bentrask 09.02.08, 18:15 Egiptomaniacy, Mam pytanie - czy będąc w HRG są jakieś szanse na wizytę w El-Amarnie. CZy ktoś organizuje takie wyjazdy? Czy samemu można się tam wybrać? dzięki za odpowiedzi ///BT Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
quinnmallory Re: El-Amarna 09.02.08, 21:33 Podbijam temat - też chciałbym tam się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: El-Amarna 09.02.08, 21:50 w dawnych choc nie tak odległych czasach do El Amarna jeździła Triada w ramach 7 + 7 a z nią i ja ... przepływało sie rzeke promem i potem do Światyni .... na promie dzieci sprzedawały takie rózne koszyczki za grosze przeganiane przez policjantów .. aż żal było czegos od nich nie kupić !!! teraz chyba Triada zrezygnowała z tego punktu programu czemu .. i czy naprawde zrezygnowała ... nie jestem pewien ... tak gdzieś czytałem zapytajcie nicka autentycznego wp2007 - on był w czerwcu 2007 roku na objeździe to wam autorytatywnie pewnie odpowie ... pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
pc_maniac Re: El-Amarna 09.02.08, 21:51 Jak dobrze pamiętam, to Tel ElAmarna jest w standardowym programie autokarowej wycieczki 7+7. Na miejscu wątpliwe byście gdzieć dostali taką ofertę ze względu na odległość i trudność ze zorganizowaniem pełnej grupy wycieczkowej. Choć powiem od siebie, ze zamiast Amarny polecałbym Wam zorientowanie sie czy macie jakieś szanse na Denderę i Abydos. Tel ElAmarna to jakby nie patrzeć, naprawdę resztki po wielkim niegdyś mieście. Zaś Abydos i Dendera to najokazalsze świątynie w Egipcie i to w bardzo dobrym stanie (no i co najważniejsze sporo blizej niż Amarna). Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: El-Amarna 10.02.08, 10:34 Byłam na objazdówce 7+7 Triady czerwiec/lipiec i niestety nie ma ElAmarna w programie. Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: El-Amarna 10.02.08, 11:09 Teraz podobno Triada już tam nie jeździ. Byłem tam w 2005r. Żadnej świątyni tam nie ma (lub nam jej nie pokazano). Po przeprawie przez Nil promem konwojowanym ciągle przez uzbrojony kuter policyjny, który pływał naokoło, przesiadka do rozklekotanych busów, i przejazd jakieś 5 km przez pustynię w pobliże gór w których jest kilka grobów. Następnie trzeba wejśc na górę po to by obejrzeć dwa groby i panoramę pustyni na której stało kiedyś miasto Echnatona - Ahed Aton. Po drodze jadąc przez wieś mnóstwo dzieci biegnących za nami, a odganianych przez uzbrojony po zęby konwój. Chcieliśmy im coś dać przy promie, ale nie dopuścili ich do nas. Na promie też dużo uzbrojonej obstawy. Najwyrażniej bezpiecznie tam nie jest. Wiedząc teraz jak to wygląda skłaniałbym się do rady pc_maniac-a. Poniżej link do albumu ze zdjęciami z całej imprezy. Są tam też min. zdjęcia z Tel El Amarna. krzysztofpop.fotosik.pl/albumy/52980.html Odpowiedz Link Zgłoś
bentrask Re: El-Amarna 10.02.08, 11:33 Zdaję sobie sprawę, że w Amarnie nie ma spektakularnych zabytków, ale założyłam sobie jakiś czas temu, że zobaczę wszystko to, co chcę zobaczyć. Poza tym robię duuuuuuuuuuuużo zdjęć z każdego miejsca, w którym byłam i o to też mi chodzi. Dlatego chcę pojechać tam solo, a nie w fakultecie sprinterskim. Ale dziękuję za już podane informacje. Jeśli ktoś coś jeszcze może dodać -bardzo proszę. ///BT Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: El-Amarna 10.02.08, 11:44 no właśnie .. zgoda .. ja już dokładnie nie pamiętam co tam tak dokładnie było ... stąd napisałem klasycznie światynia - bo tak naprawde to w Egipcie to albo ruiny jakieś świątyni albo grobowce kogoś tam albo piramidy - te akurat w Gizie ... no jeszcze jest tama w Assuanie i oczywiście Nil ... ale najbardziej to pamiętałem z tamtego miejsca te dzieci i ten widok pozostanie mi na długo ... tym bardziej , że kupilismy miedzy innymi taki wiklinowy koszyczek szczególnie pamiętam załzawione z przerażenia oczy takiej dziewczynki - może z siedem lat czy mniej , która czegoś tam nie sprzedała ... ten strach w jej oczach pamiętam nawet dziś ... ... i nie opowiadajcie mi przypadkiem moi drodzy , że to tylko taka Cepeliada jak wioska beduińska na Saharze .. i tak nie uwierzę .... pzdr deo tak apropos w Minii / chyba nie myle / szlismy do takiej knajpki na wodzie cała grupa w eskorcie cywilnych policjantów a ulica jechał radiowóz ... więc cos tam musiało z tym bezpieczeństwem być ... jak na chwile zostałem poza grupa ... aby zrobic pare ujec filmowych co czynie na każdym wyjeździe ... natychmiast facet - tajniak zagnał mnie do grupy .. pzdr deo teraz nie wiem jak jest !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: do deo 10.02.08, 12:00 Z Twojej wypowiedzi wynika ,że objazdówke Miałeś dużo lepsza od mojej. Co do tematu przewodniego to potwierdzam opinię jednego z poprzednikow ,że Triada juz tam nie jeździ- objazd 2007.06/07. A teraz o Minji. Nasza grupe zakwaterowano w hotelu i zabroniono wytykać nosa na zewnątrz.Względy bezpieczeństwa. Ponoć Minja to wylęgarnia terorystów . Większość morderców z pod Świątyni Hatszepsut to mieszkańcy Minji lub najblizszej okolicy.Przec kilka ładnych latek Minja była miastem zamknietym / kara za propagowanie teroryzmu/. Jednak był w naszej grupie człowiek , ktory zwiedził / kiedyś tam / okolice Minji i mówił ,ze zabytków w tym rejonie jest co niemiara i jedne ciekawsze od drugich . Ciekaw jestem czy PC_MANIAC potwierdza wersje wspołtowarzysza podróży. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
wp.2007 Re: do deo 10.02.08, 12:06 zapomniauem dodać rze tam jest pełno przczuł. wp.2007 Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: do wp i zainteresowanych 10.02.08, 12:31 Akurat wtedy będzie juz 5 lat temu .. tak program wyglądał byc może połowa zbieranej kwoty - pół to bilety wstepu - poszła na bakszysze dla Policji aby nas osłaniali .. moze nie wiem .. Hotel w Minji to rozumiem .. zakaz wyjscia - po najmniejszej linii oporu ze strony organizatora ... ale za Tel amarna czy El Amarna ? to może mieliście cos zastepczego ??? pzdr deo do autora watku ... cienko to widze jesli chodzi o tę miejscowośc ... pc chyba tez tam sie nie pchał ??? bo i po co ?? pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
bentrask Re: do wp i zainteresowanych 10.02.08, 12:50 Deo, po co? - to ja już wiem ;) Kwestia tylko fizycznych możliwości dotarcie tam. Poszukam jeszcze jakiejś opcji, żeby tam się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Do ob.serwator_1 10.02.08, 20:15 Jak myslisz-po co jest zakaz fotografowania w DK? I jak myslisz-czy Ciebie on nie obowiazuje? Dwa proste pytania-a nie umiales sobie na nie odpowiedziec. Wiec uczynie to za Ciebie. Zakaz fotografowania w DK jest po to, by ochronic wnetrza, ktore przetrwaly setki lat, sa delikatne i trzeba robic wszystko, by przetrwaly dla potomnych. I odpowiedz na drugie pytanie-TAK, Ciebie tez ten zakaz obowiazuje. Powinienes sie wstydzic... jeszcze sie chwalisz tymi zdjeciami z podpisem-zakaz fotografowania! To jest dla Ciebie powod do dumy? Zenujace... Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Do ob.serwator_1 10.02.08, 21:18 Wszystko potwierdzam co pisze Deo. Byłem na tym objeździe w pierwszym roku jako druga grupa Triady. W Minji osobiście witał nas Burmistrz miasta. Na spacer wieczorem po mieście szliśmy zorganizowaną grupa otoczoną przez kilkudziesięciu policjantów i kilka samochodów . Zgadzam się z opinią Deo że największym przeżyciem były małe dziewczynki na promie. Pamiętam jedną z warkoczami o czarnych ślicznych oczkach proszącą się by kupić tackę za parę funtów. Wszyscy już mieli więc odmawiali ale jak zobaczyłem łzy w tych ślicznych oczętach po prostu dałem jej parę funtów nawet chyba więcej niż chciała za tackę. Nigdy nikt tak mnie nie wycałował. Trochę dalej zwiedzaliśmy grobowce dostojników. Pełna obstawa, kordony policji, a tu nagle pod autobusy podjeżdżają na osiołkach dwie dziewczynki jadące w pole. Ktoś je zatrzymał zrobił zdjęcie dał funta. Zrobiło się zamieszanie bo każdy chciał na osiołku i z dziewczynkami a że było dwa autokary.... Do końca życia nie zapomnę wystraszonych min tych dziewczynek stojących na drodze i trzymających całe garście funtów przy piersiach. Dla nich był to majątek który spadł z nieba. Ale te czasy już pewnie minęły. To był prawdziwy Egipt. Mówcie co chcecie ale to wszystko zawdzięczam Triadzie Odpowiedz Link Zgłoś
platynka.iw Re: amat1 10.02.08, 21:49 Kiedy napiszesz wspomnienia z tej objazdowki?? Po tym malenkim opowiadaniu czuje niedosyt... :-) Pozdrawiam, Iwi Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: amat1 10.02.08, 22:13 Pewnie nigdy. Strasznie nie lubię i nie umiem pisać. Za to twoją relację uważam za najlepszą na forum. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Do Platyunki 10.02.08, 22:37 Spokojnie! Napij sie herbatki z malisy i obejrzyj jeszcze raz zdjęcia. Żadne z nich nie było robione z lampą błyskową - a tylko jej światło niszczy barwniki na malowidłach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wp2007 Re: Do ob.serwator_1 11.02.08, 11:41 Bzdury. Największym zagrożeniem egipskich zabytków są ...arabowie i turyści. Pilnujący porządku strażnik, za 2-5 fuktów bakszyszu pozwoli wszędzie na wszystko.Po drugie-konserwacja zabytków to dla arabów tabu- liczy sie tylko zysk.Turyści , którzy rzeźbią scyzorykiem w dolinie królów np. pozdrawiam AGH, lub kocham derducha też przyczyniaja sie do degradacji koptyjskiej cywilizacji. To samo tyczy sie takich przyziemnych spraw ja toalety. W praktycznie każdym grobowcy , mastabie ''pachnie'' i tym i tamtym .Błyski fleszy to pikuś. Kto by kupował foldery, widokowki , albumy, itd- sprzedawane praktycznie wszędzie , gdyby oficjalnie pozwolno robić zdjęcia . ZYSK , ZYSK i jeszcze raz zysk a nie jakies tam flesze. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
ob.serwator_1 Re: Do wp 2007 11.02.08, 11:53 To znaczy, że atak platynki kilka postów wyżej za robienie zdjęć był bezpodstawny? Trochę mi lżej! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś