IP: 217.96.79.* 02.09.03, 12:39
Byłem z Eximem w Hurghadzie i rezydenci tego biura byli nasłabszym ogniwem
całej wycieczki - niekompetentni, niekulturalni, nic nie mogący albo nic nie
chcący zrobić - oprócz sprzedaży wycieczek, z których mają pewnie jakąś
prowizję. Myślałem, że tak żenująca obsada rezydentów to swoiście pojmowana
polityka Eximu (wysyłanie znajomków), wliczona w dość atrakcyjne ceny
wycieczek, ale po powrocie do kraju czytam na forum, że w innych biurach to
samo. Co się dzieje?
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: REZYDENCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:29
      Odpowiedź na pytanie nie jest prosta

Bo , albo:
      1. Jest ich za mało
      2. Są źle wynagradzani
      3. Są niekompetentni
      4. Są leniwi
      5. Oszukują pracodawców

Ja swój kontakt z rezydentem ograniczyłem do zakwaterowania (bez kłopotów +)
      oraz spotkania informacyjnego ( beznadzieja -)
      Po tym drugim szkoda mi było wypoczynku.
      • Gość: PS Re: REZYDENCI IP: 217.96.79.* 02.09.03, 13:47
        Ja swój kontakt z rezydentem ograniczyłem jeszcze bardziej - zakwaterowałem się
        sam ("pogadałem" z recepcjonistą, żeby dał mi lepszy pokój), a na spotkaniu
        informacyjnym był zlot oszukanych i niezadowolonych z innych hoteli, dla
        których była to jedyna okazja złapania rezydenta (telefon kontaktowy, który
        został podany - milczał jak zaklęty), więc się nie dowiedziałem nic (no prawie
        nic, bo dowiedziałem się, że mogę wykupić wycieczki). Poprosiłem o pomoc raz -
        kiedy okazało się, że Exim przedłużył mi pobyt o jeden dzień i nie zapewnił mi
        pokoju - wykwaterowanie o 12 w południe, a wylot o 01:30 - z dzieckiem w
        Egipcie w sierpniu mało przyjemne - oczywiście zero reakcji i pomocy ze strony
        rezydenta. Poradziłem sobie sam, ale po co do cholery oni tam są?
        • Gość: Michal Re: REZYDENCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 13:56
          Z wylotem te same doświadczenia. Na przyszłość wiem,że nie należy latać z i do
          Warszawy . Inne lotniska mają bardziej ludzkie godziny. Jeśli chodzi o cel
          pobytu rezydentów to odpowiedź może byc tylko jedna, to taki chwyt marketingowy
          a na dole oferty zapomnieli o tym napisać małym drukiem. przecież nie mogą
          napisać "figuranci" bo jak to by brzmiało.
          • Gość: A. Zarobki rezydentow IP: 62.135.62.* 02.09.03, 14:20
            Rezydenci urzedujacy w Egipcie dostaja stala pensje $500 miesiecznie. Do tego
            maja prowizje od kazdej sprzedanej wycieczki (10% od ceny brutto tej
            wycieczki). Dodatkowo dorabiaja sobie oprowadzajac turystow po sklepach (ok 30
            proc. od wartosci sprzedazy w jakimkolwiek sklepie w Egipcie). Biura oplacaja
            im pobyt (mieszkanie + wyzywienie, zreszta przewaznie stoluja sie w hotelach)
            Policzcie sobie... Chyba nie sa wynagradzani tak marnie, zeby narzekac i nie
            wykonywac swojej pracy.
            Rezydentow jest wiecej niz jeden na biuro. Powinni zorganizowac dyzury tak,
            aby byli osiagalni przez 24h/dobe. Nigdy nie wiadomo co sie zdarzy: ktos moze
            zlamac reke, dziecko zgubic sie na wycieczce.... Wylaczanie telefonow to
            czysta nieodpowiedzialnosc!!!
            • Gość: Michal Re: Zarobki rezydentow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.03, 14:29
              Gość portalu: A. napisał(a):

> Rezydenci urzedujacy w Egipcie dostaja stala pensje $500 miesiecznie. Do tego
              > maja prowizje od kazdej sprzedanej wycieczki (10% od ceny brutto tej
              > wycieczki). Dodatkowo dorabiaja sobie oprowadzajac turystow po sklepach (ok
              30
              > proc. od wartosci sprzedazy w jakimkolwiek sklepie w Egipcie). Biura oplacaja
              > im pobyt (mieszkanie + wyzywienie, zreszta przewaznie stoluja sie w hotelach)
              > Policzcie sobie... Chyba nie sa wynagradzani tak marnie, zeby narzekac i nie
              > wykonywac swojej pracy.
              > Rezydentow jest wiecej niz jeden na biuro. Powinni zorganizowac dyzury tak,
              > aby byli osiagalni przez 24h/dobe. Nigdy nie wiadomo co sie zdarzy: ktos moze
              > zlamac reke, dziecko zgubic sie na wycieczce.... Wylaczanie telefonow to
              > czysta nieodpowiedzialnosc!!!

A gdzie płacą podatki ?
              Jak są rozliczani przez biuro ze swojej pracy ?
              Jaką moga ponieść odpowiedzialność wobec ninależytego wykonywania obowiązków?
              Czy to wszystko nie jest sprawą organizatora? razydent jest jego pracownikiem.
              Ciekawe,że jak dotąd nigdy nie wypowiedział się w tej sprawie żaden pracodawca.

Przecież połowa tego forum to skargi na jego pracowników p.t. "za co oni biorą
              pieniądze"
              My płacimy cenę, która obejmuje również usługi rezydentów-akwizytorów .

• Gość: AK Re: Zarobki rezydentow IP: 213.212.203.* 02.09.03, 14:30
              Skad masz te informacje..... ? Podaj namiary na to biuro - bardzo chetnie sie
              zatrudnie!! :)

Pozdrawiam
              • Gość: A. Re: Zarobki rezydentow IP: 62.135.62.* 02.09.03, 14:39
                www.alfastar.com.pl/praca/praca.html - mozesz wyslac swoje cv:))
                Wszystkie biura placa podobnie. Informacje sa sprawdzone: sama dostalam
                propozycje pracy, ale ja przynajmniej wiem, ze sie do tego nie nadaje......
                Poza tym kazdy rezydent, ktory przyprowadza do jakiegokolwiek biura lokalnego
                turystow otrzymuje 10proc. od wartosci wycieczki - tak to tutaj dziala...
                Co do podatkow, to moze warto sprawdzic w tych malych biurach, bo te duze
                dzialaja bez zarzutow (Ving, Neckermann - tam rezydenci sa na 5 - przynajmniej
                wiadomo za co sie placi...).
                • Gość: Iwona Re: Zarobki rezydentow IP: 89.0.1.* 02.09.03, 15:01
                  Gość portalu: A. napisał(a):

bo te duze dzialaja bez zarzutow (Ving, Neckermann - tam rezydenci sa na 5 -
                  przynajmniej wiadomo za co sie placi...).

Guzik prawda, takiego "olejstwa" jak rezydenci Neckemanna nigdzie nie widziałam
                  i to bez względu na to gdzie to było (Hiszpania, Grecja, Egipt).

• Gość: Agata Re: REZYDENCI IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 02.09.03, 19:19
      Byłam w czerwcu na Synaju z Eximem i mieliśmy przesympatycznego rezydenta
      Abdulla Mustafę, Egipcjanina, dobrze mówiącego po polsku i nie było żadnych
      problemów.Opowiadał nam dużo ciekawostek i autentycznie troszczył się o nas.
      • Gość: PS Re: REZYDENCI IP: 217.96.79.* 03.09.03, 07:51
        Wierzę,że tak było. Potwierdza to tylko zasadę, od której są wyjątki. Pzdr
    • Gość: kamil Re: REZYDENCI IP: 62.139.254.* 04.09.03, 00:01
      czesc,
      ja mam uwage dla michala, bylem juz 3 razy z eximem w egipcie hurghada sharm i
      na imprezie objazdowej i uwazam ze sa naprawde wprzadku.wiem ze pierwszy raz
      bylem 2 lata temu i milo zobaczyc ich teraz. wiekszosc z nich pracuje do
      dzisiaj.
      oczywiscie ze zdarzaja sie potkniecia to jest normalne jak wszedzie tylko
      zastanow sie michale na czym polega praca rezydentow.to nie rezydent zmienia
      ci hotel to nie rezydent sprzata ci pokoj ani nie gotuje posilkow,to nie jego
      winna jest tez ze malo podrozowales i nie wiesz na czym polega turystyka n.p
      doba hotelowa do 12 itd
      Rasumujac to mysle ze zazdroscisz zarobkow i odwagi tym rezydentom poniewaz ty
      bys sie nie sprawdzil napewno na koniec drobna rada dla ciebie nie licz kasy
      innych tylko zacznij od siebie
      • Gość: Michal Re: REZYDENCI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 09:43
        Gość portalu: kamil napisał(a):

> czesc,
        > ja mam uwage dla michala, bylem juz 3 razy z eximem w egipcie hurghada sharm
        i
        > na imprezie objazdowej i uwazam ze sa naprawde wprzadku.wiem ze pierwszy raz
        > bylem 2 lata temu i milo zobaczyc ich teraz. wiekszosc z nich pracuje do
        > dzisiaj.
        > oczywiscie ze zdarzaja sie potkniecia to jest normalne jak wszedzie tylko
        > zastanow sie michale na czym polega praca rezydentow.to nie rezydent zmienia
        > ci hotel to nie rezydent sprzata ci pokoj ani nie gotuje posilkow,to nie jego
        > winna jest tez ze malo podrozowales i nie wiesz na czym polega turystyka n.p
        > doba hotelowa do 12 itd
        > Rasumujac to mysle ze zazdroscisz zarobkow i odwagi tym rezydentom poniewaz
        ty
        > bys sie nie sprawdzil napewno na koniec drobna rada dla ciebie nie licz kasy
        > innych tylko zacznij od siebie

cześć Kamil

Zaszło chyba jakieś nieporozumienie.
        Jestem ostatnią osobą , która liczyłaby cudze pieniądze.
        Podkreśliłem chyba dobitnie,że nie potrzebowałem razydenta do niczego.
        Nie ja im płacę dlatego zasugerowałem, że sprawa jakości ich pracy powinna
        zainteresować ich pracodawców.
        Nie kontaktowałem się z rezydentem gdyż już pierwsze spotkanie uświdomiło mi,
        że ten człowiek ( konkretnie ten) nie mi nic do zaoferowania .

Jeśli chodzi o dobę hotelową to wiem doskonale do której trwa . Byłem o tym
        również poinformowany oddzielnie przez biuro , jak również o godzinie wylotu i
        nie mam do nikogo pretensji. Sugerowałem jedynie,że na przyszłość trzeba
        wybierać loty z innych miejsc niż Warszawa, gdyż Okęcie obsługuje loty
        charterow tylko po za godzinami szcytu, dlatego takie sytuacje będą zdarzać sie
        zawsze w przypadku tego lotniska.
        Jeśli chodzi o ilość podróży to moglibyśmy się spierać, 2-3 rocznie przez
        ostatnie kilkanaście lat to dużo czy mało.
        Nia mam zamiaru potępiać rezydentów jako grupy zawodowej. Obserwowałem w tym
        przypadku pracę jednego i na ten temat się wypowiedziałem.
        P.S.

Wiem na czym polega praca rezydenta i dlatego jej nie podjąłem, ze
        skromności,której chyba niektórym brakuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka