Dodaj do ulubionych

BLEDY W WYNIKACH

04.07.05, 20:30
kiedy w poniedzialek 27 czerwca odebralam swoje swiadectwo przezylam
szok...wynik matury z polskiego okazal sie byc, delikatnie mowiac,
niesatysfakcjonujacy. 49% to malo, biorac pod uwage fakt, ze na probnej
maturze wypadlam najlepiej w szkole. bardzo zalezalo mi na dostaniu sie na
wydzial psychologii na UW, jednak w postepowaniu rekrutacyjnym pod uwage
brany byl miedzy innymi wynik z matury z polskiego. kiedy nastepnego dnia
zanioslam do siedziby oke w wwie wniosek o wglad do pracy z polskiego,
zostalam poinformowana, ze na samo wyznaczenie terminu spotkania bede
zmuszona czekac ok. 2 tygodni. tak dlugi okres czasu oczekiwania bardzo mnie
zaniepokoil, poniewaz Uniwersytet oglosil ze wpisywanie wynikow matur mozliwe
bedzie do 10 lipca. dzis rano odebralam telefon z oke- dowiedzialam sie ze
egzaminator sprawdzajacy moja prace popelnil blad i nie wpisal do bazy danych
(?) mojego wyniku z testu, za ktoryz uzyskalam 24% puntkow. poproszono mnie o
odebranie nowego swiadectwa.
bardzo cieszy mnie , ze moj wniosek zostal tak szybko rozpatrzony (mysle ze
nie bez znaczenia jest fakt ze zanioslam go niemalze od razu po otrzymaniu
swiadectwa) jednak martwi mnie ze takich przypadkow moze byc wiecej i nie
wszystkie zakoncza sie tak szczesliwie jak moj. nie wszyscy od razu
zorientowai sie ze z ich wynikami cos moze byc nie w porzadku i na
rozpatrzenie wnioskow i wyznaczenie terminow beda musieli czekac dluzej, co
niestety moze przekreslic ich szanse na studiowanie na wymarzonych
kierunkach. dodatkowo zastanawiam sie jak uczelnie beda postepowaly w takich
przypadkach i czy ktos poniesie konsekwencje tego typu bledow...czy sa np.
prowadzone jakies statystki? czy wiadomo ktorym egzaminatorom najczesciej
zdarzaja sie takie wpadki (w gazecie czytalam ze podobne sytuacje mialy
miejsce w innych mistach) i czy zostana z nich wyciagniete jakies
konsekwencje? wiem ze egzaminatorzy zarabiaja malo, ze pracuja w ciezkich
warunkach, ale nalezy zrozumiec ze ich bledy moga miec wplyw na nasza
przyszlosc. czytalam wypowiedzi takich sfrustrowanych nauczycieli ktorzy
narzekali ze w czasie sprawdzania przysluguje im malo czasu wolnehgo
na 'papierosa kawe i przekaske'i obawialam sie zeby taki czlowiek przypadkiem
nie sprawdzal mojej pracy..zeby nie doszlo do takiej sytuacji ze ktos pozwoli
sobie na chwile nieuwagi- przeciez motywacja i kwota ktora otrzymuja za
sprawdzenie prac jest -mowiac eufemistycznie- niewielka. nie wiem kto
sprawdzal moja prace, mam nadzieje ze byl to jednorazowy blad tej osoby ale
zastanawiam sie jednoczesnie ile bedzie osob, ktore spotkalo to samo, jednak
nie mialy odwagi zlozyc wnioskow, lub doczekaja sie ich rozpatrzenia po
zakonczeniu rekrutacji...moze warto by wyniki wprowadzane do komputerow ktos
dodatkowo weryfikowal przed ich rozeslaniem do szkol...w ten sposob uniknie
sie balaganu i stresu w sesji zimowej czy przyszlorocznej
Obserwuj wątek
    • Gość: He? Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:37
      Ale jestem szczęliwa, że Ci poprawili!!!!!!1 Wiem że to brzmi dziwnie ale ja
      też złożyłam i czekam. Zapewne iesz co przeżywam wiec napisz mi szczegóły:
      kiedy zadzwonili, czy szybko dostaniesz świadectwo iczy jesteś z oke waw(no bo
      na UW) Mi dzisiaj powiedzieli że jeszcze nie zaczęli sprawdzać. GRATULUJĘ
      • Gość: ........ Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.07.05, 20:43
        Wlasnie prosimy o szczegoly.Jaka oke itd.
    • Gość: jeszcze raz ja Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:43
      CCCCCCCUUUUUUUUUUUUDDDDDDDDDDDDDDD Napisz coś
    • Gość: nachalna Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:49
      nie pozwólmy aby ten wpis wylądował na dnie forum A może babykasz odpisze.
      Zrozum człowieku ja jestem zdesperowana i przekonana o braku winy z mojej
      strony a studia się oddalaja. Każda wiadomość na wagę złota!!!!!!111
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 20:55
        jestem:)
        oke w wwie...weszlam na www.oke.waw.pl i sciagnelam sobie wzor wniosku...na
        odpowiedz czekalam niecaly tydzien...zadzwonili rano (obudzili mnie)
        • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 20:56
          podanie trzeba zaniesc osobiscie i najpeiej poprosil o jakies potwierdzenie
          (np. na kopii albo dodatkowej wersji podania)ze taki wniosek wplynal
          • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 20:56
            sorry za literowki:P
          • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 20:57
            swiadectwo juz mam. wyadli mi jak tylko przyjechalam..nie dzwonia natomiast do
            szkol wiec trzeba potem jechac do sekretariatu i prosic o to zeby wpisali nowy
            wynik do statystyk i nowy numer swidectwa (potem uczelnie chyba weryfikuja ze
            szkolamI)
        • Gość: s Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:59
          O takiej pobudce to ja maże Prawdę mówiąc zabrzmi to infantylnie ale aż mi
          łezki w oczach stanęły. Tonący brzytwy się chwyta. Ja złożyłam 29 Jaki numer
          dostałeś/aś? Ja naprawdę przekopałam odpowiedzi ze 100 razy i poprostu muszę
          mieć więcej! Tylko się nie przestrasz że takie emocje i napisz jaki numer miał
          twój wniosek?
          • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:02
            40 ale moja kolezanka jest w podobnej sytuacji jak Ty. zlozyla podanie tego
            samego dnia co ja i ciagle czeka...pani z oke powedziala jej przez telefon ze
            jesczez musi czekac ze wcale nigdzie do nikogo nie dzwonia (co nie jeste nota
            bene prawda)bo ja jestem najlepszym tego przykladem. moze twoja prace sprawdza
            ktos inny i jeszcze nie tego nie zrobil; (przez week end). wgladu w prace
            jesczez nie dostalam a wcale nie ejstem pewna czy bledow nie ma wiecej
            • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:03
              bylam w dokladnie takiej sytuacji jak ty...sprawdzalam wynik z kluczem podanym
              przez oke i wiedzialam ze cos jest nie tak
          • Gość: ........ Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.07.05, 21:05
            To pocieszajaca wiadomosc tylko zeby dla innych nie bylo za pozno:(Zastanawiam
            sie co zrobia osoby,o ktorych podobne bledy zostana wykryte po
            rekrutacji.Pewnie nikt nie wezmie odpowiedzialnosci za zmarnowany rok dla
            niektorych i to nie z wlasnej winy.Straszne:(:(
    • alek_alek_alek_alek_alek_alek Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:07
      po twoim poście postanowiłem jeszcze raz przewertować strony z winikami matury
      rozszerzonej z historii.
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:08
        bardzo dobrze- macie watpliwosci to koniecznie piszcie podania...prace
        sprawdzali ludzie to oczywiste ze w wynikach moga byc bledy

powodzenia ;)
        • Gość: znowu ja Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:13
          A myślicie że to zależy jeszcze od czegoś poza numere? Moze od liczby prac czy
          przedmiotu? Wciąż te domysły..... Ja swego jestem pewna. I dokąd prac nie
          zobacze to nadzieji nie stracę
          • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:16
            i slusznie...mam nadzieje ze okaze sie ze to tylko glupi blad
            egzaminatora...wciaz uwazam ze to mozliwe...
        • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:15
          to jest 24% roznicy(nie chodzilo o to ze dostalam 24% z mozliwych do uzyskania
          za sam test tylko 17/20 co dodaje mi 24% ;) )...ou men ale sie ciesze ze
          zlozylam ten wniosek
          • Gość: hupciu Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:21
            i ja się cieszę Już nie wiem co napisać a nie jednak wiem Zażądali oryginału i
            odpisu czy nie? Bo ja odpis złożyłam i raczej mi go nie wydadzą bo jutro kończą
            rekrutację..
            • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:22
              hm?:> ale gdzie? w oke czyna uczelni?
              • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:40
                no na uczelni dałam odpis bo musiałam, ale czy teraz(jak bede miała szczęscie i
                to była pomyłka) to muszę oddać oba do OKe?
    • Gość: .... Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 04.07.05, 21:08
      Wydaje mi sie,ze zanim dadza do wgladu prace sami ja sprawdzaja jeszcze raz i
      jezeli jest ewidentny blad szybko dzwonia natomiast jezeli takich nie ma kaza
      czekac na swoja kolej.
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:09
        zgadza sie...chociaz to tylko moj domysl
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:42
      no naprawdę się ciesze bo juz się bałam że dla zasady nie poprawiaja w wawie.
    • Gość: jak Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 21:45
      ja też się cieszę
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 21:57
        ode mnie wzieli odpis i oryginal...
    • Gość: Noi? Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:00
      A myślicie że to możliwe bo ja w przeciwieństwie chyba do was mam wątpliwości
      co do kilku arkuszy. Gdybym patrzył z boku to bym powiedział że to nie możliwe
      i że to moja wina ale odpowiedzi są przecież dokładne np. z takie chemii.
      Piszcie Ci którym udało się wejrzeć, dostać nowe świadectwo lub nie wiem już
      co. Czy po wejrzeniu ma się jeszcze szanse? Życzcie mi sprawiedliwości. (czy
      jakoś tak)
    • Gość: kolu Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:04
      a czy myślicie że mogli się pomylić takim czymś jak np. chemia no bo przecież
      tam nie było części które się wprowadza do kompa tylko zadania. Jak to mogłoby
      się zdarzyć z taką np. biologią czy chemią albo matematyką?
    • Gość: rumba Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:07
      może to jest możliwe ja tam we wszystko uwierzę czy to prawda że matury z
      większości przedmiotów sprawdzali poloniści?
    • Gość: oj Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 22:12
      oj gratulacjenależało Ci się
    • ola_rt Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 22:15
      czesc, raaaaany serce mi biło dwa razy szybciej jak czytałam Twój post. Prosze
      Cie, napisz czy ten błąd który oni popelnili dotyczył wypracowania z polskiego,
      czy testu ?? bo widzisz, ja bylam cholernie zadowolona po polskim
      rozszerzonym,tymczasem dali mi 45%, a czytałam tysiac razy klucz i praktycznie
      95% zawarłam w swojej pracy. Przepłakałam tydzien,,pozbierałam się i napisalam
      wniosek do OKE Kraków. Wyslalam w piątek, dzisiaj jest poniedziałek, jeszce sie
      pocieszam, ze moze go nawet nie otowrzyli, podobno całą mase takich listów
      dostają...a byc moze Ty wiesz, czy u nich sparwdzanie błędów to tylko liczenie
      punktów? czy oni mogą jeszce raz pzreczytac wyparcowanie i zwrócic uwage na to
      co w nim jest czy tylko liczą punkty.....??prosze odpisz
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 22:59
        oni weryfiuja tylko kwestie techniczne chyba :/

ktos kto spr. moja prace nie wpisal do komputera punktow za test....
        • ola_rt Re: BLEDY W WYNIKACH 04.07.05, 23:04
          :(
          • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:13
            ola_rt ja mam jednak nadzieję że sprawdzają pracę, bo przecież np. w matematyce
            jeśli się ktoś pomylił to w sprawdzaniu zadania a nie przepisywaniu czy
            podliczaniu(niezły byłby taki nauczyciel z matmy) Poza tym myślę sobie że jeśli
            nauczyciele potrafią się mylić jak mają do sprawdzenia prace jednej klasy to co
            dopiero jak tyle. To jak sprawdzają jeszcze raz>?
            • ola_rt Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 09:40
              Obyś miał(a) rację. Ale znając moje szczęście to zapewne żaden telefon mnie rano
              nie obudzi, ani też żaden list nie zaskoczy. Ale podobno trzeba mieć nadzieję !!
              Więc może nie traćmy jej. Kiedyś to szczęście musi się do nas uśmiechnąć :]
              • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 09:43
                nadzieja matką żywych. Ola_rt podejrzewasz bład w liczeniu czy w sprawdzeniu?
                • ola_rt Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 09:56
                  Trudno mi powiedzieć. być może nie mam racji, ale wydaje mi się, że jeśli
                  egzaminator dobrze to policzył, potem zresztą ktos to weryfikował, to błąd w
                  liczeniu jest mało prawdoppodobny. Co nie znaczy, że niemożliwy. Mysle, ze nigdy
                  nie bedzie sparwiedliwosci w sawdzaniu wypracowań. Każdemu co innego się podoba,
                  ktoś moze być mniej, lub bardziej wymagający..
                  • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 09:59
                    no tak ale ja mówię o przedmiocie gdzie nie ma wypracowania a klucz jest b.
                    dokładny
                    • ola_rt Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 10:05
                      no tak pzreparszam. mysle ze tak to w sparwdzaniu. Jakieś niedopatrzenie może.
                      Bo chyba taki matematyk to potrafi dodawać(punkty) Bo już o nie jednym przypadku
                      słyszałam, ze ktos mial dobrze a mu nie policzyli punktów(np. z chemii czy
                      matmy). Mój kolega np., zadzownił do OKE i chciał im to powiedzieć, to kobieta
                      mu dwa razy rzuciła słuchawką, za tzrecim razem powiedziala, zeby napisal do
                      nich po 18 lipca. :|.
                      • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 10:22
                        jakto? Jakto po 18? To zupełnie po rekrutacji!!!! I on jest pewien tzn. skąd
                        wie gdzie mu nie zaliczyli? Widział już pracę? I o jakie różnice chodzi twojemu
                        koledze, kilku pkt, czy więcej?
                        • Gość: Ola Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.is.net.pl 05.07.05, 10:54
                          kilka punktów, nie widział pracy jeszce, ale widział klucz i jak tweirdzi
                          pamieta co pisał. On po prostu nie chciał się więcej klócic z nimi, bo i tak się
                          na studia dostanie, ale powiedzial ze tak tego nie zostawi. A czemu po 18,,nie
                          mam zielonego pojęcia. To jest własnie OKE Kraków.
                          • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 11:03
                            a aja mam okewaw i ta jest naprawdę do niczego..... Ja jestem naprawdę pewna,
                            tyle że u mnie to chodzi o wmiarę dużą różnicę i a) jak mi nie poprawią to się
                            nie dostanę b) nie wierze że egzaminator w tylu pyt by się pomylił c) nie
                            wierzę że ja bym się w tylu pomyliła.
    • Gość: chym Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:17
      hym ja juz nic nie wiem dzisiaj też obudził mnie teefon, mało i nie zabiłam się
      w drodze do aparatu........a to było ogłoszenie. Naprawdę nie rozumiem czemu to
      nas spotkała tragedia zwana nową maturą
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:25
      czekanie jest najgorsze .....
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 08:25
      nieznoszę czekania.......
    • Gość: huragan Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:02
      No chyba nie kończy się na policzeniu pkt? Chyba ktoś czyta prace?
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 11:05
        stad mam nadzieje ze jeszcze uzyskam moziwosc wgladu do pracy...choc z
        subiektywna ocena egzaminatora (co uznalzazgone zkluczem a co nie) nie mozna
        sie spierac
        • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 11:10
          Jak to nie można? No może przy wypracowaniu to trudno ale w przedmiocie gdzie
          są obliczenia albo jednozdaniowe wypowiedzi to chyba już nie takie jasne...
    • ana65 Re: BLEDY W WYNIKACH 05.07.05, 11:45
      zgubili miwniosek.........
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 12:36
      przykro mi
      • Gość: babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:48
        ooo blagam zrob dym za ten zgubiony wniosek

nie wiem jak jest z chemia itd....:/ ja mowie tylko o pl.
        • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 14:21
          oj..... to już przechodzi wszelkie pojęcie. Kto wie jak wygląda "widzenie" z
          pracą Jak wygląda cela? Czy ze strażnikiem naprawdę nie wolno ani słowa? A
          najważniejsze : czy to prawda że musisz być sam(?)
          • Gość: babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:14
            podobno mozesz nawet zabrac swojego 'eksperta'
            • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 18:19
              no chyba nie u mnie bo nawet rodzica nie chcą wpuścić...oke waw
              • Gość: pani_dj Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.acn.waw.pl 05.07.05, 18:24
                czekajcie czekajcie.
                czy ktos moze opisac diokladnie jak to wyglada?
                wiem, ze sie dopiero dzis rozpocelo 'widzenie' z maturami,a le moze ktos cos
                wie. bo jak mozna zabrac 'esperta' to zaczne go juz szukac..
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 21:47
      co? już ktoś coś wie!!!!!!!!!!!!!Proszę mówcie jak to wyglądsa
    • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 09:35
      czy ktoś widział swoją pracę?
      • babykasz Re: BLEDY W WYNIKACH 06.07.05, 19:11
        ja ide jutro na 9ta....
        • Gość: a Re: BLEDY W WYNIKACH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 20:08
          to samo: napisz ze szczegółami jak wygląda wgląd...muszę się przygotować(a
          przygotowywuję się pilnie i codziennie - znam pyt i odp na pamięć zeby mi
          niczego nie chcieli wmówić)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka