze warto? I ew.
                u kogo? Będziemy w Hurgadzie w Desert Rose. Pozdrawiam.
                • wp2007 Re: do ziutka 13.08.07, 13:56
                  Kair jako miasto zwiedza sie jako fakultet. Zwiedzanie
                  alabastrowego meczetu i coś tam jeszcze 23dol. Osobiście uwazam ,że
                  Triada ma niedopracowany Kair.Co do pobytu byłem w Empire -
                  korzystalem z miejscowych biur/ Tiger tour/ , ktorych jest co
                  niemiara. Za jeep safari płacilem 10dol , za nurkowanie / wycieczka
                  całodniowa/ 25dol/ dwa- 40 min zejścia na 10-15 m głębokości z
                  instruktorem pod rączke+instruktaż + żarełko + cola+ transport+
                  snurfowanie+ sprzęt.Mozesz zafundowac sobie za 160 funtów podwodne
                  zdjecia / fotograf nurek pstryknie ci ok.40 zdjęć albo filmik. Obie
                  uslugi na DVD. Korzystałem z usług Golden Dolphin. Uważam ,że te dwa
                  fakultety na lub przed objazdem warto wykupić.Co jeszcze warto - na
                  piwko i disco do Sakali , zakupy w Abu Ashra - market ze stałymi
                  niskimi cenami, cały czas miej przy sobie cos do picia/ cola , woda
                  1/2 polskiej ceny/.Na triadowskim objeździe hotele nie za specjalne
                  ale da sie przezyć. Rozgrzewaj cyfszaka i kamerę i na przód. Jezeli
                  jakies dodatkowe pytania do b.proszę . wp2007
              • staniwaw Re:do antoni56 13.08.07, 14:12
                Tak tak antoni...wrociles z wycieczki i siedzisz cichutko zamiast
                cokolwiek napisac tym ktorzy wyjada np we wrzesniu,Oj nieladnie
                • antoni56 Re: 13.08.07, 14:20
                  Napisze wiecej ale musze troche odetchnac.
                  Jezeli chodzi o Kair to rzeczywiscie program jest bardzo ubogi bo
                  obejmuje tylko piramidy i muzeum Kairski(zwiedzania trwalo pol dnia).
                  Pojechalismy dodatkowo na fakultet ktory obejmowal zwiedzanie cytadel
                  wraz z alabastrowym meczetem, z okien autobusu widzielismy
                  miasto umarlych a zwiedzanie zakonczylismy w dzielnicy koptyjskiej
                  podziwiajac koscioly koptyjskie oraz synagoge.Koszt tej wycieczki
                  21$.
                  • ziutka0071 Re: 13.08.07, 15:56
                    Czy warto było? Bo trochę szkoda być w Kairze i zwiedzić w sumie
                    tylko Muzeum Egipskie... :/ Chcielibyśmy jeszcze luknąć na coś
                    więcej. Dlatego moje pytanie o ten dodatkowy fakultet kairski. A
                    poza tym może jakieś dobre rady? Kogoś kto już jest po i z tej
                    perspektywy widzi pewne sprawy inaczej? Z góry dzięki :)
                    • antoni56 Re: 13.08.07, 17:38
                      Jeszcze 2 slowa na temat Kairu.Oczywiscie wg. mnie warto zobaczyc
                      troche Kairu na wyciecze fakultatywnej.Mozna przy tej okazji porownac
                      2 "blizniacze" meczety ten ze Stambulu i Kairski(oczywiscie jezeli ktos byl
                      wczesniej w Turcji).Takze duzo wrazen daje Kair koptyjski.
                      Oczywiscie dla osob ktore chca zazyc dodatkowych wrazen w Kairze
                      i moga to uczynic na wlasna reke bo jest wystarczajaca ilosc
                      czasu wolnego.W nastepnych postach opisze kolejne wojaze przez Egipt.
                    • wp2007 Re: do ziutka 13.08.07, 18:02
                      Oczywiście ,że warto było. Co zobaczyłem to moje. Gdybyś tak
                      podchodziła do sprawy to wogóle nie powinno sie jeździć na objazdy
                      ponieważ w nawet najbardzej napietym programie zobaczysz tylko
                      cząsteczkę Egiptu. Nie ukrywajac objazd autobusowy jest bardzo
                      meczący i kolejne zabytki po zakończeniu zlewaja sie w jedna
                      nieodróżnialna całość. A co bym zrobił inaczej? Tak jak ty przed
                      wyjazdem duzo pytałem na forum i dzieki- deo , januszowi i innym
                      byłem do imprezy dość dobrze przygotowany teoretycznie.Ostzregano
                      mnie przed objazdem lipcowym - i słusznie w Asuanie i Abu
                      Simbel /prawie Sudan/ było jak w piekarniku. Kup w Tesco placaczek
                      termiczny/ 30 zł/ i nie wychylaj sie z autobusy bez picia.Kup napoje
                      i włóż do lodówki / są we wszystkich hotelach na objeździe
                      tez/.Zakupy / pamiatki i takie tam/ kupuj w Asuanie na wielkim
                      bazarze , ktory znajduje sie w centrum. Jeżeli cokolwiek zacznie ci
                      dolegać/ odpukać/ bez zastanawiania zgłaszj to rezydentowi i do
                      lekarza/ wszystko w cenie imprezy/. Jezeli będziesz miał czas wolny
                      to popszwendaj sie po bocznych uliczkach Kairu cZY lUKSORU-
                      zobaczysz jak wyglada prawdziwy Egipt.O targowaniu było na forum
                      sporo- cena wyjsciowa to 20% ceny transakcyjnej.I jeszcze jedno - w
                      Egipcie nie ma - zabrakło, niemozna, nieczynne, itd. -maleńki
                      bakszysz rozwiazuje wszelkie problemy.Cos jeszcze? wp2007
                      • belfer33 Re: do ziutka 14.08.07, 10:36
                        Jest nie ma, nie da się. Wyobraź sobie że nie udało się się kupić wody płacąc
                        banknotem 100 funtowym (czyli ok.50 zł) bo nie mieli wydać reszty nawet biegając
                        po sąsiednich straganach. Deficyt drobnych jest porażający.
                        • wp2007 Re: do belfer 14.08.07, 11:27
                          Było na forum wiele razy. Wymieniając waluite na funty nalezy
                          prosic o banknoty o nominale do 50 funtów. Unikac banknotów 50
                          piastrowych / mogą pomylić sie s 50 funtówkami. U nas równiez
                          mógłbys mieć kłopoty z zakupem na straganie wody mineralnej za 1,50
                          zł płacąc 50 złotowym banknotem.wp2007
                • staniwaw Re:do antoni56 13.08.07, 14:34
                  czekam,dzieki,ale napisz tak po kolei od poczatku,zdaje mi sie ze
                  jechales z Triady,czy tak??Odetchnij,nabierz sily i pisz...duzo.
                  • yrec61 Re:do antoni56 13.08.07, 16:38
                    zastanawiam się czym was triada kusi na takie zwiedzanie np. kairu
                    (tylko giza i muzeum egipskie) - czy tylko ceną?
                    a gdzie kair koptyjski, cytadela z meczetami, wielki bazar, memfis,
                    sakkara itp.- inne biura mają to w cenie imprezy
                    • antoni56 Re:do antoni56 13.08.07, 17:41
                      Triada jak kazde inne biuro podrozy.Jak pisalem Kair mozna bylo zobaczyc
                      dodatkowo na fakultecie.Bazar nie jest mi akurat dziwny,
                      tym bardziej ze po drodze beda inne.Jezeli chodzi o Sakkare to zostaje
                      zwiedzanie po wyjezdzie z Kairu(obligo).
                      • wp2007 Re:do antoni56 13.08.07, 18:06
                        Ale Sakkara jest w cenie Triadowskiej imprezy.A jesli chodzi o
                        bazary to aż tak wiele na objeździe ich nie ma . Cos tam w Luksarze
                        i Asuan .wp2007
                    • wp2007 Re:do yarecki 13.08.07, 18:08
                      Oczywiści , nie ma nic za darmo. Jedynym wyznacznikiem jest chyba
                      jednak BUDZET. WP2007
                  • antoni56 Re:do staniwaw 13.08.07, 20:57
                    Sprubuje opisac nasz objazd po Egipcie.Po wyladowaniu w Hurghadzie,
                    zakupieniu wiz zostalismy przez rezydentke Triady odwiezieni do hotelu
                    gdzie do godz 16 oczekiwlismy na rozpoczecie objazdu.I wreszcie wybilagodzina
                    0.Podjezdza autokar i wyruszamy w kierunku Kairu.W okolicachEl Guana nasz
                    egipski kierowca czestuje nas miejscowymi slodyczamipo czym dolanczamy do
                    konwoju i wyruszamy do Kairu.Przejazd do Kairu trwal okolo 6 godz i okolo
                    godziny 23.30 docieramy do hotelu w Kairze, w dzielnicy Giza.Szybka
                    kolacja,mycie i do spania.Tak mija 1 dzien.
                    Rano wstajemy sniadanie i oczekiwanie na pare osob z Warszawy, ktore maja
                    dolaczyc do naszej grupy.Dla zabicia czasu zwiedzamy pobliskie uliczki.Wszedzie
                    brudno, ale nikt nas nie napastuje.
                    W godzinach poludniowych rozpoczynamy zwiedzanie.Udajemy sie do Gizy.
                    Ogladamy z zewnatrz piramidy a na zakonczenie podziwiamy Sfinksa
                    wraz z rampa pogrzebowa.Nastepny etap naszego zwiedzania to muzeum kairskie.Z
                    nasza Pania Przewodnik ogladamy najwazniejsze miejsca a potem w czasie wolnym
                    sami ogladamy wybrane przez siebie eksponaty.
                    Okolo godz.18.30 udajemy sie w droge powrotna do hotelu( w hotelu nie ma
                    piwa).Kolacja, krotki spacer i do spania.
                    W trzecim dniu naszego pobytu do poludnia czs wolny a dla chetnych wycieczka
                    fakultatywna do Kairu.Zwiedzamy cytadele wraz alabastrowym
                    meczetem, dzielnice koptyjska a z okien autokaru ogladamy"miasto umarlych".
                    Po poludniu wyruszamy w dalsza trase i udajemy sie w kierunku miejscowosci
                    Al-Minja.Po drodze zwiedzamy piramide schodkowa Dzesera
                    w Sakarze.Nastepnie udajemy sie w dalsza droge do Al-Minji.Zakwaterowanie w
                    hotelu i zakaz jego opuszczania ze wzgledu na bezpieczenstwo.Nocleg a kolejny
                    dzien rozpoczniemy sniadaniem
                    a po nim wyjazd w kierunku Luksoru.Ale o tym juz nastepnym rzaem.
                    • ziutka0071 Re:do staniwaw 14.08.07, 08:50
                      Dzięki zz opis i czekamy na ciąg dalszy!!!
                      • fllower Re:do staniwaw 14.08.07, 12:33
                        Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg opisu wyjazdu tym bardziej,
                        że wybiaramy się z mężem w październiku w taką podróż. Mam pytanie:
                        jakie oprócz zaproponowanych w cenie przez triadę wycieczek warto
                        wykupić dodatkowo, a także (wiem, że odpowiedź będzie subiektywna)
                        ale pozwoli mi na lepszą orientację - oprócz ceny wycieczki w
                        triadzie jaki jest koszt wydatków na miejcu? Z góry dziękuję za
                        odpowiedź i pozdrawiam.
                        • antoni56 Re:do fllower 14.08.07, 12:42
                          Ciag dalszy opisu bedzie.Teraz tylko o kosztach.
                          Wstepy(przewidziane w+ bakszysze to 140 USD.
                          Poza tym sa nastepujace wycieczki fakultatywne:
                          1.Kair cytadela + kair koptyjski 21 USD od osoby.
                          2.Abu Simbel 48 USD.
                          3.Wioska nubijska 17 USD.
                          • antoni56 Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 14:57
                            Wyjezdzamy z Al -Mini w towarzystwie ochroniarza.Bedzie nam
                            towarzyszyl do Asuanu.Drogi sa dobre,nasz kierowca tez ale generalnie
                            na drodze obowiazuje prawo silniejszego.W drodze do Luksoru zwiedzamy
                            swiatynie w Abydos.Na kazdym kroku towarzyszy nam policja turystczna.
                            Chca sie z nami fotografowac-licza na zarobek.
                            Po zwiedzeniu swiatyni wyruszamy w dalsza droge do Luksoru, gdzie
                            meldujemy sie okolo godz.17.Na zakonczenie zwiedzanie kolejnej
                            monumentalnej swiatyni tym razem juz w Luksorze.Potem udajemy sie
                            do hotelu.Po obiadokolacji kto ma ochote rusza do miasta.Mozna
                            zobaczyc hotel Winter Palace gdzie miezdy innymi mieszkala Agata
                            Christie.Potem przelatujemy przez bazar.Nie jest za duzy ale
                            sympatyczny.Dla zainteresowanych na bazarze jest ogolnie dostepny
                            sklep z alkoholem.Udajemy sie na nocleg do hotelu.Na drugi dzien
                            trzeba wczesnie wstac aby uniknac upalow.
                            Na nastepny dzien wczesne sniadanie i juz okolo 6.30 jestesmy w
                            Dolinie Krolow.Zwiedzamy Doline Krolow a potem w ramach biletu
                            dodatkowo wnetrza 3 grobow.Dodatkowo platny jest wstep do grobu
                            Tutenhamona.Nastepny etap podrozy to fabryka wyrobow
                            alabastrowych,krotki postoj oraz ogladanie wyrobow.Kolejnym
                            etapem jest zwiedzanie Swiatyni Hattchepsut a po niej Kolosow
                            Memnona.
                            Nastepnie udajemy sie do fabryki papirusow,gdie pokazuja nam metody
                            produkcji.Drobne zakupy i ostatni punkt programu Swiatynia w Karnaku.
                            Okolo godz.16 konczymy nasz dzien zwiedzania.Potem czas wolny do
                            dyspozycji.Kolejny nocleg i wczesnym rankiem wyjazd w kierunku
                            Asuanu.Po drodze zwiedzamy Swiatynie w Kom Ombo i Idufu, anastepnie
                            ostatni odcinek drogi do Asuanu.
                            W Asuanie zwiedzamy niedokonczony obelisk i monumentalna Tame
                            Asuanska.Potem jeszcze wizyta w fabryce perfum i natym konczy sie
                            obligo.
                            Nastepny dzien przewidziany jestna wycieczki fakultatywne.Wczesnie
                            rano Abu Simbel(wyjazd o 3 rano) a po poludniu wioska nubijska.
                            Dla niekorzystajacych czas wolny.Jest ladny bazar, katerdra
                            koptyjska a takze kolejny hotel w ktorym przebywala Agata Christie-
                            Old Cataract.Tak w zasadzie minal objazd,a wkolejnym dniu wczesnym
                            rankiem wyjezdzamy do Hurghady.Na koniec podrozy jeszcze mala
                            skladka na kierowce a potem juz tylko wypoczynek.Pozdrawiam
                            • yrec61 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 15:37
                              I NIE BYLIŚCIE W ASUANIE NA WYSPIE FILE W ŚWIĄTYNI IZYZDY - WIELKA
                              STRATA - TO PIĘKNIE ZACHOWANY, WAŻNY W HISTORII I GODNY ZOBACZENIA
                              OBIEKT
                              • antoni56 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 15:55
                                Oczywiscie mozna zobaczyc wiele innych rzeczy, ale dla mnie jak
                                na pierwszy raz dawka byla wystrczajaca.I tak wiele inforamcji
                                miesza sie.Dokladanie kolejnych elementow mogloby tylko doprowadzic
                                do wiekszego chaosu.
                                • yrec61 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 16:09
                                  TO PLANUJESZ JESZCZE KIEDYŚ WYSKOCZYĆ DO ASUANU ABY ZWIEDZIĆ
                                  SPECJALNIE ŚWIĄTYNIĘ IZYDY?
                                • staniwaw Re:do antoni56 16.08.07, 11:11
                                  Dziękujemy za opisanie wyprawy.Wątek cieszy się na forum wzięciem,no
                                  i co ciekawe wszystkie wpisy są dość sensowne,brak wcinających się
                                  złośliwców,dogadujących z boku,nie dających żdnych pożytecznych
                                  uwag.Przed nami już tylko ...wyjazd.Jeszcze raz dziekuję,pozdrawiam.
                                  Aha posłałem Ci e-maila na adres..gazeta.pl
                                  • yrec61 Re:do staniwaw 16.08.07, 11:30
                                    jeśli sądzisz że wiadomość dla turystów o tym że triada nie zawiezie
                                    cię w asuanie na wyspę file do świątyni izydy i że w kairze musisz
                                    triadzie płacić dodatkowy fakultet za zwiedzenie cytadeli i kairu
                                    koptyjskiego nie jest pożyteczną uwagą dla uczestników forum, to ja
                                    ciebie nie rozumiem,
                                    większość firm ma to w cenie imprezy
                                    • staniwaw Re:do yrec 16.08.07, 11:45
                                      akurat Twoje informacje są pozyteczne,dlatego nie rozumiem twojej
                                      frustracji yrec, nie ma tez zastosowania powiedzenie...uderz w
                                      stół.Ale nie ma też BP które zawiezie Cię za friko we wszystkie
                                      miejsca godne odwiedzenia,no chyb a,ze Ty z takiego
                                      korzstasz.Napiszx jakie to BP...skorzystamy wszyscy
                                      • yrec61 Re:do staniwaw 16.08.07, 12:08
                                        odpisałeś zaraz po mnie więc myślałem że moje uwagi są niestosowne,a
                                        za friko jeszcze nie jeżdzimy, ale wybieramy według nas troszke
                                        bogatsze programy (cena trochę wyższa jak w triadzie) albo dające
                                        możliwość zobaczenia interesujących miejsc fakultetem, a w omawianej
                                        sytuacji nie zapewniono odwiedzenia izydy nawet w takiej formie
                                        w tym roku byliśmy w izraelu z rainbow i w porównaniu z innymi
                                        opisami, było rewelacyjnie bogato
                                    • wp2007 Re:do yrec61 16.08.07, 12:31
                                      W umowie imprezy jest napisane do czego Triada zobowiazuje sie
                                      zawieść cie bezpłatnie a na co musisz wydać dodatkowa kaskę . Twój
                                      wybór i nie powinienes pisać ,że jesteś niezadowolony bo coś cie
                                      ominęło. wp2007
                                      • yrec61 Re:do yrec61 16.08.07, 12:43
                                        czy ja coś takiego napisałem ?
                                        nigdy nie byłem z triadą (i nie wiem czy kiedyś z nimi pojadę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka