Dodaj do ulubionych

Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić?

16.04.08, 19:01
Może ktoś wie, gzie najlepiej prosić o pomoc podpisałam umowę kupna-
sprzedaży, wysłałam zaliczkę, nie doszło do transakcji.

W umowie jest napisaneże jeśli nie dojdzie zaliczka zostanie mi
zwrócona w ciągu miesiąca, mijają dwa miesiące, a kasy nie ma.
Mam dane tej osoby, nr paszportu, adres, doradżcie co mam robić?
Obserwuj wątek
    • janusz.amir Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:18
      To napisz coś konkretnie.
      Z Twojego postu nic nie wynika.
    • 123456q10 Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:24
      Miał to być udział w centrum nurkowym w Hurgadzie,pieniądze(2000$)
      wysłałam mężowi(Egipcjanin) mojej koleżanki (Polka)którzy prowadzą
      to centrum w hotelu Golden Five.
      • janusz.amir Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:31
        No to Ci współczuję.
        Zapomnij o kasie i interesie.
        Nic nie załatwisz i nie masz komu tego zgłosić - chyba że chcesz dalej topić
        kasę u prawników.
        Ale to walka z wiatrakami. Po prostu dałaś się naciągnąć.
        Musisz się z tym pogodzić.
        Janusz
        • 123456q10 Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:38
          Ale przecież mam dowód wpłaty z banku i umowę, więc to nie pomoże?
          • janusz.amir Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:43
            Znając ich realia jesteś bez szans.
            Ale próbuj. Zacznij od konsulatu w Wawie.
            Powodzenia.
            Janusz
            • 123456q10 Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 16.04.08, 19:50
              Dzieki! będę próbować, napiszę co i jak pozdrawiam
              • nitulina Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 00:13
                O kurczę, cieżka sprawa, ale też radzę do konsulatu.
                a koleżanka zniknęła?
      • faliszewice Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 02:43
        Wysyłać listy za potwierdzeniem.To zawsze trochę pomaga.Jeszcze adwokaci
        istnieją ale to zamała suma.
        Może sie wycofałaś z biznesu i zaliczka przepadła ?
        Tak czy tak to powodzenia .
        • 123456q10 Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 08:43
          Nie w umowie wyrażnie pisze, że zaliczka będzie zwrócona,jeśli ja odstąpie od
          umowy, i to w terminie jednego miesiąca a mijaja dwa
          • janusz.amir Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 09:34
            Eeee...to jeszcze się nie martw na zapas!!
            W krajach kultury muzułmańskiej funkcjonuje taki termin jak BUKRA!
            Zgodnie z tym "zwyczajem" regionalnym możesz kasę odzyskać nawet po roku!!
            To dopiero 2 miesiące, więc wszystko w porządku. Oni nie przywiązują takiej wagi
            do terminów jak my.
            Weź poprawkę kulturową i spokojnie czekaj.
            Janusz
            • staniwaw Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 09:46
              Wyglada na to,ze masz kupe kasy i strasznie niewiele wyobrazni.2000$
              to taka dosc fajna wycieczka,a zatem wkrecilas sie w interes ze
              zwyklymi oszustami.Zaplacilabys kase na miejscu i wyszloby na lepsze
              czyli normalnie,oni wcale nie maja kolejki na te nurki!!!Robia
              sztuczny tlok a lapia sie naiwni.Zal mi Ciebie ale o kase mozesz sie
              modlic bo nic wiecej nie rokuje. Aha Ciebie nie oszukali zadni
              egipcjanie ani muzulmanie,tylko POLACY i o tym racz pamietac.
              • wp2007 Re: do staniwawa 17.04.08, 10:45
                Brawo staniwaw . Post oddajacy sedno sprawy.Wiesz jaka jest
                największa rozkosz Polaka- kiedy moze zrobić rodaka w .... dobra
                niech będzie ,że w balona. Dlatego , jak zwykle mialem racje piszac
                żeby wystrzegac sie wszelkiej masci posrednikow , agentow , tanich
                załatwiaczy i innej swołoczy.Każdą usługe na kazdym krańcu swiata
                można wykupić i zaplacic w Polsce. Ewentualne roszczenia rostrzyga
                Polski Kodeks Karny. No ale słyniemy na swiecie z tego że byle
                gwizdek łatwo może nam zrobić wode z mózgu i obiecując złote gory-
                WPUŚCIC RODAKA W MALINY. WP2007
                • platynka.iw Re: do staniwawa 17.04.08, 19:33
                  wp2007 napisał:
                  > Dlatego , jak zwykle mialem racje piszac
                  > żeby wystrzegac sie wszelkiej masci posrednikow , agentow , tanich
                  > załatwiaczy i innej swołoczy.Każdą usługe na kazdym krańcu swiata
                  > można wykupić i zaplacic w Polsce.
                  Dlatego do egiptu poleciales z polskim BP Triada!
                  ;-)
                  • wp2007 [...] 17.04.08, 20:33
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • platynka.iw Re: do platynka 17.04.08, 20:53
                      wp2007 napisał:
                      > Tak - wczasy wykupiłem w Triadzie - poniewaz Triada nie jest żadnym
                      > posrednikiem , agentem i inna swołoczą.
                      Jest posrednikiem. Pomiedzy Toba a przedstawicielem m.in przewoznika, hotelu w egipcie itd. Nie mozesz tego pojac? Wiec mowisz jedno a piszesz drugie. Jak jestes taki madry-dlaczego nie kupiles sobie przelotu i nie zabukowales hotelu w egipcie sam?

> nie strzelaj kolezanka z piaskownicy w kolano.
                      To jest po polsku?

• wp2007 [...] 17.04.08, 21:14
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • wp2007 Re: do platynka 18.04.08, 09:33
                        Różnica pomiędzy Triadą a agentką-pośredniczka jest taka, że Triada
                        kupuje miejsce w hotelu , kupuje miejsce w samolocie , załatwia
                        sprawy ubezpieczeniowe itd a nastepnie wszystko to sprzedaje mi w
                        pakiecie jako wczasy . Natomiast agentka-posredniczka nie wyklada
                        ani złotóweczki, za nic nie odpowiada/ ewentualnie poda numer
                        telefonu do turoperatora/ ewentualnie jeżeli cos nie wypali
                        to..pójdzie na chorobowe albo na drzwiach swojego biura wywiesi
                        tabliczke ZARAZ WRACAM. wp2007
                        • platynka.iw Re: do platynka 18.04.08, 10:15
                          wp2007 napisał:
                          > Różnica pomiędzy Triadą a agentką-pośredniczka jest taka, że Triada
                          > kupuje miejsce w hotelu , kupuje miejsce w samolocie , załatwia
                          > sprawy ubezpieczeniowe itd a nastepnie wszystko to sprzedaje mi w
                          > pakiecie jako wczasy .
                          Czyli posredniczy pomiedzy Toba a hotelem/przewoznikiem/ubezpieczycielem = jest POSREDNIKIEM pomiedzy toba z nimi. Dlaczego nie mozesz tego zrozumiec?

• wp2007 Re: do platynka 18.04.08, 16:19
                            Posrednik to takie cosik co nie wyklada swojej kasy , za nic nie
                            odpowiada i żeruje tylko na jakiejś tam marży. Poprostu posrednik to
                            takie cosik co sprzedaje NIE SWOJA WŁASNOSĆ np. szuka jelenia na
                            miejsce które wykupiła i ma do sprzedania Triada. To sdamo dotyczy
                            samolotu i ubezpieczenia.Posrednik to takie cosik co praktycznie
                            zawsze jest wygrany ponieważ Triada miejsce wykupila i jak nie
                            sprzeda to będzie do tyłu a to takie cosik żeruje na triadowskim
                            procencie NIE PONOSZAC ŻADNEGO RYZYKA - poniewaz w momencie draki -
                            zazwyczaj umywa rączki .idzie na chorobowe albo daje numer telefonu
                            do Triady. Proste jak budowa cepa.Dalej komentowac nie będę - GIWI
                            czówa. wp2007
                  • wp2007 Re: do platynka 18.04.08, 09:27
                    Święta prawda. Wykupiłem wczasy w polskim BP Triada.Która jest
                    jednym z największych turoperatorów. Czytając przypadłosci jednej z
                    forowiczek , którą agentka-posredniczka wystawił do wiatru .. i
                    poszła na chorobowe tylko potwierdzilem swoje przypuszczenia ,że /
                    MOIM ZDANIEM/ nie powinno zczynac sie z jakimikolwiek agentami-
                    pośrednikami. Biur kończących swoja nazwena ..TOURS jest na polskim
                    rynku tysiące. Jeżeli cos nie zagra to z reklamacja do pana boga
                    albo do ..turoperatora którego agentka-posredniczka jest sprzedawcą
                    imprez. Rokrocznie setki z tych biur padaja - zostawiając swoich
                    klientów na lodzie. Natomiast upadek powaznego turoperatora /nie
                    myliś z agentem-pośrednikiem/zdarza sie sporadycznie. Dlatego jako
                    człowiek praktyczny zawsze kupuje imprezę '' U ŻRÓDŁA'' a nie w
                    tysiącach dorzeczy. wp2007
                    • platynka.iw Re: do platynka 18.04.08, 10:09
                      wp2007 napisał:
                      > Święta prawda. Wykupiłem wczasy w polskim BP Triada.
                      Czyli kupiles wczasu u posredniaka. Nie rozumiesz tego?

> Rokrocznie setki z tych biur padaja - zostawiając swoich
                      > klientów na lodzie. Natomiast upadek powaznego turoperatora /nie
                      > myliś z agentem-pośrednikiem/zdarza sie sporadycznie.
                      Co ty wypisujesz? Chyba za malo wiesz.

> Dlatego jako człowiek praktyczny zawsze kupuje imprezę '' U
                      > ŻRÓDŁA'' a nie w tysiącach dorzeczy. wp2007
                      U zrodla? U zrodla to jest zabukowanie telefonicznie lub przez email miejsca w hotelu, kontaktujac sie bezposrednio z hotelem! Oraz wykupienie poprzez strone www danego przewoznika elektrycznego biletu na przelot.

Nie kupujesz u zrodla tylko przez posrednika.
                      • wp2007 Re: do platynka 18.04.08, 16:33
                        Nie -zakupy u posrednika to zakupy np, w biurze........ , które
                        sprzedaje nie swoje imprezy tylko podpina sie pod cycek
                        turoperatora.Pisze nie na temat? Za mało wiem? - Co tu komentować .
                        Kazdy opisuje swoje odczucia , przeżycia i swoje preferencje. Biura
                        pośrednikow podaja jak muchy, natomiast ostatnie wielkie bankructwo
                        duzego turoperatora to było ładnych kilka lat temu/ chyba Open/.To
                        są twoje źródła. A moje źródło to salon firmowy w stolicy
                        wojewódzkiego miasta , przeczytana i podpisana umowa i zaliczka
                        zaplacona kartą.Ja oczywiscie nie neguje twojego survivalowego
                        sposobu załatwiania wczasów to twoja brocha. Ja jestem zbyt nieufny,
                        zbyt leniwy i za stary na bujanie się z wzcasami . Przychodze ,
                        patrzę z kim mam doczynienia ,wybieram , czytam , place i do
                        widzenia. wp2007
                      • janan2 Re: do platynka 18.04.08, 17:11

> U zrodla? U zrodla to jest zabukowanie telefonicznie lub przez email miejsca w
                        > hotelu, kontaktujac sie bezposrednio z hotelem!To zakup całkowicie prywatny od
                        A do Z.Wp jednak ma rację,on podobnie jak ja preferuje zakup w oddziale biura
                        firmy która wysyła a nie u agenta który jest pośrednikiem w sprzedaży oferty
                        łaskawie mu przydzielonej przez daną firmę.... Ale najbardziej zainteresowało
                        mnie to<<<Oraz wykupienie poprzez strone.
                        > www danego przewoznika elektrycznego biletu na przelot.>>>
                        Co to jest? To są jakieś teraz przeloty elektryczne?Czy elektroniczne.Czy
                        literówka.A może tak na drucie usiąść i sruuu jest się w Egipcie Nie
                        popieści?.Chodzi o przewożnika elektrycznego czy przewodnika.Faaajne.Ale żeby
                        było jeszcze fajniej to wp ciągle uje kreskuje.Kto uje kreskuje ten dostaje
                        dwóję.To tak żeby było równiej.Nie ma o co kruszyć kopii i przygadywać sobie
                        nawzajem.Ale z tego przewożnika elektrycznego to się uśmiałem.Ale to jak
                        platynka.Nazwa wskazuje na ciągłe skojarzenia z prądem lub kondensatorem.Tylko
                        nie iskrz,to nie złośliwie tylko humor.Smieszne to było,no i grunt żeby wesoło.

• wp2007 Re: do janan2 18.04.08, 19:00
                          Może rzczywiscie platynka musiała - ja Piszesz ..usiąść na drucie
                          lub mieć kontakt z drutem ,zeby zabukowac fajne wczasy . A tak ciut
                          obok tematu- jestem pod wrazeniem Twojej wiedzy na temat Węgier.
                          wp2007
                        • platynka.iw Re: do platynka 19.04.08, 19:44
                          janan2 napisał:
                          > Ale najbardziej zainteresowało
                          > mnie to<<<Oraz wykupienie poprzez strone.
                          > > www danego przewoznika elektrycznego biletu na przelot.>>>
                          Ahahahaha.... Niemoge.
                          Tak to jest jak sie czlowiek spieszy....
                          Chodzilo o ELECTRONIC TICKET!
                          Ahahahaha.... sama sie usmielam ;P
                          • janan2 Re: do platynka 19.04.08, 21:54
                            platynka.iw napisała:

> Ahahahaha.... sama sie usmielam ;P
                            Swietnie Ci to wyszło.Musisz częściej się śpieszyć i mylić.Będzie weselej.Taki
                            niezamierzony błąd czasami zmienia nie tylko treść ale wprowadza w dobry
                            nastrój.Grunt to jednak umieć śmiać się z siebie,nie każdy to potrafi.
        • faliszewice Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 18.04.08, 03:21
          Dodam jeszcze że nawet oszuści ( może oni nimi niesą ) mają sumienie.Szukaj
          kontaktu z nimi, wysyłaj listy opisz twoją sytuacje, jak ci nie odpowiadają to
          sie nie zrażaj i dalej wysyłaj.Listy z przypominaniem potegują poczucie winy, a
          to czesto przynosi oczekiwany skutek.Staraj sie zawsze aby padły jakieś terminy
          zwrotu.Na drodze prawnej są małe szanse bo mała kwota a koszty by przewyższały
          sumę do odzysku.Jak zaczniesz ich straszyć to możesz być uznana za wroga, lepiej
          polubownie.
    • quinnmallory Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 11:44
      Proponuję rozgraniczyć dwie sprawy: kupowanie u pośredników prowadzących
      normalną działalność od kupowania u szwagra znajomego brata córki.
      To jakby dwie różne sprawy - bez względu, jak sądzę, na narodowość.
      Okazyjne kupowanie od ulicznych sprzedawców nieco różni się od kupowania od
      kogoś, kto prowadzi zarejestrowaną działalność.
      Przyznam, że sprawca wątku wykazał się lekką niefrasobliwością, by nie używać
      mocniejszych słów.
      Może zacznij akcję odzyskiwania od próby kontaktu z 'koleżanką', bo z Twojego
      postu pośrednio wynika, że za jej sprawą się wmiksowałaś w całą sprawę. Druga
      strona medalu może być też taka, że znając Arabów, to czas u nich biegnie
      duuuużo wolniej i ten miesiąc może się nieco przedłużyć, więc kto wie, czy nie
      należałoby uzbroić się póki co w cierpliwość.
      • 123456q10 Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 17:01
        Wielkie dzięki Janusz! Jako jedyny pocieszyłeś mnie , może
        rzeczywiście odzyskam kasę narazie jeszcze żyję nadzieją. Ta cała
        Ania (koleżanka)przesłała mi emailem dowód wpłaty z Egipskiego
        banku , ale czy to niejakaś podróba trudno wyczuć, bo banki chyba
        nie funcjonują w systemie bukra no nie? i to mnie trochę martwi.
        • janusz.amir Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 17.04.08, 19:35
          Oczywiście że banki działają normalnie!!
          Ale mentalności ludzi nie przeskoczysz - to utopia!!
          Więc na razie czekaj spokojnie bo suma nie jest aż tak duża żebyś nie spała po
          nocach.
          Nie można zaraz uważać się za oszukaną!!
          Nie bierz na serio wypociny niejakiego wp bo on nie ma zielonego pojęcia o
          Egipcie i o stosunkach tam panujących.
          Zawsze należy być dobrej myśli i wierzyć w szczęśliwe zakończenie sprawy.
          Wierzę w pomyślny finał.
          Janusz
          • wp2007 Re: do janusza 17.04.08, 20:40
            Oczywisci. A coz innego możesz zdesperowanej forowiczce
            zaproponować jak nie FLAKI Z OLEJEM. Jezeli znasz realia i jestes
            takim DZIADKIEM MROZEM to postaraj sie sprawe załatwić kompleksowo a
            nie udzielac rad w stylu - 2 tys dolcow to żadna kwota i miej
            nadzieje że arabusy ci ja oddadzą.Uważaj z takimi radami - bo moga
            cie uznac za misjonarza . A z niedawnej historii wiesz jak
            misjonarzy traktuja w Egipcie/ patrz deportacja/ wp2007
    • 0nna forum hurghada- gdzie się zgłosić? 18.04.08, 21:06
      prawnik egipski mieszkający w Polsce:

tamir.soliman@erasmusmundus-alumni.eu

(...) I'm an egyptian lawyer who live in Wroclaw. Poland. I found that many
      polish people had different kind of problems in egypt. I would like to put a
      note with my contact details. So, they can contact me incase they need any legal
      aid.
      (...)
      Tamir Soliman
    • wiktor.o Re: Jestem ofiarą oszustwa gdzie się zgłosić? 20.04.08, 00:05
      Niewątpliwie są małe szanse na odzyskanie pieniedzy, ale możesz
      spróbować nękać oszustów. Zgłoś PISEMNIE sprawę do Prokuratury
      Rejonowej tam gdzie mieszkasz. Opisz dokładnie całą sprawę i wskaż
      sprawców. To nic nie kosztuje ! I jeszcze jedno - nie daj się zbyć
      stwierdzeniem, że jest to sprawa z oskarżenia prywatnego na drodze
      cywilno prawnej. z tego co napisałaś wynika, że jest to ewidentny
      przykład oszustwa.
Inne wątki na temat: