antoni56 07.07.07, 20:28 Kto byl ostatnio na takiej imprezie prosze o winformacje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deoand Re: Triada 7+7 autokar 07.07.07, 21:57 musisz wrzucic hasło w wyszukiwarce i chyba znajdziesz wpisy z tego roku .. Byłem niestety dosc dawno i było wszystko ok .. teraz chyba będzie podobnie tyle tylko , że drożej pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re: Triada 7+7 autokar 10.07.07, 13:36 a po co tyle zalozonych watkow...zadajesz to samo pytanie,robisz smietnik na forum,ale masz racje bo nikt z powracajacych nie pofatygowal jak dotad na napisanie czegokolwiek.Jest wielu zainteresowanych ta impreza.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re: Triada 7+7 autokar 13.07.07, 22:44 Bardzo dziwne, ze nikt nie ma na ten temat nic do powiedzenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 14.07.07, 14:27 Wróciłem wczoraj .Pozwólcie dojsc do siebie. Odpowiem na pytania. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 14.07.07, 15:17 No dobra pytajcie. Lecielismy do Egiptu liniami Fiszera. Na pokładzie triada nie zapewnia żarełka , dlatego radzę zabrac coś ze soba . My przez kilkonascie godzin bylismy bez żarełka i picia. Po przylocie do Hurg. wszystko OK. Miszlakismy w Empire . Hotel moloch ale czysty i dobrze utrzymany.Hotelowy basenik nie za duzy ale chodzilismy na plażę do Empire Triton - fajna plaża i fajne baseny. Pokoje radze wybrać te , ktore nie wychodza na ulicę. Egipcjanie więcej używaja klaksonow niż kierownicy w swoich samochodach.Pokoje hotelowe duze i czyste , lodówka i taelwizor / polsat 2 i polonia/. Fakultety kupowałem u egipcjan. Biur podróży ''jak mrówków''.Na safari jeep byłem za 10 dol , na nurkowaniu za 30 dol. Zakupy / głównie picie/ robilem niedaleko hotelu. Ceny nizsze jak w kraju a lodowka wieksza.Bazar znajduje sie w starej części Hurg.- takie sklepiki w których sprzedaje sie praktycznie ten sam asortyment . Ciężko zanaeźć knajpę z piwem . Lekki faraonik dopadł mnie w 3 dniu podytu a że byłem przed objazdem , zgłosilem to rezydentce , ktora zabrała mnie do lekarza. Dwa strzeły w oba pośladki i wypróżniałem sie po polsku. Rezydentka - Pani ANIA WARZECHA - caly czas była dyspozycyjna i rozwiazywała nawet najgłupsze problemy uczestnikow grupy która sie opiekowała.BRAWO. Czytając wypowiedzi innych forowiczów o niekompetentnych rezydentach Triady - zdecydowanie zaprzeczam.Wypoczynek zgodnie z planem . Bez niesp[odzianek. Teraz objazd. Zaczelismy od Kairu . Wieżdzajac do Kairu , okazało sie że znależliśmy sie w ULU. Akurat trafilismy ma piątek / czyli ichniejszą niedziele/ . Na ulicach - miliony ludzi/ Kaie - ok.20mln/ i tysiace samochodów/ ok 4mln/ I to wszystko w nieprawdopodobnym pędzie ,ruchu , wrzawie , hałasie. Istny cyrk.Do hotelu jechaliśmy miastem chyba ze 2 godz. Hotel - jak zresztą na całym objeździe taki sobie. Zaliczylismy wszystko zgodnie z programem. Następnie nocleg w Mini prtzejazd do Luxoru. Temperatura rośnie z każdym km i w Asuanie osiagnęła co najmniej 50 st. Zasada nr1 - nie ruszac sie z autobusu bez picia. Lupis sobie w Tesci plecak termoizolacujny / 30zł/ , mrozić napoje w lodówce i ..zwiedzamy.W czasie 2 tyg. w Egipcie wypiłem wiecej coli i wody niz przez rok w Polsce . Jadąc autobusem mozna ''podziwieć ''prawdziwy Egipt , któpry od czasów Stasia i Nel niewiele sie zmienił .Osiołki , lepianki , transport zakupow na głowach kobiet , ogólny bród, bałagan , nieporządek , - ogólna mędza. PAUZA - na obiadek , ale mozecie pytac . Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 11:17 Dalej. Poszczególne zwiedzane obiekty robia wrazenie. Ale na koniec objazdu wszystko zlewa sie w jedną całość i nie jest sie w stanie odróżnić Abydos od Edfu itd. Przewodniczka Pani Lidka również stanęła na wysokości zadania i większych zarzutów do jej pracy mieć nie mozna. Co do Triady - mogła by sie postarac o chociaż ciut lepsze hotele na objeździe , myśle równiez ,że powinna rozwiazać problem opłaty za pakiet objazdowy. Jezeli ktos ma pierwszy wypoczynek to noszenie przy sobie tak duzej gotówki / bylismy rodzinką/ to duzy kłopot. Wprawdzie w hotelu był sejf , ale rezydentka poinformowała nas ,że za ewentualne kradzieże ani triada ani hotel nie odpowiada.Przeciez określone pieniądze są do wydania i czy nie mozna by ich zapłacić triadzie w Polsce? Teraz troche o przelicznikach . Rezydenci/ nie wszyscy / przeliczają euro do dolara po 0,8 lub więcej . Natomiast z tabeli kursowej wynika 0,74.Na paru euro tego nie widać , natomiast przy setkach to zaczynaja pokazywać sie różnice. Pauza - pytajcie Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 12:07 Napisz jak tam ztą wiza jest 15 czy 18 i gdzie sie ja kupuje ile dolarów czy Euro pobiera pilot teraz za objazd ile jak pamietasz kosztuja fakultety np. do Abu Simbel gdzie nocowaliscie w Assuanie .. w Cleopatrze czy nie a w Kairze ... pzdr ... ale ogolnie źle nie było ... ja tez miałem pierwszy pobyt ... i po pierwszym niezadowoleniu doszedłem do wniosku że nie ma co narzekac bo na objeździe już byłem doswiadczinym Egipcjaninem biegłym w zemstach targowaniach i takich tam .. kontaktach z Egipcjanami chocby na bazarze w Assuanie pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 12:49 Wizę kupuje się na lotnisku. Zaraz po wejściu do hali przylotów stoja jacyś egipcjanie i oferuja wizę po 18 dol. Kupiłem za 15 euro. Wiedziałem że wiza powinna kosztować 15 dol ale nie miałem sił i nastroju żeby sie kopać. Za objazd polot pobiera 140 dol . Ja placiłem w euro po kursie 0,74.Fakultet do Abu Simbel kosztuje 48 dol. Na fakultet jedzie sie o 4 w nocy , powrót do hotelu ok 14 , następna nocka taka sama . Pobódka 0 3 i wyjazd NA LOTNISKO DO hURGARDY. Tak ,ze po przylocie do Polski mam 2 nocki do tyłu i chodze troszke jak naćpany.W Assuanie nocowalismy w hotelu Sara -gdzies na końcu świata.W Assuanie przerobilem chyba najwyższą temperaturę. Wyszlem z hotelu na jakies zakupki a na dworze było conajmniej 50st.Pokojowa klima tez nie za bardzo wyrabiała . Nastawilem na 16 st ale w pokoju było ok. 30. W Kairze nocowalismy w jakimś hotelu / nazwy nie pamiętam / niedaleko Mc Donalda, Pizzy Hut i KFC.Tak brudnego , zasmieconego i biednego molochu jak Kair to jeszcze nie widziałem.Lubie pochodzić po ciemnych uliczkach i tam czas zatrzymał sie na sienkiewiczowskiej powiesci . Zauwazylem na ulicach Kairu wiele polonezów , fiatów 125p i maluchów. Wszyscy pędza jak szaleni , ale co ciekawe nie spotkałem żadnych potluczonych czy nawet zaeysowanych samochodów. Chyba w tym szaleństwie jest metoda , a moze przyczyną jest praktycznie nie uzywanie napojów alkocholowych. Oczywiscie ,że z imprezy jestem zadowolony. Co widzialem to moje.Też mialem pierwszy pobyt i powiem Ci ,że uwazam te rozwiazanie za lepsze. Po przylocie dochodzilem do siebie ze 2 dni , później zdobywalem egipskie doswiadczenia i tak jak Ty na objeździe wiedziałem mniej więcej o co w Egipcie chodzi . Nie bylem na bazarze kairskim , ale ten w Assuanie zrobil na mnie pozytywne wrazenie.Sklepików co niemiara coś tam pokupowałem ,pochodziłem , ogólnie bardzo pozytywny folklor. Pozdrawiam wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 13:11 Ciesze sie , że mimo róznych niedogodnosci .. nie odsądzisz mnie od czci i wiary hahaha bo jak pamietasz ja polecałem te forme zobaczenia Egiptu pomieważ piszesz , że ogolnie ..moze byc ... ja w Kairze byłem w hotelu Europa przy głownej ulicy do Gizy też taki sobie ... choc atrakcja byl zupełnie przypadkowy slub , który odbywał sie w sali hotelu ... ale najpierw para schodziła po schodach i długo długo cos tam grali po swojemu zanim weszli do knajpy ... ciekawostka folklorystyczna ... wszystko miesza sie dynastie faraonów swiątynie itd .. ja mam to na kamerze z komentarzem własnym bo w zyciu bym nie zapamietal co bylo co .. a sam współczesny Egipt .. jeden wielki syf jak równiez ty piszesz ... więc teraz nie dziwisz sie chyba , że z rezerwą odnosze sie do pomysłów samodzielnych wypraw po Egipcie ... brudu w Polsce tez jest troche więc po co szukac go gdzie indziej ... a tak zawiozą - przywioza - objasnią ... pzdr deo a drugi raz w to samo miejsce ... ja tam wole do innych krajów albo do Sharmu i Jordanii czy Israela z turystycznym pozdrowieniem deo Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 17:34 Wiesz Deo ja naprawde nie jestem upierdliwy ani małostkowy. Czytajac przed wyjazdem wypowiedzi różnych forowiczów czasami włos mi sie jeżył .Co do ślubów to miałem również okazje zobaczyć taka impreze w Kairze, Luksorze i w Hurgadzie - gdzie impreza była w hotelowej stołówce. Osobiscie w najbliższym czasie równiez nie wybiorę sie do Egiptu. Moze kiedys do Shramu z objazdem Izraela.Co do tzw. egiptomaniakow - no cóż o gustach sie nie dyskutuje . Jak lubia to niech jeżdźą.Do zobaczenia na szlaku wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
siulka0 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 17:57 witam my tez sie wybieramy do empire tylko sie zastanawiamy czy nie wykupic empire beach.I czy prwidlowa nazwa tego hotelu to Triton Empire Hotel*** czy tez The Three Corners roznie to podaja.To ktory to jest w koncu hotel?lepeij wybrac empire czy empire beach? Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:01 Osobiscie polecalbym Empire Triton . Hotel mniejszy , przy plaży z fajnymi basenami, oddalony od ulicy . wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
siulka0 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:54 Empire triton to jest ten sam hotel empire beach?bo nam tylko zaoferowali empire i empire beach.podobno te hotele dzieli tylko ulica ale w tym hotelu empire beach jest bezposrednio przy plazy i jest fajniejszy bo nie jest blisko ulicy a w hotelu empire ma sie widok na ..ulice i bardzi malutki basenik zaraz przy ulicy.Bylabym bardzo wdzieczna za odpowiedz bo jesli tak jest to bedziemy musieli doplacic za ten empire beach.Tu niby sa wszytkie hotele empire www.threecorners.com/hurghada.html tylko ktore jest najlepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do siulka0 15.07.07, 19:01 Tak , najlepszym hotelem z tych które pokazujesz jest Empire Beach / trzeci od góry/wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
siulka0 Re: do siulka0 15.07.07, 20:19 dzieki bardzo to wiec doplacimy do niego,zebysmy byli w empire beach a nie w emire.DZieki Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re: Triada 7+7 autokar 15.07.07, 18:31 A zjakiego miasta byl wylot w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re: do wp2007 03.08.07, 10:45 Nie doczytalem sie czy byles z Triada na 7+7,i rozpoczynaliscie objazd od polnocy czyli od Kairu? w informatorach pisza ze od Asuanu,napisz cos na temat.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do staniwaw 03.08.07, 13:16 Opisalem swoje 7+7 w kolejnych postach tego wątku . Objazd zaczęliśmy od Kairu/ post1/ Ale ,zezeli cos przeoczyłem lub potzrzebujesz bardziej szcegółowych informacji to pytaj. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka0071 Re: do staniwaw 13.08.07, 10:34 Hej, mam pytanie w temacie fakultetu do Abu Simbel. Czy wycieczka odbywa się kosztem zwiedzanie czegoś innego? Tzn. jest to fakultet, czy reszta grupy (ta która nie jedzie) zwiedza w tym czasie coś innego, czy też jest wtedy czas wolny? Koniecznie chcę zaliczyć Abu Simbel, ale nie chcę żeby odbyło się to kosztem czegoś innego. Możesz mi wyjaśnić jak to jest w praktyce? I od razu drugie pytanie? Skąd brałeś drobne LE na bakszysz? Czy był z tym problem? Z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Abu Simbel 13.08.07, 11:56 Wycieczka jest fakultatywna i odbywa sie w czasie wolnym.W Asuanie jest caly dzien wolny i w tym czasie jest wycieczka do Abu Simbel i wioski nubijskiej(obie fakultatywne).Abu Simbel kosztuje w Triadzie 48$ od osoby.Wyjazd o 3 rano,a powrot okolo godz.13.W Asuanie zwiedza sie tylko niedokonczony obelisk oraz tame.Jezeli codzi o drobne to najlepiej je zbierac w czasie dokonywanych zakupow. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka0071 Re: Abu Simbel 13.08.07, 12:58 Dzięki, teraz już wszystko jasne :) I mam oczywiście kolejne pytania. Co obejmuje zwiedzanie Kairu (w tej opcji: Triada 7+7 autokar)? Czy tylko Giza + Muzeum Egipskie? Czy zwiedza się też sam Kair jako miasto? A jeżeli nie to czy są fakultety do wykupienia (jeżeli tak to jakie i za ile?). I w ogóle jakie fakultety triadowskie warte są polecenia? Czy w ogóle jakieś (cena...) - czy warto kupować u miejscowych? Na objeździe oczywiście Abu, ale podczas pobytu co? Planuję safari, to pewne. Co jeszcze warto? I ew. u kogo? Będziemy w Hurgadzie w Desert Rose. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do ziutka 13.08.07, 13:56 Kair jako miasto zwiedza sie jako fakultet. Zwiedzanie alabastrowego meczetu i coś tam jeszcze 23dol. Osobiście uwazam ,że Triada ma niedopracowany Kair.Co do pobytu byłem w Empire - korzystalem z miejscowych biur/ Tiger tour/ , ktorych jest co niemiara. Za jeep safari płacilem 10dol , za nurkowanie / wycieczka całodniowa/ 25dol/ dwa- 40 min zejścia na 10-15 m głębokości z instruktorem pod rączke+instruktaż + żarełko + cola+ transport+ snurfowanie+ sprzęt.Mozesz zafundowac sobie za 160 funtów podwodne zdjecia / fotograf nurek pstryknie ci ok.40 zdjęć albo filmik. Obie uslugi na DVD. Korzystałem z usług Golden Dolphin. Uważam ,że te dwa fakultety na lub przed objazdem warto wykupić.Co jeszcze warto - na piwko i disco do Sakali , zakupy w Abu Ashra - market ze stałymi niskimi cenami, cały czas miej przy sobie cos do picia/ cola , woda 1/2 polskiej ceny/.Na triadowskim objeździe hotele nie za specjalne ale da sie przezyć. Rozgrzewaj cyfszaka i kamerę i na przód. Jezeli jakies dodatkowe pytania do b.proszę . wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re:do antoni56 13.08.07, 14:12 Tak tak antoni...wrociles z wycieczki i siedzisz cichutko zamiast cokolwiek napisac tym ktorzy wyjada np we wrzesniu,Oj nieladnie Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re: 13.08.07, 14:20 Napisze wiecej ale musze troche odetchnac. Jezeli chodzi o Kair to rzeczywiscie program jest bardzo ubogi bo obejmuje tylko piramidy i muzeum Kairski(zwiedzania trwalo pol dnia). Pojechalismy dodatkowo na fakultet ktory obejmowal zwiedzanie cytadel wraz z alabastrowym meczetem, z okien autobusu widzielismy miasto umarlych a zwiedzanie zakonczylismy w dzielnicy koptyjskiej podziwiajac koscioly koptyjskie oraz synagoge.Koszt tej wycieczki 21$. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka0071 Re: 13.08.07, 15:56 Czy warto było? Bo trochę szkoda być w Kairze i zwiedzić w sumie tylko Muzeum Egipskie... :/ Chcielibyśmy jeszcze luknąć na coś więcej. Dlatego moje pytanie o ten dodatkowy fakultet kairski. A poza tym może jakieś dobre rady? Kogoś kto już jest po i z tej perspektywy widzi pewne sprawy inaczej? Z góry dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re: 13.08.07, 17:38 Jeszcze 2 slowa na temat Kairu.Oczywiscie wg. mnie warto zobaczyc troche Kairu na wyciecze fakultatywnej.Mozna przy tej okazji porownac 2 "blizniacze" meczety ten ze Stambulu i Kairski(oczywiscie jezeli ktos byl wczesniej w Turcji).Takze duzo wrazen daje Kair koptyjski. Oczywiscie dla osob ktore chca zazyc dodatkowych wrazen w Kairze i moga to uczynic na wlasna reke bo jest wystarczajaca ilosc czasu wolnego.W nastepnych postach opisze kolejne wojaze przez Egipt. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do ziutka 13.08.07, 18:02 Oczywiście ,że warto było. Co zobaczyłem to moje. Gdybyś tak podchodziła do sprawy to wogóle nie powinno sie jeździć na objazdy ponieważ w nawet najbardzej napietym programie zobaczysz tylko cząsteczkę Egiptu. Nie ukrywajac objazd autobusowy jest bardzo meczący i kolejne zabytki po zakończeniu zlewaja sie w jedna nieodróżnialna całość. A co bym zrobił inaczej? Tak jak ty przed wyjazdem duzo pytałem na forum i dzieki- deo , januszowi i innym byłem do imprezy dość dobrze przygotowany teoretycznie.Ostzregano mnie przed objazdem lipcowym - i słusznie w Asuanie i Abu Simbel /prawie Sudan/ było jak w piekarniku. Kup w Tesco placaczek termiczny/ 30 zł/ i nie wychylaj sie z autobusy bez picia.Kup napoje i włóż do lodówki / są we wszystkich hotelach na objeździe tez/.Zakupy / pamiatki i takie tam/ kupuj w Asuanie na wielkim bazarze , ktory znajduje sie w centrum. Jeżeli cokolwiek zacznie ci dolegać/ odpukać/ bez zastanawiania zgłaszj to rezydentowi i do lekarza/ wszystko w cenie imprezy/. Jezeli będziesz miał czas wolny to popszwendaj sie po bocznych uliczkach Kairu cZY lUKSORU- zobaczysz jak wyglada prawdziwy Egipt.O targowaniu było na forum sporo- cena wyjsciowa to 20% ceny transakcyjnej.I jeszcze jedno - w Egipcie nie ma - zabrakło, niemozna, nieczynne, itd. -maleńki bakszysz rozwiazuje wszelkie problemy.Cos jeszcze? wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
belfer33 Re: do ziutka 14.08.07, 10:36 Jest nie ma, nie da się. Wyobraź sobie że nie udało się się kupić wody płacąc banknotem 100 funtowym (czyli ok.50 zł) bo nie mieli wydać reszty nawet biegając po sąsiednich straganach. Deficyt drobnych jest porażający. Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do belfer 14.08.07, 11:27 Było na forum wiele razy. Wymieniając waluite na funty nalezy prosic o banknoty o nominale do 50 funtów. Unikac banknotów 50 piastrowych / mogą pomylić sie s 50 funtówkami. U nas równiez mógłbys mieć kłopoty z zakupem na straganie wody mineralnej za 1,50 zł płacąc 50 złotowym banknotem.wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re:do antoni56 13.08.07, 14:34 czekam,dzieki,ale napisz tak po kolei od poczatku,zdaje mi sie ze jechales z Triady,czy tak??Odetchnij,nabierz sily i pisz...duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re:do antoni56 13.08.07, 16:38 zastanawiam się czym was triada kusi na takie zwiedzanie np. kairu (tylko giza i muzeum egipskie) - czy tylko ceną? a gdzie kair koptyjski, cytadela z meczetami, wielki bazar, memfis, sakkara itp.- inne biura mają to w cenie imprezy Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re:do antoni56 13.08.07, 17:41 Triada jak kazde inne biuro podrozy.Jak pisalem Kair mozna bylo zobaczyc dodatkowo na fakultecie.Bazar nie jest mi akurat dziwny, tym bardziej ze po drodze beda inne.Jezeli chodzi o Sakkare to zostaje zwiedzanie po wyjezdzie z Kairu(obligo). Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re:do antoni56 13.08.07, 18:06 Ale Sakkara jest w cenie Triadowskiej imprezy.A jesli chodzi o bazary to aż tak wiele na objeździe ich nie ma . Cos tam w Luksarze i Asuan .wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re:do yarecki 13.08.07, 18:08 Oczywiści , nie ma nic za darmo. Jedynym wyznacznikiem jest chyba jednak BUDZET. WP2007 Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re:do staniwaw 13.08.07, 20:57 Sprubuje opisac nasz objazd po Egipcie.Po wyladowaniu w Hurghadzie, zakupieniu wiz zostalismy przez rezydentke Triady odwiezieni do hotelu gdzie do godz 16 oczekiwlismy na rozpoczecie objazdu.I wreszcie wybilagodzina 0.Podjezdza autokar i wyruszamy w kierunku Kairu.W okolicachEl Guana nasz egipski kierowca czestuje nas miejscowymi slodyczamipo czym dolanczamy do konwoju i wyruszamy do Kairu.Przejazd do Kairu trwal okolo 6 godz i okolo godziny 23.30 docieramy do hotelu w Kairze, w dzielnicy Giza.Szybka kolacja,mycie i do spania.Tak mija 1 dzien. Rano wstajemy sniadanie i oczekiwanie na pare osob z Warszawy, ktore maja dolaczyc do naszej grupy.Dla zabicia czasu zwiedzamy pobliskie uliczki.Wszedzie brudno, ale nikt nas nie napastuje. W godzinach poludniowych rozpoczynamy zwiedzanie.Udajemy sie do Gizy. Ogladamy z zewnatrz piramidy a na zakonczenie podziwiamy Sfinksa wraz z rampa pogrzebowa.Nastepny etap naszego zwiedzania to muzeum kairskie.Z nasza Pania Przewodnik ogladamy najwazniejsze miejsca a potem w czasie wolnym sami ogladamy wybrane przez siebie eksponaty. Okolo godz.18.30 udajemy sie w droge powrotna do hotelu( w hotelu nie ma piwa).Kolacja, krotki spacer i do spania. W trzecim dniu naszego pobytu do poludnia czs wolny a dla chetnych wycieczka fakultatywna do Kairu.Zwiedzamy cytadele wraz alabastrowym meczetem, dzielnice koptyjska a z okien autokaru ogladamy"miasto umarlych". Po poludniu wyruszamy w dalsza trase i udajemy sie w kierunku miejscowosci Al-Minja.Po drodze zwiedzamy piramide schodkowa Dzesera w Sakarze.Nastepnie udajemy sie w dalsza droge do Al-Minji.Zakwaterowanie w hotelu i zakaz jego opuszczania ze wzgledu na bezpieczenstwo.Nocleg a kolejny dzien rozpoczniemy sniadaniem a po nim wyjazd w kierunku Luksoru.Ale o tym juz nastepnym rzaem. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka0071 Re:do staniwaw 14.08.07, 08:50 Dzięki zz opis i czekamy na ciąg dalszy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fllower Re:do staniwaw 14.08.07, 12:33 Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg opisu wyjazdu tym bardziej, że wybiaramy się z mężem w październiku w taką podróż. Mam pytanie: jakie oprócz zaproponowanych w cenie przez triadę wycieczek warto wykupić dodatkowo, a także (wiem, że odpowiedź będzie subiektywna) ale pozwoli mi na lepszą orientację - oprócz ceny wycieczki w triadzie jaki jest koszt wydatków na miejcu? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re:do fllower 14.08.07, 12:42 Ciag dalszy opisu bedzie.Teraz tylko o kosztach. Wstepy(przewidziane w+ bakszysze to 140 USD. Poza tym sa nastepujace wycieczki fakultatywne: 1.Kair cytadela + kair koptyjski 21 USD od osoby. 2.Abu Simbel 48 USD. 3.Wioska nubijska 17 USD. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 14:57 Wyjezdzamy z Al -Mini w towarzystwie ochroniarza.Bedzie nam towarzyszyl do Asuanu.Drogi sa dobre,nasz kierowca tez ale generalnie na drodze obowiazuje prawo silniejszego.W drodze do Luksoru zwiedzamy swiatynie w Abydos.Na kazdym kroku towarzyszy nam policja turystczna. Chca sie z nami fotografowac-licza na zarobek. Po zwiedzeniu swiatyni wyruszamy w dalsza droge do Luksoru, gdzie meldujemy sie okolo godz.17.Na zakonczenie zwiedzanie kolejnej monumentalnej swiatyni tym razem juz w Luksorze.Potem udajemy sie do hotelu.Po obiadokolacji kto ma ochote rusza do miasta.Mozna zobaczyc hotel Winter Palace gdzie miezdy innymi mieszkala Agata Christie.Potem przelatujemy przez bazar.Nie jest za duzy ale sympatyczny.Dla zainteresowanych na bazarze jest ogolnie dostepny sklep z alkoholem.Udajemy sie na nocleg do hotelu.Na drugi dzien trzeba wczesnie wstac aby uniknac upalow. Na nastepny dzien wczesne sniadanie i juz okolo 6.30 jestesmy w Dolinie Krolow.Zwiedzamy Doline Krolow a potem w ramach biletu dodatkowo wnetrza 3 grobow.Dodatkowo platny jest wstep do grobu Tutenhamona.Nastepny etap podrozy to fabryka wyrobow alabastrowych,krotki postoj oraz ogladanie wyrobow.Kolejnym etapem jest zwiedzanie Swiatyni Hattchepsut a po niej Kolosow Memnona. Nastepnie udajemy sie do fabryki papirusow,gdie pokazuja nam metody produkcji.Drobne zakupy i ostatni punkt programu Swiatynia w Karnaku. Okolo godz.16 konczymy nasz dzien zwiedzania.Potem czas wolny do dyspozycji.Kolejny nocleg i wczesnym rankiem wyjazd w kierunku Asuanu.Po drodze zwiedzamy Swiatynie w Kom Ombo i Idufu, anastepnie ostatni odcinek drogi do Asuanu. W Asuanie zwiedzamy niedokonczony obelisk i monumentalna Tame Asuanska.Potem jeszcze wizyta w fabryce perfum i natym konczy sie obligo. Nastepny dzien przewidziany jestna wycieczki fakultatywne.Wczesnie rano Abu Simbel(wyjazd o 3 rano) a po poludniu wioska nubijska. Dla niekorzystajacych czas wolny.Jest ladny bazar, katerdra koptyjska a takze kolejny hotel w ktorym przebywala Agata Christie- Old Cataract.Tak w zasadzie minal objazd,a wkolejnym dniu wczesnym rankiem wyjezdzamy do Hurghady.Na koniec podrozy jeszcze mala skladka na kierowce a potem juz tylko wypoczynek.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 15:37 I NIE BYLIŚCIE W ASUANIE NA WYSPIE FILE W ŚWIĄTYNI IZYZDY - WIELKA STRATA - TO PIĘKNIE ZACHOWANY, WAŻNY W HISTORII I GODNY ZOBACZENIA OBIEKT Odpowiedz Link Zgłoś
antoni56 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 15:55 Oczywiscie mozna zobaczyc wiele innych rzeczy, ale dla mnie jak na pierwszy raz dawka byla wystrczajaca.I tak wiele inforamcji miesza sie.Dokladanie kolejnych elementow mogloby tylko doprowadzic do wiekszego chaosu. Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re: Dalszy ciag opisu. 14.08.07, 16:09 TO PLANUJESZ JESZCZE KIEDYŚ WYSKOCZYĆ DO ASUANU ABY ZWIEDZIĆ SPECJALNIE ŚWIĄTYNIĘ IZYDY? Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re:do antoni56 16.08.07, 11:11 Dziękujemy za opisanie wyprawy.Wątek cieszy się na forum wzięciem,no i co ciekawe wszystkie wpisy są dość sensowne,brak wcinających się złośliwców,dogadujących z boku,nie dających żdnych pożytecznych uwag.Przed nami już tylko ...wyjazd.Jeszcze raz dziekuję,pozdrawiam. Aha posłałem Ci e-maila na adres..gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re:do staniwaw 16.08.07, 11:30 jeśli sądzisz że wiadomość dla turystów o tym że triada nie zawiezie cię w asuanie na wyspę file do świątyni izydy i że w kairze musisz triadzie płacić dodatkowy fakultet za zwiedzenie cytadeli i kairu koptyjskiego nie jest pożyteczną uwagą dla uczestników forum, to ja ciebie nie rozumiem, większość firm ma to w cenie imprezy Odpowiedz Link Zgłoś
staniwaw Re:do yrec 16.08.07, 11:45 akurat Twoje informacje są pozyteczne,dlatego nie rozumiem twojej frustracji yrec, nie ma tez zastosowania powiedzenie...uderz w stół.Ale nie ma też BP które zawiezie Cię za friko we wszystkie miejsca godne odwiedzenia,no chyb a,ze Ty z takiego korzstasz.Napiszx jakie to BP...skorzystamy wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re:do staniwaw 16.08.07, 12:08 odpisałeś zaraz po mnie więc myślałem że moje uwagi są niestosowne,a za friko jeszcze nie jeżdzimy, ale wybieramy według nas troszke bogatsze programy (cena trochę wyższa jak w triadzie) albo dające możliwość zobaczenia interesujących miejsc fakultetem, a w omawianej sytuacji nie zapewniono odwiedzenia izydy nawet w takiej formie w tym roku byliśmy w izraelu z rainbow i w porównaniu z innymi opisami, było rewelacyjnie bogato Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re:do yrec61 16.08.07, 12:31 W umowie imprezy jest napisane do czego Triada zobowiazuje sie zawieść cie bezpłatnie a na co musisz wydać dodatkowa kaskę . Twój wybór i nie powinienes pisać ,że jesteś niezadowolony bo coś cie ominęło. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
yrec61 Re:do yrec61 16.08.07, 12:43 czy ja coś takiego napisałem ? nigdy nie byłem z triadą (i nie wiem czy kiedyś z nimi pojadę) Odpowiedz Link Zgłoś