Dodaj do ulubionych

Kair 2 dni - opinie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 07:20
Proszę o opinie dotyczące 2 dniowej wycieczki do Kairu. W szczególności jak
jest z organizacją, dlaczego niektóre biura mówią o obowiązkowym
wymeldowaniu się z hotelu. Może lepiej zamiast 2 dniowej jechać na 1 dniową?
Dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Leczek Re: Kair 2 dni - opinie IP: 157.25.43.* 03.09.03, 12:00
      • Gość: Iwona Re: Kair 2 dni - opinie IP: 89.0.1.* 03.09.03, 12:45
        Osobiście polecam Kair 2 dni, a to ze względu na dużą odległość od Hurgady
        (c.a. 600 km), jeżeli jedziesz na jeden dzień to wstajesz koło 2 w nocy,
        wsiadasz do autokaru, jedziesz jakies 8 godzin, zwiedzasz Kair i wsiadasz do
        autokaru aby przejechać te 6oo km i już koło 2-3 w noy jestes w hotelu. Czyli
        24 godziny w drodze, jest to dosyć męczące bez względu na to jak wygodne fotele
        ma autokar. Jeżeli zostajesz w Kairze na drugi dzien to mieszkasz w hotelu
        (najcześciej w środku miasta- tak było w moim przypadku) a nastepnego dnia masz
        do zwiedzania alabastrowy meczet Muhamada Alego (nie tego boksera of course),
        spacer po mieście i bazar, powrót jest duzo wczesniej i jesteś już około 22-23.
        Nic nie wiem o konieczności wymeldowania się z hotelu ale może dlatego, że
        byłam z lokalnego biura. Decyzja nalezy do Ciebie, pozdrawiam
        • Gość: Grzegorz Re: Kair 2 dni - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.03, 14:47
          dzięki bardzo za informacje, pozdrawiam:)
    • Gość: Dorota Re: Kair 2 dni - opinie IP: *.biuro.sai / 192.168.1.* 04.09.03, 10:58
      Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> Proszę o opinie dotyczące 2 dniowej wycieczki do Kairu. W szczególności jak
      > jest z organizacją, dlaczego niektóre biura mówią o obowiązkowym
      > wymeldowaniu się z hotelu. Może lepiej zamiast 2 dniowej jechać na 1 dniową?
      > Dzięki

Witam, jeśli chodzi o Kair to zależy jak długo będziesz w Egipcie, jeśli 2
      tygodnie to oczywiście 2 dni, ale jeśli tydzień to 1 dzień, mam porównanie obu
      tych wycieczek (07-2002 -2dni, 08-2003 1 dzień), wyjazd w obu przypadkach jest
      o tej samej porze ok 2.30 z Hurghady 3.30 z El Gouny, czas podróży ok 6 godzin
      z jednym 30 min. postojem w połowie drogi, program pierwszego dnia jest taki
      sam tzn, Giza (piramidy + Sfinks), obiad, perfumeria i na końcu Muzeum Kairskie
      (lub odwrotnie w zależności od przewodnika) w przypadku 1 dnia, wyjazd ok 17
      spod muzeum i jeśli kierowca jest ok to jedzie przez cały Kair i pokazuje Khan
      El Khalili, Miasto Umarłych, Cytadelę i Meczet Alabastrowy, a później stacja
      benzynowa i w drogę do Hurghady (ok 23-24) W przypadku 2 dniowego
      zakwaterowanie w hotelu i czas wolny, a na drugi dzień: Sakkara, Stary Kair,
      Meczet Alabastrowy i Cytadela, w międzyczasie obiad i powrót do Hurghady ok 22.
      Także wybór należy do Ciebie.
      pozdrawiam
      • Gość: Grzegorz Re: Kair 2 dni - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.03, 11:16
        dzięki, jedziemy na dwa tygodnie więc raczej będzie to wycieczka dwudniowa,
        zastanawiam się tylko dlaczego biuro pisze o konieczności wymeldowania się z
        hotelu na czas wycieczki, co wtedy z bagażami? pozdrawiam
        • Gość: Dorota Re: Kair 2 dni - opinie IP: *.biuro.sai / 192.168.1.* 04.09.03, 14:34
          Witam ponownie,
          co do wymeldowywania się z hotelu to osobiście się z tym nie spotkałam, moim
          zdaniem to tylko takie gadanie, a w praktyce sie tego nie stosuje, bo mieliby
          za duży bałagan, więc nie przejmuj się i ciesz z wyjazdu (zazdroszczę Ci, ale i
          tak za rok tam wracam:))))
        • Gość: Imo Re: Kair 2 dni - opinie IP: *.smrw.lodz.pl / 172.17.0.* 04.09.03, 14:53
          Gość portalu: Grzegorz napisał(a):

> dzięki, jedziemy na dwa tygodnie więc raczej będzie to wycieczka dwudniowa,
          > zastanawiam się tylko dlaczego biuro pisze o konieczności wymeldowania się z
          > hotelu na czas wycieczki, co wtedy z bagażami? pozdrawiam

Nie wiem jakie biuro podaje Ci takie informacje, o wymeldowaniu z hotelu na
          czas wycieczki do Kairu nigdy nie słyszałam.

Natomiast w przypadku objazdówek czy rejsu po Nilu owszem. Pakujesz wówczas
          cały bagaż, który zabierasz w podróż. Zazwyczaj wykupując taką opcję jeszcze w
          Polsce nie masz zaznaczonego konkretnego hotelu. Wracając do Hurhady możesz
          zostać zakwaterowany w innym hotelu niż przed wyjazdem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka