Dodaj do ulubionych

Hurghada czy Sharm EL Sheikh

19.06.03, 13:47
Wybieram się właśnie do Egiptu na wspaniałe wakacje ale nie wiem na co się
zdecydować. Podobno w Hurghadzie jest najpiękniejsza rafa kolarowa, czyste
błękitne morze ale somo miasto nie oferuje nic szczególnego. W Sharm
natomiast w wolnych chwilach podobno mozna wybrać się do licznych kawiarenek
i klubów usytuowanych w centrum miasta. Poza tym słyszałem iż jest to dużo
nowszy i ładniejszy kurort polecany osobom udającym się na dłużej niz
tydzień pobytu. Oczywiście są też wycieczki fakultatywne ale przecież nikt
nie jeździ non stop przez 14 dni. Czy mogę prosić o weryfikację tych
informacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Skala Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh IP: *.pgnig.pl 20.06.03, 11:09
      NA pewno ładniejsze -Sharm El Sheik. Ale koło Hurghady jest jeszcze El Gouna -
      raf szczątkowa, ale miejscowość jest prywatna na lagunie. Polecam Sheraton
      Miramar, który jest w ofercie Big Blue po bardzo przystępnej cenie, b. dobry
      standard, z daleka od typowej arabskowści. Byłam tma z Big Blue na początku
      czerwca i jestem zachwycona.
      Na piękną rafę przy samej plaży można się zabrać samemu, wynajmując przez hotel
      busa na parę osób do Sharm el Naga koło Soma Bay. Kosztowało nas to 250 funtów
      egipskich za bus (1 USD= 6 funtów egipskich)+ 7 euro/osobe za wstęp - opcja dla
      mniej odważnych i z dziećmi. Miejsce nie jest oferowane z reguły przez biura
      podróży więc jest bardziej kameralnie
      Na rafę najlepiej popłynąc na morze. Ale to co oferują biura jest zatłoczone.
      • Gość: atol Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh IP: 213.17.157.* 20.06.03, 16:02
        zdecydowanie Sharm ale nie samo tzw. stare Sharm ale zatoka Naama Bay albo
        Sharks Bay. Bylismy tam (Hilton Dreams) i było naprawdę super. Ludzie, którzy
        byli wcześniej w Hurgadzie twierdzili, ze Sharm jest dużo lepsze (czystsze,
        mniej nachalni tubylcy, lepsze zaplecze (knajpki - jest też np. KFC; sklepy).
        • Gość: an Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.03, 14:14
          po co jechac az do egiptu, zeby pójśc do KFC. Ja znam kilka tych lokali
          znacznie bliżej...
    • 100krocia Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh 21.06.03, 22:05
      Hej, bylismy rok temu w Sharm El Sheikh bylo cudownie. Mieszkalismy w
      dzielnicy Ras Um El Sid, gdzie z brzegu byla przecudna rafa koralowa i mozna
      bylo spotkac zolwia morskiego. Do centrum Naama Bay dojezdzalismy darmowymi
      busami, wiec nie odczulismy odleglosci od centrum. Zdecydowalscmy sie na Sharm
      przede wszystkim ze wzgledu na lepsza rafe koralowa i czystsze miasto i nie
      zawiedlismy sie.
      pozdrawiam
      • Gość: monika Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh IP: 217.97.164.* 03.07.03, 11:05
        100-krociu,w jakim hotelu byłaś?Napisz coś więcej.
    • Gość: Staszek Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh IP: *.swiebodzin.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 23:14
      Witam

Bylem tu i tu i sorawa wyglada tak:

HURGHADA
      Jesli ktos jedzie pierwszy raz ma wypoczynek (sam lub z rodzina) i przy okazji
      cos pozwiedzac (Luxor, Kair, okoliczne rafy koralowe). Wieksze i ladniejsze
      plaze (szczegolnie dla osob nieumiejacych plywac, lub dla dzieci). Jak dla mnie
      lepsze sa te hotele poza centrum (wiecej raf koralowych przy plazy)
      Wyjazdy godne polecenia (sprawdzone osobiscie): Kair, Luxor, Giftun, Sharm el
      naga

SHARM....
      Zdecydowanie dla ludzi ktorzy lubia wode, nurkowanie, snurkowanie (o wiele
      wieksze i ladniejsze rafy koralowe). Jesli ktos chce sie pobawic to nalezy
      wybierac hotele blizej Naba Bay lub w samej Naba Bay.
      Wyjazdy godne polecenia (sprawdzone osobiscie): Kair, Ras Mohamed, Tiran, Gora
      Mojzesza(dla ludzi o dobrej kondycji :-), Luxor (niestety tylko samolotem -
      drogo)
      • Gość: Staszek Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh - poprawka IP: *.swiebodzin.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 23:17

> wybierac hotele blizej Naba Bay lub w samej Naba Bay.

Oczywiscie Nama... a nie Naba... :-)
        • Gość: Viper999 Re: Hurghada czy Sharm EL Sheikh - poprawka IP: 212.244.43.* 27.06.03, 23:45
          Dziękuje wszystkim
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka