netka_71 21.04.08, 22:28 Co kupujecie w Egipcie? Nie chodzi mi o typowe pamiątki typu papirus. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michciuu Re: Co kupujecie w Egipcie? 21.04.08, 22:37 Ja tam na zakupy nie jeżdżę... ale słyszałem że musztarda tania. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Co kupujecie w Egipcie? 21.04.08, 22:41 z uporem maniaka zwoze zewszad : magnes na lodowke i....kubek :-). A z Egiptu rowniez :pojemniczek-Tutenchamon czy inny ichniejszy bog z wykalaczkami :-). Odpowiedz Link Zgłoś
buterfly5 Re: Co kupujecie w Egipcie? 22.04.08, 08:26 Orzeszki w karmelu, hałwę i... kieliszek:) Kupuję w każdym miejscu, które odwiedzam z logo miasta lub Państwa:) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Co kupujecie w Egipcie? 27.06.08, 14:29 a moja pani nakupiła sobie 4szt. podrabianych torebek Prada i duuużo perfum, które okazały się być ORYGINAŁAMI!!... tak, tak!!.. to co sprzedają w Egipskich perfumeriach to są całkowicie oryginalne perfumy światowych marek sprowadzane niezbyt legalnie w formie koncentratów prosto z fabryki i na miejscu rozcieńczane!!. Abdul z hotelowego sklepiku przy mnie odpieczętował oryginalną metalową flaszkę pochodzącą z fabryki Diora z Holandii i zawierającą koncentrat Diune.. Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: Co kupujecie w Egipcie? 22.04.08, 08:55 Podczas każdego pobytu: olejki aromatyczne do kominka, chałwę i podkoszulki dla męża. Odpowiedz Link Zgłoś
imka.allegro Re: Co kupujecie w Egipcie? 22.04.08, 09:23 Kolorowe duże ręczniki, szale, paciorki różne i chałwę ;) Imka Odpowiedz Link Zgłoś
nina_d Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 14:05 z Egiptu przywiozłam sobie dwie super torebki (podobno skórzane), olejek, szale, chusty (szaleństwo..), figurkę kota z fabryki alabastru ;) chałwę, skarabeusze dla znajomych oraz magnez na lodówkę w postaci Amina :) i pewnie jeszcze trochę mrówek faraona w walizce, ale do tej pory na pewno wyzdychały, pozbawione egipskiego słońca i klimatu ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak_75 Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 14:53 1. chałwa 2. herbata karkade 3. piwo stella 4. szisza Odpowiedz Link Zgłoś
bogna71 Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 15:26 Kupiłam kubek - zawsze z każdego miejsca przywożę;) I złotą zawieszkę z hieroglifami. Teraz planuję zakup ręczników. I może paru T-shirt'ów:) Odpowiedz Link Zgłoś
jadokama Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 16:25 Paski skórzane wszelkiej maści,a przy "okazji" kolejną torebkę połowicy:o).uwielbiam "pastwić" się nad sprzedawcami targowaniem,pasek szeroki long - 20 EGP. Odpowiedz Link Zgłoś
wp-2007 Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 18:24 Ja równiez uwielbiałem pastwić sie nad egipskimi sprzedawcami. W sumie to nic ciekawego nie kupiłem bo to wszystko to wielkie jednorazowe badziewie. Wiedząc ,że większość z egipskich sprzedawców to oszuści i złodzieje zawsze placilem w momencie kiedy towar znalazł sie w torbie.Wódki i piwa to był sie bał kupić i napic w hotelu- zwłaszcza ichniejszych drinków. Koszulki to niby i tanie ale do pierwszego prania. Najlepiej - moim zdaniem kupić w miarę dobry aparat i zdjęcia będą najlepszą pamiątka. wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1977-net Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 19:28 i tu się z toba nie zgodze.Koszulki nie dosyc ze tanie to jeszcze jak najbardziej OK.Kupiłem sobie jeszcze w 2006 roku w hurghadzie i od tej pory czesto z nich korzystam i piore w pralce.Owszem zalezy gdzie sie jeszcze kupui Odpowiedz Link Zgłoś
tony.111 Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 19:38 przyprawy. koniecznie w Asuanie. Karmadon,chili i mięte!!! no i oczywiście hibiskus. oraz wiele innych. to moje ulubione. no i oczywiście owoce. moje ulubione to Mango!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fenikss3 Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 20:11 karkade,mieta,helba oraz rozne drobiazgi a najwazniejsze co za kazdym razem przywoze z egiptu to moc wspanialych wrazen i tesknota ktora czuje wsiadajac do samolotu .. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Co kupujecie w Egipcie? 02.05.08, 20:21 Taką kawę parzoną o aromacie cytryn al-yemeni cafe, pyszotka :) No i kupowaliśmy jeszcze bluzy, super gatunek, z bawełny egipskiej, świetne wzory - są takie dwa sklepy, jeden przy głównej i drugi w bocznej ulicy Sakkali, Shiry St. "MINE" (w tym drugim nawet nie mówią po angielsku ale obsługa super miła, mam nawet ichni kalendarzyk) Odpowiedz Link Zgłoś
aneczk-a1979 Re: Co kupujecie w Egipcie? 03.05.08, 12:43 Witaj!w jakiej cenie kupiliście te bluzy?Firmówki?pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Co kupujecie w Egipcie? 03.05.08, 23:06 Na bluzy - podróbki firmówek za bardzo nie patrzyłam, bo nie zachwycają wykonaniem. Jak będziesz, to zajrzyj do tego sklepu, który opisałam, mają naprawdę ciekawe bluzy i dżinsy też, sklep dla mężczyzn, ale co to za różnica? ;)) Ceny za grube bluzy to ok 160 - 180 funtów, za takie na misiu 240 f - mój mąż nosił ją zamiast kurtki w zimie :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kkkkk4 Do Malena.m 04.05.08, 08:00 Hej, ten sklep o którym piszesz to w sharmie? Zielona jestem-jadę pierwszy raz- będę w hot. tropina grand azzure- czy w pobliżu są jakieś fajne sklepy, doradź bo widzę, że masz sporą wiedzę.. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Do Malena.m 04.05.08, 14:56 Witaj, nie ten sklep jest w Hurghadzie. Nie mam, jak piszesz :)) , dużej wiedzy, byłam tylko dwa razy w Hurghadzie. Na forum są osoby, które znają Egipt jak własne miasto, ktoś na pewno odpowie na Twoje pytanie. Ja w Sharm będę dopiero w sierpniu po raz pierwszy, więc też będę je poznawać :) Udanego wypoczynku, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cygareta1 Re: Co kupujecie w Egipcie? 27.06.08, 13:51 Skórzane portfele, super cena jakość wygląd Odpowiedz Link Zgłoś
myniek1 A złoto? 02.05.08, 21:00 Opłaca się , ładne są wzory? Podacie przykładowe ceny, bo zastanawiam się czy zabra fundusz biżuteryjny. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: A złoto? 02.05.08, 21:29 No to zabierz ten fundusik :) , uwierz nie oprzesz się ;)) Za drugim razem wydałam więcej na błyskotki niż zapłaciłam za wycieczkę :( , ale niektóre wzory są niepowtarzalne. Złoto jest 18 karatowe, targuj się za gram, mimo że będą chcieli za wyrób, patrz na wagę przy ważeniu. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: A złoto? 02.05.08, 21:35 Aha, cena chyba troszkę podskoczyła bo złoto poszło do góry na świecie. W lecie płaciłam ok.21 $ za gram, w styczniu troszkę więcej, tak 23 do 28 $ zależy za jaki wyrób - i tak pewnie przepłacałam, ale są naprawdę warte dużo więcej u nas. No i dolar jest teraz tańszy... Proś o wypisanie certyfikatu z pieczątką, nazwą, gramaturą itd. Będziesz pewna zakupu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
rks1926 Pamiątki sportowe 03.05.08, 08:51 Zdecydowanie koszulki i szaliki miejscowych drużyn: Al Ahly Cairo, Zamalek Cairo i Ismailia oraz Reprezentacji Egiptu. Po jednym gadżecie do zbioru ( cena 15 - 20 zł/szt) a pozostałe wystawiam na allegro - z reguły schodzą od 50 do 70 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Bawełna 03.05.08, 10:29 Koszulki, sukienki bawełniane dla dzieci, tuniki-sa naprawdę doskonałej jakosci i pieknie zdobione, orzeszki w miodzie,z przypraw-szafran.. Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 przywożę stamtąd siłę oraz: 03.05.08, 11:56 1. tahinę 2. przyprawy 3. chałwę na tony 4. zalabię 5. ciasto na falafel 6. kohl i odżywki do włosów 7. mango i granaty 8. piwo stella 9. czasem koszulki na zamówienie 10. herbatę anyżową 11. kolejne wpisy w logbooku wywożę z Polski dla przyjaciół oczywiście część jako prezenty a część jako prośbę o zakup tutaj: 1. ptasie mleczko wedlowskie 2. zdażyło mi się podwodną obudowę do aparatu fotogr. bo tam nie do dostania 3. glukometr bo tam również nie do dostania 4. naszego złotego rozpuszczalnego Jacobsa 5. sernik upieczony własnoręcznie 6. na święta własnoręcznie upieczone pierniczki 7. kosmetyki typu Nivea i Dove 8. nasze niektóre lekarstwa np. na grypę I wszyscy sa zadowoleni :) Odpowiedz Link Zgłoś
ooo7 Re: przywożę stamtąd siłę oraz: 03.05.08, 14:37 Hej a jakie odżywki? Napisz cos wiecej. Punkt 1.i 4. co to?? Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 Re: przywożę stamtąd siłę oraz: 04.05.08, 14:23 tahina to sos sezamowy 100%, z którego po dodaniu przypraw, cytryny i wody robi się boski sosik, ale nigdzie nie smakuje lepiej niż w egipcie (próbowałam w domu - to już nie to, niz jak zrobi sam mistrz ;), zalabia to cisateczka, takie okrągłe kulki albo podłużne zatopione w miodzie o charakterystycznym smaku trudnym do zidentyfikowania, bardzo popularne w ramadanie, potem prawie nie do dostania. Odżywka do włosów: jak kto lubi... olejek z oliwek i z czymś tam jeszcze (po arabsku nie wszystko kumam). Nakładasz sobie np. po południu i zmywasz rano nast. dnia. Włosy odzywione, nie elektryzują się, polecam zwłaszcza dla kogoś kto ma przesuszone po farbie albo trwałej, lub tylko na końcówki. Ale piszą że można również wymasować skórę głowy. Pachnie zarąbiście, jak nie odstraszają cię tłuste strączki to polecam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tom1939 Re: przywożę stamtąd siłę oraz: 14.05.08, 17:17 Jak się nazywa ta odżywka do włosów bo nie dowidziałem nazwy . Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
wp-2007 [...] 03.05.08, 14:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyna1213 Re: Co kupujecie w Egipcie? 03.05.08, 12:57 Podajcie proszę ceny w walucie egipskiej np. "arafatek", kohl, piwa stella, koszulek i przypraw.. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Co kupujecie w Egipcie? 03.05.08, 15:26 "Arafatka" ok 10 funtów, stella od 8 funtów w górę, koszulki z nadrukami 15f dziecięce, 25f dorosłe, bluzy - takie zwykłe kolorowe kangurki z różnymi wzorami - od 90 do 140 funtów, takie lepsze, dostępne w kilku sklepach po 160 do 260 f. Odpowiedz Link Zgłoś
malena.m Re: Co kupujecie w Egipcie? 03.05.08, 15:44 No i polecam perfumy na bezcłówce - duuużo tańsze niż na którymkolwiek lotnisku w Europie, nie mówiąc już o sklepach :) Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyna1213 Re: Co kupujecie w Egipcie? 04.05.08, 08:38 malena.m napisała: > No i polecam perfumy na bezcłówce - duuużo tańsze niż na którymkolwiek lotnisku > w Europie, nie mówiąc już o sklepach :) > > dziekuję bardzo :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
orange55 arafatki, długopisy 05.05.08, 18:15 Arafatki 2 dol/szt kupowałam w małym sklepiku przy ROMIE, bez targowania się. Polecam ten sklepik, sprzedawca nie jest namolny i zaczyna od normalnych dla nas cen, nawet nie ma z czego się targować. Mało tego, ja pomyliłam się i za dużo zapłaciłam, on sam zwrócił mi na to uwagę i zwrócił resztę. Warto też kupić długopisy z egipskimi symbolami, nie są drogie a można obdzielić nimi wszystkich znajomych. Mały gaget - a cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
szaga33 Re: Co kupujecie w Egipcie? 04.05.08, 14:25 Kohl kupowałam w aptece po 7 LE, koszulki po 14 LE, piwa nie pamiętam ile kosztowało, arafatek nie kupowałam ;) bo co potem z tym zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
asoltysiak Re: Co kupujecie w Egipcie? 04.05.08, 10:00 oczywiście chałwę w ilościach niemal hurtowych a poza tym: - karkade - suszone zielone do gotowania molohii (uwielbiam:) - mahszi - tahina - mega ostre papryczki (nie znam nazwy) - ciasteczka egipskie - najlepsze wyglądają jak małe gniazdka a w srodku mają migdał oraz takie kruche nadziewane figami - olejek aloesowy - polecam bo jest niezwykły. Po opalaniu w Egipcie nawet jak przesadzę ze słońcem to następnego dnia śladu "czerwonego" brak :)Na co dzień lepszy niż najlepszy balsam do ciała.Polecam dziewczyny :)Ma jedną wadę niestety - zostawia ślady na ciuchach - więc lepiej stosować wieczorem. I drugie - przy zakupie trzeba uważać bo oni mają dwa rodzaje tego olejku: taki bardziej i mniej wodnisty (w kolorze i konsystencji) On wogóle jest zielony więc łatwo zauważyć różnicę - ten właściwy jest bardzo intensywnie ciemnozielony o konsystencji...hmmmm........gęstej smietany :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
wiata Re: Co kupujecie w Egipcie? 04.05.08, 14:37 teraz najchętniej: -chałwę -tahini -przyprawy -chusty kolorowe lub białe na pareo lub na zawój na głowę -paciorki kupowane na plazy od dzieciaków Odpowiedz Link Zgłoś
figo7000 Re: Co kupujecie w Egipcie? 04.05.08, 20:23 ja przywiozłam takie skórzane pufy w egipskie wzory, dla siebie i na prezenty - wszyscy byli zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
2ania-774 Re: Co kupujecie w Egipcie? 06.05.08, 21:23 A jak stoją ceny kurtek skórzanych? Odpowiedz Link Zgłoś
figo7000 Re: Co kupujecie w Egipcie? 06.05.08, 21:46 nie mam pojęcia, byłam w sierpniu, więc nie myślałam o tego typu zakupach :) ale interesowałam się torebkami i przyznam, że nic mnie nie powaliło na kolana, takie sobie wzory, nic oryginalnego mi nie wpadło w oko, chyba skórzane zakupy lepiej robić w Turcji Odpowiedz Link Zgłoś
franceska79 Re: Co kupujecie w Egipcie? 28.06.08, 18:39 ja kupiłam,chuste z wzorami egipskimi-super na upały,przyprawy w asuanie,koszulki-jakosc taka sobie,ale pamiatka jest-do tej pory nosze,chlwa i wszelkie slodycze sa super-ale bardzo slodkie,perfumu-tzn te olejki-ok.zapach superi za te cene warto,oj jest tego.nie polecam daktyli i wisiorkow-rzekomo srebrnych.w daktylach mozesz spotkac robale,a wisiorki komus tam z grupy zczrnialy.poza tym teyle tego ejst i tanio,ze wybrac mozna no i na suk-u oko nacieszyc,kwestia gustu Odpowiedz Link Zgłoś
franulka5 Re: Co kupujecie w Egipcie? 30.06.08, 13:09 CHAŁWĘ I PIĘKNE ZAKŁADKI DO KSIĄŻEK Odpowiedz Link Zgłoś
iwter Re: Co kupujecie w Egipcie? 30.06.08, 17:52 złoto,złoto i jeszcze raz złoto.Przepiękne wzory i fajna cena Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyna1213 Re: Co kupujecie w Egipcie? 14.07.08, 20:37 odświeżam :-))) jadę za dwa miesiące i chcę zrobić trochę zakupów Odpowiedz Link Zgłoś