liloo7 08.02.08, 03:36 A jak chcę spędzić wakacje tylko na Synaju i skorzystać z deklaracji SINAI ONLY to jak to się załatwia??? Szkoda mi marnować 30 dolców na parę, skoro mogą zostać w kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
derduch Re: Sinai Only 08.02.08, 06:57 Bardzo prosto, nie ustawiasz się do okienka po znaczki wizowe lecz prosto idziesz do odprawy paszportowej, podajesz paszport i mówisz że zostajesz wyłącznie na Synaju i chcesz skorzystać z darmowej wizy, jeżeli nie jesteś biegły w angielskim podajesz paszport i mówisz "Sinaj only" i spoko :-) Dostajesz odpowiednią pieczątkę i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iw42 Re: Sinai Only 08.02.08, 11:07 z tyłu karty pobytowej (dostajesz do wypełnienia juz w samolocie) wpisujesz synai only i po wejściu na lotnisko w Sharm od razu kierujesz sie do okienka .Jak masz napisane na karcie to nie musisz nic mówić dajesz paszport i wypełnioną kartę z tą adnotacją . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Sinai Only 08.02.08, 11:17 iw42 napisała: > z tyłu karty pobytowej (dostajesz do wypełnienia juz w samolocie) > wpisujesz synai only i po wejściu na lotnisko w Sharm od razu > kierujesz sie do okienka .Jak masz napisane na karcie to nie musisz > nic mówić dajesz paszport i wypełnioną kartę z tą adnotacją . > Pozdrawiam Na jesieni wymagali pod "synai only" czytelnego podpisu masz tu ściągę: FAMILY NAME: KOWALSKI FORE NAME: ANDRZEJ DATE&PLACE OF BIRTHDAY : (tylko data urodzenia)11.11.1900 NATIONALITY: POLISH PASSPORT NUMBER&TYPE: BX 1222222 ADRES IN EGYPT: SSH(SHARM EL SHEIKH),(NAZWA HOTELU)np. HOTEL AMAR SINA poniżej są rubryki po arabsku - i tych nie zaznaczamy poniżej w rubryce PURPOSE OF ARRIVAL - zaznaczamy krzyżykiem TOURISM (1-szy kwadracik po lewej) Chcąc otrzymać wizę "SINAI ONLY" - odwracamy deklarację i na drugiej stronie znajduje się duża rubryka FOR OFFICIAL USE w tej rubryce wpisujemy SINAI ONLY, a pod spodem podpisujemy się czytelnie imieniem i nazwiskiem. W przypadku dzieci podpisujemy imieniem i nazwiskiem dziecka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amiii8 Re: Sinai Only 14.02.08, 19:34 Ja byłam w listopadzie i nic nie wypisywałam, przeszło bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_g51 Re: Sinai Only 14.02.08, 15:14 Tylko nie pytajcie rezydentów czy można sinay only ,bo nam w tamtym roku rezydent powiedział ,że nie wolno...więc poszliśmy do okienka odpraw i powiedzieliśmy sinai only...i bez problemu Odpowiedz Link Zgłoś
miastek40 Re: Sinai Only 15.02.08, 11:27 witam.......czy ONLY SINAI wystarczy jedac do JEROZOLIMY bo tylko taka wycieczke przywiduje. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 11:32 tak, na wycieczkę do Jerozolimy wystarczy Sinai Only. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: Sinai Only 15.02.08, 12:04 miriam_73 napisała: > tak, na wycieczkę do Jerozolimy wystarczy Sinai Only. ja tylko dorzuce od siebie do pytajacego, ze wracajac z wycieczku znowu musisz poprosic o sinai only. Buzia, Iwi Odpowiedz Link Zgłoś
admuch Re: Sinai Only 15.02.08, 12:11 Witam, czy to samo dotyczy wyjazdów do Jordanii, poniewaz w biurze podrozy poinformowano mnie ze musze miec wize co wydawalo mi sie dziwne ? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 12:25 Tak, dokładnie ta sama zasada dotyczy wyjazdów do Jordanii, przy czym, tak jak napisała Platynka, na granicy w Tabie w drodze powrotnej ponownie prosisz o Siani Only. Natomiast normalnie trzeba zapłacić za wizę jordańską a nastepnie taksę wyjazdową. Plus opłaty izraelskie, jeśli jedziesz drogą lądową, przez Tabę/Ejlat. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sinai Only 15.02.08, 16:24 W Jordanii bodaj 10 i 5 dinarów jordańskich (przekazuje się kasę w USD, trzeba sprawdzić przelicznik), izraelskie opłaty: info jest tutaj: www.iaa.gov.il/Rashat/en-US/Borders/Taba/UsefulTerminalInfo/Rates/ Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: Sinai Only 15.02.08, 12:36 Nie informowanie przez większość biur (ale nie przez wszystkie) o możliwości pobrania Sinai Only, zamiast wizy ma bardzo proste wytłumaczenie - osoba, która wzięła SINAI ONLY jest już dla rezydenta straconym klientem, któremu nie sprzeda fakultetu Kairu czy Klasztoru Świętej Katarzyny, ponieważ według przepisów tam potrzebna jest wiza. Więc z premedytacją ukrywają ten fakt przed turystami licząc na dodatkowy zarobek. A prawda jest taka jak ją opisuje Ambasada Egiptu na swojej stronie internetowej: www.egipt.org.pl/1036,76.html P.S. Starajmy się pisać prawidłowo - więc nie Synaj Only, nie Only Sinai lecz SINAI ONLY. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 13:28 Witam, proszę o odpowiedz, bo już sama nie wiem... Pc , napisałeś, że Do Klasztoru Św. Katarzyny trzeba mieć wykupioną wizę, na stronie egiptdreamland pisze, że wystarczy Sinai Only. Więc jak jest z tym klasztorem? Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sebcioo Re: Sinai Only 15.02.08, 13:33 Ja podczepie sie z pytaniem czy z SSH na Ras Mohamed albo Tiran mozna z Sinai Only? Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Sinai Only 15.02.08, 14:38 Ludzie!!!!PC podał link. Tam jest to napisane: Wiza Przy wjeździe do Egiptu należy posiadać paszport ważny co najmniej 6 miesięcy oraz wizę, która uprawnia do miesięcznego pobytu w Egipcie. Wizę można otrzymać na lotnisku przy wjeździe do Egiptu (znaczek wklejany do paszportu, 15 USD) lub w Konsulacie (potrzebny jest wniosek wizowy i zdjęcie paszportowe, pełen cennik znajduje sie tutaj). Od dnia wejścia Polski do UE w konsulacie możemy ubiegać się o wizę 3-miesięczną. Dokumenty można złożyć osobiście, bądź też wysłać kurierem lub listem poleconym i umówić się w Konsulacie na ich odesłanie na koszt osoby ubiegającej się o wizę. Czas wyrabiania wizy – 2 dni robocze. Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj mogą otrzymać tzw. "Sinai only", który zwalnia z obowiązku zakupu wizy. Aby otrzymać Sinai pass, należy jednak spełniać następujące warunki: pobyt na Synaju nie może trwać dłużej niż 14 dni, turysta nie będzie korzystał z wycieczek np. do Kairu czy Luksoru i nie będzie poruszał się żadną drogą prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iż bez wizy można zwiedzić rejon Zatoki Akaba, ale np. Park Ras Mohammad czy Klasztor Św. Katarzyny - już nie (czyli wykupienie wizy jest konieczne). Nabycie "Sinai only" możliwe jest na lotnisku, w okienku, w którym wydawane są wizy. W razie potrzeby, wizę można przedłużyć na miejscu w Biurze ds. Paszportów i Imigracji (takie biura znajdują się m. in. w Mugamma w Kairze, w Aleksandrii, Luksorze, Asuanie, Suezie, El Tour –80 km od Sharm el Sheikh, Marsa Matruh czy Ismailii) Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 14:44 Amat, potrafię czytać i przeczytałam to co było do przeczytania... Mi chodzi o info na podanej przeze mnie stronie, jak to się ma do rzeczywistości? I ewentualnie czy pomyłkowo jest tam umieszczony wpis, że wystarczy Sinai Only. A Ty przeczytałeś o co mi chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Sinai Only 15.02.08, 15:03 Link który podał PC jest z oficjalnej strony ambasady Egiptu. Artykuł podaje przepisy obowiązujące w Egipcie. Chyba powinno być wszystko jasne. Czekasz na „Krysie 234” czy „bysio na 102” powie Ci jedź?? w końcu ktoś Ci coś takiego powie, mało tego, wielu ludziom się udaje i przejadą, ale pamiętaj że możesz trafić na służbistę i Cię zatrzyma. Pożegnaj się wtedy z pieniążkami wydanymi na fakultet. My Ci mówimy jakie są przepisy, a co ty zrobisz to twoja sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re: Sinai Only 15.02.08, 16:51 Z tym Klasztorem, to jednak nie jest do końca tak jak podaje ambasada. Swego czasu bywałam w Klasztorze 3 razy w tygodniu i nie zdarzyło sie by nie wpuścili turysty na trasę do Klasztoru za brak wizy płatnej. Po przeczytaniu powyższych wiadomości skontaktowałam się z ludźmi którzy jeżdżą do Klasztoru jako przewodnicy i potwierdzono mi że nic w tym względzie nie uległo zmianie. W tej sytuacji na stronie zostawiłam info bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Sinai Only 15.02.08, 16:54 Ja nie pytam się czy mi się uda, czy nie - czyżbyś tego nie doczytał? Nie takie pytanie było intencja mojego postu - więc o co Tobie w ogóle chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re:do egiptdreamland 15.02.08, 17:08 Dzięki za konkretną odpowiedz :)) Rozumiem, że mogę wysłać do Was maila przed samym wyjazdem z pytaniem czy nic nie zmieniło się w tej kwestii? Ponieważ tym razem nie jadę już do Kairu, więc nie mam potrzeby kupowania wizy - no chyba, że fakultet będzie tego wymagał. Dlatego też interesuje mnie ta kwestia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re:do egiptdreamland 15.02.08, 17:54 Swoją wypowiedź oparłem na informacji zamieszczonej przez Ambasadę Egiptu w Polsce, gdzie napisano: "Turyści, którzy nie będą opuszczali Półwyspu Synaj mogą otrzymać tzw. "Sinai only", który zwalnia z obowiązku zakupu wizy. Aby otrzymać Sinai pass, należy jednak spełniać następujące warunki: pobyt na Synaju nie może trwać dłużej niż 14 dni, turysta nie będzie korzystał z wycieczek np. do Kairu czy Luksoru i nie będzie poruszał się żadną drogą prowadzącą do stolicy. W praktyce oznacza to, iż bez wizy można zwiedzić rejon Zatoki Akaba, ale np. Park Ras Mohammad czy Klasztor Św. Katarzyny - już nie (czyli wykupienie wizy jest konieczne). Nabycie "Sinai only" możliwe jest na lotnisku, w okienku, w którym wydawane są wizy.". Czyli Ras Mohamad i Klasztor Świętej Katarzyny według przepisów wymaga posiadania takiej wizy. A jak jest w praktyce... (to już inna inszość). Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re:do egiptdreamland 17.02.08, 13:00 Dla zainteresowanych. Wizy płatnej wymaga tylko Ras Mohammed - autobusem, łódki nie (nadto na łódki nie zabierajcie nawet paszportów, bo w tłumie mogą zniknąć gdy wejdziecie do wody). Takiej wizy wymaga także wizyta w Kanionach: Kolorowym, Białym i Zamkniętym - o czym ambasada już nie informuje, a posiadanie jej (dla wycieczek fakultatywnych) przestrzegane jest rygorystycznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re:do egiptdreamland 17.02.08, 22:05 Pani Basiu, a jak zatem, według Pani, bez paszportu przedostać się na łódkę??? Jakoś tak dziwnie jest, że już kilkakrotnie w Travco Marina na wejściu sprawdzali paszporty... Więc może jednak zabrać na rejs paszport i po prostu dobrze go schować, nie sądzi Pani? Poza tym - gdzie na łódce zginie paszport? Latające rekiny go zjedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
liloo7 Re:do egiptdreamland 18.02.08, 23:56 Pytanie konkretne na maksa: czy z Sinai Only moge skorzystac z rejsu Łodzią ze szklanym dnem, submarine i quadów????? Odpowiedz Link Zgłoś
egiptdreamland1 Re:do egiptdreamland 19.02.08, 12:56 Miriam, nigdy w porcie nie sprawdzano mi paszportu, ale nie ma mnie tam już 11 miesięcy więc prawdopodobnie nastąpiły zmiany i to Pani ma rację, będę tam niedługo to sprawdzę co i jak. Co do rekinów i owszem na łódkach grasują takie na 2-ch nogach i parokrotnie zdarzyło się, że mój bagaż został przetrzepany, a parę rzeczy zmieniło właściciela, więc należy dobrze zabezpieczać swój bagaż. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re:do egiptdreamland 19.02.08, 14:41 Grupy, z którymi wypływałam w ostatnich dwóch latach sprawdzano za każdym razem, kontrole pojawiły się po zamachach w 2005 r, wcześniej tego nie było. Kontrolują przy wejściu do mariny, dalej to już oczywiście hulaj dusza. Widac miałam szczęście do pływania z porządnymi ludźmi, że nigdy nic nie zmieniało swojego położenia, czy nie daj Bóg właściciela. Ani ze strony organizatora/obsługi ani współpasażerów. Na pokładzie były pieniądze, dokumenty i sprzęt fotograficzny i nigdy nie było problemów. Cóż.... Odpowiedz Link Zgłoś
butynski Re:do egiptdreamland 19.02.08, 23:53 No proszę jaka dyskusja o "Synaj Only" .A kiedyś " błazny " z tego forum twierdziły ,że coś takiego nie istnieje !!! Odpowiedz Link Zgłoś