Dodaj do ulubionych

Sinai Only

08.02.08, 03:36
A jak chcę spędzić wakacje tylko na Synaju i skorzystać z deklaracji
SINAI ONLY to jak to się załatwia??? Szkoda mi marnować 30 dolców na
parę, skoro mogą zostać w kieszeni...
Obserwuj wątek
    • derduch Re: Sinai Only 08.02.08, 06:57
      Bardzo prosto, nie ustawiasz się do okienka po znaczki wizowe lecz prosto
      idziesz do odprawy paszportowej, podajesz paszport i mówisz że zostajesz
      wyłącznie na Synaju i chcesz skorzystać z darmowej wizy, jeżeli nie jesteś
      biegły w angielskim podajesz paszport i mówisz "Sinaj only" i spoko :-)
      Dostajesz odpowiednią pieczątkę i gotowe.
      • iw42 Re: Sinai Only 08.02.08, 11:07
        z tyłu karty pobytowej (dostajesz do wypełnienia juz w samolocie)
        wpisujesz synai only i po wejściu na lotnisko w Sharm od razu
        kierujesz sie do okienka .Jak masz napisane na karcie to nie musisz
        nic mówić dajesz paszport i wypełnioną kartę z tą adnotacją .
        Pozdrawiam
        • amat1 Re: Sinai Only 08.02.08, 11:17
          iw42 napisała:

> z tyłu karty pobytowej (dostajesz do wypełnienia juz w samolocie)
          > wpisujesz synai only i po wejściu na lotnisko w Sharm od razu
          > kierujesz sie do okienka .Jak masz napisane na karcie to nie musisz
          > nic mówić dajesz paszport i wypełnioną kartę z tą adnotacją .
          > Pozdrawiam

Na jesieni wymagali pod "synai only" czytelnego podpisu
          masz tu ściągę:
          FAMILY NAME: KOWALSKI
          FORE NAME: ANDRZEJ
          DATE&PLACE OF BIRTHDAY : (tylko data urodzenia)11.11.1900
          NATIONALITY: POLISH
          PASSPORT NUMBER&TYPE: BX 1222222
          ADRES IN EGYPT: SSH(SHARM EL SHEIKH),(NAZWA HOTELU)np. HOTEL AMAR SINA
          poniżej są rubryki po arabsku - i tych nie zaznaczamy
          poniżej w rubryce PURPOSE OF ARRIVAL - zaznaczamy krzyżykiem TOURISM (1-szy
          kwadracik po lewej)
          Chcąc otrzymać wizę "SINAI ONLY" - odwracamy deklarację i na drugiej stronie
          znajduje się duża rubryka FOR OFFICIAL USE
          w tej rubryce wpisujemy SINAI ONLY, a pod spodem podpisujemy się czytelnie
          imieniem i nazwiskiem.
          W przypadku dzieci podpisujemy imieniem i nazwiskiem dziecka
          Pozdrawiam
          • amiii8 Re: Sinai Only 14.02.08, 19:34
            Ja byłam w listopadzie i nic nie wypisywałam, przeszło bez problemu
    • kasia_g51 Re: Sinai Only 14.02.08, 15:14
      Tylko nie pytajcie rezydentów czy można sinay only ,bo nam w tamtym
      roku rezydent powiedział ,że nie wolno...więc poszliśmy do okienka
      odpraw i powiedzieliśmy sinai only...i bez problemu
      • miastek40 Re: Sinai Only 15.02.08, 11:27
        witam.......czy ONLY SINAI wystarczy jedac do JEROZOLIMY bo tylko
        taka wycieczke przywiduje.
        • miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 11:32
          tak, na wycieczkę do Jerozolimy wystarczy Sinai Only.
          • platynka.iw Re: Sinai Only 15.02.08, 12:04
            miriam_73 napisała:
            > tak, na wycieczkę do Jerozolimy wystarczy Sinai Only.
            ja tylko dorzuce od siebie do pytajacego, ze wracajac z wycieczku znowu musisz poprosic o sinai only.
            Buzia, Iwi
            • admuch Re: Sinai Only 15.02.08, 12:11
              Witam, czy to samo dotyczy wyjazdów do Jordanii, poniewaz w biurze podrozy
              poinformowano mnie ze musze miec wize co wydawalo mi sie dziwne ?
              • miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 12:25
                Tak, dokładnie ta sama zasada dotyczy wyjazdów do Jordanii, przy czym, tak jak
                napisała Platynka, na granicy w Tabie w drodze powrotnej ponownie prosisz o
                Siani Only. Natomiast normalnie trzeba zapłacić za wizę jordańską a nastepnie
                taksę wyjazdową. Plus opłaty izraelskie, jeśli jedziesz drogą lądową, przez
                Tabę/Ejlat.
                • admuch Re: Sinai Only 15.02.08, 12:36
                  Jakie sa to koszty jesli moge spytac ?
                  • miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 16:24
                    W Jordanii bodaj 10 i 5 dinarów jordańskich (przekazuje się kasę w USD, trzeba
                    sprawdzić przelicznik), izraelskie opłaty: info jest tutaj:
                    www.iaa.gov.il/Rashat/en-US/Borders/Taba/UsefulTerminalInfo/Rates/
                • pc_maniac Re: Sinai Only 15.02.08, 12:36
                  Nie informowanie przez większość biur (ale nie przez wszystkie) o
                  możliwości pobrania Sinai Only, zamiast wizy ma bardzo proste
                  wytłumaczenie - osoba, która wzięła SINAI ONLY jest już dla
                  rezydenta straconym klientem, któremu nie sprzeda fakultetu Kairu
                  czy Klasztoru Świętej Katarzyny, ponieważ według przepisów tam
                  potrzebna jest wiza.

Więc z premedytacją ukrywają ten fakt przed turystami licząc na
                  dodatkowy zarobek.
                  A prawda jest taka jak ją opisuje Ambasada Egiptu na swojej stronie
                  internetowej:
                  www.egipt.org.pl/1036,76.html
                  P.S.
                  Starajmy się pisać prawidłowo - więc nie Synaj Only, nie Only Sinai
                  lecz
                  SINAI ONLY.
                  • malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 13:28
                    Witam, proszę o odpowiedz, bo już sama nie wiem...
                    Pc , napisałeś, że Do Klasztoru Św. Katarzyny trzeba mieć wykupioną wizę, na
                    stronie egiptdreamland pisze, że wystarczy Sinai Only.
                    Więc jak jest z tym klasztorem?
                    Dzięki i pozdrawiam
                    • sebcioo Re: Sinai Only 15.02.08, 13:33
                      Ja podczepie sie z pytaniem czy z SSH na Ras Mohamed albo Tiran mozna z Sinai Only?
                      • amat1 Re: Sinai Only 15.02.08, 14:38
                        Ludzie!!!!PC podał link. Tam jest to napisane:

Wiza

Przy wjeździe do Egiptu należy posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy oraz wizę, która uprawnia do miesięcznego pobytu w Egipcie. Wizę można otrzymać na lotnisku przy wjeździe do Egiptu (znaczek wklejany do paszportu, 15 USD) lub w Konsulacie (potrzebny jest wniosek wizowy i zdjęcie paszportowe, pełen cennik znajduje sie tutaj). Od dnia wejścia Polski do UE w konsulacie możemy ubiegać się o wizę 3-miesięczną. Dokumenty można złożyć osobiście, bądź też wysłać kurierem lub listem poleconym i umówić się w Konsulacie na ich odesłanie na koszt osoby ubiegającej się o wizę. Czas wyrabiania wizy – 2 dni robocze.

Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj mogą otrzymać tzw. "Sinai only", który zwalnia z obowiązku zakupu wizy. Aby otrzymać Sinai pass, należy jednak spełniać następujące warunki: pobyt na Synaju nie może trwać dłużej niż 14 dni, turysta nie będzie korzystał z wycieczek np. do Kairu czy Luksoru i nie będzie poruszał się żadną drogą prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iż bez wizy można zwiedzić rejon Zatoki Akaba, ale np. Park Ras Mohammad czy Klasztor Św. Katarzyny - już nie (czyli wykupienie wizy jest konieczne). Nabycie "Sinai only" możliwe jest na lotnisku, w okienku, w którym wydawane są wizy.

W razie potrzeby, wizę można przedłużyć na miejscu w Biurze ds. Paszportów i Imigracji (takie biura znajdują się m. in. w Mugamma w Kairze, w Aleksandrii, Luksorze, Asuanie, Suezie, El Tour –80 km od Sharm el Sheikh, Marsa Matruh czy Ismailii)
                        • malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 14:44
                          Amat, potrafię czytać i przeczytałam to co było do przeczytania...
                          Mi chodzi o info na podanej przeze mnie stronie, jak to się ma do
                          rzeczywistości? I ewentualnie czy pomyłkowo jest tam umieszczony wpis, że
                          wystarczy Sinai Only.
                          A Ty przeczytałeś o co mi chodzi?
                          • amat1 Re: Sinai Only 15.02.08, 15:03
                            Link który podał PC jest z oficjalnej strony ambasady Egiptu. Artykuł podaje przepisy obowiązujące w Egipcie. Chyba powinno być wszystko jasne. Czekasz na „Krysie 234” czy „bysio na 102” powie Ci jedź?? w końcu ktoś Ci coś takiego powie, mało tego, wielu ludziom się udaje i przejadą, ale pamiętaj że możesz trafić na służbistę i Cię zatrzyma. Pożegnaj się wtedy z pieniążkami wydanymi na fakultet. My Ci mówimy jakie są przepisy, a co ty zrobisz to twoja sprawa
                            • egiptdreamland1 Re: Sinai Only 15.02.08, 16:51
                              Z tym Klasztorem, to jednak nie jest do końca tak jak podaje ambasada. Swego
                              czasu bywałam w Klasztorze 3 razy w tygodniu i nie zdarzyło sie by nie wpuścili
                              turysty na trasę do Klasztoru za brak wizy płatnej. Po przeczytaniu powyższych
                              wiadomości skontaktowałam się z ludźmi którzy jeżdżą do Klasztoru jako
                              przewodnicy i potwierdzono mi że nic w tym względzie nie uległo zmianie. W tej
                              sytuacji na stronie zostawiłam info bez zmian.
                            • malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 16:54
                              Ja nie pytam się czy mi się uda, czy nie - czyżbyś tego nie doczytał?
                              Nie takie pytanie było intencja mojego postu - więc o co Tobie w ogóle chodzi?

• malena.m Re:do egiptdreamland 15.02.08, 17:08
                                Dzięki za konkretną odpowiedz :))
                                Rozumiem, że mogę wysłać do Was maila przed samym wyjazdem z pytaniem czy nic
                                nie zmieniło się w tej kwestii? Ponieważ tym razem nie jadę już do Kairu, więc
                                nie mam potrzeby kupowania wizy - no chyba, że fakultet będzie tego wymagał.
                                Dlatego też interesuje mnie ta kwestia.
                                Pozdrawiam.
                                • pc_maniac Re:do egiptdreamland 15.02.08, 17:54
                                  Swoją wypowiedź oparłem na informacji zamieszczonej przez Ambasadę
                                  Egiptu w Polsce, gdzie napisano:

"Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj mogą otrzymać
                                  tzw. "Sinai only", który zwalnia z obowiązku zakupu wizy. Aby
                                  otrzymać Sinai pass, należy jednak spełniać następujące warunki:
                                  pobyt na Synaju nie może trwać dłużej niż 14 dni, turysta nie będzie
                                  korzystał z wycieczek np. do Kairu czy Luksoru i nie będzie poruszał
                                  się żadną drogą prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iż bez
                                  wizy można zwiedzić rejon Zatoki Akaba, ale np. Park Ras Mohammad
                                  czy Klasztor Św. Katarzyny - już nie (czyli wykupienie wizy jest
                                  konieczne). Nabycie "Sinai only" możliwe jest na lotnisku, w
                                  okienku, w którym wydawane są wizy.".

Czyli Ras Mohamad i Klasztor Świętej Katarzyny według przepisów
                                  wymaga posiadania takiej wizy. A jak jest w praktyce... (to już inna
                                  inszość).
                                  • egiptdreamland1 Re:do egiptdreamland 17.02.08, 13:00
                                    Dla zainteresowanych. Wizy płatnej wymaga tylko Ras Mohammed - autobusem, łódki
                                    nie (nadto na łódki nie zabierajcie nawet paszportów, bo w tłumie mogą zniknąć
                                    gdy wejdziecie do wody). Takiej wizy wymaga także wizyta w Kanionach: Kolorowym,
                                    Białym i Zamkniętym - o czym ambasada już nie informuje, a posiadanie jej (dla
                                    wycieczek fakultatywnych) przestrzegane jest rygorystycznie.
                                    Pozdrawiam
                                    • miriam_73 Re:do egiptdreamland 17.02.08, 22:05
                                      Pani Basiu, a jak zatem, według Pani, bez paszportu przedostać się na łódkę???
                                      Jakoś tak dziwnie jest, że już kilkakrotnie w Travco Marina na wejściu
                                      sprawdzali paszporty... Więc może jednak zabrać na rejs paszport i po prostu
                                      dobrze go schować, nie sądzi Pani? Poza tym - gdzie na łódce zginie paszport?
                                      Latające rekiny go zjedzą?
                                      • liloo7 Re:do egiptdreamland 18.02.08, 23:56
                                        Pytanie konkretne na maksa: czy z Sinai Only moge skorzystac z rejsu
                                        Łodzią ze szklanym dnem, submarine i quadów?????
                                        • miriam_73 Re:do egiptdreamland 19.02.08, 00:25
                                          tak
                                          • liloo7 :-) 19.02.08, 00:50
                                            Dziękuję, o to mi chodziło :-)
                                      • egiptdreamland1 Re:do egiptdreamland 19.02.08, 12:56
                                        Miriam, nigdy w porcie nie sprawdzano mi paszportu, ale nie ma mnie tam już 11
                                        miesięcy więc prawdopodobnie nastąpiły zmiany i to Pani ma rację, będę tam
                                        niedługo to sprawdzę co i jak. Co do rekinów i owszem na łódkach grasują takie
                                        na 2-ch nogach i parokrotnie zdarzyło się, że mój bagaż został przetrzepany, a
                                        parę rzeczy zmieniło właściciela, więc należy dobrze zabezpieczać swój bagaż.
                                        • miriam_73 Re:do egiptdreamland 19.02.08, 14:41
                                          Grupy, z którymi wypływałam w ostatnich dwóch latach sprawdzano za każdym
                                          razem, kontrole pojawiły się po zamachach w 2005 r, wcześniej tego nie było.
                                          Kontrolują przy wejściu do mariny, dalej to już oczywiście hulaj dusza.

Widac miałam szczęście do pływania z porządnymi ludźmi, że nigdy nic nie
                                          zmieniało swojego położenia, czy nie daj Bóg właściciela. Ani ze strony
                                          organizatora/obsługi ani współpasażerów. Na pokładzie były pieniądze, dokumenty
                                          i sprzęt fotograficzny i nigdy nie było problemów. Cóż....
                                          • butynski Re:do egiptdreamland 19.02.08, 23:53
                                            No proszę jaka dyskusja o "Synaj Only" .A kiedyś " błazny " z tego forum
                                            twierdziły ,że coś takiego nie istnieje !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka