zawsze.mysia25 04.01.08, 20:33 Czy na lotnisku w Hurgadzie, w trakcie odprawy celnej - pobyt turystyczny- trzeba wypełnić jakąś deklaracje celną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pc_maniac Re: przepisy celne 04.01.08, 23:39 O ile rzeczy w Twoim bagażu ewidentnie nie wskazują na handlowy tryb przyjazdu (np. 50 flaszek alkoholu ;o), to nie. Nikt nie zwraca tam uwagi co przywozisz (poza narkotykami, bronią i środkami wybuchowymi oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze.mysia25 Re: przepisy celne- do Egiptomaniaków 05.01.08, 00:42 Na temat odprawy celnej przeczytałam na stronie: podroze.tv/index.php?pid=389&step=4&tid=2728 cytuję: "Każdy podróżny przy wjeździe otrzymuje deklarację celną, którą powinien starannie wypełnić i zadbać o to, aby została podstemplowana przez celnika. Brak pieczątki na deklaracji celnej może spowodować kłopoty przy wyjeździe. Egipskie przepisy celne nie odbiegają od ogólnie przyjętych przepisów europejskich. Przy wjeździe należy zgłosić np. kamerę filmową, aparat fotograficzny i inne przedmioty wartościowe przeznaczone do użytku własnego, aby uniknąć kłopotów podczas odprawy wyjazdowej. Wywóz z Egiptu bez zgody władz celnych większych ilości towarów, np. subsydiowanych leków, grozić może konfiskatą, a także wysokimi grzywnami. Nie ma ograniczeń w wywozie dewiz, jednak w przypadku pobytu turystycznego ich wartość nie może przekraczać sumy podanej w deklaracji celnej. Ograniczenia dotyczą jedynie waluty miejscowej: wywieźć można do 1000 LE. Podróżnym indywidualnym, nie objętym specjalnymi umowami, nie przysługuje zwrot podatku VAT." Co o tym sądzicie Egiptomaniacy? Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: przepisy celne- do Egiptomaniaków 05.01.08, 01:43 Co o tym ja sądzę? Nic nie sądzę, Egipt to niestety kraj III Świata i tam niesatety codzienność dość poważnie odbiega od przepisów. Jak siedzę na tym forum już z 5-6 lat, to ani jedna osoba nie wypowiadała się, że widziała wogóle na oczy jakąś deklarację celną. Mało tego, kilka osób pytało się o to i zawsze odpowiedzi były takie same jak to co osobiście sam widziałem na lotniskach Egiptu i tamtejszych odprawach paszportowych - czyli nikt nie widział takowej deklaracji na oczy, więc tym bardziej nie mógł jej wypełnić. Odpowiedz Link Zgłoś