Dodaj do ulubionych

wizy pieczątki, znaczki etc ...

12.07.07, 08:47
Wiem, ten temat był wałkowany wielokrotnie na forum ale chciałbym go
usystematyzować i usunąć wątpliwości. Wybrałem objazdówkę do Jordanii i sprawa
ta jest stosunkowo ważna więc może podam konkretne przypadki a Znawców Egiptu
Forumowiczów proszę o potwierdzenie TAK/NIE przy podanych punktach - zakładam
oczywiście że są pewni tego co piszą . Z góry dzięki i pozdrawiam , a więc:

0. Istnieją 2 rodzaje wiz : "Synaj Only: oraz "cały Egipt" (TAK/NIE)

1. Po wylądowaniu w SSH nie kupujemy wizy "SYNAJ ONLY" ani żadnej innej jeśli
jedziemy do Jordanii i po powrocie na pobyt do SSH nie będziemy się ruszać z
hotelu .

2. Po wylądowaniu w SSH kupujemy normalną wizę "na cały Egipt za 15 USD" jeśli
jedziemy do Jordanii i po powrocie np chcemy pojechać do Kairu oraz klasztoru
Św Katarzyny i kolorowego kanionu

3. Każda wiza jest anulowana przy wyjeździe z Egiptu więc w przypadku
powrotnego wjazdu z Jordanii wizę należy zakupić ponownie ? - pytanie jaką ?
oczywiście chcemy się ruszać z hotelu na pobycie w SSH np do Kairu .

być może coś pomieszałem ale liczę na korektę .
pozdrawiam
Bergasse
Obserwuj wątek
    • pc_maniac Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 08:57
      Ad 2. Błąd logistyczny.
      Jeśli kupisz wizę przy wjeździe do Egiptu, a potem pojedziesz do Jordanii, to
      będziesz musiał ponownie kupić wizę przy powrocie z Jordanii. Ponieważ Egipt
      opuściłeś, więc ta wiza automatycznie się kasuje.

Powinieneś wziąć wizę "Sinai Only na początku, a dopiero przy powrocie z
      Jordanii wykupić wizę turystyczną (15$) jeśli chcesz jechać do Kairu.

Ad 3. Dokłądnie tak jak napisałem u góry.
      • iwona967 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 09:21
        Tu się ni mogę zgodzić.
        Jeżeli masz wizę (2 znaczki za 15 dolarów)i jedziesz do Jordanii lub Jerozolimy
        na wycieczkę to wracając NIE MUSISZ KUPOWAĆ NOWEJ WIZY.
        "Synai only" jest BEZPŁATNĄ pieczątką, którą wbijają Ci na lotnisku.
    • olpp Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 09:28
      Temat formalności związanych z wjazdem do Egiptu rzeczywiście był wielokrotnie
      i wyczerpująco wyjaśniany. Sam o tym pisałem i nie ma sensu tego szczegółowo
      powtarzać skoro nic się w przepisach nie zmieniło. Ogólnie wygląda to tak.
      Bergasse, Twoja wiedza jest niedokładna. Odnosząc stan rzeczy do Twoich
      potrzeb, możliwości wjazdu do Egiptu masz dwie:
      1. Wiza = 15 USD w formie znaczka wklejanego w paszporcie, jeśli chcesz
      poruszać się po terytorium całego Egiptu do 90 dni z możliwościa przedłużenia,
      2. Bezpłatna przepustka (Pass) "Sinai only" w formie stempla w paszporcie,
      jeśli pobyt w Egipcie ograniczysz do wybrzeża Zatoki Akaba i Protektoratu św.
      Katarzyny, z wyłączeniem wjazdu do Parku Narodowego Ras Mohammed, kolorowego
      kanionu i klasztoru św. Katarzyny. Nie ma możliwości zamiany przepustki na wizę
      w trakcie pobytu w Egipcie.
      Powyższe nie ma związku z liczbą przekroczeń granicy Egiptu (wjazdów do Egiptu).
      I pamiętaj - przepustka "Sinai only" to rodzaj czasowego (14 dni) zezwolenia na
      pobyt na wymienionym terytorium, a nie żadna wiza.
      • iwona967 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 09:35
        przepustka "Sinai only" to rodzaj czasowego (14 dni) zezwolenia - dokładnie na
        15 dni
        • pc_maniac Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 10:16
          iwona967 napisała:

> przepustka "Sinai only" to rodzaj czasowego (14 dni) zezwolenia - dokładnie
          > na 15 dni.

Zwał jak zwał. Na stronie Ambasady Egiptu w Polsce nazwana jest wizą bezpłatną,
          dlatego też takiej nazwy użyłem.
        • olpp Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 15:28
          > przepustka "Sinai only" to rodzaj czasowego (14 dni) zezwolenia
          - dokładnie na 15 dni
          ================================================================================
          Iwono967, będę upierał się przy 14 dniach, co sprawdziłem na stronie egipskiego
          MSZ.
          • iwona967 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 16:40
            olpp upieram się przy 15 dniach poniewaz sama mam taką pieczątkę w dowodzie i
            tam jest napisane 15 dni
      • pc_maniac Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 10:15
        Kwestię ponownego wykupienia wizy po powrocie do Egiptu nie wyssałem z palca,
        lecz właśnie z tego forum, gdzie osoby jadące do Izraela, zostały zmuszone na
        granicy do ponownego wykupienia znaczka wizowego.

Owszem, niektórzy celnicy egipscy mogą tego nie wymagać. Ale co będzie jeśli
        trafisz jak oni, na takiego, który będzie od Ciebie tego rządał?
        Wtedy zapłacisz drugi raz.
        A po co?
        Jeśli nie wybierasz się przed wyjazdem do Jordanii do Kairu, czy Klasztoru
        Świętej Katarzyny, to przecież bezpieczniej jest wziąć to "Sinai Only (podobnie
        jak robił to Scorpio1956 czy Miriam), a dopiero po powrocie z tego kraju na
        granicy fundnąć sobie znaczek.
        • bergasse Re: wizy pieczątki, znaczki do miriam73 i olpp 12.07.07, 11:38
          Dzięki za odpowiedź , powoli sobie to układam i rozumiem że:
          przy założeniu że najpierw jadę do Jordani w SSH dostaję darmową pieczątkę
          "Synai only: ( a także dla świętego spokoju kupuję i chowam znaczek wizowy za 15
          USD na potrzebny powrót z Jordani , wkleję go przy powrocie do Egiptu na pobyt)
          . Ten wklejony znaczek pozwoli mi po powrocie z objazdu zwiedzić te tereny,
          których nie obejmuje pozwolenie "Sinai Only" - wreszcie jest to jasne .
          Jeszcze jedno - w takiej sytuacji jak sam sobie zakupię ten znaczek wizowy ,
          biuro powinno mi odliczyć kwotę wizy z tzw pakietu ? czy tak ?

pozdrawiam
      • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 11:40
        olpp napisał:
        > 1. Wiza = 15 USD w formie znaczka wklejanego w paszporcie, jeśli chcesz
        > poruszać się po terytorium całego Egiptu do 90 dni z możliwościa przedłużenia,

NIE! Wiza jest ważna miesiąć +14 dni. Można ją przedłuźyć do 3 miesięcy, pół
        roku, roku + 14 dni...
        • olpp Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 15:37
          sharmdiver napisał:

> olpp napisał:
          > 1. Wiza = 15 USD w formie znaczka wklejanego w paszporcie, jeśli chcesz
          > poruszać się po terytorium całego Egiptu do 90 dni z możliwością przedłuż
          > enia,
          >
          > NIE! Wiza jest ważna miesiąć +14 dni. Można ją przedłuźyć do 3 miesięcy, pół
          > roku, roku + 14 dni...
          ===============================================================================

Sharmdiver, nie zgadzam się z Twoim "NIE". Jedyne, co powiniennem skorygować w
          swojej poprzedniej informacji, to zamienić "do 90 dni" na "do 3 miesięcy". Ten
          zapis jest zgodny z regulacjami ogłoszonymi na stronie egipskiego MSZ, a to
          jest dla mnie autorytatywne.
          • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 15:43
            A mógłbyś podać "na szybko" linka do strony?
          • sharmdiver Strona Egipskiego MSZ 12.07.07, 15:57
            tinyurl.com/yu52h3
            Z jaką wizę dostaniesz zobaczysz na lotnisku...

To co piszę wiem z WŁASNEJ praktyki. Mam cały paszport w egipskich wizach
            różnych rodzajów
    • miriam_73 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 10:18
      Ja to widzę z włąsnej praktyki tak:

0. Istnieją 2 rodzaje wiz : "Synaj Only: oraz "cały Egipt" TAK

1. Po wylądowaniu w SSH nie kupujemy wizy "SYNAJ ONLY" ani żadnej innej jeśli
      jedziemy do Jordanii i po powrocie na pobyt do SSH nie będziemy się ruszać z
      hotelu .
      NIE. Na wniosku wizowym na odwrocie wpisujemy Sinai Only i taką pieczątkę
      dostaniesz w paszporcie. Bez tego nie wyjdziesz z hali przylotów, bo to, co oni
      sprawdzają to fakt poosiadania znaczka wizowego albo tejże pieczątki - za
      odprawą paszportową siedzi 2-3 takich mundurowych których jedyna rolą jest
      sprawdzanie właśnie tego.

2. Po wylądowaniu w SSH kupujemy normalną wizę "na cały Egipt za 15 USD" jeśli
      jedziemy do Jordanii i po powrocie np chcemy pojechać do Kairu oraz klasztoru
      Św Katarzyny i kolorowego kanionu.
      Nie. Pełną wizę kupujesz wracając z Jordanii do Egiptu. Ponieważ w Tabie różnie
      bywa ze znaczkami, można je kupić na lotnisku w SSH i zachować "na później".
      Pozwala to też uniknąć przewałki triadowej na cenie wizy (jesli jedziesz z tym
      biurem)

3. Każda wiza jest anulowana przy wyjeździe z Egiptu więc w przypadku
      powrotnego wjazdu z Jordanii wizę należy zakupić ponownie ? - pytanie jaką ?
      oczywiście chcemy się ruszać z hotelu na pobycie w SSH np do Kairu .
      Wiza jest jednorazowa, przy wyjeździe przy wizie są nanoszone stosowne stemple.
      Nie spotkałam sie z sytuacją, że wyjazd poza granice Egiptu i ponowny powrót a
      następnie dalsza jazda po Egipcie były mozliwe na jednej i tej samej wizie -
      ćwiczyłam to między Egipotem a Izraelem oraz Egiptem a Jordanią. Ale szczerze
      mówiąc, w tym kraju nic mnie nie zdziwi....
      • pc_maniac AMEN ;o) 12.07.07, 10:21

• sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 11:07
        miriam_73 napisała:

> 2. Po wylądowaniu w SSH kupujemy normalną wizę "na cały Egipt za 15 USD" jeśli
        > jedziemy do Jordanii i po powrocie np chcemy pojechać do Kairu oraz klasztoru
        > Św Katarzyny i kolorowego kanionu.
        > Nie. Pełną wizę kupujesz wracając z Jordanii do Egiptu. Ponieważ w Tabie różnie
        > bywa ze znaczkami, można je kupić na lotnisku w SSH i zachować "na później".

Znaczki wizowe można też kupić w Thomas Cook

> 3.
        > Nie spotkałam sie z sytuacją, że wyjazd poza granice Egiptu i ponowny powrót a
        > następnie dalsza jazda po Egipcie były mozliwe na jednej i tej samej wizie -
        > ćwiczyłam to między Egipotem a Izraelem oraz Egiptem a Jordanią. Ale szczerze
        > mówiąc, w tym kraju nic mnie nie zdziwi....

Są też wizy pozwalajace na jednorazowy wyjazd z Egiptu i powrót oraz wizy
        wielowyjazdowe...
        • miriam_73 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 11:32
          Nie mówimy Sharmdiver o wizach, które można sobie wyrobić w ambasadzie, tylko o
          tych lotniskowych.
          • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 11:42
            Wizy wielokrotnego powrotu można wyrobić na miejscu w Egipcie.
            • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 15:34
              Oczywiście powinno być "wielokrotnego przekroczenia granicy"
            • miriam_73 Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 16:52
              Na lotnisku?
              • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 12.07.07, 17:05
                Nie, nie na lotnisku.

Korekta do tego co napisałem: na lotnisku można dostać wizę 3 miesiące +14 dni
                ale polakom dają ją WYJĄTKOWO niechętnie. Standardowo jest 1 miesiąć +14 dni..

Wiza "SINAI ONLY" valid for Aquaba Coast & St. Catherine for 15 days...
                • olpp Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 13.07.07, 00:06
                  Sharmdiver, kolejny raz poprawiam Cię.
                  1. Nie nazywaj przepustki "Sinai only" wizą. Powielasz w ten sposób elementarne
                  błędy z nieprofesjonalnych materiałów różnych biur podróży, a akurat Tobie to
                  wcale nie przystoi.
                  2. Jak już chcesz cytować formalne teksty, a takim jest pieczątka
                  przepustki "Sinai only", to rób to dokładnie. Wierny cytat brzmi "valid for
                  Aqaba Cosst & St. Cathriane for 15 days", a nie po Twojemu "Wiza "SINAI ONLY"
                  valid for Aquaba Coast & St. Catherine for 15 days".
                  3. Jak widać oryginalny tekst pieczątki zawiera 2 błędy: jeden to nieprawidłowa
                  angielska pisownia słowa "coast" drugi to wydłużenie ważności przepustki do 15
                  dni z 14 określonych egipskimi przepisami dotyczącymi pobytu cudzoziemców. Co
                  do słowa "Aqaba" lub "Aquaba" - nie czepiam się, różnice wynikają z różnej
                  transkrypcji fonetycznej języka arabskiego i obie wersje są prawidłowe choć
                  bardziej poprawna jest "Aqaba". Podobnie sprawa wygląda z pisownią imienia
                  Katarzyna chociaż tu skłaniałbym się do uznania za jedyną poprawną nazwę
                  Protektoratu - "St.Catherine". Co do długości pobytu na przepustce "Sinai
                  only" - nie sądzę by w praktyce ktokolwiek miał kłopoty opuszczając Egipt 15-go
                  dnia pobytu.
                  3. Niepotrzebnie używasz dużej czcionki, przecież wiesz, co to oznacza.
                  4. Darujcie wszyscy, że się mądrzę ale jak ktoś koniecznie chce być dokładny,
                  to ja też potrafię.
                  5. Pozdrowienia.
                  • sharmdiver Re: wizy pieczątki, znaczki etc ... 13.07.07, 01:17
                    olpp napisał:
                    > 2. Jak już chcesz cytować formalne teksty, a takim jest pieczątka
                    > przepustki "Sinai only", to rób to dokładnie. Wierny cytat brzmi "valid for
                    > Aqaba Cosst & St. Cathriane for 15 days", a nie po Twojemu "Wiza "SINAI ONLY"
                    > valid for Aquaba Coast & St. Catherine for 15 days".

Tak, masz rację. Mam od kilku dni zapalenie spojówek i gorzej widzę - a na
                    pieczątce literki małe.

Czy to wiza czy nie wiza nie chcę się wykłócać, bo i po co? Co to wniesie?

A tak naprawdę to można zostać na tą wizę/nie wizę dłużej niż 14-15 dni i to
                    legalnie.

Bardzo dobrze, że jesteś dokładny, bo ważne jest, aby czytający tę listę
                    znaleźli jak najbardziej aktualne i wartościowe informacje, które ciężko
                    znaleźć.. Sądzę, że bardzo wielu osobom z forum na tym zależy..

Pozdrowienia i miłego dzionka...
    • milek84 Re: wizy pieczątki, znaczki etc... 17.07.07, 23:40
      To teraz mój przypadek... pewnie Ci to trochę ułatwi.
      Pierwszy miałem objazd po Jordanii. Nie kupuję wizy na lotnisku, wypełniam tylko
      odpowiednią kartę, którą dostaniesz pewnie już w samolocie, na odwrocie ktoś z
      biura napisał mi 'sinai only'. Idę do odprawy.
      Wracając z Jordanii, dostaję od Triady/kupuję sam wizę.
      W trakcie pobytu byłem na wycieczkach w Jerozolimie i Kairze, w tej kolejności.
      Na tej samej wizie. Organizator wycieczki sam nie był pewny, czy po wizycie w
      Izraelu będę mógł wyjechać za Synaj, ale jakoś się udało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka